2 Май, 2015 11:30 3 358 18

Царя болгарскаго... Симеона?

  • царя-
  • болгарскаго-
  • симеона-
  • симеон сакскобургготски

Защо БПЦ отново взе да ухажва г-н Сакскобургготски, опитвайки се да го превърне в отделна институция над институциите?

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Защо БПЦ отново взе да "ухажва" г-н Сакскобургготски, опитвайки се да го превърне в отделна институция над институциите? Какъв е смисълът от това трескаво преподреждане на "стари мебели" - пита Иван Бедров за Дойче веле.

Днес старата българска столица Плиска е домакин на отбелязването на 1150 години от покръстването на българите, извършено от княз Борис Първи. Българската православна църква (БПЦ) използва церемонията, за да връчи и два ордена – на настоящия премиер Бойко Борисов и на бившия - Симеон Сакскобургготски. Какъв е смисълът отделената, по конституция, от държавата Църква да окичва представителите на властта, е едната страна на въпроса. От другата стои натрапчивото налагане на г-н Сакскобургготски като част от държавните институции, въпреки че той не е министър-председател вече 10 години – по-точно от 17 август 2005 година.

Изненадващото решение на БПЦ

Броени дни преди церемонията в Плиска Светият синод на Българската православна църква излезе с изненадващо решение: „при извършването на обществени и частни богослужения във всички църкви и манастири в диоцеза на Българската православна църква да се споменава името на Негово Величество Симеон ІІ". Следват конкретни указания за литургиите, като например „на Великия вход: „Благочестиваго и христолюбиваго царя болгарскаго Симеона”. Това решение е скандално и като форма, и като съдържание. Изненадващото съобщение на сайта на Светия синод твърди, че решението е взето единодушно по предложение на Пловдивския митрополит Николай.

Говорителят на Синода обаче съобщи пред медиите, че много от митрополитите не били съгласни с това решение, което обаче е огласено като „единодушно“. Засега няма отговори на въпросите как и дали изобщо е прието такова решение, кое налага това да се случи точно сега и означава ли това, че на всяко кръщене свещеникът и присъстващите ще трябва да благодарят и лично на г-н Сакскобургготски. Има отговор само на въпроса от кого е предожението – известният с радикалните си изказвания митрополит Николай, чиито критици го определят като „проводник на руското влияние“ в българската църква.

Специален статут?

Още по време на службата за Великден българският патриарх Неофит използва на няколко пъти думите „ваше величество“, а самият Симеон Сакскобургготски беше застанал редом до президента на републиката Росен Плевнелиев. Така Църквата целенасочено и устойчиво започна да посочва бившия премиер като нещо извънредно и специално в българската политика – като отделна институция над институциите. Това можеше да бъде прието само като израз на традицонната връзка религия-монархия, ако не беше поредна сцена от една натрапчива поредица.

Преди два месеца подписка от над 100 политици, интелектуалци и бизнесмени поиска „връщането на Царя в политиката“. Мотивът им е, че международните контакти на Сакскобургготски могат да помагат на България, стига той да придобие някакъв специален статут и да има правото да представлява държавата. "Имаме на паркинга във Врана един мерцедес“, каза един от активистите на партията на бившия цар и всички се обединиха около идеята, че "мерцедесът" трябва да бъде изваден.

"България отхвърля санкциите". Но коя България?

И както не беше питан за тази инициатива, г-н Сакскобургготски събра в наследствения си дворец Врана бивши и настоящи либерални политици от региона. Новината от събитието: Симеон Сакскобургготски се обяви против наложените от Запада санкции срещу Русия. Така се подрежда единственото логично обяснение на трескавото преподреждане на стари мебели – идеята за специален статут на бившия цар, намесата на църквата по идея на т.нар. й руско крило, и вграждането на Симеон Сакскобургготски дори в ежедневните молитви в храмовете. Ето защо: Когато Волен Сидеров посети руската Дума и каза, че е против санкциите, някои медии в Москва излязоха със заглавия „България отхвърли санкциите“. Ако играта със специалния статут напредне и Сакскобургготски повтори позицията си срещу санкциите, тогава цитираните заглавия ще бъдат една идея по-малко неверни.

Надяващите се на този сценарий обаче сериозно са се объркали. Отдавна мина времето, когато бившият цар предизвикваше масови симпатии. Той избра да влезе в републиканската политика – направи го със зашеметяващ успех, а няколко години по-късно бе изхвърлен по всички правила на демокрацията. На последните парламентарни избори създадената от него партия получи 7917 гласа. И никакъв специален статут или споменаване от свещеници не могат да променят този факт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ;;;;;;;;;

    4 0 Отговор
    и Ахмед Доган български султан............този царя е за затвора ние да не сме монархия и нали този същият Симеон се отказа от короната и се кле в конституцията
  • 2 tati

    2 0 Отговор
    за мене си е наглост от страна на днешните ни царе и управляващи да присъстват на това божие и свято място
    Причината за моето недоволсво - постъпките им и отношението към народа си ??????? пречупено през това което е направил цар Борис за нас
  • 3 909

    2 0 Отговор
    Тоя не е цар а КРАДАЧ ! ИЗЛЪГА И ОКРАДИ БЪЛГАРИЯ ЗА 800 дни И ИЗБЯГА В ИСПАНИЯ !

    Коментиран от #10

  • 4 Браво на Президента

    0 0 Отговор
    Браво на президента ! Както винаги досега, реагира абсолютно адекватно. Кремъл отново се опитва чрез своя КГБ антураж у нас - митрополит Николай, ДС Синодa и зависимото от него Височество Симеон да разединява, дестабилизира, ограбва и използва България за имперско-шовинистичните си амбиции ! Нагледен пример на Хибридна война !
  • 5 бахти цара

    2 0 Отговор
    Този,който няма и един български ген в кръвта си е цар колкото и цар Киро.Време е да минаваме към католицизма.Да не би Папата да е по-малко християнин.Ако навремето бяхме приели католицизма съдбата на България щеше да е съвсем друга.
  • 6 еее

    2 0 Отговор
    Сега е момента Смеончо да смькне гащите и всички отявлени П....ЛИ от синода да му дялкат кавали, за да не остават сьмнения в народа.
  • 7 КРОМАЗА

    2 0 Отговор
    Ми то нагли самозабравили се брадати чревоугодници вече съвсем не знаят какво вършат . Как ще привличаме хора в храма като ги гледат същите тия какви нагли свинщини вършат ? Ще ми казват те на мен кой ми бил цар !!! Е.ати психически не здравите хора .....!!!!!!
  • 8 yyyee

    2 0 Отговор
    Сега е решил, че хората са го забравили и може пак да се върне, за да открадне и малкото което не е успял... предният път.
    Сега, ще иска 1200 дни, вместо 800 , за да има повече време да изнася. Може да е хвърлил око на нещо - щом се заговори за него ... ясна работата. Ще дойде като терминатора с I will be back ...
  • 9 аврам бакалина

    0 2 Отговор
    Какво сте се нахвърлили с/у единствения истински престолонаследник изгонен под дулата на червената армия и бандитите от бкп които заради продажността на Чърчил закопаха така всичко ценно и читаво у нас а и самата България че още 50 г. не може да се възобновим в това чудо на Европа което бяхме до прокобната 1944г. и че благодарение на неговите преддци /Фердинанд и Борис II / в Европа ни забелязаха като бързоразвиваща се и благодатна добре устроена д-ва!!! Дали ако не бяха Те щяхме да сме в десетката на Европа по онова време когато всички се стремяха да ни превърнат в свой съюзник и търговски приятел а после какво стана на 9.09.1944г. ни ,,освободиха,, от незнайно какво и набързо и прецизно избиха и пратиха в затворите цвета на нашия мил и истрадал нород за да го яхнат необразовани и хищни ганчовци с кръвожадното желание и вяра че сега им е паднало да грабят уж с и в името но комунизъма и сталинизъма до който въобще не им е било и цел да ни докарат а само привидно като за пред народа си който не че им вярваше много но като те държът без работа или протекция човек нито можеше да учи нито да работи това което иска а камо ли да мръдне в чужбина кадето както знаем няма затънал българин от мързел или глупост нали !!! Рай ми било да рай за членовете на ,,нашата,, партиа а за другите нормални и трудолюбиви хора освен нископлатена и безперспективна работа ! Но май това много хора набързо го забравиха покрай хаоса и грабежа след уж нежната революция на 10.11.1989г.които създадоха пак синовите и чилядта на таз ,,наша партия,, на които даже им бяха раздадени куфарчета с $ и пак не можаха да покажат колко са скопосани за разлика от нормалните хора които навремето от нищо и токущо освободена от Турско иго направиха България това което беше до 1939г. и която едва ли пак скоро ще стигне онова ниво на лошите според вас Кобурги !!!Поне четете история и мислете разбира се ако има с какво преди да пишете коментарий с които се мъчите да зъблодите младото и не знаещо истинската история младо поколение и което дълго ще плаща вашите сметки в $ натрупани от вашия голям УМ!

    Коментиран от #12

  • 10 аврам бакалина

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "909":

    909 толкова ти е акъла че дори не знаеш че не е избягал а изгонен от любимата ти деветосептимврийска пастмина с уж честни избори дошла на власт!
  • 11 ywr

    1 0 Отговор
    Абе бакалин, научи се поне малко да пишеш, че си доста неграмотен!
  • 12 Монго

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "аврам бакалина":

    Дааа, благодарим на династията за националните ни катастрофи. Дошли със "синя" кръв от м..ната си, да царуват и сигурно благоденствието те са ни го дали. Търчали са след селянина да му казват как да сее, търговеца как да продава, индустриалеца как да ръководи фабриките си. Щото видиш ли ние сме били прости цървули спали пет века и сега трябва някой да ни казва какво да правим. И какво направиха-изгубиха Беломорска тракия, част от Македония, Западните покрайнини. Аз ли сключвах договорите в двете световни войни? Аз ли те оправих за 800 дни? Още ли искаш Аврааме?
  • 13 pi4a

    0 0 Отговор
    до еее;браво пич спука ме от смех
  • 14 мирянин

    4 0 Отговор
    тия голтаци и псевдоаристократи ги събраха от кръчмите на Европа и ги довлякоха в изостанала балканска държавица и ги направиха князе и царе.Дори в най-смелите си сънища не са и сънували ,че някога ще ги короноват като владетели ,макар и на такава държавица.И тези смешковци станаха милионери на гърба на бедния и изстрадал народ ,хвърлиха го във войни използвайки националното му чувство на единение с братятя си от поробени все още земи в Македония и Тракия.Гледаха му сеира ,как умират за Родината и накрая си набиха камшиците и избягаха на м..ната си ,но много по-богати.И този никаквец,който съди България ,ще го споменават дебелите попове.Много хора ще спрат да стъпват в църква.И с право.
  • 15 Димитър

    1 0 Отговор
    Негово Величество Симеон ІІ - това е куриозно. Ако е имал някога някакво "беличие" то бе пропиляно в далаверки и кражби.
  • 16 5с4л

    0 0 Отговор
    кой е пък тоя , ква е тая църква тия малоумни ли са ? , какъв цар какви 5 лева , цар не е имало няма и да има , хахахаха , глупаци
  • 17 аврам бакалина

    0 1 Отговор
    Е другари защото явно не сте господа,като ви гледам какво пишете и как разсъждавате просто ми става ясно че още дълго ама доста дълго ще ,,духаме супата,, както беше казал друг български умник! да ви е честито деветосиптимврийското наслуедство и това слуед него и да поминувате с него дълги лета та дано някой светъл ден ви дойде акъла и разума но дано не е прекалено късно че в нашия беге. рай да не останете само вие и няколкото хиляди пенсионери на каито няма да има кой дори ядене и лекарства да купи и донесе горките лъгани цял живот,дано не се окажа прав но натам сме се засилили кой в англия кой в щатите интересно че само за русия нямя засилили се но не е късно място там бол с лопата да го ринеш но за жалост нито червени нито сини гледат на там като алтернатива въпреки че там са доста по напред в отношението си възрастните,към монархиятя и бившия си цар!!! И сполай ви дървени глави и бетонни мозъци !!! времето е пред нас и то ще покаже кой крив и кой прав че едно време такива като вас въ името на народа и сталину ни довидохте до тук!!! но май не се оказахте прави тогава наали а аз съм сигурен че и сега не сте но .... време и бреме бол!!!! А то е най добрия съдник,чао и сполука с вашите жлъчни сърказми с-у баш който не заслужава но такъв е живота приживе тукъ всеки е очернян дорде не си ,,отиде,, и тогава биде възхваляван но след дъжд качулка !!! Та весели празници на всички истински Българи и за другите тоже!!! амин те не са виновни а просто зле възспитани но човек се учи цял живот ,въпреки че на някои не им стига и цял но ....!

    Коментиран от #18

  • 18 scar face

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "аврам бакалина":

    Ти първо се ограмоти и след това давай акъл. Ама то само неграмотността да беше. ...