Last news in Fakti

29 Август, 2015 19:22 2 130 0

Планинарството е модерно

  • туризъм-
  • бтс-
  • венцислав удев-
  • съюз-
  • черни връх-
  • юбилей-
  • 120 години-
  • планинарство

Традициите се спазват и бъдеще има - 120 години Български туристически съюз

Планинарството е модерно - 1
Снимка: planinar.org
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 27 август 1895 година е осъществено първото групово изкачване на Черни връх. С това събитие е основано и първото туристическо сдружение у нас, по идея на духовития общественик и писател Алеко Константинов. 

Днес, 120 години по-късно, Българският туристически съюз чества своя юбилей. Традициите се спазват неизменно всяко лято оттогава насам, а именно - да се изкачи най-високия връх на Витоша.

Планинарството е модерно

В интервю за Факти.бг, изпълнителният секретар на БТС - Венцислав Удев заяви оптимистично, че бъдещето пред планинския туризъм у нас го има.

Навръх 120-та годишнина на Българския туристически съюз се очакват около 5000 души да вземат участие в похода до Черни връх. А очаквате ли с присъствие да подкрепят инициативата известни личности или държавници?

Поканили сме министъра на туризма – госпожа Николина Ангелкова, пристигна госпожа Лий Нилсен – председател на Европейското сдружение по пешеходен туризъм. Отправили сме покана и към кмета на София, към министъра на спорта. Имаме потвърждение от Министерството на туризма, че чакаме като гости колегите ни от балканските страни – от Македония, Сърбия, Черна гора, Босна.

Оттук можем ли да подразбираме, че има много чуждестранни любители, които се включват в проектите на БТС?

Разбира се, разбира се. Знаете, че сме членове на Балканския планинарски съюз вече над 10 години. В много добри взаимоотношения сме, в много добри връзки с другите държави. Работим по различни проекти и програми. Партнираме си много добре. Бих казал, че планинарските съюзи са в най-добри отношения от всички други организации на Балканите.

Има ли бъдеще за планинарството у нас, „запалени“ ли са младите хора по идеята?

Както казах и преди, Българският туристически съюз обхваща много проекти. Има не само перспектива. Не само сме обнадеждени, но сме и гарант за бъдещето на планинарството.  В днешно време планинарството е много „модерно“, много се търси. Младите хора го предпочитат. Това си личи и по участието им в проектите на БТС. Това са „100-те национални обекта“, покоряването на националните първенци, масовите походи, които ежегодно провеждаме – по стъпите на Ботевата чета, по стъпките на Левски. 

Венцислав Удев завърши с щастливата новина, че в днешно време броят на планинарите в България, били те и само любители, надхвърля над 1 милион души. 

Ето и програмата за посетителите на празника в неделя:

Пристигане на туристическите дружества на х. „Алеко".
8.30 часа – връчване на юбилейните знамена на туристическите дружества по реда на пристигане пред х. „Алеко".
Поход за изкачване на Черни връх – организиран в два лъча:
9.00 часа - І-ви лъч: х.Алеко"- Черни връх
7.00 часа- ІІ-ри лъч: Златни мостове - х. „Кумата" - Черни връх
10.00 часа – колопоход – х. Алеко – Черни връх
11.45 часа – поднасяне цветя пред барелефа на Алеко Константинов от участниците в тържествата
12.00 часа – тържествено честване:
- слово на Председателя на БТС, поздравления от гости
- концерт на туристически хорове от страната: хор „Планинарска песен"- София, Туристически хор „Осоговско ехо" и МВГ „Вежен"- Тетевен
Теглена на томболата за носителите на значката „Покорител на планинските първенци" за 2015 и връчване на наградите
15.00 ч. концертна програма пред х. „Алеко"


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА