Last news in Fakti

31 Август, 2015 11:16 6 377 2

Из "Международните води" на финансовите спекулации

  • международните води-
  • финансовите спекулации-
  • разследване
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Несъмнено добива на нефт и газ е важна тема за България, много важна тема. Особено сега, когато неимоверно се увеличиха надеждите да се намери голямо находище и в наши води. Години наред борбата за диверсификация на доставките на газ например са част от сложния пъзел на международните отношения на България с всичките й възможни усилия – политически, икономически, дипломатически. Усилия, които трябва да докажат, че е в европейския ред на нещата.

В точно този ред са усилията за проучване и добиване на нефт и природен газ в Черно море. Те са част от шансовете на България, които тя вече не може да си позволи да пропусне. „На никого не е приятно България да е независима от газа, тъй като сме клиенти. Всяка година плащаме за въглеводороди 6.7 млрд. долара, а нашите находища стоят неразработени, казва българският премиер Бойко Борисов и в това изявление е концентратът на българските усилия... България наистина не е Румъния, която внася само 10 % от горивата си заради собствените находища.

През този август станахме свидетели на противодействието на контрабандата с горива. Но само в пресичането на тази контрабанда ли е проблемът? Не, разбира се. Когато държавата България се опитва всячески да представи, проучи и разработи собствените си залежи на газ и петрол в български води, очевидно трябва да държи в изрядно положение вече дадените за разработване находища. И това е една взаимна зависимост между условията, които дава държавата и инвестиционната култура на фирмите, които получават разрешението за проучване. Част от инвестиционната култура в крайна сметка е и доверието на акционерите в тези фирми. Т.е. за да има условия и култура очевидно трябва дисциплина, при това законова и финансова.
За всичко това иде реч, когато България се мъчи да излезе от ролята си само на клиент. И за да се случи няма как да стане само с покани за сондажи за наличие на нефт и газ или с рекламирането на факта, че България е с най-ниските данъци и такси в Европа и данък печалба 10 % . То ще се случи, когато властите много сериозно се отнесат към възможни случаи на нарушения и източване, които както и при всеки друг бизнес често стигат до офшорните зони.

От Кайро до... Варна

Най-пресният случай, за който Факти.бг научи е свързан с Петрокелтик Интернешънъл Пи Ел Си и респективно с  Петрокелтик България ЕООД. Седалището на тази фирма е в Дъблин, а дужеството има представителства в Единбург, Лондон, Алжир, Варна, Кайро и Рим. Този случай вече е сложен на вниманието на българските власти, за което Факти.бг разполага с документи, а по него очевидно тече и международно разследване. По данни на официални лица, прокуратурата е започнала разследване на съмнителни сделки на хора свързани с Петрокелтик България ЕООД и с компанията майка Петрокелтик Интернационал.  По информация на Факти.бг случаят е известен и на данъчните власти.
Петрокелтик Интернешънъл Пи Ел Си е международна компания, занимаваща се с добив на нефт и газ, развитието и продукцията им на различни места по света. През месец октомври 2012 г. Петрокелтик се слива с Мелроуз Рисорсис Пи Ел Си.  Като част от сделката Петрокелтик С.а.р.л., Люксембург придоби 100 % от дружествените дялове на българския клон на Мелроуз Рисорсиз, надлежно регистрирано в   Търговския регистър.
В България компанията разработва находищата "Галата", "Калиакра" и "Каварна" в Черно море, където покриват около 15% от консумацията на газ в страната. Основният клиент в България е "Булгаргаз", докато единственият друг клиент на фирмата в страната е девненският торов завод "Агрополихим".
Всъщност в този случай, който е сложна плетеница от прехвърляния на собственост, подозренията са за източване на пари през сделки със свързани лица. Дружеството Петрокелтик България ЕООД се представлява и управлява от Дориета Христова Георгиева-Ангелова и британският гражданин Дейвид Фрейзър Арчър. То от своя страна издава фактури за извършени плащания към една друга фирма – Оптимус Инженеринг АД. Проблемът е в това, че според проверката в някои случаи не се установява наличие на реално предоставени услуги, а в други се наблюдава завишаване на суми по фактури. Това последното е най-елементарното средство за незаконно прехвърляне на парични потоци. Интересно е, че Оптимус Инженеринг АД се намира на същия адрес както и Петрокелтик България ЕООД (ул. Марко Балабанов № 32 във Варна). Още по-интересно е, че според публикувания списък акционери в дружеството са Орбида ЕООД, Ред Хил ЕООД и Кампана ЕООД. Първото се представлява от Христо Атанасов Георгиев, който е баща на Дориета Христова Георгиева-Ангелова,  а другите две от Анастас Христов Ангелов, който пък е неин брат. Целият приход на тези три  дружества идват само от ... Оптимус инженеринг АД. И оттук подозренията, че издаването на фактури е с цел да се извадят парични потоци от Петрокелтик България ЕООД и другите дружества от групата Петрокелтик. По този начин се намалява облагаемата печалба на Петрокелтик България ЕООД, което може да се таксува като вреда за ационерите на Петрокелтик Пи Ел Си и за българската държава. Между впрочем акциите на  Петрокелтик Пи Ел Си са листвани за търговия на Английската и Ирландската фондови борси и международни експерти твърдят, че така се нарушават английските и ирландските закони за ценни книжа. Финансовите регулатори най-много се изнервят, когато става дума за връзки между свързани лица, защото разкриването на такава информация за такава сделка е с цел да се предпазят инвеститорите от...управляващите на публичните компании. В случая с Петрокелтик България ЕООД и Оптимус Инженеринг АД трябва много да са се изнервили. По официални данни общият размер на приходите на българското дружество Оптимус Инженеринг АД, за периода 2007 – 2015 година е в размер на 51 милиона лева. Основната част (приблизително 95 % в размер на 49 милиона лева) от посочените приходи за периода 2007 – 2015 г. е в резултат на плащания, извършени от трите дружествата от групата Петрокелтик - Петрокелтик Египет (приблизително 41 милионa лева), Петрокелтик Люксембург Пи Ел Си (приблизително 6 милиона лева) и Петрокелтик България ЕООД (приблизително 2 милиона лева). От Петрокелтик Египет идват най- много от приходите на Оптимус.

Странни връзки

Странни или нормални, връзките между двама управляващи правят впечатление. Бизнес отношенията между Дейвид Арчър и членове на семейството на Дориета Ангелова се силни, става яасно като се види история на фирма Бординг ЕООД, което е регистрирано в Търговския регистър. И тази фирма се намира на адреса на Петрокелтик България ЕООД. Едноличен собственик на Бординг ЕООД е Орбида ЕООД (чиито едноличен собственик и управител е Христо Анастасов Георгиев, баща на Дориета Христова Георгиева), a  e представлявано от Анастас Христов Георгиев (брат на Дориета Христова Георгиева). Преди да стане собственост на Орбида ЕООД през 2014 г., едноличен собственик на дружество Бординг ЕООД от 2010 г. е бил… Дейвид Арчър.
Орбис Булгария ЕООД е още един пример за странни връзки. Орбис Булгария ЕООД е било притежавано до 2012 г. от Орбис Холдинг Лимитед, дружество, което няма никакъв оперативен капацитет и се притежава от Дейвид Арчър. През юни 2012 г, Орбис Холдинг Лимитед се прехвърля 100% на Орбис Бyлгария на Орбида ЕООД.
Траипод Инженеринг е още едно дружество, регистрирано на същия адрес като и Петрокелтик България ЕООД и Оптимус Инженеринг АД, на което едноличен собственик този път е Бриан Дейвид Арчър. Той пък е син на... Дейвид Арчър.

Изгубени акционери в ...офшорната зона

Melrose Resources (Мелроуз) е придобило газовите находища в Галата  както и двете концесии за Блок 91-III и Блок Калиакра 99 през 1999 г. чрез придобиване на люксембургското дружество Petreco SARL. Petreco SARL е собственик на Петреко ЕООД, българско дружество, което оперира газовото находище Галата. Дейвид Арчър е бил едноличен директор на Petreco SARL до придобиването му от  Мелроуз. Преди да бъде придобито от Мелроуз, Petreco SARL е било собственост на дружество с име Орбис Холдинг Лимитед, регистрирано в... Малта. Дейвид Арчър е директор на Орбис Холдинг Лимитед от 1996 г. Нещо повече, въпреки неколкократната промяна на името, двамата акционери в дружество остават едни и същи. Това са Osiris Trust Limited и Дейвид Арчър. Osiris Trust Limited е администрирано от KPMG Malta и менажирано изцяло от британския гражданин Стюарт Блекбърн.
Крайният собственик на Osiris Trust Limited не е известен. Сигурното е, че получава 50% парите от продажбата на Petreco SARL на Melrose Petrol GmbH и 3% от приходите на Петрокелтик България ЕООД, което за периода 2006-2015 г. са над 3 милиона долара. Следователно въпросът е кой е скритият акционер. Отговор може да има само ако властите в Малта окажат съдействие.
Несъмнено добива на нефт и газ е важна тема за България, много важна тема. Нейното бъдеще тепърва предстои. Въпросът е газовите ни находища да не пропадат в дълбоките “международни води” на офшорните зони и финансовите спекулации.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стефан

    0 0 Отговор
    Нищо ново под слънцето,само крадци и кражби но ителегентни ако искаш да не те закача никои открадни милиони.Браво на факти че са се заровили в тази тежка материя и дано има резултат.
  • 2 Провокатор

    0 0 Отговор
    Ако се намерят големи находища на на газ или нефт Боко ще го даде на американците миналата година по това време беше в САЩ и това изръси.Това кое го има няма да го ползваме понеже БОКО е приятел и с Валю Златев .