18 Януари, 2016 11:56 2 216 0

И Египет проверява клона на Петрокелтик

  • петрокелтик българия еоод-
  • международните води-
  • египет-
  • проверява-
  • клона

И египетските власти започват разследване на клона на Петрокелтик Интернешънъл Пи Ел Си в Кайро.

Централата на компанията-майка е в Дъблин. Тя има  клонове в Единбург, Лондон, Алжир, Варна, Кайро и Рим. Петрокелтик Интернешънъл Пи Ел Си е голяма международна компания, занимаваща се с добив на нефт и газ, както и развитието на продукцията им на различни места по света. Акциите на Петрокелтик Пи Ел Си са листвани за търговия на Английската и Ирландската фондови борси и попадат под  английските и ирландските закони за ценни книжа.

Запознати с разследването в Египет  твърдят, че обект на разследването са фактури на стойност над 20 милиона евро, които египетският клон на Петрокелтик е изплатил на българската компания „Оптимус инженеринг“ АД, която се намира на същия адрес във Варна както и  Петрокелтик България ЕООД, което се управлява от Дориета Христова Георгиева-Ангелова и британският гражданин Дейвид Фрейзър Арчър. За това вече Факти.бг писа още в края на август миналата година, след като стана известно, че през септември м.г. българските власти са започнали проверка, а наблюдаващ прокурор е разпоредил полицейско разследване, което да установи евентуална противозаконна дейност, свързана с прехвърляния на собственост и подозрения за укриване на данъци, и източване на пари през сделки със свързани лица и офшорки. Тогава говорителят на Варненската окръжна прокуратура Радослав Лазаров заяви, че по случая има сложна икономическа преписка и резултати от проверката ще има най-малко след шест месеца. Факт е, че съмненията се породиха от  създадена сложна плетеница от фирми на свързани лица, които издават фактури една на друга.

Българска компания „Оптимус Инженеринг“ АД е свързана с изпълнителния директор на Петрокелтик България Дейвид Арчър. Според източници фактурите, издадени от Оптимус Инженеринг между 2007 г. и 2015 г. на Петрокелтик Египет, съдържат плащания за проекти, за които има основателни подозрения, че никога не са били изпълнени. По този начин „египетските“ финансови операции от Петрокелтик към  лица свързани с  мениджмънта на Петрокелтик създават големи притеснения не само на акционери и кредитори, но и много вероятно на египетското правителство. Затова се очаква много силен интерес на египетските власти  към случая. В Египет преобладаващата данъчна ставка за петролни и газови компании е 40,5 процента.

 

 

 

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА