24 Септември, 2015 07:00 2 499 4

Бежанската вълна донесе риск от тероризъм

  • николай радулов-
  • тероризъм-
  • бежанската вълна-
  • подценява

Първото тактическо нещо, което трябва да се направи е действителното затваряне на границата

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

ЕС оставя на заден план заплахата от тероризъм, като риск от бежанската вълна. Това заяви за Факти.бг проф. Николай Радулов, експерт по сигурността и бивш секретар на МВР. По думите му по-добре е да се взимат мерки още сега, а първото тактическо нещо, което трябва да се направи е действителното затваряне на границата.

„Финансирането  на Ислямска държава не спира. Забелязвате ли, че непрекъснато говорим за авиационни удари и т.н., но нито един от тези удари не е по петролни кладенци, които са източник на средства. Очевидно има интереси, които налагат това и те са насочени против интересите на Европейския съюз“, подчерта той.

Необходими са съвместни сухопътни и надземни сили, да се заемат с ограничаването на Ислямска държава. Това е твърде очевидно и за това говорят някои от западните политици, но защо не се прави, попита Радулов.

Наплива от бежанци поставя националната сигурност на България под много голям въпрос. Има ли адекватен отговор системата ни за сигурност?

Вече за всички е очевидно, че националната ни сигурност и дори нейното подразделение – гражданска сигурност, е много сериозно заплашено. Независимо от това, че огромните маси мигранти не минават през нашата страна, все пак за нашите мащаби ежедневно преминават много хора. Статистиката сочи, че за този месец повече от 1000 души са минали през страната ни в сравнение с миналата година. Имаме постоянна вълна от преминаващи незаконно границата хора, за които не можем да твърдим, че са бежанци. Статистиките в момента, дори и на "Евростат“, показват, че по-малко от 1/3 от тези хора могат да претендират за статута и названието „бежанец“. Повечето от тях са икономически имигранти. Без да преувеличаваме можем да кажем, че част от хората, които минават незаконно границите, всъщност бягат и от издирвания за криминални престъпления в своите държави. Бих демонстрирал като пример хората от Афганистан. Без особени размишления и без особени доказателства спокойно можем да кажем, че националната ни сигурност е застрашена.

Защо е застрашена? Защото първо не знаем кой влиза в страната ни – всички те са предимно без документи, много трудно можем да ги диференцираме съобразно това кой от къде идва и до колко е бил заплашен живота му и най-вече, защото всички тези хора, още от самото начало на представяне на българска земя, са извършили вече няколко престъпления – минали са границата незаконно, не притежават документи, които дори умишлено са унищожили преди да влязат в страната и т.н.

Разбира се трябва да проявяваме и хуманност. Това е без съмнение. Тази хуманност и отношението към мигрантите обаче трябва да са твърдо диференцирани. Очевидно, че малките деца, майките, бременните жени трябва да са предмет на състрадание. Това не бих казал обаче за хората, които нагло искат, а не молят, както и за млади мъже от застрашените страни, които очевидно бягат от военна служба, насочена срещу Ислямска държава.

Гражданската ни сигурност е застрашена поради това, че ние и без това имаме една много тежка ситуация в страната. Криминогенната обстановка е тежка и всеки ден стават кражби, грабежи и убийства. Когато голям ресурс на МВР - не само на Гранична полиция, а и на полицията в близките до границата региони, е зает с мигрантите, то МВР не може да работи по защитата на гражданската сигурност.

С какво е свързан най-големият риск за страната ни от бежанската вълна – тероризъм, социална система, интегриращ процес?

Най-големият риск е това в страната да пребивават и трайно да се установят лица, чиито подбуди за пребиваване не можем да идентифицираме. От информацията от чужди източници може да предполагаме, че на всеки 100 мигранти от Близкия Изток има 3-4-ма души, които са твърдо свързани с Ислямска държава. От разпитани очевидци става ясно, че в лагерите, те са били обработвани и им е внушавано от емисари на Ислямска държава, че е хубаво да дойдат в Централна Европа и ЕС където отново могат да послужат за целите на групировката.

Бъдещето на тези хора и бъдещето на нашата национална сигурност са свързани и поради това, че инсталирайки се в нашата страна, като част от Европа, или в другите европейски страни, мигрантите ще доведат след себе си и още хора. Очевидно е, че първо, те искат да се установят на по-добро място за живеене отколкото в техните страни и второ, те имат и не крият намеренията си, след като се установят, да привикат и своите близки. Тези хора все още живеят в родови строй, при който близките и роднините не са само жената и децата на човек, а целия род. Ако предположим, че ще приютим в България 100 000 души, то след себе си и в рамките на няколко години те ще доведат още минимум толкова души. Това са сериозни заплахи.

Очевидно беше, че ЕС не беше готов за тези големи мигрантски вълни. В момента хората, които се занимават с решение на този въпрос мислят основно за това, до колко да се позволи влизането на мигрантите, как да бъдат разпределени, как да бъдат изхранени, а като на заден план остава заплахата от тероризъм. Вярвайте ми, че има сериозна заплаха от тероризъм и по-добре да се взимат мерки още сега. Тези хора, които наистина са беззащитни трябва да бъдат приети и да им се създадат условия за нормален живот, а другите да бъдат връщани, тъй като те нямат никакви основания да искат и да притежават бежански статут.

Мнозина прогнозират срив в европейската система за сигурност, вярно ли е това?

Не бих казал. Все още е възможно да се вземат разумни решения. Според мен сега е времето да се направят някои неща, за които се говори вече около 2-3 години. Първата „лястовица“ бяха изговорените идеи за общоевропейска сигурност и служби за сигурност. Това беше когато избухна големият скандал с подслушванията. Тези вече непосредствени заплахи, при едно разумно решение, ще доведат до създаване на общи служби за сигурност, борба с корупцията, обща европейска прокуратура и т.н. Нещата са много сериозни, но от тях могат да бъдат извлечени и позитиви.

Какви са вашите предложения в спешен порядък?

Освен стандартните мерки по обезпечаване на границите, границите трябва да са си граници. Много често се говори за това, че трябва да отворим сърцата си, да отворим границите си и т.н. Това са нищо друго освен думи, които не изразяват действителната ситуация. Отварянето на границите всъщност значи, че освен КПП-тата, които съществуват, трябва да бъдат отворени и 1, 2 или 3 други такива КПП-та, в зависимост от преценката на съответните служби и ръководства на държавата. Това, което се случва в момента е, че каналджиите и хората които преминават незаконно го правят от където им хрумне, а ако ние отворим границата, това ще е липса на граница.

Първото тактическо нещо, което трябва да се направи е действителното затваряне на границата. Виждаме, че в момента има стремеж това да се направи в България и в някои от европейските страни като Унгария, Австрия и дори като Германия.

Има и други стратегически въпроси за решение. Обикновено когато говорим за престъпност и когато става дума за престъпност от интернационален и международен характер, се говори за това, че тя не би могло да бъде спряна ако не се прекъсне финансирането й. Финансирането  на Ислямска държава не спира. Забелязвате ли, че непрекъснато говорим за авиационни удари и т.н., но нито един от тези удари не е по петролни кладенци, които са източник на средства. Ислямска държава – продавайки гориво незаконно на черния пазар, закупува оръжия с тези пари. Очевидно има интереси, които налагат това и те са насочени против интересите на Европейския съюз. Няма начин само с въздушни атаки да бъде ликвидирана една такава голяма престъпна организация, която е с претенциите за халифат. Единственият начин е да има и сухопътни операции.

Тези въздушни операции, които се наричат хирургически и  имат за цел да ликвидират шефовете на бунтовниците, вземат и странични жертви. Това по никакъв начин не намалява настроенията към ЕС и съюзниците, напротив. Това създава кандидати за терористични акции. Необходими са съвместни умиротворителни сили да влезнат там където е конфликта, а надземни сили, да се заемат с ограничаването на възможностите на Ислямска държава. Това е твърде очевидно и за това говорят някои от западните политици, но защо не се прави? Моята версия за това е, че в цялата тази дейност и действия около Ислямска държава има големи фирми и държавни институции, които печелят огромни пари. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 qankov

    0 0 Отговор
    mnogo to4no kazano pravo v desqtkata profesore spored mene tova e kakto navremeto 80 godini drugarq kastro pusna s bejanskata valna ot kuba I ogromno kolizestvo kriminalni prestapnizi kam amerika s koeto hem se otarva ot tqh hem da sazdavat pove4e problemi na omeripanzite v na6iq slu4ai ot tezi bejanzi kriminogenite ot tqh a te ne sa malko sas sigurnost na evropeiskiq saqz a do tova za6to nqma sohopatna operaziq sre6tu islqmska darjava si mnogo prav samo 4e firmite v tozi bran6 se znaqt vse sa pove4eto amerikanski
  • 2 мм

    0 1 Отговор
    Радулов е много прав.Истински професионалист и българин.Но защо никой не се вслушва в това,което той прогнозира.Ще ни унищожат като държава и нация.Толкова кръв и жертви за опазването на Българтия през вековете,а сега всичко предаваме доброволно.Жалко за децата ни.
  • 3 Монго

    0 0 Отговор
    Господин Радулов, великия експерт наясно ли е, че още през 1998 г. ислямския радикализъм навлезна в България? Защо не питате хората, които са работили по този проблем? Някой да си спомня сборището през 1997 год. в Нареченски Бани с преподаватели от Судан? Кой беше ръководителя? Да ви кажа, като човек присъствал там, сегашния главен мюфтия Мустафа Хаджи, помак от...!!! Тогава лично съм разговарял с него, бяха отделили една зала с килими, по-малката част за женитец. Няма да изпадам в подробности. Виждали ли сте судански преподаватели по ислама? Черни, та чак сини. А слушателите, все от родопския край, бели, като чаршафи. Знаете ли, че властите не можеха да проверят документите за самоличност на жените без да присъства мъж? Знаети ли за циганите от Пазарджик, последователите на Каплан, т.н. Кьонски халиф. Какво знае този професор за истината. Е аз знам, а вие знаете ли какво НИ очаква?
  • 4 РАДУЛОВ ПЕДЕРАСТ

    0 0 Отговор
    КАК ЩЕ ЗАТВАРЯШ ГРАНИЦАТА БЕ ...НАЛИ БЕШЕ ДЕМОКРАТ СЕДЕРАСТ? ПРЕБОЯДИСАН КОМУНИСТ ОТ ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ.....СМЕШЕН ПРЕПИСВАЧ НА ЧУЖДИ ТРУДОВЕ И ПОВТАРЯЩ ЕДНО И СЪЩО ПО СТАТИИ И ИНТЕРВЮТА....