28 Септември, 2011 17:09 4 510 0

Не подценявайте инвестицията в депозит

  • райфайзенбанк-
  • андреев-
  • депозит-
  • влог-
  • клиент

Момчил Андреев – председател на УС на „Райфайзенбанк” България

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

- Господин Андреев, каква е ситуацията на пазара на ипотечно кредитиране през последните месеци?
- Доколкото следим банковата статистика има ръст на кредитите в България. При нас бих казал, че той е по-висок спрямо ръста в системата за последните месеци. Наблюдаваме растеж във всички сегменти и при фирмите, и при микропредприятията, и при физическите лица.
През последните месеци имаше раздвижване в ипотечното кредитиране. Наблюдава се търсене на кредити особено в селското стопанство. Има много голямо интерес към заеми за фотоволтаични проекти и инвестиционни кредити, най-вече във връзка с усвояване на средства по еврофондовете. През последната година и половина-две имаше ръст на износа и наблюдаваме търсене на кредити при някои износители. Има и български фирми, които по време на кризата експандират на съседни пазари – Сърбия, Румъния, Македония.

- Смятате ли, че до края на годината ще се намали ипотечното кредитиране, като се вземе под внимание сегашната икономическа ситуация в Европа?
- Трудно ми е да кажа. Обикновено процесите са много по-инерционни, а и животът не спира. Има хора, които например имат нужда да си купят ново жилище или продават такова, за да купят друго. Винаги на имотния пазар има динамика. Само обслужването на тази динамика също би било достатъчно, за да поддържаме относително на същото ниво портфейлите.

- Има ли ефект от промоциите по кредитите, които дават банките?
- Разбира се. И в момента текат промоции за различни продукти и очакваме те да продължат. Независимо от икономическата обстановка, планираме да продължим да разширяваме пазарните си позиции. От началото на кризата сме увеличили клиентите си с над 120 000, така че е нормално да има растеж. Само 2010 г. имаме над 30 000 нови потребителя.

- За какво най-често отпускате кредити на физически лица?
- Кредити се теглят за ремонти. За енергийна ефективност имаме кредитни линии, например от ЕБВР, по които сме раздали над 8 млн. EUR. На някои хора им се налага да теглят кредити за лечение, за пътуване в чужбина. На различни етапи от живота си човек има различни потребности, така че ние ги обслужваме с потребителските кредити.

- Клиентите да влагат парите си в депозити или в друг вид активи?
- Лихвите по депозитите в България са добри. Освен това тук няма данък върху лихвите по депозити. Също така левът е фиксиран към еврото, така че от гл.т. на валутния курс също има стабилност, така че инвестицията в депозит въобще не е за подценяване и е една от по-добрите вложения, които средностатическият човек може да направи. Нека не забравяме, че има влог за гарантиране на влоговете и депозитите в банките също са гарантирани, така че това е една безрискова инвестиция. Алтернативите могат да бъдат спекулативни. Недвижимите имоти например, влекат след себе си данъци, разходи. Ако не се отдават под наем могат да бъдат не актив, а пасив, защото те вадят пари от джоба на човек.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА