28 Септември, 2019 13:02 3 225 39

Методи Андреев: България клекна на „Газпром“

  • методи-
  • андреев-
  • газпром

Има три много важни момента, които създават впечатление, че държавата ни е клекнала на „Газпром“

Методи Андреев: България клекна на „Газпром“ - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

България клекна на „Газпром“ с „Балкански поток“, а по него ще текат руските имперски интереси. Това каза пред Фрог нюз бившият депутат от ГЕРБ Методи Андреев. Ето какво още сподели той:

Г-н Андреев, защо се мълчи упорито около мащабния енергиен проект, свързан с изграждане на „Балкански поток“? Това не ви ли притеснява, особено след провала на „Южен поток“?

В случая става дума да подписаният договор за строителство на газопровод от Турция до Сърбия или т. нар. „Балкански“ газопровод, както вие го нарекохте. Проблемът тук е, че журналистите наистина пропуснаха един много важен момент, вероятно заради множеството скандали, които всеки ден ни спохождат. Тази важна тема не се коментира изобщо. Преди няколко дни слушах енергийния министър Теменужка Петкова и останах втрещен от условията, при които е подписан договора. Спомням си много добре 2014 - 2015 година, когато премиерът Бойко Борисов изчете от трибуната на НС договора за „Южен поток“. Той го критикуваше за това, че бил един предателски договор. А това, което чух от Теменужка Петкова не отстъпва по предателство на националните интереси. Има три много важни момента, които създават впечатление, че държавата ни е клекнала на „Газпром“.

Кои са тези важни моменти?

Първото важно нещо е, че тръбата, с която премиерът Бойко Борисов много се гордее, всъщност е с 90 процента запазен капацитет за „Газпром“. И едва 10 процента по тази тръба може да тече газ от други източници.

Второто е, че ние се отказваме от едни сигурни пари в размер на 1 млрд. лв. по договора за транспорт на газ до 2030 г., който сега действа. Казваме, видите ли, печалбата от новият газопровод ще бъде много голяма. Тези пари са изискуеми, защото ние сме подписали договор, който е действащ за дълги години напред.

Третото, което ме възмути е как може български министри и премиер да подпишат такъв договор. Всички проблеми или спорове, които възникнат по време на строителството и експлоатацията на газопровода ще се решават – забележете в Арбитражния съд в Москва. Нали се сещате какъв ще бъде резултатът?! При всички случаи права ще излиза руската страна.

Внимателно ако се вгледаме в тези три точки, които споменах, ще разберем, че става дума за един предателски договор. Тези истории с шпионаж и т. н., всъщност е била пушилката, която трябва да скрие новината за „Балкански поток“.

Нека да направим някои паралели. Навремето през 2006- 2007 г. тогавашният министър на енергетиката в правителството на Сергей Станишев- Румен Овчаров подписа нов договор с „Газпром“. Експерти твърдяха, че в резултат на това ние сме загубили около 2 млрд. лева. Тази ситуация много наподобява на ситуацията от 2007 година. Не мога да разбера какво правят нашите евродепутати като например Радан Кънев?

Как очаквате да реагира?

Защо досега той не е сезирал ЕК? Все пак времето не чака и ние трябва да действаме. Сухоземното продължение на „Северен поток“ се нарича газопровод „Опал“. Имало е желание от страна на „Газпром“ да завземе 100 процента от неговия капацитет. Това смущава полското правителство и Европейският съд решава, че „Газпром“ не може да завземе повече от 50 процента от капацитета на газопровода „Опал“. И аз питам сега, след като този „Балкански поток“ ще се строи на територия на ЕС и след като източникът на газ е един - „Газпром“, защо няма нито един български евродепутат, който да реагира. Аз се обръщам към Радан Кънев. Ако той се чувства неудобно, да вземе да покани Александър Йорданов. Той винаги е изразявал своята антиимперска позиция спрямо България. Да направят едно запитване. Да попитат при този договор спазени ли са решенията на Европейския съд. Спазено ли е европейското законодателство.

Вие категорично не сте съгласен с него?

Да, защото този договор е много предателски. Странно е, че по време на договорите за закупуване на Ф-16, то не бяха писъци, то не беше чудо. А сега ще изразходваме 2 млрд. лева, за да попаднем под зависимостта на „Газпром“. Защото реално тази тръба за 20 години напред ще е на „Газпром“. Може да сме дали ние парите, но този който ще поръчва музиката е „Газпром“. Нали е ясно, че при 10 процента възможност за диверсификация , не може да става въпрос за никакъв хъб. Само в главата на Борисов при тези параметри може да му се привижда хъб. Газовите експерти казват, че там, където мине тръба на „Газпром“, трудно се получава диверсификация, т. е друг източник на газ може да да бъде използван. И утре, когато се окаже, че тези такси, които те ще ни плащат, не могат да покрият разходите, защото може и това да стане, като нищо „Газпром“ няма да откликне на желанието ни да повишим таксите. Ще ни пратят в Москва да се оплачем, а там е ясно кой ще спечели.

Никой от политическите партии, обаче не реагира негативно на новината за договора. Как си го обяснявате?

Валери Симеонов скачаше против Ф-16, а сега мълчи за този договор. За Волен Сидеров няма какво да говорим. Красимир Каракачанов и той мълчи. Те са доволни от този договор. Тях не искам да ги коментирам дори. Но защо уж десният ГЕРБ, който се бори за европейска интеграция на българските граждани, подписва подобен договор, който по-скоро ни води към Евразия, отколкото към Европа. Защо спи американското посолство по този въпрос?! По този поток ще върви енергийното влияние на Русия към Сърбия, Австрия, Унгария. Това е е път, по който ще вървят руските имперски интереси. С този договор ние се превръщаме в съучастници на руската имперска политика по отношение на Европа.

Интервю на Катя Илиева за frognews.bg


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лично мнение

    44 8 Отговор
    Кляка се по различни поводи, конкретно. Кляка се в преносен смисъл, което зависи от индивида използвал този вид изразяване! Може да се приеме, че тези решения за доставка и транзит на газ имат алтернатива, а те в момента нямат такава. Следователно, макар Методи Андреев да има причина "газ да пикае", газ не може да достави! Какво му остава? Да си бръщолеви!
  • 2 Кой68

    48 9 Отговор
    Плазмодий как ще обясниш тогава срещите на Меркел,Макрон и др. лидери на държави от EU и сключените търговски договори със Русия?Само тук се правиме на по-католици от папата.Нима тях не ги засягат "санкцийте"наложени от янките?Но такива като теб са национални предатели които слогувате на Сорос и сте като бясни помияри?????
  • 3 ай де бе

    37 7 Отговор
    И да няма УЧУДЕНИ, че инвестициите отиват в Анадола!!!
  • 4 гнусен

    23 8 Отговор
    келеш....
  • 5 ГЕРБ

    12 28 Отговор
    еди от мислещите а от дпс гроб воля атака патриоти са на хранилката на путин жалко в бг е пълно с русофили като този факти и мн други захранвани с наши пари
  • 6 прост сум

    45 8 Отговор
    Амдреев, какво те боли, че ще минела руска газ за Сърбия? Като спряхте Южен поток, руската газ мина през Турция, какво спечелихме? Ако не сме на загуба, не зная договореното, поне може да разчитаме на пряка доставка руски газ, ако не стигнат квотите. И какъв газ ще имаш, ако не е Руския? Втечнен от Сащ? Танкерите са по-скъпа доставка от тръба. Винаги, щом купуваш си клекнал. Японците клякат за внос метали, но ние клякаме за Хонди и други. Това е търговията, клякаш и ти клякат. Лошото са диктаторски лобита дето ти налагат ембарго. Сащ ни спря Соуч Стрийм и купуваме газ ог Турски поток, защо ли? Брюксел, ВАГ Груп лобира за Турция, а ние вълци ни яли? Докарай по-евтина и тогава плюй! И Плевнята плю, но не докара нищо. Само вряскате срещу Русия. А Газпром е в друг акционер. Други държат контролния пакет акции и то привилегировани. Жалки сте с тая антируска истерия. Щото Волксваген много ни обича?
  • 7 Ал та фанах Атаопънах

    35 4 Отговор
    България кляка на всички в цяла Европа, че даже и на бурките от пустинята защото и те си оправиха държавите.
  • 8 МРАЗЯ ГЕЙБАРАСТИ

    30 10 Отговор
    Методи,ти клякаш на всеки за малко пари,така че....
  • 9 Borislav Popov

    32 11 Отговор
    US подлога !
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този

    32 6 Отговор
    си лае без дори да е в час за най-общите положения с газопровода. България няма да плаща на саудитската фирма за строителството сега, а строителството ще се плаща с транзитните такси след което те остават изцяло за българската страна. И с какво американско посолство плаши тази говедарска подлога - поставя посолството на чужда държава над българските правителство и парламент! Такива отрепки трябва да остават без българско гражданство и да бъдат изгонени от Родината.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Русороб

    11 16 Отговор
    Аз от кога говоря че шпионския скандал е врътка руска за да е тихо покрай тръбата и АЕЦ Белене, боли го фара вова за решетников. Е това е ГЕРБ - чисто БКП а ви лъжат за изборите да гласувате за тях че вървели към Европа. Тъп народ, той това си заслужава!
  • 14 Последния софиянец

    10 6 Отговор
    Разкрихме руските шпиони. Агент Бойко и агент Теменужка. Кога ще ги осъдят за измяна. Смърт чрез разстрел.
  • 15 Софиянец

    22 3 Отговор
    Истината е че ГЕРБ наистина са чисто БКП
  • 16 стоян георгиев

    14 10 Отговор
    след това интервю няма кво да се добави.ново предателство на българския политически елит.
  • 17 Христо

    9 20 Отговор
    Другари споко ще ви стане нещо Като чета много ми мазате на Ватенки няма начин да сте Българи щом мислите първо за Русия а след това за Родината си
  • 18 любопитен

    17 2 Отговор
    На козяшката соросня кой и пречи да си зарежда катарска или американска газ?
  • 19 Гост

    17 4 Отговор
    Какво американско посолство те годи бе мульо?!?! Да не си щат от САЩ? Анан от олигофрени изказващи се по телевизията. То май нормални в България не останаха.
  • 20 Те тъй

    18 1 Отговор
    Тия па тролове кви са смешни, единия обвинява другия, че слугува на Сорос или обратното, че слугува на Русия, страшни дебили. А бе, що не идете се треснете о некой стълб бе, палячовци..... Слугуващите на България се броят на пръсти.... Като проститутките ги мързи да работят, и се продават
  • 21 доктор Гейроп

    13 4 Отговор
    Виж сега Митоди ! Казваш,че по тръбата ще тече 90% газ от "Газпром"?! А по другите 10%? Ще ти кажа какво ще тече....ще тече новичок!
  • 22 плевен

    15 2 Отговор
    Я да повторим!:"Тези истории с шпионаж и т.н., всъщност е била пушилка..." За такива приказки ще му отиде надницата. 2. Защо мълчи Радан? Ами ако само вземе да гъкне, нормалните хора ще го възприемат точно като М.Андреев- малокалибрен предател. И тогава на изборите и цигани не можеш си купи.
  • 23 Bulba

    19 4 Отговор
    То цяла Европа е ,,клекнала" , а наш ,,мето"продължава с свобоното си ,,творчество"
  • 24 ужас

    18 6 Отговор
    Зaщo cпи aмeрикaнcкoтo пocoлcтвo пo тoзи въпрoc?! Пo тoзи пoтoк щe върви eнeргийнoтo влияниe нa Руcия към Cърбия, Aвcтрия, Унгaрия. Тoвa e e път, пo кoйтo щe вървят руcкитe импeрcки интeрecи. C тoзи дoгoвoр ниe ce прeвръщaмe в cъучacтници нa руcкaтa импeрcкa пoлитикa пo oтнoшeниe нa Eврoпa.----------МЕД МИ КАПЕ В УСТАТА, КАТО СЛУШАМ ПОДОБНИ ПРИКАЗКИ. БЛАГОДАРЯ ТИ, АНДРЕЕВ. АЗ С ДВЕТЕ СИ РЪЦЕ БИХ ПОДКРЕПИЛ ИМПЕРСКАТА ПОЛИТИКА НА РУСИЯ НА БЪЛКАНИТЕ, А ТИ ПРОДЪЛЖАВАЙ ДА ЛИЖЕШ АМЕРИКАНСКИТЕ ЗАДНИЦИ.
  • 25 ПЕНКО

    11 3 Отговор
    КОИ СА ТЕ ??? --- "МЕТО ТУПАНЕТО"; СЛАБОСЛАВОВ; ТОНИ ПЛЮНКАТА /ИЗРАСНАЛ ДО АНТОНИЙ ХРАЧКАТА/ И "ЖАБОКЪТ КЪРМИТ " ОТ ТВ ЕВРОПА / ПУЛЬО -ВДИГОВЕЖДОВ -ЧЪПКОНОСОВ/ !!! Е - ПУКНА ВИ АЛЕКС "ВЕЛИКИЙ" !!!!!!!!
  • 26 Гневен

    12 5 Отговор
    Мръсник
  • 27 читател

    12 3 Отговор
    Язък ти за гплините,не разбра ли че големите държави,империи ще са винаги прави.Важни е към кого ще се закачум,аз съм за Руската ,че е по близо.А ти ще си изтриеш езика от лайняни задници.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Мазол

    3 1 Отговор
    Настъпен по мазола иткаф - ротаредом. Доста са!
  • 30 Българин

    5 11 Отговор
    Национално предателство е стартирането на вредните за България руски енергийни проекти Турски поток и АЕЦ Белене.
  • 31 Hrisi

    8 2 Отговор
    Да питам "отворения"многознайко",интересите на щатите не са ли в по-голяма степен имперски бе лай но?
  • 32 кво

    5 2 Отговор
    разбира тоз от газ освен своя?
  • 33 Серж

    2 8 Отговор
    Цял свят знае ,че България е управлявана и се управлява от Кремъл!

    Коментиран от #34

  • 34 американски сенатор

    4 1 Отговор

    До коментар #33 от "Серж":

    В голяма грешка си!
  • 35 Старото

    3 1 Отговор
    Ами много ясно, че процентите в капацитета се определя от руснаците. Това е техния бизнес. Уловката е в това, че тръбата не може да стои празна. Ако руснаците по политически или икономически причини решат да врътнат кранчето, моментално тръбата се пълни с друга суровина. Лошото е, че Кратуната е пазарила ниска транспортна такса.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Путкин

    8 0 Отговор
    Не е важно кой каво казва, важно е кой какво прави за България и Българския Народ!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 petar svilenov

    1 0 Отговор
    Този перущенски селяк,кой го направи асистент.Още тежкият му диалект докарва в потрес публиката.Явно няма хранилка и спекула с досиета.