Last news in Fakti

2 Декември, 2015 20:53 16 644 34

"Войната" между Турция и Русия: как я виждат руснаците

  • турция-
  • русия-
  • войната-
  • путин

Не за Крим, не за Париж. Днес хората в Русия говорят най-вече за Турция. Те започнаха да се притесняват, че обтягането на двустранните отношения ще ги засегне съвсем пряко. Репортаж от Москва за Дойче веле разказва за тревогите им.

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Изведнъж Турция се превърна в най-важната тема за хората в Русия. Инцидентът с руския пътнически самолет в Египет и конфликтът с Украйна останаха на заден план. Днес в разговорите, които водят обикновените руснаци, присъства най-вече сюжетът с руския Су-24 и обтегнатите руско-турски отношения. Нищо, че повечето факти около свалянето на изтребителя са неизяснени. Впрочем президентът Путин наля и допълнително масло в огъня с твърдения, че бойният самолет е бил отстрелян, за да се гарантира необезпокояваната контрабанда на петрол на "Ислямска държава" (ИД), която Турция искала да прикрие. Така той на практика обвини Анкара, че защитава терористите, които контрабандно прекарвали индустриални количества петрол към Турция.

Но да се върнем към обикновените руснаци. Моят приятел Максим мина вчера на по чаша бира, носейки със себе си бутилка "Старий Мелник". Тази марка, както и "Золотая бочка" са любимите бири на руснаците. Това са всъщност две от общо 25-те вида бири, произвеждани от турския концерн EFES. Техният дял на руския пазар съставлява около 17%.

Любимата бира на Максим обаче внезапно му загорча, щом научи, че президентът Путин е подписал указ за ограничаване на "бизнеса на турските фирми в Русия". Това засяга и него, тъй като той работи за EFES. Максим обаче може да остане на улицата, ако на EFES бъде отнето правото да произвежда бира в Русия.

Къде ще почиват руснаците?

Не само моят приятел, но и редица други руснаци внезапно забелязаха колко важна роля играе Турция в Русия. Всеки, който хвърли поглед към шикозните сгради на новосъздаденото Московско сити, неминуемо ще забележи ясно открояващия се силует на елегантния небостъргач "Evolution", построен от турския строителен концерн "Renaissance Construction" . В цяла Русия в момента работят над 100 турски строителни фирми, много от тях участваха в изграждането на престижни обекти като спортните съоръжения за Олимпийските игри в Сочи, санирането на Държавната дума, строежа на магистралата, свързваща Москва със Санкт Петербург или новия терминал на летището в Санкт Петербург.

Докато Максим се тревожи как ще си изкарва парите в бъдеще, 4,5 милиона руснаци са се загрижили за това къде биха могли да ги харчат. Точно толкова прекараха миналогодишната си отпуска в Турция. "Не познавам нито един, който да е останал недоволен. А сега? Ще трябва май да летуваме вече в Крим", въздиша една московчанка. "Неоспорим факт е, че в Турция е по-хубаво, но какво да правим", добавя тя.

Сега други държави се опитват да спечелят руските туристи. Израел например активно рекламира своите дестинации сред тях. Навсякъде в Москва могат да се видят плакати за почивки край Мъртво море. На много места в Израел освен това се говори и на руски и това е добре известно на руснаците. "Все пак, ще е трудно да се намери истински заместител на Турция", казва Лариса Алханова, представителка на една от най-големите туроператорски фирми в страната "Тес Турс". Тя пояснява още, че в самата Русия няма достатъчно хотели, нито добра инфраструктура за развиването на местен туризъм, който наведнъж да поеме толкова много хора.

Като евентуални алтернативи Алханова изброява Абу Даби, Кипър и Тунис. Тя посочва, че жителите на Москва и Санкт Петербург обичали да пътуват и до Германия, която заема трето място в предпочитаните им дестинации, след Египет и Турция.

От мерките, които ще влязат в сила на 1 януари 2016, ще бъдат засегнати много руснаци, сред които и приятелят ми Максим. От началото на новата година ще бъде отменен безвизовия режим между Русия и Турция, както и всички чартърни полети. Редовните полети няма да бъдат засегнати. Поне засега. Ако и това стане, ще се наложи "Turkish Airlines" да анулира по 88 свои полета дневно. На стоките "Madе in Turkey" ще бъде наложено ембарго, което ще засегне най-вече производителите на цитрусови плодове и доматите, но също текстилната индустрия и производителите на авточасти.

"Ще пием по-малко бира?"

Още отсега впрочем някои прекалено ревностни поддръжници на Путин сред местните власти се престарават с предсрочни мерки срещу Турция. По радиото например често се съобщава за цели колони с турски ТИР-ове, блокирани на беларуско-руската граница "до второ нареждане". В региона на Краснодар пък изгонили 39 турски бизнесмени, чиито лични документи уж не били в ред.

Близките до държавната власт медии като вестник "Известия" се опитват да омаловажават ставащото. "Гражданите на Русия няма да усетят отстраняването на Турция от руския пазар" е цитиран руският министър на земеделието Александър Ткачов, който изрежда и потенциалните алтернативни вносители, а именно Азербайджан, Узбекистан, Мароко и Израел.

Може и пък узбекското грозде да е по-сладко от турското, а мароканските домати да са по-сочни. Те обаче няма да могат да спасят работното място на приятеля ми Максим. А той вече философства за бъдещето: "Ако отпаднат 17% от руското потребление на бира, след като EFES бъде забранен, означава ли това, че ние, руснаците, ще пием 17% по-малко бира? Ами това ще е страхотно! Или пък може би отново ще се върнем към водката?"


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 по темата

    1 2 Отговор
    Дойче Теле(да се взема буквално), е една проститутка, която играе по свиркато но либерастите и изобщо не я интересува мнението на хората, особено на Руснаците, най я интересуват парите и колкото се може по зле да е Русия.

    Коментиран от #2, #20

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 диан

    1 1 Отговор
    е за това са единни и са 100 години пред нас
    да бе наш самолет
    първо ще си оплюем пилота
    какъв го търси там
    после ще се извиняваме на турция
    ще подвием опашки и покрием
    но руснаците не за един човек ще направят всичко
    за обикновен човек
    а ние за кой по точно ще се надигнем?
    е не се сещам:(
  • 4 бурр

    2 0 Отговор
    Е, какво може да стане, като освободят пазара от техните марки?! Освен потребителите да се насочат към други марки бира и така да им вземат пазарния дял, друго няма какво да стане. Едва ли са продавали по-евтино и на загуба, въпреки, че 2014 закриха два завода и може да видите в нета - просто руснаците почнаха да купуват повече от марките на датчаните от Карлсбърг, които яко натиснаха с политика, качество и реклама. Така турците паднаха под 10% дял от руския пазар през 2013, а през 2014 затвориха 2 от 4-те си завода, така че тея 17% са пълна измислица. Може да е било 17% ама преди 2010, сега руския пазар се държи от датчаните с 37+% после са Anheuser-Busch InBev, после са Хайникен и SABMiller с равни проценти, а ЕФЕС са в упадък 3-та година. Бочките и мелника бяха на цени 52-58рубли, но от няколко месеца са по 42-44 и ги хакат на акции поголовно, като това е много преди да свалят руския СУ-24. Единственото нещо, което е чудесно и си струва е марката "387 особая варка" крафтпиво - само това ще ми липсва от ЕФЕС, другото си бяха буламачи...
  • 5 Иван Иванов

    0 0 Отговор
    daa tochno taka. Vsichkite bratushki mnogo qko sa se raztrevojili... :D dreme im ;]
  • 6 330i

    1 0 Отговор
    Ето шанс за наште бири да пробият там, че и са по-хубави! И Максим пак ще има работа.
    Дойче веле винаги са търсели друга гледна точка. А по-принцип нищо не се знае, може азербъйджанската бира да е хем по-хубава, хем заплатата на Максим да е по-голяма.
    Лично аз вече се интересувам дали стоката която ще купя не е турска, и ако не е тогава я взимам, щото каквото и да си говорим, турците постъпиха к..венски.
  • 7 Vasik Atanasova

    1 0 Отговор
    НА КОГО РАЗМАХВА ЗАКАНИТЕЛНО ПРЪСТ
    ТОЗИ ДЖАГАЛ
    ПУТИН Я МУ НАПРАВИ ЕДНА ХВАТКА ОТ САМБОТО
  • 8 draivermen

    1 1 Отговор
    чета и не мога да проумея...откога руснаците пият бира...че то за тях водката си е като за нас ракията...а те производители на водка си имат в изобилие...
  • 9 TC PACHA

    0 3 Отговор
    prikazvate no samo prazni dumi,,,nişto ne znaete i nedeyte da pişete samo prazni dumi be bratleta...vie cuvalili ste birata EFES???,,,ne ste nali...davi kaja togava..tova e turska bira i e poçti nay hubavata bira v evropa..a i v rusia si ima 3 zavoda birena EFES i za tova vece horata poçti poçnaha da piyat tazi bira tam....za tova se govori tuka çe iskat da namalyat pazaramu v rusia çe votkata beşe mnogo slabo na pazara do tazi bira..razbrahteli sega bratletaa....

    Коментиран от #10, #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 даммм 7777

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "TC PACHA":

    Айде първо се научи да пишеш на Български--и после давай мненя по Българските сайтове...паша.....Цял свят видя колко подло постъпи Турция с руснаците--ама те винаги си го връщат--даже с лихвите....Така че ако турците имат поне малко чест и достойнство--да свалят политическата си върхушка...А не да си мечтаят за османска доминация-която никоя цивилизована страна няма да позволи...
  • 12 TC PACHA

    0 1 Отговор
    ti se radvay ce znam tolkova bılgarski..i tova mie mnogo daje...NAUÇİSİ Tİ PO TURSKİ ...bılgarski osven tuka çe kıde stemi tryabva drugıde..no na tebe steti tryabva turski kato idvaş v turzia na poçivki bratle...a pık za rusia neka da idva da ni vırne sıs lihva dee...neka pak da vlezne sıs samolet v turskata strana ako e navit mnogo...ne ne govorim samo na prazno a si vırşim rabotatasi bratle....

    Коментиран от #15, #16, #17

  • 13 mediator37

    0 1 Отговор
    Турска бира- голям майтап.
  • 14 mediator37

    1 1 Отговор
    Турска бира- голям майтап.
  • 15 До пачата

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "TC PACHA":

    @12 Бил съм на почивка в мармарис. Бъкел турски незнам. ;) И?
    Много си зле, честно! То по неандерталската ти логика ако ида на сафари в Танзания трябва да знам суахили! :))) Ето това ви е проблема - много сте голями "ne ne govorim samo na prazno a si vırşim rabotatasi bratle....", ама когато имате при кой да идете да ревете, иначе ако не сте в НАТО щяхте да сте в каменната ера!
    Взе едно не знае цял свят кой пусна зарина в Сирия. Взе едно не знае цял свят кой купува контрабандно петрола на ИД. Още малко ще ви търпят... А ти може покрай турския да понаучиш и кюрдски...братле! И ето пак показваш анадолският манталитет - аркадаш, аркадаш (братле), пък си покажете зъбите.
    PS Като бях в мармарис, турската бира си беше блудкава пик*ня...братле...
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 999

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "TC PACHA":

    Какъв брат си ми ти бе ФЕС. Какво правеха Турски самолети в Сирия, и да видим да ли ще влязат пак там,да не говорим, че не се доказа за нарушаване на въздушното пространство. Мислиш ли че е по трудно да направиш хубава бира /помежду другото Ефес е по лиценз на Пилзен/ от атомна централа ама от тия чалми ви се е сварил мозъка.
  • 18 ззз

    1 0 Отговор
    А как я виждат турците?

    Коментиран от #22

  • 19 хаха

    1 1 Отговор
    Каква бира "ЕФЕС" ? Това даже не прилича на бира ! Най-добрата в Европа била . ХАхахахахахахаха , ще се спукам от смях !
  • 20 Бай Кор

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "по темата":

    Точно казано! "Любимите" бири на руснаците със само 17% пазарен дял, направо смешно. Турският концерн ЕФЕС е просто един от многото производители, при това на едни от най-евтините бири. Тези марки са популярни именно заради ниската цена, но дори при това положение 17% е невисок резултат.

    Всъщност, Турция би могла да бъде отстранена безболезнено от руския пазар, но това трябва да стане внимателно, чрез планиране и задълбочен анализ на ефектите, а не на база чувства и истерия. Купуването на домати от Мароко е реалност за целия ЕС и със сигурност не са по-лоши от турските.
  • 21 копеле

    2 0 Отговор
    Не се карайте, най-добрите бири са белгийските, дето ги правят монасите по манастирите им ( например La Trappe )
  • 22 999

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "ззз":

    Със свещи в ръка.
  • 23 ррр

    0 0 Отговор
    а какво мислят германците за санкциите срещу Русия
  • 24 Бай хой

    1 0 Отговор
    Тоя така наречен "анализ" все едно го е правил някой копър. .а си и наглостта да дават ум, въпреки че са в гражданска война като африканските маймуни.
  • 25 Киро

    0 1 Отговор
    Руснаците ще плющят по ердоганя и турската икономика - одобрявам!

    Сега ще излязат оферти - чудо за следващото лято от бай фес!
  • 26 Доктора

    0 1 Отговор
    Каква "турска"бира, исляма забранява алкохола....

    Коментиран от #27

  • 27 Медицинскиот брат

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "Доктора":

    Не си прав, Турция е все още светска държава. Пие се здраво, макар предимно от по-млади хора.
  • 28 СССР

    3 1 Отговор
    Няма по тъпи безвкусни и отвратителни зеленчуци от турските!!! Това е няква пластмасова пародия на зеленчук!!! Освен това са и отровни! Турците слагат забранени пестициди защото там няма добър контрол! Виж Гръцките са друга работа!
    Турският народ не е виновен! Продажният, и корумпиран Ердоган които Вашингтон купиха трябва да бъде смазан като хлебарка от РУСКИ ВОЕНЕН БОТУШ!!!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 опсмопсус

    0 0 Отговор
    Анталия е във фалит!Ако април руснаците бойкотират турция, лошо им се пише на мангите!
  • 34 909

    0 0 Отговор
    ПОБЕДА ЗА РУСИЯ !!!!И БЪЛГАРИЯ ЩЕ СЕ РАДВА !