Last news in Fakti

16 Декември, 2015 12:21 12 847 14

Аферим, Танов, машалла

  • аферим-
  • танов-
  • машала-
  • митница-свиленград-
  • закриване

Не забравяйте: Рибата се вмирисва от главата, но се чисти от опашката

Аферим, Танов, машалла - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Евала, аферим, машалла” на директора на Агенция „Митници” ВаньоТанов, който постигна целта си да закрие митницата с най-голям граничен сухопътен трафик не само в България, но и в Европа. Цел, която Танов преследва от 2012 г. с нестихваща амбиция до ден днешен. Постигането й бе с доста пиар акции на проснати и задържани митничари единствено на МП Капитан Андреево. По-късно обвинения не издържаха в съда, но публиката се радваше, че лошите са спипани. Разбира се, тези амбиции в годините бяха толерирани не без подкрепата на Министерство на финансите, та и до най-високо ниво. Подобни демонстрации „на борба с корупцията” обикновено се случват и когато е необходимо да се отклони вниманието от по-високопоставените, преди докладите на ЕК или покрай знакови посещения. И този път не бе по-различно – трусовете в правителството с оставката на правосъдния министър Христо Иванов и крамолите около съдебната реформа, притеснението как това ще се отрази на доклада на ЕК, който очакваме през януари и не на последно място - знаковите посещения на турския премиер Ахмед Давутоглу и президента на Гърция Прокопис Павлопулос. Някой сигурно ще каже, че влизаме в дълбока конспирация, която няма нищо общо с темата. За тях ще кажем: фактите са очевидни.

Промяната на Устройствения правилник на Митниците в частта за свиленградската, която ще бъде разпарчетосана между други две - бургаската и пловдивската, е аргументирана с мотива от  необходимостта за оптимизиране работата на Агенция „Митници“ и предприемане на ефективни мерки за предотвратяване на бъдещи корупционни практики. Каквото и да значи това, освен бля, бля, бля...

На базата на какъв обективен анализ се предприема тази мярка, какво ще се подобри, какви са очакванията от приемането на тази мярка, няма нито дума. Пълен абсурд е да разделиш най-голямата митница между две други. Аргументът през 2012 г. на бившия шеф на ГДБОП и настоящ директор на Митниците бе изказан с „великата” фраза, че в Митница – Свиленград няма „качествен материал”, което налага закриването й. Танов привнесе шеф на Митницата от София, а редови назначения има „здраво” вече от цяла България. Танов приложи и „великите” си тестове за лоялност към системата, която всъщност също е абсолютна измишльотина.

Та да си дойдем на необоснования мотив за бъдещите корупционни действия, което ни кара да направим асоциация със събитията около Съдебната система. Знакови обвинения, 100% некадърни обвинителни актове съшити с бели конци, които няма как да издържат в съда и покрай които хвърчи крилатата фраза „Ние ги хващаме, а те ги пускат”. От проведените „спектакли” на Капитан Андреево и задържаните десетки митничари фактите показват, че досега не е имало нито едно годно доказателство и делата падат в съда. Тук няма как да не кажеш, дали пък не е време да започнат да разработват тези, които са правили разработките. Та този филм - как се гонят неудобните, сме го гледали неведнъж и дваж. Ще видим и този път какво ще стане, след като при 150 000 лева събрани по къщите и автомобилите на 33-те митничари, само в един са открити 42 000 евро и 15 000 лв., а в останалите семки и бонбонки. Заговори се, че имало записи на камерите как свивали фунийки с банкноти от по 5 евро, които записи обаче не са доказателство в съда, имало било и СРС-та...

Всяко стадо си има мърша, но със сигурност мършата не е само на тази митница. Когато подобни акции се ползват и за отстраняване на неудобните и доказателствата не издържат в съда, а служителите след това биват връщани обратно, губи само държавата.

Подобни пиар акции не водят и до нищо друго освен до стрес, шаш и паника и лоши резултати.

Следователно нещо куца в схемата на ръководството, което в годините се почуди как да разбие и отдела за наркотрафик на тази митница. Така от големите залавяния на хероин вече не се знае що е то и какъв мирис има.

А иначе ще припомним и разбития канал с цигари, за който експертите в тази област твърдят, че пак са изгорели „бушони”. Защото за да има канал, за никого не е тайна, че той далеч надхвърля възможностите на обикновен митничар на смяна.

В същото време в актуализацията на Устройствения правилник се изнасят куп аргументи, че съставът на Централно управление Митници ще трябва да се увеличи от 600 на 640 служители отново с мотиви и без увеличаване на бюджета. Е, тогава ще трябва някъде да бъдат направени съкращения и ще изгорят естествено „бушоните” от неудобната митница. Добър обходен ход е и това че бившите задържани няма как да се върнат, след като „супер доказателствата” не издържат в съда, защото Митница – Свиленград няма да я има и ще се жалват на арменския поп.

Поредната измислена „Реформа” бе отричана в края на октомври от Агенция Митници с острите реплики, че медиите ползвали момента за предизборна кампания. А сега се бърза с пълна сила, като след обнародването на документа има само две седмици за обсъждане, след което ще си я приемат като „стой, та гледай”. Ето защо хората вярват на повторените 100 пъти неистини или повече на слуховете, отколкото на институциите, които официално ги лъжат много повече. Не само преди избори, но и след тях.

Любопитно е и че привнесения шеф на Митница – Свиленград от София, близък до Ваньо Танов,  не е отговорен, че не се е справил, още повече, че се водило шестмесечно разследване. Ако приемем за истина, че всички тези десетки задържани са виновни, къде е бил и ало Ваньо?! Не му ли куца нещо в схемата на работа?! В подобни случаи в белите държави ръководството си подава оставка, а не седи на сянка. И не на последно място, българинът има хубава поговорка, която управляващите не бива да забравят -  рибата се вмирисва от главата.

А иначе колко ще издържи това безумие, ще покаже времето?!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 на ваньо майка му

    0 0 Отговор
    ..освен бля, бля, бля.... - единствено това не ми хареса в статията, можеше да ползвате някой български израз като дрън-дрън. Иначе много вярно казано, но аз мисля, че освен отвличане на вниманието, целта е и да се дърпат ушичките на непослушни митничари, дето се опитват да шикалкавят с плащанията на горе по веригата.
  • 2 Кучето на Борисов

    0 0 Отговор
    Няма държава в която полицай е генерален директор на митниците.Е може би някъде в Африка... Казвах му на моя стопанин,ама кой да ме слуша.
  • 3 1233

    0 0 Отговор
    Голяма работа -затвориха или ще затварят една митница,моля ви са в някои държави затварят цели общини , защото са корумпирани и няма лек, освен да КЛЪЦНЕШ със скалпела. България по този показател отдавна е затворена мафиотска структура,пример винетки- станаха 96лв. това е рекет на мафията.
  • 4 щщщ

    0 0 Отговор
    Нали тази дебела министърка каза- не е било задължително да се купува винетка.Да ама задължително сигурно хапва тази женица всяка сутрин. Щели да ремонтират пътища .Как ще плаща един пенсионер с 200лв. тази винетка..
  • 5 Попа

    0 0 Отговор
    Веднага разбрах че някой твои човек е от окушарените ,дано не им се размине този път .Браво Танов продължавай със ,,спектаклите ,,както ги нарече горепишещият бляблянчо ,за който едни150000 лв. подкупи са нищо работа ,ако има държава на тия до девето коляно трябва да се конфискува всичко,покажи че главата на рибата може да е и зъбата
  • 6 киро

    0 0 Отговор
    Явно на журналиста някой роднина-спонсор са го гепили и сега ГЛАААААААААААААД ! Браво на Танов !
  • 7 mediator37

    0 0 Отговор
    Авторката на статията, ако беше малко по-грамотна, щеше да знае, че обвиненията ги пишат прокурорите и не издържат в съда заради прокурорите, а не заради тия, които правят разработките. И да се замисли кой е на върха в хранителната верига. Ама няма дупце да пише срещу прокуратурата. Както каза един депутат " Има омерта да се говори против прокуратурата."
    Авторката одобрява правенето на фуниики евро от митничарите. При което от каква морална позиция съди.
    Старите моми съдят.
  • 8 Nazi

    0 0 Отговор
    А солт...ка на Танов-лицето Юли Мирков не е виновно как.Питайте даже циганите на Женския пазар,те никогане са му давали пари на ръка.Сега той въпреки че е шеф на Свиленград,той не знае какво се е случило и на него не му плащат...
  • 9 25г

    0 0 Отговор
    Брех че гений си изказват в коментарите, чели не дочели ... Дай да ги видим тия огромни 150 000лв :D В един са открити 42 000 евро и 15 000лв = 99 000лв, 150 000-99 000= 51 000лв делено на 32ма митничари = 1593лв. Ха, сега да си вдигнат ръцете който имат 1600лв заделени, всички сте корумпирани и за затвор. Тази внушителна, крупна сума ...
    медиатор, щом знаеш за какво става въпрос, как прокуратурата започва дело и заради нея се проваля делото? Кой откачалник ще направи такова нещо, че да се загроби името? Ето го и сега, имали запис, ами хайде покажете го, да видим коя будала ще брой и дели пари пред камера? Имали намерени пари, 1600лв, имали свидетели, а тези свидетели да не са случайно опарени от актове? Кое от тези доказателства ще издържи в съд? Ама разбира се митничарите са богати, вадят на смяна по 7000лв на калпак и седят там с години, за да могат да ги хванат. :D Напълно промити мозъци сте, без грам логика, ако някой ден се научите да мислите самостоятелно, ще е голям скок в еволюцията на масите.
  • 10 гост3

    0 0 Отговор
    Абе,куче,то и мутри само в Африка управляват
  • 11 svetal

    0 0 Отговор
    Много истина има в статията.Поздравления на авторката.
    Аз бих задал още няколко въпроса.
    1.Защо никога не се правят проверки на митниците в пристанищата(морски и речни)всеизвестно е че там са големите далавери.
    2.Защо никога не е имало проверка на Калотина?
    3.Защо Капитан Андреево ще преминава към Бургаска митница при положение че е на 200 км от Бургас и 160 от Пловдив
    4.Защо Танов е на работа след скандала с бирата?
  • 12 Гост 6

    0 0 Отговор
    Не съм митничар,нито пък някой от близките ми работи в митницата,но не трябва да допускаме като граждани на Свиленград митницата да бъде закрита заради това , че в момента власт имащите са.........................
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 гражданин

    0 0 Отговор
    контрабандата и рекета станаха поминък за Свиленград и региона и десетилетия носи увеличаващи се щети на България от всякакъв характер... ..решението е крайно, но по принуда.. . и нека крадеца да не вика дръжте крадеца!