Last news in Fakti

30 Декември, 2015 12:19 1 964 2

Закриха митница "Свиленград"

  • митничари-
  • митница-
  • свиленград-
  • митница-свиленград

Към Агенция Митници се създава Звено за информационна сигурност

Министерският съвет направи промени в Устройствения правилник на Агенция „Митници“, с които се закрива митница „Свиленград“ и се създава „Звено за информационна сигурност“ в администрацията на Централно митническо управление, съобщиха от правителствената информационна служба.

Със закриването на митница „Свиленград“ се цели превенция на корупционни практики и подобряване на работата, като ще се оптимизират човешките, финансовите и материалните ресурси и те ще се насочат за по-ефективно изпълнение на контролните функции на митническата администрация.

Звеното за информационна сигурност ще осъществява контрол за спазване изискванията за сигурност на информационните системи на митническата администрация, ще организира и осъществява политиката за информационна сигурност на Агенция „Митници“ с цел защита на обработката, съхранението и разпространението на информацията. Една от основните функции на звеното е да ръководи дейностите, свързани с постигане на мрежова и информационна сигурност на Агенция „Митници“, както и да следи за прилагането на стандартите, политиките и правилата за информационна сигурност и управление на риска в администрацията в съответствие с целите за мрежова и информационна сигурност. Новото административно звено ще отговаря за защитата на интелектуалната собственост и материалните активи на Агенцията в областта на информационните и комуникационните технологии, ще разработва и предлага иновативни решения и архитектури за подобряване на информационната сигурност на Агенцията.

От 1 януари в Свиленград започва подписка срещу днешното решение на Министерския съвет за закриване на местната митница, обяви независимият общински съветник в града Живко Желев. По думите му се очаква да има гражданско неподчинение и блокиране на пътища край граничния пункт.

Днес той е имал разговор с представители на спедиторските фирми и е получил уверение, че ще го подкрепят. Живко Желев каза още, че се очаква да бъдат освободени 50 митничари.

Агенция "Митници" трябва да осигурява приходи за хазната, а не работа в района, заяви финансовият министър Владислав Горанов в отговор на протестите срещу закриването на митническия пункт в Свиленград. Горанов допълни, че причините за преструктурирането на митниците са по целесъобразност, но призна, че конкретният повод за закриването на пункта в Свиленград може да се търси и в корупционните практики, които бяха установени.

Всеки има правото да си изказва позицията в рамките на закона. Работата на агенция "Митници" е не да създава заетост, а да събира приходи. С програми за заетост се занимават други министерства.

С акта се разширяват функциите на дирекция „Митническо разузнаване и разследване“ в Централно митническо управление, като се засилват координацията, контролът и ръководството върху цялостната дейност в рамките на Агенцията със специализирано техническо оборудване и технически средства с източници на йонизиращи лъчения. Предвижда се да се създаде денонощен център за анализ на рентгеновите изображения, получени в хода на митническия контрол, който да обобщава резултатите, както и да координира и контролира дейностите по извършването на анализа.

С промените в Устройствения правилник на Агенцията се актуализират и прецизират функциите на дирекции „Финансово-стопански дейности и обществени поръчки“, „Митнически режими и процедури“, „Митническо разузнаване и разследване“ и „Управление на собствеността и логистика“ в Централно митническо управление.

Структурните промени в Агенция „Митници“ се правят без промяна в общата численост на персонала.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 опсмопсус

    0 0 Отговор
    Има митница има проблем, няма митница няма проблем!
    С бизнеса "митница" се изхранваше половин Свиленград!
    Сега ще има глад и затова желев копа да си върне лапачката!
  • 2 митничар

    0 0 Отговор
    Първото умно нещо от 25 години насам.Крайно време беше да се закрие фирма "Митница оод".Ибез това постоянно се тръби че в държавния бюджет не влизали пари все не достигат пари за това и онова ами като няма пари значи не е нужна и митница радвам се че я закриха стига вече с тия строежи на вили палати и т.н.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове