Last news in Fakti

30 Януари, 2016 17:42 9 248 8

Министърът на отбраната сътвори нов скандал

  • нов-
  • скандал-
  • тресе-
  • министерство на отбраната

Той е заради сливането на две апетитни дирекции. Военният министър Николай Ненчев действа зад гърба на подчинените си

Министърът на отбраната сътвори нов скандал - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Министерство на отбраната отново се разтресе от поредния скандал, който забърка министърът Николай Ненчев. Без обсъждане, зад гърба на ръководството на министерството и принципно на подчинените си, Ненчев изненадващо предложи устройствени промени в министерството, които вече са приети на заседание на Министерски съвет.  Механично се сливат две дирекции - Отбранителна аквизиция" и Главна дирекция "Инфраструктура на отбраната". Двете дирекции се обединяват в Главна дирекция "Отбранителна аквизиция", която остава на подчинение на Венислав Цанов, близък до Ненчев.
 

Главна дирекция „Инфраструктура на отбраната“ отговаря за строителството и свързаните с него услуги в изпълнение на Единния поименен списък на обектите за строителство и строителни услуги, а дирекция "Отбранителна аквизиция" се занимава с обществените поръчки.  Досега  „Инфраструктура на отбраната” обслужваше инфраструктурните обекти и годишно през нея минаваха около 20 млн. лева.
 

Разбира се, пътят към рая е ослан с добри намерения -  Ненчев  е  обосновал промените  именно с ползите. "Основният аргумент за обединяването на двете дирекции е, че след промяната, обществените поръчки ще бъдат възлагани само от едно звено. Дирекция "Отбранителна аквизиция" разполага с водещ административен ресурс и значителен опит в сферата на организиране на процедури за възлагане на обществени поръчки, което налага определянето й за водеща при осигуряване на процеса в цялост за Министерството на отбраната. За целта са направени и промени в числеността на административни звена в Министерството на отбраната".

Дали обаче ще бъде подобрен процеса на възлагане на обществени поръчки или нещо друго се крие зад добрите намерения, това се питат експертите?!

И това е така, защото в една дирекция се концентрират стотици милиони левове, а бюрокрацията едва ли ще намалее. Оглавяващият новата дирекция Цанов ще се сдобие с доста по-големи права - обществените поръчки, средствата за превъоръжаване и поддръжка на техниката,  строителството и охраната на имоти и най-вече на най-сладкото - продажбата на имоти, които са оценявани на стотици милиони левове. Това е само върхът на айсберга. В близките месеци трябва да изберем нов изтребител за авиацията ни, а това е свързано с обществена поръчка.  

В началото на мандата си Ненчев се бе заканил да уволни Цанов, но в средата на мандата му отношението към него рязко се промени. Цанов води техническите преговори по скандалното споразумение с Полша за ремонт на двигателите на МиГ -  29. Ненчев му гласува в последно време изключително доверие, наскоро той е упълномощил Цанов да подписва и одобрява всички поръчки от негово име, като по този начин се заобикаля ресорния зам. военен министър, твърдят източници от Министерство на отбраната. Меко казано комбината е странна?!

Кой е Венислав Цанов? Той бе замесен от медиите в съмнителни сделки още по времето на министъра на отбраната Веселин Близнаков при управлението на Симеон Сакскобургготски. Уволнен бе по времето на първото правителство на Бойко Борисов, когато министър на отбраната бе Николай Младенов. След това бе възстановен отново при правителството на Орешарски.

Не е лошо да припомним и, че откакто самият Ненчев е застанал на този пост има непрекъснати скандали в министерството. То не бе охраната на въздушното ни пространство, то не бе договора за МиГ – 29, то архива на военното разузнаване, то не бяха и уж заплахите срещу Ненчев, за които бе уведомил една медия, но не и премиера и т.н.

Именно тихомълком действията на министъра будят огромната въпросителна и този път дали намеренията му са добри, или просто централизира власт в името на задкулисието.

 



 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    4 0 Отговор
    МИНИСТРИ ,МИНИСТРИ ПАРИТЕ ЩЕ ВИ ИЗЯДАТ ГЛАВИТЕ.ВИЕ ГОСПОДА НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ,ЧЕ СТЕ СЛОЖЕНИ НА ТИЯ ПОСТОВЕ ЗА ДА УПРАВЛЯВАТЕ,И ДА ЗАЩИТАВАТЕ РОДИНАТА НИ, А НЕ ДА Я ОГРАБВАТЕ!?!?!??

    Коментиран от #8

  • 2 555

    4 0 Отговор
    Следващата оставка...
  • 3 Joss

    3 0 Отговор
    Неискат да работят само парички да прибират в джопчетата
  • 4 Nikolov

    4 0 Отговор
    Тая продажна измет е достойна само да я опрат до стената и да стане храна на червеите
  • 5 999

    1 2 Отговор
    Демокрация какво се оплаквате.
  • 6 неутрален

    2 0 Отговор
    Всеки си прави каквото си иска, а ТИКВОКА от горд по-горд. Дасемаха този, здравния на мвр, абе цялата измет на ТИКВАТА.
  • 7 герб

    2 0 Отговор
    До кога тази мила Родина ще се управлява от некадърници. Б.Б. - толкова ли си слаб , та си се оставил да те "водят" за носа разни самозвани просветници, "военни" /?!?!/ министри и най-вече жени. А бе стъпи си на краката като истински спортист, боевак и най-вече МЪЖ. Стига с тези к....нски номера и трикове. Унищожихте държавата.
  • 8 4321

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "1234":

    Каква Родина, какви 5 лева. Никой от тия от това, предишното, по-предишното и всички правителства през последните 25 години не положи и грам усилия за България, така че да не си спомняме с носталгия времената преди 1989 година.
    Пълни продажници и г.золизци, а ние пък сме овньовци ...