Last news in Fakti

12 Май, 2016 08:00 2 005 4

По-справедливо заплащане за българи в Германия?

  • справедливо-
  • заплащане-
  • българи-
  • германия

Българска фирма, напр. от чистотата, строителството или IT-сектора, извършва определени дейности в Германия и наема за целта работници - по поръчка на германска фирма. Как точно функционират тези трудови правоотношения?

По-справедливо заплащане за българи в Германия? - 1
Снимка: Факти.бг
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментарът е публикуван в Дойче веле

Примерите са пред очите ни: чужда хигиенистка фирма или IT-предприемач поема в Германия определени задачи - по поръчка на германска фирма. Или пък българска фирма изпраща свои работници на даден строителен обект в Германия.

Както в тези примери, десетки хиляди работници от България, Полша, Румъния и други страни-членки от ЕС работят в Германия с по-лошо заплащане от това на местните кадри. Това е възможно благодарение на няколко различни форми на трудово договаряне, които се свеждат до едно: въпросните работници са наети не от прекия германски работодател, а от различни фирми в своите страни. Тези фирми предоставят на германския работодател или работна ръка за определен период от време (на немски Leiharbeiter, Zeitarbeiter) или пък се ангажират, пак със свои кадри, да осигурят в Германия производството на определен продукт (това се нарича Werkvertrag). В резултат – чуждите работници, които полагат съответния труд в Германия, получават заплащане и социално осигуряване не според германските стандарти, а според законите в своите страни.

Такава практика не само ги поставя в неравностойно положение, но създава и „лоша конкуренция”, тоест – заплашва работните места, заплатите и осигуровките на германски работници, които вършат същата дейност. С други думи, от нея печели работодателят, а губят всички работници – както местните, така и пренаетите. Не случайно тъкмо левите в германското правителство отдавна настояват за промени.

По нови правила

След многомесечни спорове, вчера кабинетът най-после реши да внесе съответните корекции. Според новите правила, занапред германските фирми ще имат право за използват пренаети работници само за срок от 18 месеца, като най-късно след деветия месец са длъжни да им осигурят същото заплащане, както на собствения персонал.

Допустими са обаче и редица изключения, стига работодателят и синдикатите да ги одобрят и да ги включат в съответните колективни трудови договори. Освен това новите правила предвиждат, че пренаети работници не могат да се използват като стачкоизменници, когато колегите им в Германия излизат на стачка.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сео анимал

    1 0 Отговор
    Поръчкова статия заради един линк, БРАВО, иначе добре е паснало!:)
  • 2 Генадий

    0 1 Отговор
    Ще наемат ли руски работници, избягали на запад от мизерия, глад и безработица?

    Коментиран от #3

  • 3 Мишка

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Генадий":

    Ти Руснаците не ги мисли.По-добре помисли как твойто дете да нахраниш и облечеш. Че като гледам напоследък май само терминал 1 и 2 са на печалба в тая държава.А и навън ни разбраха що за стока сме та и там май само за по една вафла на ден ни плащат вече.
    Абе не второ а трето качество и към брак отиваме.

    Коментиран от #4

  • 4 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Мишка":

    мишке само да питам терминал две накъде се ползва ?към русия дето да не ги мислим или към тези дето не ни плащат?тези две милиона българи дето заминаха много прости бе мише,не искат да бягат в русия и тва си е все към гадния запад ги влече ,а и после пращат пари в българия нищо че ги експлоатират :)!