12 Май, 2016 08:30 3 293 11

НАТО: Те се въоръжават вместо да разговарят

  • русия-
  • нато-
  • украйна-
  • крим

НАТО засилва своето военно присъствие в Източна Европа, Русия модернизира своите въоръжени сили. Започва ли нова надпревара във въоръжаването?

НАТО: Те се въоръжават вместо да разговарят - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Матиас Нас, международен кореспондент на в. „Ди Цайт”, Германия

До следващата среща на върха на НАТО на 8 и 9 юли във Варшава остават два месеца. Още отсега може да се почувства напрежение сред тези, които организират срещата. Тя би могла да реши дали връзките между Запада и Русия ще се охладят с още няколко градуса и дали се движим към нова Студена война.

След руската агресия срещу Украйна и анексията на Крим през пролетта на 2014 г. „партньорството“ между Москва и НАТО, както е записано в основополагащия документ от 1997 г., е минало. Западът реагира със санкции и си спомни за традиционната отбрана на пакта в посока на изток. На последната среща в Уелс през септември 2014 г. Алиансът реши да създаде нови сили за бързо реагиране. Девизът беше „презастраховане“ за чувстващите се заплашени източноевропейци.

Но „презастраховане“ понякога не е достатъчно.

Полша и балтийските държави искат повече защита, а американците и британците имат за това голямо разбиране. Внезапно една дума, известна ни от времената на студената война отново се завърна – възпиране. Не че НАТО официално е изоставила доктрината на възпиране, още повече възпирането с атомно оръжие. Политически тя изглеждаше преодоляна чрез контрола над въоръженията и разоръжаването и благодарение на многообразния диалог.

Сега се прехвърлят войници и тежко въоръжение в балтийските страни, до този момент на ротационна база, но основополагащият документ на НАТО забранява „трайно“ присъствие на значителни военни единици. Неговите споразумения от гледна точка на някои източноевропейци са станали несъстоятелни заради украинската криза. Други натовски държави, между които Федералната република въпреки това искат да се придържат към тях.

Германия прави и двете:  участва в засилването на военното присъствие на изток и същевременно се опитва да поддържа диалога с Москва. Не на последно място по настояване на Берлин неотдавна след двегодишна пауза заседаваше Съветът НАТО - Русия.

„През цялото време ние правим предложения“,

 казват от външното министерство. Външният министър Франк - Валтер Щайнмайер предложи Русия отново да седне на масата на Г-7 и по този начин да се завърне в Г-8.

Но той знае, че в САЩ изобщо нямат склонност сега да се изпраща подобен сигнал към Владимир Путин.

Самият Путин, казва един от неговите най-близки довереници, е изгубил интерес към Г-8. Той „промотира“ вместо това групата БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка (бел.прев. БРИКС представлява акроним от имената на английски на Brazil, Russia, India, China, South Africa). Използвана е алюзия чрез игра на думи (на английски: bricks = тухли) и смята Г-20 за по-уместна от Г-8.

На планираното стациониране на четири натовски батальона в Прибалтика и Полша

Путин реагира с разполагане на три дивизии в Западна Русия.

Той би могъл преди всичко да продължи да изгражда своите въоръжени сили в и без това военизирания анклав Калининград. В Берлин точно от това се опасяват. Един път установките за противоракетната отбрана, които ще се изградят от САЩ в Румъния и Полша, и след това да се приведат в готовност. Двете неща, изтеглено напред присъствие на войски и американската противоракетна отбрана, биха могли да дадат повод на Русия от своя страна да ускори въоръжаването си. Най-голямата грижа на Запада: Путин би могъл се откаже от подписания през декември 1987 г. от Михаил Горбачов и Роналд Рейгън договор за ликвидиране на ракетите с малък и среден обсег.

Ако не бъдем пределно внимателни скоро може да се окажем пред поредната надпревара във въоръжаването. Както американците, така и руснаците,

започнаха да модернизират тактическите си ядрени оръжия.

Особена опасност идва от крилатите ракети с ядрени бойни глави, върху и двете страни работят.

Това всъщност би могла да бъде същностната тема на Варшавската среща на върха на НАТО – модернизирането на носещите технологии на ракети и крилати ракети, снабдени с ядрени бойни глави. И свързаното с това, както се говори сред дипломатите „проблемът на грешното възприемане“. Преведено това означава: „Разбира ли единият това, което другият иска“.

В Берлин казват, че искат да изпратят правилните сигнали. Остава да се надяваме, че те ще бъдат разбрани, не само от Владимир Путин, но и от собствените съюзници.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    0 3 Отговор
    Лелеее, к'ви са гадни тези рашъни. Отварям хладилника-рашън, под кревата-рашън, в гардероба-Путин (за тоя не съм много сигурен). Искам батальон натовски съюзници в къщи...и жената ги иска
  • 2 Мишка

    3 2 Отговор
    Има една приказка:Не вади нож на човек с пистолет.
    Някой трябва да им а преведе на НАТО-вците.
  • 3 Чукча

    3 2 Отговор
    Западът не спази обещанията,дадени на времето на Горбачов,че няма да се разширява на изток,ако СССР се разтури.Както и ,че НАТО е излишна при положение,че вече няма Варшавски договор. Машениците си остават цял живот такива.
  • 4 чукча писатель

    2 3 Отговор
    Да виждаш някой да се съобразява с Русия вече? Една второразрядна икономика с профил препродажба на горива. 60% от населението й ползва още външни тоалетни и мечтае за нормален западен живот.

    Коментиран от #5

  • 5 Мишка

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "чукча писатель":

    Що бе? Ти кат си се.....еш до кревата много ли си напреднал?
    Нашта икономика е много най-напреднала и страшна.Целия свят трепери от Нашта армия.Най-богати Сме в целия свят.И държавата ни е №1 начело с управниците.А населението тъне в охолство и се чуди в коя страна най-напред да отиде на екскурзия и на кой курорт на почивка.А пенсионерите.....те пак.....са за жива жал.Цял ден се чудят как да си изхарчат пенсийте и все не успяват.Та трябва и влогове в банката да си откриват горките.
  • 6 Бако

    2 2 Отговор
    Минималната работна заплата в русия, след повишението през 2016 г. е 6204 рубли (163,753436 Български лева). Тези ли имат амбиция да са балансьор в двуполюсен световен модел? Светът в който живееш е нереален. Това е илюзия. Един балон.

    Коментиран от #7

  • 7 Бай хой

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "Бако":

    Минималната заплата в България е 420лева след данъци около 330лева. вВ момента бензина е 1,90 това е точмо 173,68 литра бензин. В Русия бензина е под 0,70 лева или за това което твърдиш ти 233,93347 литра. Отделно безплатно здравеопазване и образование. Отделно и че лихвите по депозитите у нас са 0%. Това го няма в нито една нормална държава.

    Къде ходиш може би?
    И не се чуди че рашъните ходят на почивки и Българите копат картофи за да не умрат от глад.

    Коментиран от #9

  • 8 НРБ

    3 2 Отговор
    Смешен плач от крадеца, който продължава да вика дръжте крадеца.
    Ще има подбор , явно, който няма да е естествен и този път голямата вода няма да е пречка, за да е посъвместнен на кълбото ни .
    Ако така продължава.
  • 9 Мишка

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "Бай хой":

    След отдръжки за данъци усигуровки и такса ма......гал ще вземеш 330лв на лайгодина.Смятай 10% ДОД+25%ДОО и здравно усигуряване+3% фонд ПКБ.Станаха 38% удръжки.Извади от 420лв 38% да видиш колко е минималната заплата в БГ реално.Сметнете си по същия начин и средната за страната и тогава се бийте в гърдите колко сме добре и колко сме европейци.
    Една ман......лка с 5 деца взима близо 850-900лв+ социални помощи.Няма данъци няма усигоровки а и лечението и е безплатно както и тока и водата.Те това е демокрация и евроинтеграция.А Вие господа еврогейци бачкайте по 12часа на две места за 500-600лв на месец и и плащайте да се коти всяка година.На управляващите електорат им трабва.Избиратели разбираш ли.
    Оставете ги "тъпите" Руснаци Ние сме били винаги №1.
  • 10 СОРИ

    3 2 Отговор
    Германия прави и двете: участва в засилване на военното си присъствие на изток и СЪЩЕВРЕМЕННО СЕ ОПИТВА ДА ПОДДЪРЖА ДИАЛОГ С МОСКВА ....Само тя е съзряла истината с кого се захващат. Само тя им е яла попарата и знаят каква сила е Русия.Не е лошо Русия да ги понакаже малко за да знаят с какво се захващат. АКО ОСТАНАТ ЖИВИ ,РАЗБИРА СЕ ....и не дейте да правите сравнение в стандарта на живот между България и Русия че ставате смешни .Много Българи не могат да си платят сметките за тока и водата а и много си загубиха Жилищата заради това . Мой познат се върна от Москва да гледа болния си баща и Умря от Глад ......
  • 11 стоян георгиев

    0 1 Отговор
    путин влиза във все по-тежка изолация и става все по- краен диктатор.