Last news in Fakti

9 Юни, 2016 07:45 4 996 1

Мафиотска схема при матурите за 7 клас

  • сава гроздев-
  • мафиотска-
  • схема-
  • матура-
  • 7 клас

Случаят е за Икономическа полиция. Трябва да се направи проверка, заяви проф. Сава Гроздев

Мафиотска схема при матурите за 7 клас - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Случаят с матурите за 7 клас е за Икономическа полиция. Това заяви за Факти.бг проф. Сава Гроздев, който е зам. ректор на Висшето училище по застраховане и финанси. По думите му освен многото грешки при изготвянето на матурите за седмокласниците има и конфликт на интереси.

Става въпрос за Мадлен Христова от Центъра за оценка на качеството, която е изготвила изпита и съответно е класен ръководител в столично училище на седмокласници. Повече от половината деца от тази паралелка са получили пълни шестици. Проф. Гроздев разкри още, че до него е достигнала информация и за това, че деца са влизали на матурата с написани на ръката верни отговори.

Това е една мафиотска схема и трябва да се направи проверка, подчерта той.

Проф. Гроздев, какви грешки са допуснати от страна на специалистите при изготвянето на матурите по математика след 7 клас?

Последната задача (20-та), за която чух по телевизията, че не е коректна, а след това излезе опровержение от Министерството на образованието, наистина е грешна. В нея се говори за 8 хипотенузи на 8 триъгълника, а те са 7. Как си представяте един ученик да я реши, след като гледа тази задача и не може да намери обектите, които са посочени в условието? Той естествено изоставя тази задача. Според мен задачите не са съобразени с възрастовата група, времето и т.н.

В действителност задачите не са 20, а 25 на брой, защото две от тях са с допълнителни условия, които са си направо отделни задачи.

Като друга грешка мога да посоча един чертеж, който обслужва едновременно три от задачите. При първата задача, която се решава на базата на този чертеж, има ъгъл, който е 45 градуса, а в третата задача по този чертеж нещата се сменят, тоест там триъгълника е друг и с друг ъгъл. Кое е лошото в една такава формулировка? При децата нямаме конкретика. Когато детето види свойствата на обект, който му е показан, той остава в съзнанието му така, както го е видял. Лошото е това, че един и същи обект тук е използван няколко пъти. Когато в новата задача нещата се променят, какво е най-близкото до ума на едно дете, може би, че някъде греши. Това обърква учениците, а времето е малко, за да разсъждават допълнително.

При друга от задачите, където човек бяга, мисля, че беше 3 км за 15 минути, почива 15 мин. и продължава, никъде не е казано, какво става с бегача, след като си е починал. Няма никакви данни в текста. В картинката към задачата обаче се показва, че част от графиката към нея се отнася и за този период. Твърдя, че всеки от чертежите може да ме вкара в ситуация, която аз не разбирам, пък какво да кажем за един млад човек, който е на 13-14 години, каквито са и седмокласниците.

Играе се и на терминология. Целта на обучението до 7 клас е да научим децата да смятат, да решават уравнения от първа степен, неравенства, да заместват и т.н. Защо трябва терминологично да бъдат задавани задачите така, че да стават непонятни?!

В една от тях се говори за „тъждествен израз“. Знае ли обаче един седмокласник какво е „тъждествен израз“? Става въпрос за първа задача, където целта е да се провери дали ученикът може да превърне една обикновена дроб в десетична. Нека се каже човешки, например „превърнете“ или „намерете“...

От цялата матура, според мен, само две - три задачи могат да останат в този си вид. Всички други са неподходящо подбрани за 60-минутен тест и не са достатъчно добре формулирани, съобразявайки се с възрастовата група на децата, които ще го решават.

Съобщихте, за конфликт на интереси по повод това, че Мадлен Христова от Центъра за оценка на качеството, която е изготвила матурата е и класен ръководител в столично училище на седмокласници, като повече от половината деца от тази паралелка са получили пълни шестици...

Като говорим за многото двойки, трябва да имаме предвид и тестовия център, изготвил матурата. Да, лицето, което е давало тези задачи (б.р. Мадлен Христова), е в конфликт на интереси.

Не може един човек, който дава задачите, да се афишира непрекъснато и да пише публикации от името на главен специалист. Навсякъде по света този човек, който е ангажиран с даването на задачи, за подобен тип изпити, се пази в тайна по различни причини. Неговото име не трябва да се знае, защото срещу него се оказва натиск и т.н. У нас е обратното. Този човек се афишира непрекъснато.

Освен, че е служител на Центъра за оценка на качеството е и на щат в столично училище (б.р. 125 СОУ) като класен ръководител на седмокласници. Това за мен е наказуемо. Хората, които дават задачите, преди това подписват декларации за конфликт на интереси. Може ли задачите за матурата да зависят от човек, който преподава в 7 клас и е класен ръководител на седмокласници?

Очаквате ли проверка по случая?

Очаквам разбира се. Има Икономическа полиция. Трябва да се разпореди проверка. Не е възможно в клас от 17 души да има 10 пълни шестици. Не искам да обвинявам децата разбира се, те са умни. Това говори само за едно. Прави се непрекъснато реклама, защото в това училище се провеждат курсове и школи, които са платени. Има наплив. И аз да знам, че тази госпожа, която дава задачите за матурата, води и курс, ще се запиша на него. Този случай е за Икономическа полиция.

Нещата са трагични. Не е виновно Министерството на образованието и науката. Ако се погледне матурата за 12 клас, там задачите се дават от експерта по математика в МОН. Тази година, на тази матура, имаме по-добри резултати от миналата. При седмокласниците обаче министерството се е доверило на този тестови център.

Твърди се, че задачите са апробирани. След като е така, как е възможно на апробирани задачи да има 17 хил. двойки?! Някой лъже в цялата тази работа. При апробирането се изхвърлят най-трудните задачи (тези, които не са решени от никой или от най-малък брой хора) и тези задачи, които са най-лесни.

Статистически, при оценките трябва да има нормално разпределение, а не 17 хил. двойки. Става дума за така наречената „Камбана на Гаус“, тоест отличните оценки и двойките трябва да бъдат по-малко, а болшинството от оценки да са групирани в средата. Следва, че тестът не е направен така, че да оценява. Какъв е смисълът от всичко това – някой иска да покаже, че децата са олигофрени, а учителите са слаби. Това не е вярно. Това е расизъм срещу децата и учителите ни.

До мен достигна информация и за това, че деца са влизали на матурата с написани на ръката верни отговори.

Всичко това е под егидата на Съюза на математиците, който се управлява от един бивш служител на Държавна сигурност. Не е моя работа да обсъждам хората от Държавна сигурност, но той е доказан доносник. Той е писал доноси, които продължава да пише. Това е една мафиотска схема, в която влиза и въпросната госпожа. Тя пише материали в частното списание „Математика“ и се подписва като главен специалист. Не се крие и че дава задачите. Това се прави, за да може да се увеличава тиража на списанието. Като се види, кой е собственик на това списание и кой стои зад него, става ясна цялата корупционна схема.

Според мен, трябва да се направи стабилна проверка. Тези хора нямат правото да дават частни уроци. Нека служителите на Икономическа полиция застанат пред домовете им и да видят колко деца влизат в тях. Там се водят курсове и се правят пари. Най-лошото е, че от това нещо страдат маса хора. Унищожаваме нацията си и тя се обезверява. Заради това хората напускат страната.

Разбира се, че има и проблеми в системата, които са от години. Математика се учи с решаване на задачи. Часовете в училище са толкова малко, че децата нямат възможност да решават нужния брой. Това обаче е проблем от години, а не от сега.

В случая вече имаме и конкретен проблем и причина, за която твърдя, че се крие в недобре подбраната тема и представянето й. Зад това стои една доказана корупция, за която ви дадох примери. Те свидетелстват, че това е корупция.

Тоест, Вие твърдите, че резултатите от тези матури не са обективни, трябва ли да бъдат зачетени тогава?

Абсолютно не са обективни. Аз не съм държавен орган. Ако това обаче е в мое частно предприятие, ще анулирам резултатите и ще направя нов изпит. Как си представяте 1/3 от децата да са получили двойки? Какво доказваме с това, дори и пред света? Доказваме, че сме некадърни.

Какво трябва да се направи, за да не се повтаря този случай следващите години?

Трябва да се отстранят хората и специално тази госпожа, която е в конфликт на интереси в момента. Тя трябва да бъде дисциплинарно уволнена и дадена под съд. Това са стотици семейства, които в момента страдат заради тези резултати. Представете си как се чувстват учениците, родителите им, бабите им... Това е трагедия в семействата.

Трябва да създаваме обстановка, в която хората да са щастливи, да работят и да бъдат полезни за обществото. Масово семейства със стабилно образование и работа в България, добре материално подсигурени, напускат с децата си страната и отиват в чужбина заради ето такива неща. Това се превръща в тенденция. Унищожаваме скъпата ни родина.

За много деца математиката сякаш е нелесен предмет, как може тя да стане интересен и приятен за изучаване?

Тя трябва да се преподава по забавен начин. Това, че е труден предмет, изобщо не е вярно. Всичко зависи от начина на преподаване и от начина на поднасяне на материала.

Ще дам пример отново със задача от матурата. В нея се използва, че сборът на дължините на двете по-малки страни на един триъгълник винаги е по-голям от дължината на третата страна. Това е математически факт, който се проверява дали се знае директно в една от задачите. Какво пречи да бъде направена практическа задача, в която да се види практически как работи това свойство. Защо ми е нужно на мен да знам този факт, ако не мога да го използвам? Това куца.

Аз съм математик и мога да се абстрахирам от това, което ми се предлага, за да взема същината. Тук става въпрос за деца обаче. Нали ги учим на практически умения...

Питайте някой възрастен човек, дали знае какво е това „корен“ на уравнение. 50/100 от тях не знаят. Ако обаче му кажете "решение" на уравнение, тогава всеки ще ви разбере. „Корен“ и „решение“ са синоними. Защо тогава да не използваме нормалния термин?

В тази матура има страшно много наблягане на езиковите нюанси, а ние изпитваме децата по математика. Защо? Задачите могат да се поднесат човешки и разбираемо. Всяка една от задачите сама по себе си може да съществува, но има начин тя да бъде предадена така, че този, който я решава, да разбере условието и действително да покаже знания. Не трябва да поставяме децата в ситуация, в която да се чудят какво иска авторът да каже в задачата.

Ще ви дам пример с ученици от някое ромско училище или някое друго, които не знаят какво е успоредник, да речем. Това не означава, че те са глупави. Това не означава, че няма да може да решат такава задача. Тя обаче трябва да бъде поднесена подходящо.

Това е образованието до 7 клас. На децата трябва да се дават базови умения, за да могат да ги използват на практика. Ученикът трябва да помни, че 1/4 е равно на 0,25, защото това ще му трябва в живота, когато ще ходи в магазина, банката и т.н.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нина

    0 0 Отговор
    Не мисля, че терминологията е трудна и пречи на децата. Нека я изучават и да обогатяват речника и културата си. Това е една от задачите на образованието - да обогатява културата. С всичко останало съм съгласна. Подготовката на седмокласници по български и математика е превърната в огромен бизнес. Смехотворно е колко доверчиви стават родителите и се връзват на всички търговски трикове, които им се прилагат, за да им се изтръскат джобовете. Вместо да защитаваме правото на получаване на образование за децата си в училището, което детето посещава, се надпреварваме да си препоръчваме школи и учители, осигуряващи ни паралелно образование за децата. Мисля, че е по-добре да се запитаме какво правят учителите по време на училищните занятия и защо същите тези учители извън училище преподават същия този материал на същите тези деца. Защо в училище са лоши преподаватели, а извън училище стават препоръчани такива. Незнам за друга бяла държава с такава система на "образование"!