Last news in Fakti

12 Юни, 2016 08:00 4 747 6

Тъмни времена за турската дипломация

  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • геноцид-
  • германия-
  • дипломация-
  • резолюция-
  • външна политика

Новите законови мерки отдалечават още повече страната от европейско бъдеще

Тъмни времена за турската дипломация - 1
Снимка: БТА/ AP
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Турската дипломация изживява сътресения. Ахмет Давутоглу – лицето на диалога – бе изпратен в небитието, а Реджеп Ердоган прави крачка след крачка към тоталната власт.

Признаването на арменския геноцид от германския парламент е поредният удар по външната политика на южната ни съседка и по-конкретно европейския й оттенък.

От дълги години Анкара се опитва да избегне признаването на геноцида от страна на два от основните си партньори – САЩ и Германия.

Преди дни Бундестагът, обаче, шамароса своя дипломатически приятел с подписването на резолюция със заглавие „Памет на жертвите от геноцида над арменците и другите християнски малцинства в Османската империя – 101 години назад“.

Отговорът бе мигновен – Анкара отзова посланика си от Берлин, а Ердоган заяви, че Германия е последната страна, която е трябвала да направи подобно признание.

Дипломатически шамар на Турция бе зашлевен и от турци. Да – с „нечиста кръв“ по думите на президента – но турци, заемащи ръководни позиции в германски партии.

Турция заплаши Германия и със санкции. Признаването на арменския геноцид в Османската империя през Първата световна война идва в изключително деликатен момент. Бежанската криза – най-голямата в Европа от края на Втората световна война – е надвиснала като тъмен облак над Стария континент и служи за разменна монета в дипломатическите совалки на турската дипломация.

Приятелството е подложено на тест. В този критичен момент отсъствието на Ангела Меркел и по-голямата част от министрите в нейния кабинет при гласуването не бе никак случайно. Целта? Да се избегне един кошмарен сценарий.

Ахмет Касим Хан, професор по международна политика в истанбулския университет „Кадир Хас“, описа признаването на арменския геноцид като поредния провал на външната политика на Турция.

На вътрешната сцена Ердоган ще използва резолюцията за извличане на дивиденти. Затягането на примката около врата на опозиционерите е в ход. Управляващите ще атакуват проевропейски мислещите в страната, заявявайки „Виждате ли – те ни описват като хора, извършили геноцид“. 

А новите законови мерки, предприети от Ердоган, отдалечават още повече страната от европейско бъдеще. Те на практика лишават от съдържание понятието „опозиция“ и позволяват преследване на опозиционни единици с антиправителствени настроения.

Подписването на новия закон става на фона на терористичните атентати в Турция. Властите определят мерките като жизненоважни в борбата с тероризма. Освен да борят тероризма, обаче, те ще борят и свободата, опозицията, бъдещето.

Ердоган смело марширува към цялата власт и конституционна промяна, даваща му всичко. Бъдещето на Турция като че ли е под формата на президентска република. Бъдеще, стоящо далеч от ЕС...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    5 3 Отговор
    ( Бъдеще, стоящо далеч от ЕС... ) Така трябва да бъде. Не може страна изповядваща исляма да влиза в "двора" на православните. Двете религии са коренно противоположни, почти във всичко. Това за съвместното съжителство е мит, който се поддържа изкуствено. Да вземем само отношението към жените което е достатъчно фрапиращо.

    Коментиран от #2

  • 2 Goro Lafchi

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "незнайко":

    ЕС не е двор на православието, болшинството са католици.
  • 3 Змей Горянин

    4 0 Отговор
    "Турция заплаши Германия и със санкции." - смех, ви казвам, голем смех!
    А ако погледнем сериозно, с идването на Ердоган на власт, нещата с ислямизацията и опозицията се затегнаха доста, да не говорим за гражданската война, която се води в Югоизточната част на Турция. И всички прогнозират, че "Туркия ке падне". Дано да е по-скоро и с по-малко последствия, никой не знае какво още ще направи кандидат-неоосманиста Ердоган.
  • 4 Киро

    4 0 Отговор
    Изворът на цялата тази ислямска гадост е един - Саудитска Арабия.

    Те наливат много пари в Турция, като условието е ислямизация.

    Те са причината и спонсорът на почти всички ислямски терористичния групи.

    Прозападно настроените турци трябва да изхвърлят Ердогрух и шайката му възможно най-скоро, иначе лошо им се пише!
  • 5 НОСТРАДАМУС

    4 0 Отговор
    туркия ке падне и ке се затрие. Кюрдистан ще изникне от пепелта колкото и на мустакатия неоосманист да не му харесва, а туркия ке се разпадне и ке престане да съществува като държава. Това е близкото бъдеще. ФАЩ не ги долюбват само чаршафите от СА все още помпят пари в туркието, но и те ще спрат когато видят, че вече няма смисъл. туркието ще има тотален крах и трагичен завършек.
  • 6 кавказеца

    2 0 Отговор
    самият ердоган е с нечиста кръв защото тои не е турчин ,тои е от етническата група лази които говорят грузински език но са мюсулмани .с други думи грузински помак или еничер