Last news in Fakti

13 Март, 2016 08:00 6 384 9

Свободата на словото в „харема” на Ердоган

  • турция-
  • ердоган-
  • харем-
  • заман-
  • свобода на словото-
  • медии-
  • ес-
  • бежанци

Ердоган и антуражът му прекрасно осъзнават какъв коз държат в ръкава си - бежанците

Свободата на словото в „харема” на Ердоган - 1
Снимка: БТА/ AP
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Слово има, свобода на словото в Турция – не. Щурмът на вестник „Заман” преди дни бе поредното погазване на правото да се пише, правото да се мисли, правото да се съществува.

Със сълзотворен газ полицията атакува един от бастионите на свободната преса в южната ни съседка, който за броени часове бе разрушен и попадна под крилото на държавата.

„Заман” е свързван с Фетхуллах Гюлен – основният съперник на Реджеп Ердоган по пътя му към тоталната власт. Малко преди да „падне” вестника, турският съд освободи журналистите от „Джумхюриет” Джан Дюндар и Ердем Гюл, лежали 92 дни зад решетките по обвинения в шпионаж. Конституционният съд реши, че е била нарушена свободата на словото.

Отговорът на турския президент не закъсня. Той заяви, че медиите не трябва да имат неограничена свобода, а малко след това щурмува и „Заман” – с този си ход държавният глава ясно показа кой е шефът, кой има последната дума.

Действията на полицията бяха предупреждение към останалите опозиционни издания. Бруталността и решимостта на този акт бяха и директен сигнал към света.

Свобода няма, но има реторика от страна на турските управляващи. Тя е простичка – контролираме всичко и всички.

Събитията идват на фона на най-голямата бежанска криза в Европа от края на Втората световна война и нарастващия скептицизъм относно устойчивостта на Европейския съюз и способността му да се справи с нея.

А Турция е буферната зона на Европейския съюз. Реджеп Ердоган и антуражът му прекрасно осъзнават какъв коз държат в ръкава си и го използват по най-умелия начин, извивайки ръцете на европейския елит.

На фона на мигрантския поток и мрачното бъдеще на Шенген, затварянето на опозиционен вестник в Турция за европейските лидери изглежда като събитие с второстепенен характер.

На Ердоган му е все едно какво мисли светът и в частност Европа за неговите действия. През последните месеци той се превърна във фигурата, без която Брюксел не може да намери решение на проблема.

В уравнението Реджеп Ердоган играе ключова и незаменима роля. А бъдещето не изглежда никак светло. Главният редактор на „Заман България” Мехмед Юмер сподели пред Факти.бг, че очаква да бъдат репресирани и други опозиционни издания, а в посоката на развитие на южната ни съседка видя завиване към курс на строг авторитаризъм.

Какви са перспективите за Европейския съюз, обаче? Споразумението с Турция и увеличената финансова помощ изглеждаха неизбежен ход в момент, в който възможностите за избор са сведени до минимум. Ключов въпрос е до какви отстъпки е готов Брюксел с Турция в опита си да спаси собствената си идентичност и бъдеще?

До няколко месеца е възможно десетки милиони турски граждани да пътуват до ЕС без визи, а освен това ще се възобновят и преговорите за присъединяване Анкара в общността. Ако Брюксел си затвори очите за репресиите в Турция към свободата на словото, то бъдещето не изглежда оптимистично.

Бъдеще без свободата на мислене и изразяване не е бъдеще, а куклен театър с един кукловод в лицето на Ердоган, който не се страхува от нищо. Ще участва ли Европа в театъра на Ердоган?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 диан

    1 0 Отговор
    с гърците си затваряме границите
    и да го видим какъв
    козунак държи

    Коментиран от #2

  • 2 некойси

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "диан":

    Е да, те гърците имат опит в затварянето на граници, ама и те не са готини съседи.
  • 3 БЪЛГАРИН

    1 0 Отговор
    От византииците по кофти и мръсни съседи няма никъде в целия свят.

    Коментиран от #4

  • 4 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "БЪЛГАРИН":

    Има за съжаление просто погледни към Турция, която в момента здраво си бърка носа в нашита работи.
  • 5 Гост

    1 1 Отговор
    Европа е толкова потънала в "защитаването на човешките права", че скоро ще загуби собствените си права... и очевадно не искат да го проумеят и тогава ние няма да сме дори буфер, защото за да сме буфер - трябва да има разлика от двете страни...
    Освен затваряне на граници за "бежанци" и екстрадиране има само още едно решение... до което рано или късно ще се стигне - кръв.
  • 6 aни

    2 0 Отговор
    Гост, да знаеш как не искам да си прав но за съжаление .... Имаше период в който не харесвах Божидар Димитров но в последното му изказване за бежанците , просто не мога да не се съглася с него ! За мен , ЕС няма да го бъде . ЕС е вече в история ! Крайно време е чувството за самосъхранение да сработи в нашите управляващи !!
  • 7 гост

    2 1 Отговор
    Трябва им време на хората. Ако задържат още малко бежанците и ще успеят да се организират против проамериканските продажни политици, които в момента управляват Европа. Гледам Германия в момента като трета политическа сила са ултра-десни, твърдо против нашествениците. Меркел и тя бие отбой относно приемането на повече "бежанци". Ако "братята" американци не засилят темпа на "преселението", до година нищо чудно да изпуснат Европа като с съмишленик изобщо, защото просто управляващата в момента вихрушка, къде насилствено, къде "демократично" ще падне и ще бъде подменена с националисти. Това би осуетило отвъд атлантическите планове за разединение на Европа и размиване на националната идентичност на старият континент. Дошло е време разделно за евтопейските политици, които ще трябва или да заявят ясно дали са политици на държавите си, или лакей на САЩ. Дано и този път, както често взе да им се получава напоследък на американците, планът им има обратният ефект и Европа излезе от "бежанската криза" по-силна и консолидирана. А възможно най-добрата развръзка ще е, бежанците струпани по границата да останат в Турция, при приятелите на световните размирници....и без това там има нужда от малко по-драстични промени. :)...интересен ще е отговорът на нашите политици, ако Европа се противопостави на плана.

    Коментиран от #8

  • 8 да уточним

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Много сложно го обясняваш. Има по разбираем начин. В Германия национализма набира скорост и ако в скоро време не се намери решение, може да стане фактор. Следва едно сътрудничество между Германия и Русия, а Чичо сам се хапе там където не се стига.
  • 9 ша фърчат чалми

    0 0 Отговор
    Дните на Ердоган и неговото близко обкръжение са преброени. Той няма повече козове, вече си изигра картите и загуби, дори сега това още да не си личи така явно. Развали си много сериозно отношенията с Русия, и аз мисля че накрая ще стане и война между двете държави, която Турция ще загуби. Отношенията му със САЩ охладняха и постепенно той се превърна в един неудобен и нежелан съюзник за тях, при една евентуална война с Русия никой от НАТО няма да се намеси в подкрепа на Турция. Европа го гледа с недоверие и неприязън, като неканен гост който се е самопоканил най-нахално, държи се нагло и неприлично но все пак не може да бъде изгонен, засега........но в първия удобен случай, когато вече няма да е необходим и от него няма да зависи нищо особено ще бъде изхвърлен със здрав шут направо през прозореца. Съседните му държави не го понасят, огромното кюрдско население постоянно ще му е трън в задника, по-голямата част от неговите сънародници не го одобряват и искат да се маха, нищо чудно армията да направи преврат и да го свали, въпреки че той отдавна е назначил на ръководните постове там свои хора и е отстранил неудобните. Само че когато кораба почне да потъва и положението в самата Турция стане много зле главата му ще хвръкне. Неоосманската идеология, която проповядват с Давутоглу и политиката която водят за изпълнението й досега имаше някои успехи, но отсега нататък ще търпи само провали. Ислямизацията на Европа, в резултат от огромния брой мюсюлмански бежанци ще породи силни националистически движения, особено в северна европа и в крайна сметка ще настане едно голямо клане дето и през втората световна е нямало, само че тоя път няма да са евреите, а мюсюлманите. Хуманността и разбирането, все още проявявано от големите европейски държави постепенно отстъпва пред чувството и нуждата от самосъхранение и бъдете сигурни че никой народ в Европа(освен нас може би) няма да се остави да бъде тероризиран и погълнат от глутница мръсни чалми. Така че, дупе да му е яко на Ердоганя.