Last news in Fakti

18 Юни, 2016 08:30 1 252 2

Влиянието на Ислямска държава ще остане и след унищожението й

  • ислямска държава-
  • тероризъм-
  • йордан божилов

Според Йордан Божилов атентатите в Орландо и Франция показват нова форма на тероризъм

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Тероризмът търси най-уязвимото място на обществото. Това са граждански обекти, ключова инфраструктура, ключови индивиди да кажем. Търсят се видимост и ефект. По тази логика Европейското първенство е цел на тероризма и това не може да се отрече. Не може да се счита, че едно място е по-уязвимо от друго. Ще бъдат търсени всякакви обекти. Включително на територията на Европа, САЩ и т.н. Убийствата във Франция и Орландо бяха извършени от хора, за които няма данни да са били част от терористични групи. . Това са тъй наречените вълци – единаци. Те са опасни най-вече, заради това, че са членове на обществата. Те трудно могат да бъдат засечени. Механизмите на радикализация са многобройни и трудно може да се предвиди кой може да извърши атентат.“ Това заяви пред Факти.бг Йордан Божилов – председател на Софийския форум за сигурност по повод заплахите за Евро - 2016. Той коментира последните атентати в Орландо и Франция. В Орландо мъж изби 50 души в гей бар, докато в Париж терорист уби полицай и неговата съпруга в техния дом. 

В момента всички са съсредоточили вниманието си върху Европейското първенство по футбол във Франция, заради притеснения, че там може да се извърши атентат. Не е ли възможно обаче събитието да разсейва вниманието от други потенциални терористични цели?

По принцип тероризмът търси най-уязвимото място на обществото. Най-вече това са т.нар. уязвими цели. Това са граждански обекти, ключови инфраструктура, индивиди и т.н.. Търсят се видимост и ефект. По тази логика Европейското първенство е цел на тероризма и това не може да се отрече. Вече има съобщение и за предотвратени атентати. Но международният тероризъм ще търси и други уязвими места. Не може да се счита, че едно място е по-уязвимо от друго. Ще бъдат търсени всякакви обекти. Включително на територията на Европа, САЩ и т.н. Не може да се каже, че това е отвличане на внимание. Всеки един трябва да анализира слабите си места. Това, което виждаме от последните атентати в Орландо и Франция е, че те са извършени от хора, които не са въоръжени с експлозиви. Експлозивите са традиционното средство на тероризма. Атентатите са извършени с конвенционални средства, като автомати, ножове и т.н. На този тероризъм не му трябва голяма подготовка или много пари. Всеки , който се радикализира на практика може да стане терорист.

Атентатите в Орландо и Франция бяха извършени от хора, които не са членове на групировка, а такива, които са се радикализирали сами.

Поне няма данни, те да са имали пряка връзка. Няма данни те да са били членове на дадена терористична групировка или да са получавали инструкции от някоя от тези организации, било то Ислямска държава или Ал Кайда.

Не стават ли този тип симпатизанти на подобни идеологии много по-опасни от самите членове, защото техните действия е много по-трудно да бъдат предвидени?

Абсолютно е така. Това са тъй наречените вълци – единаци. Те са опасни най-вече, заради това, че са членове на обществата. Те трудно могат да бъдат засечени. Механизмите на радикализация са многобройни и трудно може да се предвиди кой може да извърши атентат. Това е заплаха. Остава обаче и заплахата от чуждестранните бойци. Тези бойци, които в момента се сражават на страната на Ислямска държава, но са граждани на други държави и в един момент ще се върнат в тях. Колкото повече Ислямска държава бъде атакувана, тя толкова повече ще се стреми, чрез тероризъм да повлияе на другите страни.

Това, което се случва не показва ли вече, че дори и да бъде официално разбита Ислямска държава, вече самата идеология е така разпръсната, че опасността ще остане за много дълъг период от време?

Много дълго време ще бъде така. Самите ислямски общества в арабсктие страни продължават да се радикализират. Ние знаем, че включително официалните проповеди са за борба с друговерците. По тази линия върви радикализация. Ислямска държава вече има над 60 организации с последователи по света. Тази групировка като идеология намира последователи в хора, които не са били радикали и не са изповядвали крайна религиозност. От тази гледна точка трябва да се предприемат действия за превенция на радикализма. Хората, които общуват с други хора, като лекари, учители и полицаи, трябва да се научат да разпознават ранни форми на радикализъм. Трябва да се работи с хора, които проявяват изключителна агресия или в чието поведение има някакво отклонение. Това се прави в други общества, но сякаш в България не приемаме това за реална опасност. Последната публикация на Софийски форум за сигурност беше точно за радикализма сред младите хора.

Възможно ли е въобще да се предотврати подобен тип радикализация и трябва ли да се насочва вниманието над проблемни райони, в които има население, което е податливо на подобни въздействия?

Не само, че е възможно, ами е и задължително. Има няколко групи фактори на макро социално ниво, ниво микро група и ниво индивид. Трябва да се работи с уязвими групи. Те могат да са на малцинствена или религиозна основа. Възможно е да бъдат и футболни хулигани. Футболното хулиганство също е форма на радикализъм. Скоро в София ще се проведе „София прайд“. Това събитие е потенциална заплаха за терористичен акт от хора, които не приемат подобно поведение.

Възможно ли е да се противодейства на такива самоиницирани терористични атаки, в които един човек просто решава да извърши масово убийство?

Изключително трудно е. Това може да стане, ако хора близки до човека, са забелязали признаци, за това, че той може да извърши подобно нещо. Ако той им е споделял нещо или негови постове в социалните мрежи показват, че той има крайно негативна нагласа към определени хора или групи. Иначе е изключително трудно. Тук хората трябва да се научат да споделят такава информация с полицията или ДАНС. Тази връзка между общество и специални служби в тези случаи е изключително важна. Ако някой тръгне да си търси незаконно оръжие, това може да е признак, че готви нещо. Какво правим обаче, ако той тръгне да коли с нож на „София прайд“. Това е тероризъм, който много трудно може да бъде предсказан.

Може ли да се каже кои са потенциално рисковите групи хора в България, които могат да са податливи на такива влияния?

Преди всичко това са хора, които могат да бъдат радикализирани на базата на религията. Това преди всичко е мюсюлманската общност. Българския ислям традиционно е много умерен. Много от имамите обаче са учили в чужбина. Ние не знаем къде са били. Те може да са били в Египет, Йордания, Саудитска Арабия и т.н. Там те може да са се радикализирали и да принесат в България тази радикализация. Навлизането на бежанци също може да отключи крайни движения. Тук може да говорим за крайно десни движения, насочени срещу определена група. Да речем срещу бежанците и извършване на терористична дейност срещу тях. Малцинствата са потенциално рискова група от гледна точка на радикализация. Ние виждаме, че хората, които извършват атаки във Франция са от малцинствени групи. Млади хора, които са изключени от обществото, нямат перспектива, не приемат статуквото и се радикализират. Какъв точно е механизмът на радикализация никой не може да каже. Не може да се каже какво отключва в главата на човек това, което го кара да убива.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пич

    2 1 Отговор
    Тероризма е широко понятие. Тук имаме поне 118 000 законни терористи - авджии. Вська седмица повечето отиват и тероризират я диви прасета, пъдпъдъци, патици, зайци сърни.... Отделно и се чудиш като минаваш кой стреля що стреля за къв стреля по теб ли стреля ...? Имало е случаи се придвижвам като зелена барета по шосето наоколо лаят гончета из горите и се стреля на поразия. Друга форма на тероризъм е депутатското своеволие - седят си терористично настроени в креслата и от време на време им щукне някаква дивотия в тиквите и почнат терристично да се карат и вземат, че я узаконят..а ние търпим тероризма им като говеда, каквито сме си де факто. Друга форма на тероризъм е законовият тероризъм - налагат ти се понякга неща, които облагодетелствуват паразитни терористи ЛАПАЧИТЕ, а ти я духаш. Джихадистите са един от многото видове тероризъм. Винаги съм се чудил как така си вярват на такива учения като Джихад, след като е писано от евреин дипломат, а не от Божи пратеник? Ала върви ги разбери, ако можеш? Дето се казва - който си търси причина да стреля и трепе лесно намира оправдание. Най-опасен е така нареченият "скрт държавен тероризъм" - понеже очакваш от държавата да е наш пазител, а тя често се превръща в наш враг и гробокопач. Например, вместо да съкратят хиляди паразитни чиновници и те да вървят да правят бизнес и да произвеждат, държавните олигархийки просто или вдигнат данъците или измислят нови рекети? Ей това вече не можеш изляга - от джихадист можеш оцеля дори и случайно, но от държавен тероризъм само емигрант оцелява или умрял. Най-странното е, че по тивитата виждаме оръжие, каквото се произвежда от страните "борещи се с тероризма". От ОАЕ пък призовават да се въоръжат борците срещу сирийската армия с модерни ракети и какво ли не? Е, това не е ли също тероризъм? Въпроса е че, тероризма край няма сред човечеството. Затова мъдрите бегат нейде далеч, в някое глухо селце купят си козичка и магаре и не се занимават с терористите... Щото няма как да свършат. Само едните заместват предните...
  • 2 незнайко

    1 0 Отговор
    (Влиянието на Ислямска държава ще остане и след унищожението й) Етествено нали са произведение на САЩ. В това никой не се е съмнявал.