Last news in Fakti

28 Юни, 2016 20:57 2 432 2

България в ТОП 3 по търговски оборот с Германия

  • българия-
  • германия-
  • василев-
  • дуално обучение
България в ТОП 3 по търговски оборот с Германия - 1
Д-р Митко Василев - управител на ГБИТК (Снимка: М. Богданова©)
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

- Доктор Василев, как се развиват икономическите взаимоотношения между България и Германия през тази година?

- Надявам се да задържим високия резултат от търговията. Още по радостно ще бъде ако го подобрим. Имаме резерви и мисля, че е напълно постижимо.

По отношение на инвестициите постепенно продължава да се засилва интересът. Не искам да правя прогнози с колко още ще нараснат германските инвестиции. Последната година имаме плюс от 176 млн. EUR. Този показател може да бъде подобрен. Изхождам от предстоящи събития, които ще се случват.

Силно се надявам, че и туризмът ще допринесе за интереса към България, който продължава да се повишава. Тъй като наскоро имах възможност и в Германия да представя някои резултати от България, се вижда, че сме на добри позиции. С ръст от 3% на БВП сме доста над средното европейско равнище. Изпреварваме другите развити държави, а по отношение на търговията с Германия класацията на Източната комисия на германската икономика, където са аранжирани 21 държави, показва че България е на трето място след Русия с 52 млрд. EUR търговски оборот с Германия и след Румъния с 23 млрд. EUR. Трета е България със 6.3 млрд. EUR като изпреварваме държави като Сърбия, Хърватия, Украйна и други, което за България е много добре. Надявам се, че с предстоящите инициативи до края на годината нещата ще могат да продължат да се развиват положително, подобно на търговията.

- Споменахте туризма. Какво да очакваме там?

- Историческите събития, които се случиха фокусираха вниманието върху България и очакваме изключителен туристически сезон. Много туристи загърбват други дестинации и се насочват към България, включително и германски, тъй като Турция им се струва опасна, поради атентатите. Конфликтът Русия-Турция вероятно ще доведе до повече руски туристи.

- Основните проблеми пред чуждестранните инвеститори, в частност германските, остават дуалното обучение и държавната политика. Според Вас, как ще се развият тези две сфери през настоящата година?

- Нещата с дуалното професионално обучение продължават да се случват, но бавно. Вече забелязваме интерес от страна на работодателите. Те се свързват с училищата, но целият процес е много бавен и труден. Затова ако мога да отправя някакъв апел, то той е малко по-активно участие от Министерството на образованието и науката, защото без него няма да се случат нещата. Училищата не поемат инициативата, а чакат отгоре да им бъде казано.

Необходимо е да се каже, че процесът е отворен и по своя инициатива училищата да стартират. Министерството може да ги насърчи малко повече. Работодателите, от своя страна, също много по-активно трябва да си влязат в ролята си да диктуват условията: да казват какви са им потребностите, колко хора ще им трябват, за да могат да се отварят нови паралелки. Компаниите трябва да са водещи, а не държавата да определя колко специалисти да бъдат обучени.

- Излезе информация, че към българо-швейцарската програма за дуално обучение ще се открият още три професии. Вие мисли ли сте за някакво сътрудничество с тях, обединяване на усилия или по скоро отделно ще се движат програмите?

- При швейцарския проект има държавно финансиране. От страна на Германия няма. Ние разчитаме на усилията на бизнеса изцяло. Доколкото сме запознати определени средства са заделени и от австрийска страна, съответно по тяхната програма за дуално обучение.

Познаваме се и си кореспондираме. Няма никакъв проблем да се обединим и да работим заедно. Ние в Германо-българската индустриално-тъговска камара имаме и австрийски, и швейцарски фирми, които са ни членове. При едно може би по-активно отношение и желание на българската държава може да поиска от германската да бъдат подкрепени в този процес. За Германия това е износ на образование и тя ще го подкрепи. Така че, българската държава може да си поиска по-активно съдействие и подкрепа.

- На посещение у нас беше президентът на Германия – Гаук. Може ли да го разглеждаме като един катализатор за търговията и икономиката между двете държави?

- Това е представително, но знаково посещение. Три дни германски президент да посети България в скоро време не се е случвало. Радваше се на огромен интерес от страна на бизнеса, културата, политиката. Така че, при всички случай ще бъде катализиращо посещението. Надявам се да продължат да се случват нещата. За съжаление, и двамата президенти, които сега се срещат, по лични причини отказаха да участват в по-нататъшната надпревара в президентските избори, но е хубаво че това посещение се реализира.

- Споменахте, че до края на годината ще има доста предстоящи събития, които организирате. Какво да очакваме?

- При всички случай темата за „Индустрия 4.0” е много важна и стратегическа в Германия. У нас е малко по-непозната и ще я продължим. Имаме планове през есента и с италианските колеги отново да се спрем на нея. Освен това имаме представяния в Германия на България. През есента ще имаме и регионално мероприятие за Бавария в Бургас.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    1 2 Отговор
    Разбира се, че е положително, че сме толкова напред като стокообмен с Германия, но нали се сещате, че това е главно внос, т.е. на плюс са немците,а износът ни за там е сигурно на 103-то място. Със сигурност Германия е много по-заинтересована от бизнес с нас отколкото ние. А бизнес в България е малко трудно да се каже, че развиват немците,защото става въпрос за изнасяне на услуги от Германия у нас или т.нар. "outsourcing", който след 10 години,когато не сме им изгодни, ще се прехвърли някъде другаде и ние ще увиснем.
  • 2 ussr

    1 0 Отговор
    Заплата-500-600 лв.,няма такива будали!!!