Last news in Fakti

26 Юли, 2016 12:33 3 112 0

Турция, Гърция и Западът

  • турция-
  • гърция-
  • западът-
  • преврат-
  • ердоган-
  • отношения-
  • геополитика

Важно е как ще се действа, когато моментът на истината настъпи

Турция, Гърция и Западът - 1
Снимка: БТА/ AP
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Турция, Гърция и Западът. С това заглавие гръцкото издание „Екатимерини“ описва настоящата геополитическа ситуация след опита за военен пуч на турска територия.

Анкара е изправена пред сериозни предизвикателства, много неща се случват зад кулисите, в тъмното. Ще мине известно време, преди да стане ясно кой е организирал преврата и как Реджеп Ердоган е открил отговора.

Мистериозни са и двустранните отношения между Турция и Русия. По всичко изглежда, че Ердоган и Путин са намерили своя modus vivendi и Москва е изиграла своята роля във военния преврат. Според слуховете именно руското разузнаване е предупредило турските си колеги за планирания пуч.

Ще бъде интересно да се види дали отношенията между двете страни ще достигнат още по-голямо затопляне в близко бъдеще. Пукнатината между Турция и Вашингтон няма да бъде лесно закърпена. Отношенията на турските власти с Европа също се движат по каменист път, като са непредвидими и във връзка с бежанската криза.

Анкара, междувременно, е изправена пред нови икономически предизвикателства и такива, свързани със сигурността. Гърция има възможността да се превърне във важен играч в Източното Средиземноморие. Винаги гледайки нещата практическа и геополитическа призма, американците не крият намеренията си да разширят стратегическото си сътрудничество с Атина.

На европейците, които виждат необходимостта от незабавна помощ, но невинаги са практични, им отне много време да осъзнаят геополитическите измерения на гръцкия случай. Отношенията с Израел и Египет, междувременно, са консолидирани и се говори за стратегически триъгълник.

Това, което е необходимо сега в региона, е повишено внимание, посочва гръцкото издание. Въпреки че няма признаци за агресия от страна на „нашия съсед“, то се надяваме, че в случай на такава Европа и САЩ ще реагират бързо и рационално. Уверенията са дадени, но това, което е важно, е как ще се действа, когато моментът на истината настъпи. А може би той не е толкова далеч.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА