14 Октомври, 2011 15:00 1 046 1

Политиците осъдиха атентата срещу Сашо Диков

  • сашо диков-
  • взрив-
  • атентат
Политиците осъдиха атентата срещу Сашо Диков - 1
Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Винаги преди избори, за съжаление, е било така. Така кандидат-президентът на ГЕРБ Росен Плевнелиев коментира взрива срещу журналиста Сашо Диков.

Очаквам от изпълнителната власт наистина да даде всичко от себе си, за да се разкрият виновниците, каза още Плевнелиев, който участва в изнесеното заседание на бюрото на групата на ЕНП. Тези, които залагат бомбите на журналисти, да си носят сами отговорността за това, каза кандидат-президентът. Той посочи, че България ще върви напред само с полагане на усилия и добър имидж, а не с взривяване на бомби.

Според него ГЕРБ води положителна предизборна кампания за разлика от други политически сили. Ние не вадим компромати, ние не подкрепяме по никакъв начин агресията и напрежението, коментира Плевнелиев.

На заседанието на ЕНП присъстваха и премиерът Бойко Борисов, и вътрешният министър Цветан Цветанов.

Лидерът на БСП Сергей Станишев коментира взрива на колата на журналиста Сашо Диков. Според него това не е първи взрив, който представлява заплаха за свободата на словото. „Г-н Диков е известен с това, че той винаги поставя неудобни въпроси на управляващите и на мен ми ги е поставял, сега – на управляващите. Това е правото на журналистите да го правят. Така и трябва да бъде. Журналистите са естествена опозиция на всяка власт”, отбеляза Станишев и добави че не очаква ефективно разследване

. „От взрива пред „Галерия” колко месеца минаха? Има ли някакъв резултат – няма. Няма и да има сигурно. Най-големият провал на ГЕРБ, освен в социалната и икономическата сфера, е сферата на сигурността. Вижте Катуница и бездействието на МВР. Вижте битовата престъпност”, припомни още лидерът на БСП.

Бомбен атентат беше извършен в България срещу журналист, известен с критиките си към правителството, докато председателят на ЕК Жозе Барозу е на посещение в страната, коментира АФП.

Взривното устройство е избухнало под колата на Сашо Диков, програмен директор на частния Канал 3, без да причини жертви. Диков, който винаги е бил критичен към дясното правителство на премиера Бойко Борисов, заяви пред канала си, чене е получавал абсолютно никакви заплахи от никого.Взривът се случи само часове след пристигането на Барозу на двудневно посещение в страната. Още трима еврокомисари ще посетят София в петък, а на 23 октомври ще се състоят президентски и кметски избори. Те ще покажат подкрепата за правителството на ГЕРБ по средата на мандата му.

Подобни експлозии разтърсиха вестник „Галерия“ през февруари, в деня, когато 4 еврокомисари бяха на посещение в България, припомня АФП. Две опозиционни партии също станаха обект на атентати през юли преди издаването на годишния доклад за напредъка на България в борбата срещу организираната престъпност и корупцията.

Кандидат-президентът Меглена Кунева излезе с официална декларация по повод взривения автомобил на журналиста Сашо Диков.

Бившият еврокомисар отправя директни въпроси към държавния глава Георги Първанов, премиера Бойко Борисов и другите институции с искане за бърза реакция на създалата се ситуация.

Уважаеми български граждани, след взрива на автомобила на журналиста Сашо Диков съм убедена, че днес имаме две Българии – едната на беззаконието и другата на хората, които спазват правилата, едната на мутрите и другата на гражданите. Аз знам, че не искам българите да живеeм в държавата Страх!, пише Меглена Кунева.

Автомобилът на Диков беше взривен около 22 ч. на 13 октомври пред блока, в който журналистът живее. Пострадали от инцидента няма.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 безмозъчен

    0 0 Отговор
    От прочетеното разбрах, че два пъти идват еврокомисари в България и два пъти има взривове. Гледам, че бат Бойко ви е виновен. Станишев да те питам, защо ли му е на него точно в такива моменти да залага бомби. Айде вземи се обърни към онзи пумака петров (дружката ти)той може и да знае нещо.