Last news in Fakti
  Тема: Украйна

20 Август, 2016 08:30 4 791 19

Украйна е геополитически провал

  • украйна-
  • провал-
  • симеон николов

Според Симеон Николов Владимир Путин може да потърси нов формат на Нормандската четворка

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„ Украйна бе голям геополитически провал. Задават се много повече проблеми и огромни разходи, отколкото ползи. Москва отдавна е наясно, че украинската криза не може да бъде решена, докато САЩ участват не в решението, а в поддържането на огъня. Путин ще иска преки разговори със САЩ, тоест нов формат на нормандската група“. Това заяви за Факти.бг Симеон Николов – директор на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения.

Кой кризисен регион е по опасен?

Още новини от Украйна

От двата кризисни региона на Източния фланг на НАТО – Сирия и Турция на юг  Украйна и Черно море на север, последният е по–рисков в краткосрочен план. Някои коментатори прогнозират дори развръзката на украинската криза да настъпи през есента на тази година, други считат, че само чрез война може да се излезе от задънената улица и цялата вина за провала и последствията да се прехвърлят на Русия.

И за двата кризисни региона обаче се прави един сходен извод: промени трябва да настъпят преди новият кандидат–президент на САЩ да седне на президентския стол. Ако това е Хилъри Клинтън, тя би отменила забраната на Обама да се доставят оръжия на Украйна, макар че това се случва въпреки позицията на сегашния американски президент. Затова е разбираемо и бързането на Русия в Сирия и опитите за коалиция Турция–Иран–Русия.

До какво ще доведат провокациите за военни действия в Украйна?

Провокацията за военни действия в Украйна води до различни резултати, в зависимост от това, къде ще бъде проведена. Насочването й срещу Крим може да предизвика въвличане на Русия във война, докато такава в Донбас по западни схващания е вътрешноукраинска война, която и без това се води с променлив успех.

Официално никоя западна сила в момента не би предприела въоръжен конфликт, с цел връщане на Крим в състава на Украйна. Нещо повече, зачестиха предложения, последното в авторитетното издание The Foreign Policy, Украйна да се откаже и от Донбас, чието реинтегриране би било самоубийствено за Киев и само ще пречи на страната да стане европейска, по–трудно ще е и провеждането на реформите.

Това са закъснели предложения, защото още в самото начало Русия се определи и заяви, че няма интерес от присъединяване на тези територии. Но по–важното е, че днес цяла Украйна е пред икономически колапс и според експерти не е изключено още през септември да станем свидетели на срив на украинската икономика. Освен това, в страната цари хаос, а централната власт изглежда е изгубила контрол над процесите. При това управление няма и политическа воля за изпълнение на Минските споразумения. 853 обстрела за едно денонощие в ДНР не свидетелстват за примирие.

Украйна търпи и външнополитически поражения както по линия на подкрепа и перспектива за членство в НАТО и ЕС, така и от САЩ. Безпокойство предизвика и сближаването между Турция и Русия, а именно на антируска основа между Киев и Анкара бе сключен договор за стратегическо сътрудничество във военната област. Със сигурност в разговорите в Санкт Петербург между Путин и Ердоган или между неговите министри е споменато условието Анкара да не подкрепя т.н Меджлис на татарите и планове за дестабилизиране на Крим.

Възможни ли са военни действия в Крим?

В такава ситуация е малко вероятно президентът Порошенко да заповяда военна операция в Крим. От друга страна е всеизвестно, че всички силови ведомства на страната са под тоталния контрол на външни сили и нищо в тази област не може да се случи, без да е планирано извън Украйна. Освен центробежните процеси в страната, съществуват и много крайно радикални сили. Техните екстремистки желания и цели бяха подхранвани например от говорителя на Върховната Рада Александър Турчинов– „войната е неизбежна и ще си върнем Крим”, или от бившия министър на отбраната Валерий Гелетай, обещал да проведе в Севастопол „украински парад на победата”. Турция съдейства за оборудването на сформираната от турската фашистка организация „Сивите вълци” част /около 250/ души/, от която се присъедини към така наречения Кримски батальон.

Не е изключено външни сили неофициално да са намеквали, обещавали или дори подкрепяли някои крайни идеи на тези радикални сили в Украйна. Пресен е споменът от 2008 г. с авантюрата, която предприе Саакашвили в Грузия, същият който днес е губернатор в Одеса.

Тъй като някои среди на Запад поставиха под съмнение дали въобще е имало саботажни действия в Крим или е измислен сценарий от Русия, трябва да си припомним, че източници от Чехия след посещение в Украйна предупредиха за предстоящи събития, способни да предизвикат война. Освен това, съсредоточаването на въоръжени сили от украинска страна, точните бройки на прехвърлената в посока Крим бронирана техника, оръдия, камиони, личен състав, вида на униформите им дори и т.н. бяха заснети. Разпространени бяха и снимки на намерените взривни материали.

Направени бяха пълни самопризнания на заловените, разкрили плановете и имената на командирите и координиращите операцията. И накрая, едва ли Русия ще убие двама свои военни, за да инсценира тази история. Затова реакцията на Брюксел, аргументирана с „липса на доказателства” беше прибързана. Русия няма интерес да рискува и очертаващото се поне частично снемане на санкциите, а и има да решава спешни и важни задачи в Сирия, а не да отваря втори фронт.

А кой има интерес?

„Кой има интерес?” е логичният въпрос в подобна ситуация. Очевиден е опитът да бъде предизвикана Русия да предприеме военни действия. Съгласно международната практика за борба срещу терористични групи тя трябваше да удари по местата, от които

бяха изпратени тези хора, тоест по украинска територия. Най–вероятно някои крайно радикални сили са искали да демонстрират своите възможности, искали са да докажат правилността на схващанията и плановете си. Целите им обаче носят повече белези на едно локално мислене: да дестабилизират региона в период на подготовка на избори, да навредят на туризма и т.н.

Защо обаче властите в Киев не спряха тези радикални сили?

Нека си спомним, че властите не предприеха нищо и през есента, когато бяха   взривявани електрическите стълбове и прекъснато електроснабдяването на Крим.

Ако планиралите операциите са били окуражени отвън, обяснението би било, че наистина предизвикването на криза на ръба на голяма война, носи ползи в няколко насоки:

– първо, в рамките на решаващия етап от предизборната кампания в САЩ на определени среди е необходим точно такъв конфликт, за да затвърдят успеха на кандидата си;

– второ, да подсили основанията за искането на САЩ за допълнителни санкции срещу Русия;

– трето, да предизвика конфликт, който да отклони вниманието на Русия предвид засилената й роля в Сирия;

– четвърто, предвид на това, че Европа е ангажирана пряко, а не САЩ, това би било хвърляне на един тежък хомот на врата на ЕС, т.е. усилване на натиска срещу Брюксел;

– пето, незабелязано от никого досега, че е избран момент, в който двата нови руски кораби с ракети „Калибър” и други военноморски сили бяха напуснали вече Севастопол и тръгнали към Средиземно море, където от 15 август започна голямо военноморско учение.

Разсъжденията от украинска страна може да са били в посока:

– да се създадат условия за окончателно спиране на мирния процес, към който Киев очевидно няма интерес;

– да се попречи на нарастващия стремеж сред европейските страни за смекчаване на санкциите срещу Русия;

– да се отклони вниманието на населението от катастрофалното социално–икономическо положение в страната.

Такива цели обаче са нереалистични от гледна точка на здравомислещи политици: рискът да се разгори военен конфликт е много голям, а не може в Киев да не съзнават, че не са в състояние да спечелят войната.

Още в средата на украинския конфликт се роди една прогноза, която започва да получава очертания. Украйна бе голям геополитически провал. Задават се много повече проблеми и огромни разходи, отколкото ползи.

Дали Западът ще потърси начин да се отърве от Украйна? Как би могло да се случи това, без да се признава провала?

Като Киев предизвика с всички възможни средства война, в която Русия да бъде принудена да влезе. Тоест Киев да започне война, за да я загуби. Путин ще трябва да се справи във възможно най–кратък срок. Украйна ще претърпи съкрушително поражение.

Отговорността за съсипване на страната ще бъде хвърлена на Русия. Но Западът ще се отърве от режима, който помогна за провал на плановете им. Страни по проваленото Минско споразумение са Германия и Франция, а не САЩ. Меркел и Оланд да въведат ред или да си посипят главите с пепел. Русия не може икономически да поеме възстановяването на 45 - милионна страна. Ако санкциите не можаха да я разклатят, това би я доубило.

Как ще отговори Путин на предизвикателството?

Той няма да направи това, което очакват от него. Отговорът му няма да е военен. Една икономическа изолация ще е по–страшна за Украйна, която и без това е пред икономически колапс. По–скоро въпросът е, а какво ще направи сега Порошенко за предизвикване на война, като единствен изход за спасяване на Запада от геополитическия провал.

На второ място, Москва отдавна е наясно, че украинската криза не може да бъде решена, докато САЩ участват не в решението, а в поддържането на огъня. Путин ще иска преки разговори със САЩ, тоест нов формат на нормандската група.

В тази връзка, след реакцията на ЕС и САЩ, той веднага използва повода да поиска натиск върху Киев за изпълнение на Минските споразумения. Предимството му е, че Русия официално не е страна в конфликта, въпреки въздействието й върху процесите и събитията в Източна Украйна. Името Крим също не фигурира в Минските споразумения.

Обсъжданата в момента възможност за прекъсване на дипломатическите отношения би била ескалираща стъпка. Освен това, посолството на Русия в Киев и сега е празно. А идеята възникна от неадекватната реакция на Киев, а не от предотвратените терористични действия.   


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    0 0 Отговор
    А когато през 2019-2020 спрат и парите от транзит на руски газ (почти 1,5млрд) ще им се наложида се сблъскат с реалността с пълна сила
  • 2 James

    0 0 Отговор
    добър анализ! да не повярваш измежду цялата помия и пропаганда се публикува нещо подобно!
  • 3 марко

    0 0 Отговор
    За пръв път чета толкова сериозен, задълбочен и надпропаганден анализ на ситуацията около украино-руските взаимоотношения. Поздравления за редакцията!
  • 4 Ами да

    0 0 Отговор
    "Анализът" си е чиста проба проруска пропаганда!
  • 5 Ко речи

    0 0 Отговор
    ами ние ко речи? само американската ли страна да глиедамие
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "antimediator":

    Не, по-скоро са ти платили да за напишеш това, но не е било достаъчно и се чудиш как да си оправдаеш центовете.
  • 8 бате Владо

    0 0 Отговор
    Точно така си е. Путин не е глупак, а има и доста сериозни съветници около себе си така че със сигурност ще обмислят внимателно всеки свой ход. В крайна сметка тези, които подпалиха конфликтите Сирия и Украйна ще го отнесат, а всички знаят че това са САЩ. Бъдете сигурни че няма да им се разминат варварствата и безобразията дето натвориха в последните десетиления. През 90-те имаха привилегията и комфорта да бъдат единствена световна сила и да колят и бесят където и както си искат без да дават обяснение на никой. Русия беше твърде слаба, а Китай още не беше сътворил своето икономическо чудо, тъй че САЩ нямаха конкуренция и не чувстваха сериозен отпор при нападането на държави, разрушаването и последвалото им разграбване. И сега много им е гадно че вече не могат да го правят това спокойно, ама още по-гадно ще им стане, особено когато бомбите почнат да се взривяват на тяхна земя, което скоро ще стане.

    Коментиран от #9

  • 9 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "бате Владо":

    Само ми се струва, че европа ще го отнесе от конфликтите в близкия изток и украйна и не виждам как сащ могат да го отнесат, ако не се вдигне световна война срещу тях.
  • 10 Украинец

    0 0 Отговор
    Благодаря ви много за статията. Такива анализи много са рядки в ЕС. А в моята Украйна след държавен преврат ("революция") изобщо не са възможни.
  • 11 кирил

    0 0 Отговор
    донбас и крим трябва да продължат да тежат на руския бюджет.в русия икономическото положение е катастрофално и всички фондове са пред изчерпване. украйна да бълза с реформите и след фалита и разпада на русия ще си върне крим и донбас заедно с кубан
  • 12 НАЧО

    0 0 Отговор
    РУСИЯ Я ЧАКА СЪДБАТА НА СССР. СКОРО ЩЕ ИМА ВОЛЖКА БЪЛГАРИЯ
  • 13 ASD

    1 0 Отговор
    Статията става. НО в нея се премълчават основни факти. Първо "майдана" го предизвикаха САЩ и Сорос. Второ Украйна е отдавна фалирала държава, която руснаците издържаха. Сега когато безвъзмездните дотации спряха/около 15-17 милиарда долара годишно/ е въпрос на време Украйна да фалира и да се разпадне на части. ЕС и САЩ "прелъстиха" украинския елит с по няколко милиона годишно, но се оказа че те нямат никакво намерение да дотират като руснаците с по 15-17 милиарда годишно и при това безвъзмездно.

    Какво ще се случи в Украйна? ЕС и САЩ ще отделят все по-малко средства. В резултат на което Украйна ще се дестабилизира тотално и вероятно ще се раздели на части /повече от 3/. Възможно е в предсмъртна агония украинския елит да направи опит да забърка отвличаща вниманието от икономикат маневра - тип война. Това може да доведе само до увеличаване на територията и сливане на ДНР и ЛНР, които в последствие /5-10 години/ ще се присъединят към Москва.

    Всякакви приказки за война между Украйна и Русия са смешни, тъй като война е възможна между държави с равни или сходен военен потенциал.
  • 14 стоян георгиев

    0 1 Отговор
    я креатурата на гоце кви разсъждения е направил.само не разбрах що се пише за част от нато,а не извади фанелата със сърпа и чука.ако тва неговото е център за стратегически изследвания значи вестник уикенд е сериозна медия :))))))))))))))!
  • 15 бай хой

    1 0 Отговор
    А ве кириле кви реформи ще забързват хохлит, да не би като в България? Голем смех. И ще ги приветстваме на Африканско ниво. Свалете си розовите очила и прочетете нещо различно от нпо лозунгите.
  • 16 onq s konq

    0 1 Отговор
    Не можах да разбера Р.Сточев/на снимката/ САМО ПРЕПЕЧАТВА писаното от Симеон Николов,или и той участва със мнение по въпроса.Разбрах че С.Николов е директор на Център за стратег. изследвания в сигурността...и т.н.,но това ДЪРЖАВНА ИНСТИТУЦИЯ ЛИ Е ,ИЛИ СЕ ФИНАНСИРА ОТВЪН,ПО-ТОЧНО ОТ МОСКВА?Както и да е-важното е че авторът е тръгнал бос през просото размахвайки високо знамето със сърпа и чука и крещейки неистово "Русофили от всички страни-обединявайте се!" Ще спомена само едно изречение от статията:"Ако санкциите не можаха да я разклатят/разбирай Русия/,то това би я доубило/евентуална фин. помощ на Русия за стабилизиране икономиката на Украйна ,ако се наложи/.Та след като авторът заключавя че САНКЦИИТЕ СПРЯМО РУСИЯ НЕ СА Я РАЗКЛАТИЛИ,СЛЕД КАТО РУБЛАТА Е НА ВЕКОВНОТО СИ ДЪНО,СЛЕД КАТО...Май няма смисъл да се обсъжда повече въпросния "материал".
  • 17 antimediator

    0 1 Отговор
    Защо толкова се нервите?!
    Тази публикация е платена и има за цел малко от малко да нахъса руските псета у нас.
    Последно време нямат никакви поводи с които да ни обясняват колко е добра Империята на злото, а пък ние не го разбираме!

    Коментиран от #19

  • 18 karly

    1 0 Отговор
    Намерете и прочетете статията на КИСИНДЖЪР за провала на САЩ и ЕС в Украйна, която излезна непосредствено след Майдана, за да не плямпате простотии. Тази статия на която в момента се дърлите е стара истина, но я "нема " както казваше Т.Живков в услужливите медии финансирани от Американската фондация. Та Кисинджър каза , че подценяването на Путин , ще им създаде тотален провал на САЩ и ЕС в лицето на Меркел, Олан и прочее педали - докарали на този ХАЛ- С мигрантите и куп други неща.
  • 19 Киро

    0 1 Отговор

    До коментар #17 от "antimediator":

    Точно!