24 Август, 2016 07:00 2 248 0

Децата в капана на терора

  • ислямска държава-
  • терор-
  • деца-
  • капан-
  • тероризъм-
  • пропаганда-
  • камикадзета

Детски живот, по-евтин от автомат Калашников

Децата в капана на терора - 1
Снимка: БТА/ AP
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Децата на терора, децата на войната, децата на халифата. Или иначе казано – децата на смъртта. Това са изгубените души, попаднали в пипалата на тероризма и радикализма.

Зачестиха случаите на деца и младежи, използвани от „Ислямска държава“ във военните действия и във всяването на страх и тревога. Наскоро иракските сили за сигурност заловиха 12-годишно момче, препасано с експлозиви. Кадрите шокираха, но и повдигнаха важен въпрос.

Защо джихадистите са прибегнали до тези крайни и извратени действия, за да постигнат целта си? Първият и основен мотив е уязвимостта на подрастващите. „Ислямска държава“ не е първата, която по този начин попълва арсенала си от възможности. Деца са използвани и по време на Втората световна война от нацистите, както и в редица други конфликтни точни по света. „Ислямска държава“, обаче, за разлика от други подобни ислямистки движения, владее до съвършенство изкуството на пропагандата.

Не са един или два случаите на радикализирани „самотни вълци“ на територията на Европа, които извършиха нападения през последните месеци. А какво остава за младите и податливи хора? „Ислямска държава“ им предлага нова идентичност, чувство за принадлежност и съвсем различен набор от ценности и вярвания, които са салафистко-джихадистка интерпретация на исляма. ИД дава отговорите за децата, независимо дали става въпрос за тяхната вяра или цел на съществуване, посочва посочва в доклад Международният институт за контратероризъм.

Най-уязвими са тези, живеещи в Ирак и Сирия. „Ислямска държава“ им създава чувство на ред в един иначе хаотичен свят. Културният и социален живот в раздираните от боеве точки е в небитието. Децата нямат училища, не могат да разчитат на здравна помощ, нямат дом. Нямат бъдеще. Действайки като паралелна държава вътре в държавата, джихадистите предлагат именно това на своите поддръжници в зоните, контролирани от тях. През последните седмици терористите претърпяха сериозни щети, но не са загубили най-силното си оръжие – силата на пропагандата.

На второ място, „Ислямска държава“ предлага на младежите – голяма част от които момичета – материални облаги. В статия, озаглавена „Зората на „Ислямска държава“, авторът Аймен Ал-Тамими посочва, че джихадистите вербуват деца по време на религиозни празници, предлагайки им играчки, с които подрастват западните такива (например Спайдърмен).

В лагерите за обучение на деца попадат такива, чиито родители вече са в редиците на ИД, както и младежи, които са изгубили родителите си по време на войната. Когато бъдещето е забулено в мрак, настоящето губи смисъл. Познавайки изключително добре психиката на децата, терористите им обещават и двете – и настояще, и бъдеще. Най-често джихадистите привличат на своя страна деца на възраст между 12 и 14 години, но не са малко и случаите на по-малки деца, попаднали в плен на съдбата.

Каква е ролята на децата на халифата във въоръжения конфликт? Тероризмът има дълга история. Невръстни са били използвани като готвачи или шпиони. Във войната на джихадистите, обаче, няма граници и морал. Стотици са случаите, при които деца се превръщат в камикадзета. По време на сватба в турския град Газиантеп в края на миналата седмица 12-годишно дете се взриви, убивайки над 50 души – предимно кюрди – и ранявайки други десетки. Турският президент Реджеп Ердоган посочи „Ислямска държава“ за организатор на атентата.

Тук идва и логичният въпрос за чувството за самосъхранение. Инстинктите, дори на децата, действат първосигнално. Как тогава терористите успяват да ги убедят да се взривят? Редно е да се посочи, че „Ислямска държава“ не използва термина „атентатор-самоубиец“, а „мъченик“. Мъчениците умират в името на великата цел – наказване на неверниците и враговете на исляма. През 2014 година неправителствената организация „Хюман Райтс Уоч“ интервюира деца, попаднали в капана на терора. Те споделят, че камикадзетата са подложени на небивал психологически натиск и манипулации. Използван е и друг похват – джихадистите плащат значителни суми на родителите им, за да ги убедят да извършат самоубийствения акт.

Антоан дьо Сент-Екзюпери казва, че „войната не е приключение, а болест“. Сирия и Ирак боледуват от дълго време, а зоните на епидемия са създали и чудовища, които биха изпратили собственото си дете на смърт. Финансовата облага, пропагандата и липсата на перспектива превръщат убийството в навик, а самоубийството – в нужда.

„Ислямска държава“ не иска само мигновен ефект. Иска да създаде „поколение на халифата“. Освен училища, джихадистите осигуряват на децата военно обучение. Младежите са научавани да стрелят с калашници, да боравят с хладни оръжия. Терорът се е вкоренил в съзнанието им и за тях няма друг начин на живот от този, в който насилието е издигнато на пиедестал.

Децата на халифата са разглеждани от международната общност като жертви. „Ислямска държава“, обаче, ги учи да изберат терора, да повярват в джихада и да станат активни участници в кръвопролитията. Финансово също имат изгода от младите камикадзета.

Западът трябва да се опита да разбере феномена „Ислямска държава“ и нейните методи, за да я пречупи и победи. Бруталността е вкоренена в ИД. Живите щитове от хора и децата камикадзета са оръжията й във войната. Война, в която детството и мечтите са безвъзвратно загубени.

Не може да е истина един детски живот да е по-евтин от автомат Калашников.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА