Last news in Fakti

29 Август, 2016 07:45 3 920 4

България е жаба, която се вари в демографския басейн

  • калоян методиев-
  • българия-
  • жаба-
  • вари-
  • демографския-
  • басейн

Страната ни не може да разчита на подкрепата на Меркел, заяви Калоян Методиев

България е жаба, която се вари в демографския басейн - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

България в момента е в ролята на една жаба, която бавно се сварява в един демографски басейн, заяви за Факти.бг политологът Калоян Методиев. Думите му са по повод ситуацията, в която се намира страната ни относно бежанската криза, Ердоган и ЕС.

Според Методиев, Реджеп Ердоган е непредвидим. „Ако бежанците бъдат пуснати, единствените държави, които ще изгорят, това са България и Гърция“, заяви той.

По думите му България не може да разчита на подкрепата на германският канцлер Ангела Меркел, тъй като тя трябва да се обвърже с общо европейско решение. „Още миналата година, бившият френски президент каза, че България трябва да бъде превърната в буферна, бежанска зона, в която да се държат емигрантите, а ние да получаваме пари за това“, припомни политологът.

По думите му, много лошо впечатление е направило това, че Бойко Борисов отново е поставил въпроса за парите. „С радост ще ни дадат в момента пари, само и само наистина да можем да държим при нас тези нахлуващи маси“, подчерта Методиев.

Г-н Методиев, как ще коментирате ситуацията, в която е България в момента по повод бежанската криза и срещите, които премиера Бойко Борисов проведе в Турция и Германия?

От срещите, които проведе Борисов през последните дни реално няма никакъв резултат. Единствено се потвърдиха позициите на всички заинтересовани страни. Турция продължи да настоява за нещо, което знаем от много месеци: „Или премахвате визите, или пускаме бежанците!“. Европейската комисия заяви: „Няма да премахнем визите, докато не изпълните всички условия по споразумението!“. Вишеградската група, която вече се разраства, тъй като и Австрия се присъединява към нея, има същата позиция. Дания казва: „Няма да има премахване на визите! Ще затворим границите и няма да се превръщаме в жертва, която ще бъде изнудвана от режима в Турция.“ Румъния обяви, че се приближава все повече до Вишеградската група. Остава единствено последната група, която е Меркел и Бойко Борисов и която заявява, че трябва да има общо европейско решение, солидарност и договаряне с Турция. В общи линии ситуацията е това.

Единствените уязвими страни към момента, които могат да пострадат ако се случи това пускане на бежанци и влошаване на отношенията между Ердоган и Европа, са България и Гърция. Всички страни вече затвориха границите си с огради, военни части, разполагане на жива сила... България в момента е в ролята на една жаба, която бавно се сварява в един демографски басейн – пълни се от едната страна, а няма от къде да се изтича.

До преди месец, бежанците минаваха през страната ни транзитно, вкарваха пари в сивата ни икономика чрез трафикантските мрежи и т.н., но в един момент сърбите затвориха границата си и виждате, че само в началото на месеца, няколко хиляди души вече бяха блокирани в България, а наплива през българо-турската граница не спира. В момента сме свидетели на един процес на подмяна на населението в страната. Групи млади мъже от Азия и Африка седят насядали около магистралите из страната. Видях ги със собствените си очи.

Възможно ли е Ердоган да изпълни заканата си?

Възможно е. Няма на света, било той политик или анализатор, човек, който да знае със сигурност какъв ще е следващия ход на Ердоган. Знаете, че в момента на пика на най-близките си отношения с Москва, когато залога беше многомилиардния стокообмен и енергийни проекти с Русия, която освен всичко друго е и ядрена и военна сила със самочувствие, Ердоган свали, без да му мигне окото, техен изтребител. Това беше обявяване на война.

Виждате и какъв тон държи на най-близкия си съюзник – САЩ. Позволи си да спре тока на базата Инджирлик, където има разположени американски военни сили и ядрено оръжие и да я държи две седмици без електричество. Мислите ли, че този човек е предвидим или пък ще се поколебае да направи нещо по отношение на малка България, която по никакъв начин не може да представлява проблем за него, още повече в момента когато няма кой да я защити?

Борисов получил уверение за подкрепа от Ангела Меркел, може ли да разчитаме на това?

Не, по никакъв начин не можем да разчитаме на нейната подкрепа. Тя трябва да се обвърже с общо европейско решение.

Опозицията на Меркел в Европа е все по-голяма. Единадесетгодишното управление на Меркел се характеризира само с поражения за ЕС. В момента тя се опитва да направи някакъв формат, който да е в противотежест на Вишеградската група. Меркел покани хърватския премиер, който е служебен и зад който не стои нито един депутат. Покани словенския премиер, които въпреки настояванията й преди една година си направи ограда и обяви, че тя е в изолация. Покани и австрийците, които казаха, че изобщо не са съгласни с нейните доводи и че няма да се съобразят с квотното разпределение на мигрантите, нито с решението за отпадане на визите за Турция. Накрая в чист вид остават само Бойко Борисов и Меркел, които говорят за европейска солидарност и се надяват на турска предвидимост. Пак казвам, че такава не може да има. Доказват го фактите.

От срещата в Германия, единственото, което произлезе е, че ще има нова среща следващия месец. На нея вече ще бъде поканен и унгарския премиер, който е своеобразен говорител на Вишеградската група. Докато текат обаче някакви преговори, докато Европа умува, докато всеки се е запънал за собствената си позиция виждате, че България се пълни с мигранти – бавно, но сигурно.

България буфер ли е между Турция и ЕС? След посещението на Борисов в Турция имаше коментари, че той е куриер на Ердоган...

Така беше. Той трябваше да предаде едно съобщение, което така или иначе всички в Европа знаят. Тук може да разчитаме единствено на снизхождение по отношение на България. Въпросът е защо да са снизходителни и защо да са зад нас? Защо трябва да се интересуват или да са загрижени, че България може да се превърне в буферна зона, в която да се държат мигрантите? Защо трябва да спасяват Борисов? Буквално някой трябва да прояви добро сърце и да приеме тези хора, защото пак казвам, че ние сме затворени от всякъде.

Мисля че на всички е ясно, че в политиката, такива морални категории, не съществуват. Още миналата година, бившият френският президент каза, че България трябва да бъде превърната в буферна, бежанска зона, в която да се държат емигрантите, а ние да получаваме пари за това.

Много лошо впечатление направи това, че в Германия Бойко Борисов отново постави въпроса за парите. Той каза: „На Италия и Гърция давате, а на нас не давате“. О, с радост в момента ще ни дадат пари, само и само наистина да можем да държим при нас тези нахлуващи маси.

Както се вижда, от данните от последните два месеца, сирийците вече са пренебрежително малка част. На първо място вече са афганистанците, иракчаните и хора от Африка. Идват хора от цял свят. Вече не може да се говори за бежанска криза, а за чиста миграция и инвазия. Един по един, митовете около цялото това нещо започват да рухват.

Как ще коментирате това, че на срещата между Ердоган и Борисов нямаше голям български флаг?

Виждам, че и тук се търси символика. Възможно е да има такава, но може и да няма. Ако трябва да бъде разчетено на дипломатически език, може да се счита като своеобразен вид демонстрация на сила. От друга страна обаче, срещите станаха толкова динамични, буквално през половин час, че може да става въпрос за недоглеждане и фактическа грешка. Не отдавам голямо значение на този факт.

Трябва ли България да търси широко балканско партньорство за справяне с бежанската криза?

Трябваше! Сърбия предложи да охраняваме заедно българо-турската граница. Това ни предложиха и унгарците, които в някакъв смисъл и са част от Балканите. В последната година, България отхвърли с лека ръка всички предложения за помощ.

Нещото, което трябва да се случи в момента, по най-бързия начин, е да бъдат изпратени военни части, доброволци, запасняци и т.н., които да охраняват границата и да не позволят влизането на каквито и да е маси от хора. През това време трябва да се изгради ограда. Трябва да започне да се изгражда и втора ограда, за да се спре с изнудванията на Турция по отношения на България. Пак казвам, ако бежанците бъдат пуснати, единствените държави, които ще изгорят, това са България и Гърция.

Смятате ли, че с тази ограда в действителност може да се опази границата ни?

Мисля, че да. След като унгарците по същия начин гарантираха тяхната граница, след като такива огради почти на 100% гарантират сигурността на Израел. Съединените щати също поддържат такава ограда по границата си с Мексико. Испанците в Африка също и т.н. Смятам, че тя е най-доброто средство. Още повече в нашия случай.

Ако пък не спира на 100% трафика, най-малкото ще ограничи физическият контакт между трафикантите и българските военни и полицаи. Виждаме, че част от схемите вече са свързани именно с този контакт. Тя би могла да спре физическият контакт, който е и основата за една евентуална корупция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Армен Назарян

    1 0 Отговор
    Ердоган И Меркел са една монета и играят в един отбор - НАИСТИНА ли не схващате!!!!???? Ердоган се опита да се заиграе с Русия ОТНОВО и веднага му напомниха КОЙ кара влака - хоп един ПУЧ... Меркел дори не смее да си мръдне малкия пръст без да пита чичо си Сам.
  • 2 Георги

    0 0 Отговор
    Армен, прав си САЩ вече са срещу Турция
  • 3 тошибиян

    0 0 Отговор
    ердоган сапрел тока в инжерлик а онея немат генератори и не могат да си пуснат тока хаха....сега когато се казва 4е има световно правителство което дирижира светът и е в сянка пове4ето не вярват в това...мога да кажа 4е вси4ко е предна4ертано поне за 50 и пове4е години напред както виждате вси4ко се развива по сценарий и пъзела щраква навсякъде..бг няма армия и оръжия и това е взето решение в миналото за да бъдето това което е сега...ще влязат талибаните тука ердоган ше каже аз ше прата армията да ги контролира у бугаристан и понатам се сещате кво е продължението..тиквата ше празнува 10 милиард у сметката а народа го 4акат следващите 1000 години робство..а пък може при ердоган да сме по добре знае ли се???
  • 4 Кико

    0 0 Отговор
    А какво да направи? Да ги пусне ли?