Last news in Fakti

14 Ноември, 2016 14:14 1 530 1

Щайнмайер – политикът със здрав разум

  • германия-
  • франк-валтер щайнмайер

В Германия се разбраха за наследника на Йоахим Гаук

Щайнмайер – политикът със здрав разум - 1
Снимка: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Не може да се отрече политическият прагматизъм на германците. Почти е сигурно, че на 12 февруари следващата година Франк-Валтер Щайнмайер ще стане 12-ият президент на Федералната република. Социалдемократът Щайнмайер получи подкрепата на канцлера-хритияндемократ Ангела Меркел. Това беше неизбежно.

Първо, двете народни партии Християндемократичният съюз и Социалдемократическата партия са в коалиция и ако не се държат заедно, нищо чудно набиращата сила крайна партия „Алтернатива за Германия“ да се намърда по-мащабно в Бундестага. Президентският пост в Германия е цената, която трябва да платят консервативните партии ХДС и сестринската й партия от Бавария ХСС преди парламентарните избори през 2017 г.

Второ, дипломираният юрист и политолог Щайнмайер се радва на изключителна популярност не само сред социалдемократите, но и сред мнозинството от германците. Въпросът не е само в социологическите проучвания, а и в изключителния му политически опит и авторитет. Звездата му изгрява през през 90-те години като един от най-доверените хора на канцлера Герхард Шрьодер. „Другарят на босовете“, както наричаха Шрьодер, го назначава за секретар във федералното правителство, който координира дейността на спецслужбите, а по-късно за шеф на канцеларията на канцлерството. “Дясната ръка на Шрьодер” работи много усърдно с тогавашния външен министър Йошка Фишер. Точно Щайнмайер е човекът, който съобщава на Вашингтон, че Берлин няма да се включи във войната в Ирак.

Трето, малко са тези политици, които са успявали да запазят баланса и да търсят дипломатическия път. Не само във вътрешната политика и сложната коалиционна политика, но и на терена на дипломацията. Това за германците сега е особено важно на фона на опасните турболенции като Брекзит, Доналд Тръмп, европейската криза и студените отношения с Русия. Ангела Меркел нарече номинацията на Щайнмайер за президент „решение, взето с разум“. Даже руснаците го определят като „политик със здрав разум“. В този смисъл Щайнмайер си идва на мястото като наследник на пастора Йоахим Гаук. В подходящото време и на подходящия пост. На 12 февруари Германия ще има 12-ият си президент.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 блем бек

    0 0 Отговор
    Двойник на Бени Хил