Last news in Fakti

29 Ноември, 2016 17:15 2 495 0

Забравете дрифтенето, пресичайте на зелено

  • забравете-
  • дрифтенето-
  • пресичайте-
  • на зелено
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Референдумът отмина и някак постфактум дойде моментът за реалното обсъждане на въпросите в него. Защото, когато му беше времето, партиите се занимаваха с графика на кандидатите си и кое предаване или водещ да прескочи избраникът им по време на кампанията. И като наизлязоха едни ми ти специалисти по избори да обясняват какво щяло да стане при мажоритарни избори в два тура. И по-специално, как в парламента щели да останат две-три партии и да се напълни с местни и регионални авторитети – кръчмари, съдържатели на фитнес-клубове и търговци, които с една певица и хиляда кебапчета ще станат депутати.

ГЕРБ и БСП нямаше как да останат глухи и слепи към трите милиона и половина, които участваха в допитването и ясния резултат от него. Нещо повече – изглежда на ГЕРБ им допаднаха предсказанията на изборните оракули и застанаха безусловно зад превръщането на трите въпроса в решения. В БСП бяха по-предпазливи заради внушенията, че при смяна на избирателната система ГЕРБ ще постигне безапелационна победа и предложиха смесен вариант. Още по-логично малките партии, които танцуват около 4-процентовата бариера скочиха като ужилени заради предвижданията, че това ще ги прати в парламентарната история.

Така патриоти и реформатори с охота изразяват готовност да стъкмят правителство в рамките на действащия парламент, сякаш гонят последния влак. А каква ще е разликата и действително ли ще е толкова страшно, ако партиите в парламента примерно от седем станат три? И не е ли по-важно качеството на депутатите, а не бройката на партиите.Та нима във всеки парламент в движение не се стига до точно такава конфигурация – група, която подкрепя правителството, група, която е против него и трета група, която паразитира, изнудва и се кандилка в двете посоки. Ама губело се представителството, ако някои партии не успеят да влязат. А то не се ли губи, когато още в първите месеци от всеки мандат започват познатите циркове – напускане на парламентарни групи и роене на независими депутати, които се бият в гърдите, че народът ги е избрал персонално и са длъжни да останат в законодателния орган.

В подобна среда всяко позитивно послание моментално се обявява за популизъм, а реалистичите – за черногледство. Има нещо дълбоко символично в отказа на регистрация на партията с името „Нормална държава“. Пък и както се пее в песента, няма такава държава. Всички, кой по-плахо, кой по-смело, започнаха да говорят за мафията. Последно си пречупи езика военният министър Ненчев, но едва откакто адвокат покрай МиГ-овете му е Радан Кънев. Нищо чудно в хонорара на Радан да влезе и членството на БЗНС в новия му десен проект. Мафията се превръща в митично понятие, досущ като G-точката, за която всички са убедени, че я има, но никой не я е виждал. Навремето Иван Татарчев щеше да връща Огнян Дойнов в чувал, но онзи изпадна някъде по трасето. После Филчев отговаряше, че е плод и зеленчук, а днес Цацаров е принуден постоянно да декларира, че никой не може да му влияе и не е марионетка.

Незавидно е класирането по доверие на съдебната ни система. Може би, ако групата на „Наглите“ най-неочаквано признае за ухото на Ван Гог, магистратите ще върнат отчасти доверието към себе си. Ненчев и Москов могат да са горди, че по нещо приличат на звездите на „Барселона“ Меси и Неймар – и те също като тях са на подписка.

Човешко е да сбъркаш, а както казват канибалите – нищо човешко не ни е чуждо. А на всичкото отгоре този живот трябва и да се живее. Само че упражнението става все по-тягостно – особено откакто се разбра, че за втора година поред сме втори по смъртност в света след Лесото. Гадно е да останеш втори в класация, но трябва да го преглътнем. Цифрите сочат също, че скок на пенсии е възможен единствено, ако група пенсионери скочат заедно от покрива на някой хоспис. А както казваше Ленин, от всички изкуства за нас най-важно е кулинарното. Не е изключено да открием и нефт в Черно море, но по-реалистичният вариант е това да стане под формата на нефтено петно, изпуснато от някой танкер. Веселин Марешки се стяга за парламентарни избори, заедно с новата си ракета-носител – партия „Воля“. Воля за дизел или за евтини илачи, ще разберем скоро.

Статистиката сочи, че напоследък интересът към незаконните автомобилни гонки и дрифтенето спадал. Все повече търсачи на адреналин се преориентирали към пресичане на зелено на пешеходни пътеки. Един от тях сподели, че усещането от стъпването на зебрата е съвсем различно от пиленето на гуми, а качествата, които са необходими за да оцелееш в подобна среда са несъизмеримо повече. Очаква се това да натовари допълнително общинските бюджети с извънредни разходи за опресняване на уличната маркировка, но една обществена язва е на път да бъде излекувана.

„За сведение на посрещачите – бързият влак от Русе, пристигащ по разписание на гара София в 15,45 ч., влезе за планов годишен ремонт в локомотивно депо Горна Оряховица…“. Това все още не е казано точно така, но е въпрос на време. Пътуващите с железницата чуват все по-нелепи обяснения за зловещите закъснения, водещи често и до отмяна на цели курсове заради липса на машини. Министър Московски даде нервна пресконференция, на която обясни, че БДЖ сами са си натрупали задъженията, а журналистите трябвало така да нападат Орешарски, а не него. Нека опита да мине с тези обяснения пред пътуващите за работа до столицата жители на Искърското дефиле.

Иначе Борисов продължава да си управлява, независимо, че той и министрите му се водят в оставка. В момента дори са в изгодната ситуация да бъдат нещо като управляващи в опозиция. Отговорността вече не била тяхна, но никой не желаел да поеме горещия картоф.

След като вече ни прожектираха „Оттеглянето на Пеевски“, дали сега не завършват снимките на „Завръщането на Генерала“…


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА