1 Декември, 2016 15:05 3 712 8

България 2016 - саниране срещу пенсии

  • българия 2016-
  • саниране-
  • пенсии

Перверзията на противопоставянето

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Гордите бъдещи председателстващи на ЕС се дърлят кое е по-важно – санирането или 150 евро минимална пенсия. Всеки жител на ЕС извън България веднага би се обесил, ако това са месечните му доходи. Преди това щеше да сложи край на мъките на близките си, като Кочо Честименски. Без саниране пък скоро ще очакваме шоуто на падащите панелки, като много от нас ще участват в масовките. Трагедия е, че двата въпроса въобще се обсъждат през 2016 г., да не говорим за перверзията, че на всичко отгоре ги и противопоставят.

Гордите бъдещи председателстващи на ЕС желаят да отпадне мониторинга върху съдебната система. И това е напълно логично, щом за толкова години няма осъден политик – просто няма корупция. Причинно-следствената връзка е налице. Ако ще има за нас мониторинг – да има и за останалите. Така наглеят нашите. Ако перифразираме Пищова – с какво сме по-лоши от тях. Гордите бъдещи председателстващи на ЕС, в който бяхме приети по политическа целесъобразност, а файдата видяха единствено рояците ненаситни изпълнители и почистващите зейналите им усти подизпълнители, нямат никаква идея какво да правят в момента. Но от време на време ни смъмрят, че ни предстои да бъдем горди председателстващи на ЕС и ако не си опичаме акъла, ще се изложим пред чужденците.

Ние да бъдем. Кои по-точно сме тези ние. Не съзнават ли, че разделителната линия между тях нас никога не е била по-ярка и би заслепявала и в безлунна нощ. Слагат ли в това „ние“ двумилионната армия на живеещите под прага на бедността, насилените бабички и пребитите немощни старци в селата, в които не стъпва полицай. Превърнатите в клошари жертви на имотната мафия, които спят в шахтите на топлофикация. Или армията от изгубили трудови навици трайно безработни, които псуват себе си и всичко живо в радиус от сто километра. Мизерстващите учени, които изкараха комунисти, защото търсели справедливост, а това било класово понятие. Ами притиснатите от лихвари и прецаквани от телефонни измамници оглупели от скотски живот нещастници. Ами родителите, пуснали банкова сметка с последна надежда за помощ за умиращото си дете.

Всички сме добре дошли в техните послания, когато е необходима колективна отговорност и вменяване на всевъзможни вини. Тогава сме „ние“. Тези хора имат мащабно мислене и в главите им вече са готови речите, които ще държат като горди бъдещи председателстващи на ЕС след две години. Не се занимават с глупави битовизми, като например да делят 164 лева на 30 дни. Тихичко си запазиха и партийните субсидии, защото без тях ставало по-лошо – знаели си стоката и щели да забозаят от някоя бизнес-цицка. Всяка партия с олигарха си. Плашат раята със собствената си поквара. Оставете ни паричките, че иначе нищо не ни остава, освен да станем гадни, корумпирани лобисти и ще видите вие тогава.

Мъчително е всеки ден да се занимаваме с тях, но не бива да ги оставяме. Това е мокрият им сън – нормалните хора да ги извадят от разговорите си, а медиите да излъчват само репортажи за домати и тикви-рекордьори, сомове-убийци, китове-самоубийци и коледни намаления. И поне три кулинарни шоута, които да вървят успоредно в праймтайма.

Малцина очакваха Референдумът да събере 3,5 милиона бюлетини при пълното му игнориране в кампанията, но това се случи. Най-привлекателното в него се оказа това, че не даваш гласа си за втръснали до болка кандидати, а за простичко формулирани въпроси. Нещата се случиха и това се превърна в проблем.

Представете си само в колко домове на политици всяка вечер се играе „Големанов“. Нищо, че може да не са чували за пиесата, камо ли за Ст.Л.Костов. През деня го подлъжат завалията, че ще става министър, той пораства две педи и се прибира с галон уиски, но пуска новините и, о, ужас….Неговият покровител нямало да прави кабинет. Политическа криза е, случва се. Пък и такива са рисковете на професията.

Бойко твърдеше, че никой не искал да носи отговорнст, а всички предпочитали да са опозиция, но се оказа, че не е така. Москов дори се обърка, като го питаха, дали би останал здравен министър в нов кабинет. Щял да се консултира с парламентараната си група. Интересно, коя точно е тази група. Методи Андреев пък без да иска е на път да нанесе сериозна щета на НАП. Там чакат постъпления от търга за емблемата на ЦСКА, но с минаването на петолъчките в забранителния списък, това би отблъснало потенциалните купувачи.

Дано поне Стоянка Мутафова се оправи, пък може да стане един служебен премиер или министър на културата. Нали разправя, че не може да стои без работа, а и зорът е за няколко седмици.

Баба Гицка беше рода с Големанов, ще се справи…


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 данъкоплатец

    6 2 Отговор
    Милене, напиши една статия за капитализма и светлия социализъм (комунизъм), защото "партията" Герб се оказоха най-лявата ултракомунистическа партия!
    Има ли някъде по Света соц. кенеф, в който държавата да раздава ПАРИ безвъзмездно!?
    Нито в Северна Корея, нито в Куба, нито във Венецуела има подобни примери, държавата да стори БЕЗ ПАРИ на гражданите И ТО ДА ВЗИМА ОТ ЕДНИТЕ И ДА ДАВА НА ДРУГИТЕ, ей така, БЕЗПЛАТНО!?
    В България в крайна сметка, капитализъм и частна собственост ли има или сме тръгнали към комунизЪма?
    Как може в една капиталистическа страна от ЕС или поне за такава претендираме, държавата да извършва частни услуги, да раздава ПАРИ, които повечето хора са изкарали с труд и пот на челото??????
    Безплатното саниране граничи с огромна наглост и безочие на един самозабравил се режим, това е диктатура и тотално погазване на правата на гражданите и свободата на частната собственост!
    Все едно да си давам заплатата на съседа от отсрещния блок!?
    Това подобие на държава го няма никъде, дори и комунистическите дикатори не си позволяваха подобни своеволия, да дават безвъзмездни заеми!
    Това означва, че държава в България НЯМА, има една група хора, за която държавата е БАЩИНИЯ, събират парите ни от данъци и такси и правят с тях, каквото си поискат, източват Бюджета с техни си частни фирми и пълнят партийните каси.
    Айде някой сега да ми каже, какъе е смисъла да работим и да плащаме данъци в България, когато едни чичковци заграбват всичко?
    После се пит
  • 2 Гневен

    5 0 Отговор
    В статията всичко е така. Само, че санирането (което сега се случва) е всичко друго, само не и конструктивно укрепване на панелките. Т.е. не се удължава живота на сградите. Само се краде.
  • 3 гост

    5 0 Отговор
    Добра статия. Истината е, че ГЕРБ и БСП са леви партии, които се конкорират, кой по голям социалист е, но понеже са алчни, безскруполни и аморални от цялата им социална политика се получава днешната боза. Като вземат властта постъпват така както се постъпваше през социализма. Опитват се да решават проблемите на парче, без дългосрочна визия и разум. Това е следствие от назначаване на ключови длъжности на некадърни чиновници, само и единствено на партиен и шуробаджанашки принцип. Време е да идват млади и образовани хора да раздвижат нещата.
  • 4 Пешо

    4 0 Отговор
    Не бе не са леви партии. Те са нещо по сбъркано. Десни партии с леви членове.
  • 5 велислав

    3 0 Отговор
    Санирането и пенсиите нямат нищо общо. Парите за саниране са за такъв род дейност, а пенсиите са пари от съвсем друго естество. Ако прага на бедност е 300лв. значи минималния доход на осигурен или неосигурен трябва да е 300лв. иначе няма логика от този праг. Под този праг какъв си? В коя графа е човек?

    Как санирането влияе на пенсиите? Няма логика. Пак се всява страх, смут, напрежение. Веднага се каза, че ако спре санирането 80 000 остават без работа. Санирането ако спре това си е наказателна акция на ГЕРБ да покаже, че ако не са те на власт идва апокалипсис и край на света.

    Ако има сключени договори с блокове и фирми как законно ще се спре дейноста и с какви доводи? Иначе на съд за неспазване на договор. Тия срам нямат. Те ни смятат за мърша на мършата.
  • 6 ЮДО

    3 0 Отговор
    Социалните пенсии намаляват пенсиите на осигурените. Отделно силовите пенсии изяждат 58% от пенсиите. От пенсиите се вземат и парите за "инвалидите на МВР", около 2 от 9 милиарда! Ако ченгетата псевдопатриоти осигурят пари извън тези на реално осигурените, нека осигурят тези без трудов стаж и по 1000 лева. Реалните пенсии биха били 1.5 пъти по-големи дори с наличното. За целта консуматорите като социални, "инвалиди" и силови пенсионери трябва да бъдат грижа на социалното, а не да ядът от удръжките за пенсия по член 70.
  • 7 Дидо

    1 0 Отговор
    Виновни сме всички, не може един тъпир, два пъти да ни управлява и с цялата си наглост да ни ограбва ежедневно с частните си фирми... Както казват господари на ефира УНИКАЛНА ДЪРЖАВА.... АЗ БИХ ДОБАВИЛ И УНИКАЛЕН НАРОД С УНИКАЛЕН ПРЕМИЕР...
  • 8 Вуте

    0 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Не съзнават ли, че разделителната линия между тях нас никога не е била по-ярка и би заслепявала и в безлунна нощ". И тоа нещо се е изпущил. В безлунна нощ какво ли не би ни заслепило?