Last news in Fakti

5 Декември, 2016 08:40 1 424 2

„Италианско преследване“ с опасността от нова европейска криза

  • италия-
  • австрия-
  • ес
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В Австрия президент стана привърженик на Европейския съюз. В Италия Европейският съюз изгуби такъв. С победата на Александер ван дер Белен Виена предотврати засега кризата с крайнодясното. Със загубата на „мъжа от Флоренция“ Матео Ренци, Рим може да засили десните популисти и да предизвика нова финансова криза.

Австрия накара Брюксел за момент да си отдъхне. Този момент трая само няколко часа - между изненадващата победа на Александер ван дер Белен и загубата на Матео Ренци. Не случайно Ван дер Белен определи сам победата си като „надежда за Европа“.

Това, което се случи в Австрия и Италия е показателно поне за три неща. Първо, очакваната като закономерност популистка вълна и нейната връзка с Брекзит и победата на Доналд Тръмп в Америка, засега не се доказва като строго механично действие. Второ, европейската политика преживява най-трудните си моменти в опитите да си възвърне легитимацията пред гражданите и да запази финансовата си стабилност. Трето, опасността политическата несигурност да доведе до икономически сътресения в Европа никога не е била по-голяма. Президентските избори в Австрия и референдумът в Италия изглеждат сам като като репетиция за 2017 г., когато са президентските избори във Франция и парламентарните в Германия.

Въпреки че „партито на десните популисти“ в Австрия не се състоя, със сигурност в Европа започва неясно „италианско преследване“ с опасността от нова криза. Италия, третата по сила икономика, е силно задлъжняла, а нейните банки са пълни с лоши кредити. Безработицата там надхвърля 11 процента. Нови избори в Италия само ще засилят позициите на евроскептиците, а силното разклащане на финансовото й здраве, ще има тежки последици за еврозоната. Италия не е Гърция. Каквито и спасителни пакети да се предлагат, те няма да са достатъчни.

Австрийските президентски избори и италианският референдум само показват неяснотата в европейската политика. Те са нещо като отзвук на Брекзит и изборите в Америка. Или просто предвещават нови трудности.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Уопакака

    2 0 Отговор
    Това не е никаква Европа. Това, което наричат Европа в днешно време трябва да гори, до основи...Иначе няма никакъв шанс.
  • 2 mission impossible

    1 0 Отговор
    Поне тръгна да се разпада. Тъпо е народите да загубят своята същност и индентичност и да се влее в нещо неопределено общо и безлично. Сама за да се угоди на Сащ и тяхната мечта ТТПТ и САТА. Взимат ни за индианци но грешат мноого. Те ще го разберът сами след няколко години.