12 Декември, 2016 12:11 1 975 0

Ердоган отхвърля кюрдите заради президентската република

  • владимир чуков-
  • реджп ердоган-
  • турция

Според проф. Владимир Чуков има хипотези, че Ердоган може да е бил цел на атентатите в Истанбул

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Една от хипотезите на специализираните среди е, че турският президент Реджеп Ердоган може да е бил цел на атентатите в Истанбул. Става въпрос, за това, че буквално 15 минути преди атентата, който е станал в парка „Мачка“, кортежът на Ердоган е минал край място, което е било много близо. За мен обаче тази хипотеза е слабо вероятна. Поне до този момент никой не си е позволявал да превърне самия президент в мишена.

Виждаме , че досието свързано със „Соколи на Кюрдистан“ се активизира, а паралелно с това вървят и арестите на активисти от партията на Демирташ – Демократичната партия на народите. Това е паралелният процес и подготовка за бъдещето народно допитване за превръщане на Турция в президентска република.“ Това заяви пред Факти.бг арабистът проф. Владимир Чуков. Той коментира атентатите в Истанбул, които отнеха живота на над 40 души през този уикенд.

Бил ли е Ердоган цел на атентатите в Истанбул?

Това е една от хипотезите на специализираните среди, която е слабо вероятна, тъй като охраната на Реджеп Ердоган не е като тази на западноевропейските лидери. Помните, че една от презумциите за атентатите в Париж край „Стад дьо Франс“ през миналата година беше, че една от мишените е бил френският президент Франсоа Оланд.

Става въпрос, за това, че буквално 15 минути преди атентата, който е станал в парка „Мачка“, кортежът на Ердоган е минал край място, което е било много близо. Някои от специалистите считат, че би могло да се помисли върху подобна теория. Все пак близките до правителството експерти смятат, че в такива мишени се превръщат политици като губернатори или активисти на управляващата партия. Поне до този момент никой не си е позволявал да превърне самия президент в мишена.


След като има дискусия обаче, очевидно има и такива нагласи в турското общество. Тоест подобен тип хипотези не са напълно чужди, макар и малко вероятни според мен, като реални изпълнение, поне в този случай. Това показва настроението в турското общество. Тоест, че процесите, които протичат, се свързват с персоналното присъствие на Реджеп Ердоган.

В Турция има три основни терористични субекта, които организират атентати. Сред тях са кюрдският блок ПКК и т.нар. „Соколи за освобождение на Кюрдистан“. От другата страна е Ислямска държава. Това са две досиета. Първото е свързано с вътрешната политика, а второто с външната политика. Турското правителство в момента се опитва да фаворизира първите. Става въпрос за процеси, които текат в Турция. Говорим за превръщането на страната в президентска република. Пред няколко дни предложението беше депозирано в парламента. То трябва да бъде поставено на народно допитване през пролетта. Това, което се очертава в парламента и като тенденция в обществото е, че привържениците на управляващата партия и на националистите, са тези, които поддържат предложението. Тоест управляващите ще се уповават на националистите в едно много силно отхвърляне на кюрдите. Виждаме , че досието свързано със „Соколи на Кюрдистан“ се активизира, а паралелно с това вървят и арестите на активисти от партията на Демирташ – Демократичната партия на народите. Това е паралелният процес и подготовка за бъдещето народно допитване за превръщане на Турция в президентска република. Двата процеса са свързани.

Като имаме в предвид желязната хватка над медиите, се пропуска такава информация, която много лесно ще доведе до крайната цел на правителството. В началото на миналия месец например, за един и същи терористичен акт, отговорност поеха, както „Соколите на Кюрдистан“, така и Ислямска държава. Акцентът обаче беше поставен върху „Соколите на Кюрдистан“. Това много помага за оттласкването и изхвърлянето на кюрдите. Това засилва националистичните настроения в турското общество. Този фактор ще помогне и за бъдещия референдум. За мен това е повече от очевидно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА