Last news in Fakti

5 Ноември, 2011 15:07 3 164 9

България - Гърция: копаница или сиртаки?

  • българия-
  • гърция-
  • копаница или сиртаки
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
Кулминацията на финансовата, икономическа и политическа драма на Гърция още предстои, но редно ли е в тази тежка ситуация гърци и българи да се джафкат по някакъв повод в опит да крепят разклатеното си самочувствие?
 
Коментар на Дойче веле
 
Невъздържаният, а понякога и оскърбителен тон в публичното пространство на двете съседни, при това приятелски държави, е етично необясним и европейски недопустим. През тревожните месеци на финансовата и икономическа криза от умерено ироничен и раздразнен езикът в Гърция и България на моменти започна да става доста остър и ироничен. Факт, който буди съжаление, още повече, че в тези трудни за Европа дни напомня удивително на балканската поговорка
 
"Присмял се хърбел на щърбел” 
 
Още в началото на годината, когато протестиращи гръцки фермери блокираха за дълго време  ГКПП Кулата, в някои гръцки електронни медии и интернет страници беше цитирано изказване на премиера Папандреу, което истински жегна българите. В него той предупреждавал съгражданите си, че ако не се съгласят с антикризисните мерки, ги очаква „съдбата на България”, питал пенсионери дали искат да получават, както в северната им съседка, по 50-100 евро, а не по 800-1000 евро, както е у тях, интересувал се дали желаят да живеят в „лунно бунище”, на каквото прилича с дупките и боклуците си тази страна, и сам си бил отговорил:  „ Ние винаги сме били по-цивилизована нация от нашите северни съседи и винаги сме успявали да се обединим в трудни моменти”. Впоследствие българското външно министерство опроверга твърденията, че Папандреу е изричал подобни думи и помоли местните медии да не се поддават на непроверени и спекулативни информации.
 
 Лека нощ, деца!
 
В началото на лятото, отново в интернет под заглавие: „Тихо, да не събудим българите”, неизвестни гръцки студенти, които следват в България, публикуваха текст, който също изобилстваше от оскърбителни констатации. Например, че макар недоволни от живота си, българите не протестират като гърците, че техните млади връстници в иначе „красивата, но изкорубена и ограбена държава” са се отдали само на „кючеци, маанета, пиене, мацки, наркотици и побоища”, а онези, които не харесват подобен живот, постоянно емигрирали. Отново в опит за запазване на добрия тон въпросната публикация беше обявена за недостоверна, тъй като била анонимна. Преди броени дни обаче български тв-канали разпространиха кадри от вълненията в Атина, на които протестиращи гърци открито критикуваха правителството си затова, че иска да ги докара до „жалкото положение на българите”...
 
Копаница или сиртаки? 
 
Докато подобни изявления от гръцка страна върлуват предимно в интернет и по-рядко сред протестиращите гърци, в България те се превръщат в акцент от политическото говорене на влиятелни фигури в управлението, както и в назидателен медиен рефрен, възхваляващ финансовата и икономическа политика на правителството. През юни, когато президентът Първанов най-сетне изплю камъчето, че подготвя оставането си в политиката след края на своя мандат, премиерът Борисов обяви, че ако това се случи, „България ще фалира като Гърция”, макар този фалит все още да не е потвърден. Дори след гласуването преди седмица в родната си Банкя министър-председателят надълго и нашироко разясни пред съгражданите си, че за този „хубав живот” – да работиш малко и да вземаш много пари -  трябва да се плаща и обяви категорично, че България няма да покрива сметките на Гърция.
 
Ловешкият оракул 
 
Много по-директен в изявите си се оказа финансовият министър Дянков. След радостното, трето поред за последните две години обявяване края на кризата в България пред германския „Ханделсбладт” той продължи канонадата си от критично-поучителни вербални залпове към южната българска съседка. От тях  стана ясно, че гръцката криза улеснявала прилагането на „финансово дисциплиниращи” мерки в България - причинили на местното население не по-малки лишения, отколкото тепърва предстоят на гръцкото... Че търговията с южната съседка била „колабирала напълно”, както и че новата минимална работна заплата на българите в размер на „фантастичните” 135 евро, е вече по-висока от миналогодишната с цели 15 /!/ евро, което било доказателство за усилията на кабинета да облекчи живота на гражданите в кризата. Пред „Ди Велт” миналата седмица Дянков констатира злорадо, че българите „до известна степен са щастливи от нещастието на гърците”, защото кризата при тях щяла да бъде от полза за България. А тези дни, подобно на една  съвременна Касандра, по държавната телевизия той  направи своето пророчество: „Гърците дълго ще страдат, докато ние ще живеем трудно, но след това ще бъдем по-добре от Гърция"!
 
Ще ме гониш, но няма да те стигна
 
Накрая малко статистика. Само през тазгодишния туристически сезон над 70 хиляди българи са предпочели за лятната си почивка Гърция пред българското Черноморие. В южната съседка продължават да намират препитание близо 300 хиляди български гастарбайтери, които въпреки сегашните трудности предпочитат да останат там. Авторитетни икономисти твърдят, че сред основните причини за гръцката криза са ниската конкурентноспособност, слабата иновативност на икономиката, неефективните обществени услуги, раздутата до спукване администрация и липсата на реформи. Защо ли всичко това поразително напомня за българската практика?
 
Колкото до последствията от голямото постижение на българското правителство, наричано „финансовата стабилност” или „финансова дисциплина” според случая, те стават все по-видими с оформящите се често опашки край кофите за боклук. Не за изхвърляне, а за търсене на нещо за ядене в тях.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 330и

    0 0 Отговор
    Кати че ли им е къса паметта на гърците.... когато са идвали да работят в БГ, или точно затова пишат, за да се омаловажи този факт, като че винаги са били по-добре от нас, БЪЛГАРИЯ е била на ТРЕТО място в европа по брутен вътрешен продукт, а народа е казал "Дето е текло, пак ще тече", та и гърците го знаят това, и не само те.
  • 2 БЪЛГАРИН

    0 0 Отговор
    Никой не трябва да обръща внимание на дойче веле. ТЕ ВЕЧЕ НЕ СА НЕМЦИ, А ЗАЩИТНИЦИ НА ДЕГЕРМАНИЗАЦИЯТА НА ГЕРМАНИЯ И ПРЕВРЪЩАНЕТО И В ЕДНА ШАЙКА, В КОЯТО ИСТИНСКИЯТ ГЕРМАНЕЦ Е ПОДЧИНЕН НА ЧУЖДЕНЕЦА И ОСОБЕНО НА МЮСЮЛМАНСКИЯТ ЧУЖДЕНЕЦ. Прочетете статийте в сайта им и ще се се отвратите. Външният дълг на Германия е трилиони евра-МНОГО ПОВЕЧЕ ОТ НЕМСКИЯТ БРУТЕН ВЪТРЕШЕН ПРОДУКТ, а на БЪЛГАРИЯ Е 3млд.евро-7-8% ОТ БЪЛГАРСКИЯТ БРУТЕН ВЪТРЕШЕН ПРОДУКТ и догодина сме го изплатили. Да питам дойче веле, защо след като ние сме бедни, защо всички БЪЛГАРИ си имаме СОБСТВЕНИ ЖИЛИЩА, а "БОГАТИТЕ НЕМЦИ" живеят на ОБЩЕЖИТИЯ. Авторът на тази статия колко ли квартири е сменил и ще сменя до края на живота си. Още от древността на РОБИТЕ ИМ Е ЗАБРАНЕНО ДА ИМАТ СОБСТВЕНОСТ. 80% ОТ НЕМЦИТЕ НЯМАТ СОБСТВЕНОСТ. Така, че не искам акъл от СЪВРЕМЕННИ РОБИ. И който взима под внимание такъв акъл е ПО-ГОЛЯМ РОБ ОТ ТЯХ.
  • 3 Костадин Иванов

    0 0 Отговор
    Гъpците никога не са умеели да бъдат добpи пpиятели и не могат да очакват пpeкомеpно съчувствие. Едва ли е пpавилно да им плащаме сметката точно ние. Всеки може да е чоpбаджия с чужди паpи.
  • 4 axs

    0 0 Отговор
    аз викам да им изпратим малко от нашите Мургави "БЪЛГАРИ" :)и всичко ще се дооправи при тях .... :)))))))))))
  • 5 Българин в чужбина

    0 0 Отговор
    Аз съм от тези, дето са имигрирали постоянно. Гръцките студенти не са виновни – така би помислил всеки, който дойде у нас. Знам, че никой няма да позволи народът да заживее добре. И че народът няма да стачкува – гените ни са от тези, дето не са стачкували срещу турците, другите са изклани. Може би не сме и виновни, поне сме живи, макар и унизявани ежедневно и живеещи мизерно подобие но живот. Както и да е – правителствата ще ни обясняват, че е трудно, че е криза, че е международна … Вече знам как се живее в чужбина. Трудно е, но устройството е такова, че обикновен човек получава минимално 1000-1200 евро. И от тук – нагоре. За сравнение: цените на храните в лева в БГ са както в евро в чужбина. Бензинът поскъпна и е 1.70 евро/литър. На 1000 евро заплата !!! На обикновен работник ! С други думи – обикновеният работни в БГ би трябвало да работи за минимум 1 000 лева на месец ! Ето за това, а и много друго, съм постоянно имигрирал.

    Към "axs":
    “Добра идея, но ни изпревариха.Полицията и съдилищата в Гърция показаха на гръцките цигани,че там кражбите не могат да бъдат начин на живот и те имигрираха в БГ.Тук те са необезпокоявани и са най-жестоките крадци в момента,измъчващи най-често хората,които ограбват,за получат пари,които не се знае ще намерят ли,ако просто търсят.В сравнение с тях, нашите цигани са светци!”

    Към "ЗЗОи":
    “Има ли значение какво е било, когато народът става все по-зле !?! Всички Западни държави са имали черни периоди в историята си, а и не са били свободни дори, губейки във войните помежду си. Но това не им пречи да живеят нормално в момента. В България отдавна тече, и тече много, но не и за обикновените хора. И тези, „другите”, никога „няма да оставят кокала” – пак го е казал народа. Луксът на едни се гради на мизерията на други. На кой би му пукало за мизерията на други, ако трябва да се лиши от собствения си лукс !?!”

    Към "БЪЛГАРИН":
    „То какво излезе – германците живеят по-зле от българите? И са роби? На кого? Не разбрах може би. Или сте от „Дойче Веле” и не трябва да ви се вярва . И какво – жилищата на оня свят ли ще ги носим, че да се лишаваме цял живот! Могат да си купят, но не искат. И аз живея в чужбина. Квартирата я сменям, защото сменям работата и наемам по-модерна, на по-удобно място,а и ако ме дразнят съседите или не мога да паркирам близо. Горките българи,които вярват на пропагандата в БГ и никога не са излизали, за да видят какво е нормален живот в нормална държава.”

  • 6 гост

    0 0 Отговор
    Най-хубавото на свободна Европа в 21в е , че всеки е свободен да отиде, в която си държава поиска. На който не му е изгодно в България да отиде другаде. Който е отишъл другъде да не казва на тези , които са останали тук как да живеят. Колко години трябав да минат за да се разбере, че лесен живот няма никъде освен ако баща ти е не е милионер или не си гений и да си станал милионер. Бедния си е беден навсякъде. Богатия си е богат навсякъде.
  • 7 обратна посока

    0 0 Отговор
    Авторитетни икономисти твърдят, че сред основните причини за гръцката криза са ниската конкурентноспособност, слабата иновативност на икономиката, неефективните обществени услуги, раздутата до спукване администрация и липсата на реформи. Защо ли всичко това поразително напомня за българската практика?
    -----------------------------------------------------------------

    Трудно е да се измислиподголяма глупост но ето все пак се е родила в юрнанлистическа тиква! България и Гърция имат диаметрално противолопойни проблеми ако България има проблем ниски доходи то пък има брутална конкурентноспособност точно заради това... докато в Гърция заплатите са почти като в богатия свят но поради ососбенности на настионалната икономика добре известна на българите и на гермаците , гърците имат забелеижително ниска конкурентност. Затова нашия туризъм е от 15 години нагоре а техния надолу... Тоест ако България е подценена то Гърция е надценена... Е и перспективите от тук нататък!? Ами много просто България напред а Гърция назад докато се срешнем след 5-6 години. Няма майтап ще се срешнеме защото лека в Гърция е наламяване на заплатите а България е държавата в Европа с най-голям руста на заплатите от няколко години , за миналата 2010 12.4%. Отново среща с Гърция ( движеща се в обратна посока) някъде към 2016-2017 година. Това е имал предвив Дянков.
  • 8 аман от тиквеници

    0 0 Отговор
    аман от тиквеници дето все поучават колко е нормален живота някъде си и колко ненормален у нас... И колко страст вкарват в това маскарене на родината си което не съм чул от никoй африканец или последния одрусан мексиканец!? Боже каква сган създаде тая държава че и по света я изтърва...
  • 9 Българин в чужбина

    0 0 Отговор
    Скъпи възпитан и учтив сънароднико, като излезеш един път извън България и ти се отдаде възможност да видиш какъв е живота в нормално устроена социална държава, гарантирам ти, веднага ще станеш "тиквеник" и "сган". И заплатата, която сега взимаш, сам смятай колко ще е там, ако изобщо си от работещите.
    Не знам от къде знаеш какво говорят африканци и мексиканци, но Италия и Испания не могат да смогнат да се оправят с акустиращите кораби от Африка. Хората се тъпчат до дупка на всякакви плавателни съдове, дори съзнавайки риска, че може и да не стигнат до другия бряг, а това често се случва. Ако знаеш езици, потърси в Google. Пробвай с Лампедуза (Lampedusa's migrants), имигранти в Европа, … . Ще намериш и за Мексико – САЩ какво ли не прави, да спре преминаването на границата. Логично е защо хората имигрират от дадена държава, нали?!? И защо в определени.
    Би могло и да се обиждам на хората, които пропагандират, че българите, решили да живеят нормален живот извън България, са "сган" и "тиквиници". Просто защото виждат разликата и им се отварят очите, излезли веднъж извън информационната заблуда и завеса за света отвън. И преди беше така, и сега е така. Би могло и да се обиждам. Просто ми е по-важно друго - за разлика от теб ми е жал за българският народ и за хубавата ни страна.
    Пожелавам на цяла България да заживее нормално, дори за теб да стане държава от "тиквеници" и "сган" !