Last news in Fakti

9 Февруари, 2017 13:26 22 925 9

Защо е важен постоянният адрес?

  • постоянен-
  • настоящ-
  • адрес
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Не се изненадвайте, ако установите, че без да знаете Топлофикация, енерго-преносното дружество или дружеството доставчик на питейна вода, са ви осъдили без дори да сте подозирали за това. Те ще връчват всичките си книжа и документи на адреса, на който се водите, че живеете и ако няма кой да ги получи или да ви уведоми, ще изтървете сроковете за възражения срещу тях. Това коментира пред Факти.бг нотариус Стилиян Тютюнджиев относно проблемите на адресната регистрация.

Съгласно Закона за гражданската регистрация, всяко лице, подлежащо на гражданска регистрация, е задължено да заяви писмено своя постоянен и настоящ адрес.

Постоянен адрес е адресът в населеното място, което лицето избира да бъде вписано в регистрите на населението.

Постоянният адрес е винаги на територията на Република България. Всяко лице може да има само един постоянен адрес. Всеки български гражданин трябва да бъде вписан в регистъра на населението на едно населено място. Български граждани, живеещи предимно в чужбина, които не са вписани в регистрите на населението и не могат да посочат постоянен адрес в Република България, се вписват служебно в регистрите на населението на район „Средец” на град София.

Първият проблем, на който искам да наблегна е съществуващата практика в България гражданите да не заявяват актуален, действителен настоящ и постоянен адрес. Формално се водят на един адрес, а фактически живеят, пребивават на съвсем друг, никому неизвестен адрес. Не отчитат сериозността на този факт и го неглижират, което може да довлече след себе си сериозни правни последици за тях.

Адресната регистрация е свързана не само със задължения за гражданите, но и с оглед адекватна защита на техните права и интереси. Следва да се има предвид, че дори и понастоящем в днешния развит на технологии век, писмената форма на книжа и документи продължава да бъде все така задължителна и важна за доказването на редица факти и правоотношения. Повечето действащи закони свързват с неблагоприятни санкционни последици официално заявена, но недействителна адресна регистрация. Презумпцията в такива случаи е, че лицето всъщност редовно е получило книжата макар това да не е било така. При това последващото оспорване на това „получаване” е свързано с кратки срокове, чието пропускане би могло да се окаже понякога фатално. Ето защо актуалната адресна регистрация е важна с оглед своевременна защита на правата ни.

Масово се случва в практиката да се издирват лица, с цел да им се връчат нотариални покани, призовки, на заявени от тях адреси, които същите са продали или напуснали, било то защото са били на квартира или са се изселили в друго населено място. Постоянният адрес е адрес на кореспонденция с органите на държавната власт и органите на местното самоуправление. По смисъла на закона настоящ адрес е адресът, на който лицето живее, а всяко лице е длъжно в срок 30 дни да заяви промяната на настоящия си адрес. В този смисъл на практика лицата се търсят първо на настоящия им адрес, тъй като се предполага че там живеят. Ако не бъдат намерени там, тогава се посещава и постоянния им адрес. Ако и там лицето липсва нотариуса, съдебния призовкар или частния съдебен изпълнител залепва уведомление и след 14-дневен срок книжата се считат надлежно връчени. Всякакви срокове за ваша защита напълно законно изтичат, а вие губите възможността да упражните правата си. Така е напълно реална „възможността” да бъдете „осъдени” без да разберете. Може дори да станете обект и на реална измама.

Например от ваше име да бъде подписана Запис на заповед с определена сума. Кредиторът ви или лицето, което иска да се възползва от нея, ще поиска от Нотариуса да ви връчи нотариална покана на адреса, на който сте регистрирани и в 14-дневен срок от залепянето на уведомлението, с което се констатира, че не се намирате на адреса, отива в Районния съд, вие не възразявате, защото отново ви връчват книжата на този адрес, на който ви няма. Заповедта за изпълнение влиза в сила, кредитора отива при съдия-изпълнител, който ви връчва покана за доброволно изпълнение, отново на този адрес, на който ви няма и след това директно ви прибира парите от банковата ви сметка и ги дава на вашия привиден „кредитор”. Всички действия са в кръга на закона и никой орган няма да носи отговорност за тази схема. Същото ще важи и за актове за установяване на административни нарушения от КАТ, както и за всякаква друга кореспонденция имаща отношение към вас като личност и като гражданин. Дори не във всички случаи някой ви търси, за да изпълните свое задължение, а за да се възползвате например от свои права, но вие може дори и да не разберете това.

Лица, които са свидетели и не могат да бъдат открити на постоянни и настоящ адрес, се обявяват от МВР и надлежните органи, по искане на съда, за национално издирване.

Същото важи за адреса на управление на дружествата. Регистрират се първоначално с един адрес, в последствие се променят офиси на съвсем друг адрес и не се уведомява Търговския регистър. Регистърът е публичен и преди да поискат да ви съдят или да ви връчат някакви книжа се извършва справка в него. Ако фирмата не се открие на адреса, всякаква кореспонденция, нотариални покани, призовки и съдебни книжа се считат за надлежно връчени. Нехайството може да ни излезе много скъпо.

Умния си решава проблемите, а мъдрия не ги допуска.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МММ

    48 2 Отговор
    А що за професия е частен съдебен изпълнител !!?? При положение че наказателният орган е държавата що за отрепка става частен съдебен изъплнител ?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Терцел

    4 2 Отговор
    Евала тиквоч и аз като теб.
  • 4 пипалот

    8 1 Отговор
    Важен е като те търсят от МВР
  • 5 ЧНГ

    12 4 Отговор
    Прочетете ЗАНН , това с АУАН малко послъгвате, не Ви ли намерят няма как да Ви връчат акта!!!
  • 6 Селянина с колелото

    17 3 Отговор
    Дааа...оооо дааааа...ще ви дам аз адрес даааа, и банковата си сметка и паролата за нея....ще ви дам аз един _)_ ! Да може органите на реда????? законодателство??? а? кО рЕчИ? коя от тези институции работи в полза на гражданите а?....никояяяя? Сега са плъзнали куриери да носят стари глоби и актове. Нехайството може да ни е полезно защото докато се усетят мършите(власт и законодателство) може да си пиеш мохито на бахамите, както 99% от национално и световно издирваните бандюги тука. Всички ги знаят къде са но те са обявени за издирване. Имаш 5-6 къщи, 2-3 в чужбина....и повярвайте ми ще ви дам всичките си адреси в чужбина ма и локация ще ви дам да ме знаете къде съм постоянно оооо даааа винаги в полза на държавата, чЕкайте от умрял писмо. Това мършите го пишат за да може да си дадете адреса да могат да ви търсят ту за запас, ту за някоя глоба от пешо радара скрит дълбоко в храстите и сложил знак нали че снима ама като го видите вече ви в щракнал защото го е сложил на правилното разстояние 50м пред патрулката. Аз искам да си отрежа личната карта, не искам да имам нищо общо с тая пропаднала държава, не искам нищо от нея и не искам да и давам нищо, срам ме е да кажа от къде съм в чужбина викат ми циганин. Станел и война съм 1 -ви минал границата дори и през акъл не ми минава да защитавам мършите(българските управници) Аре вървете на м...та си!

    Коментиран от #7

  • 7 дасдас

    11 3 Отговор

    До коментар #6 от "Селянина с колелото":

    Бай ганьо си мисли че ше избяга от КАТ като не го намерят на адреса.Бай ганьо не е чел закона скоро хахаха.И после реве ама те мошенцини запорирали ми еди кое си без да знам измама корупция егати държавата изнудване грабеж и т.н

    Коментиран от #8

  • 8 Селянина с колелото

    10 1 Отговор

    До коментар #7 от "дасдас":

    Бай Ганьо му дреме на к...а за КАТ, на Бай Ганьо ще му запорират личната карта(тоалетна хартия), Бай Ганьо всичко на негово име си е писал и ще го намерят в Тамбукту! Мошениците (Държавата) те крадат докато спиш. Взеха труда на пра дядо ти, на дядо ти, на бащата ти и на тебе ще го вземат. А ти си давай адреса и си бийй в гърдите колко си голям националист на какво? на обществена тоалетна а? И Да знаеш че Бай Ганьо е по-умен от тебе и със сигурност си е сложил в торбата план Б,Ц,Д,Ф,.......и.тн. А ти си вервай че знаеш много и си оригинален в това което пишеш.. Дали не си някой от партйката, КАТ, НАП, Мап бап ФАК и други съкращения на думата Кен.Ф
  • 9 коко

    0 0 Отговор
    Кухар , не можеш да поставиш пълен член правилно , а даваш съвети......