Last news in Fakti

14 Март, 2017 07:46 2 102 5

Те затегнаха примката около Ислямска държава

  • мосул-
  • ирак-
  • ислямска държава
Те затегнаха примката около Ислямска държава - 1
Снимка: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Падне ли Мосул, иде и краят на ИД в Ирак. Обучената от американците иракска армия, която едно време панически бягаше от главорезите на ИД, днес удивително добре се справя с най-важната си задача, пише Райнер Херман във ФАЦ.

Примката около шията на т.нар. „Ислямска държава” (ИД) в Мосул се затяга, но все още не е смъртоносна. Операцията по освобождаването на втория по големина град в Ирак започна преди пет месеца. Колкото повече се доближават специалните иракски чести до центъра на града, толкова по-ожесточена става съпротивата на ИД.

Това все още не е последният бой за Мосул. Оттам обаче още отсега се очертават и две добри новини. Обучената от американски инструктори иракска армия, която през 2014 все още страхливо бягаше пред ислямистите, междувременно се справя удивително добре със своята, може би, най-важна задача. Освен това изтласкването на ИД от социалните медии също напредва. ИД вече няма почти никаква активност в Туитър.

Последен щурм?

И двете добри новини се дължат на решителната американска подкрепа. Профилите на ИД в Туитър вече се идентифицират и блокират много по-бързо от преди. В резултат на това изявленията на "халифа" на ИД не са се появявали в мрежата от близо пет месеца насам, което намалява влиянието на терористите.

Паралелно с това продължава успешната офанзива на иракските специални части по суша, подкрепени от масирани американски въздушни атаки срещу стратегически позиции на ИД. Към всичко това се прибавя и масивният обстрел с мощните американски гаубици, които бяха прехвърлени от южната част на страната към Мосул. Американците разположиха същия тип гаубици преди няколко дни и в региона на град Рака, където кюрдските милиции, съвместно с американските части, подготвят атаката срещу втория основен бастион на ИД.

Иракските генерали и техните американски съветници обаче не си правят никакви илюзии. Следващият етап ще бъде най-трудният. Около 1000 бойци на ИД все още контролират половината от западните квартали на Мосул, където на практика са взети за заложници близо 750 000 цивилни граждани, които нямат нито храна, нито вода. Още преди да е започнала решителната битка за центъра на града, жертвите сред цивилното население са значително повече, отколкото при други подобни боеве. Половината от всички жертви, дадени в Мосул, са именно цивилни граждани.

Придвижвайки се по подземни тунели, бойците на ИД поддържат своята отбрана с помощта на коли-бомби, дрони и снайперисти. Освобождаването на източната част на Мосул, населена предимно с кюрди и християни, отне три месеца. Преди три седмици започна операцията за освобождаването на западната, арабска част на града. В ход е последната битка срещу ИД.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 некойси

    3 1 Отговор
    Шефа идеалист избяга и се покри в пустинята, другите идилци какво си мислят че правят?
  • 2 8888

    5 1 Отговор
    Много стягат. Не я ли донатегтаха? Да не я скъсат само.
  • 3 Мемфис

    2 9 Отговор
    Каква е тази ислямска държава, като състава и е 2/3 рускоговорящ башибозук?

    Коментиран от #4, #5

  • 4 кроко

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Мемфис":

    И рускоговорящия и башибозука идват насам, ти си избери с кого да се биеш!
  • 5 Д'Мин

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Мемфис":

    Ти беше там и ги преброи?