Last news in Fakti

7 Април, 2017 06:00 4 019 15

Какво чух в германските джамии

  • германски-
  • джамии-
  • константин шрайбер

Журналистът Константин Шрайбер разказва от първо лице

Какво чух в германските джамии - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Какво се проповядва по време на петъчните молитви в германските джамии? Това се питал журналистът Константин Шрайбер. За да намери отговора, той посетил 13 проповеди на турски и арабски език. Ето какво е чул в джамиите:

Журналистът Константин Шрайбер е посетил 13 петъчни молитви в различни джамии в Германия. Той дал за превод текста на проповедите, произнасяни съответно на турски и арабски, и ги представил за анализ на реномирани ислямоведи. Шрайбер публикува резултатите в книгата си "Inside Islam".

Г-н Шрайбер, какво Ви накара да напишете тази книга?

През миналата година работодателят ми ме помоли да заснема кадри от петъчна молитва в някоя германска джамия. Тогава попаднах на странни брошури с антидемократично съдържание. Впоследствие разговарях с имама, а и с един от посетителите на въпросната джамия, който сам се определи като ислямист. Именно тези странни случки ме накараха да продължа да посещавам и други петъчни молитви в други джамии, след което да опиша впечатленията си в книга.

Какви бяха общите Ви впечатления от тези посещения?

Турските проповеди, на които присъствах, бяха винаги с политически характер – кога изразен по-открито, кога по-мъгляво, но те винаги съдържаха политически контекст. Арабските проповеди – обратно – бяха по-скоро спиритуално-теологически, но консервативни в посланията си. Във всички проповеди обаче неизменно се съдържаха предупреждения за опасностите, свързани с живота в Германия.

Ако човек прочете проповедите, които Вие публикувате във Вашата книга, няма как да не се учуди от факта, че имамите описват Ориента като някакъв почти приказен свят. Един от тях онагледява дадените от него примери с помощта на фурми и камили. Какво мислите Вие по този въпрос?

Голяма част от тези проповеди нямат никаква връзка с живота в Германия или Европа. А това е странно. От разговорите ми с повечето имами забелязах също така, че под "родина" те разбират например Турция или Египет, но никога – Германия. На моя въпрос дали поддържа контакт с германци, един от имамите отговори: "Да, контактувам си и с чужденци". За този човек чужденците в Германия явно бяха самите германци. Подобна линия се наблюдава и в друго отношение: Германия бива или изцяло отричана, или слушателите умишлено биват отвеждани в един съвсем друг свят.

Пример за това е случаят с имама, който в една своя проповед предупредил за културните опасности, които са свързани с Коледа. Посланието е, че мюсюлманите не бива да празнуват този християнски празник. Как ще коментирате това?

Намирам подобни факти за ужасяващи. Още повече, че в конкретния случай става дума за проповед, държана в седмицата след атентата на берлинския коледен базар. Самият атентат беше споменат завоалирано: случило се било нещо, някакви хора били убити и ето, че поради това сега се предприемали действия срещу исляма. За атентата изобщо не беше казана нито дума. Вместо това имамът разказваше, че всички големи опасности произлизали от празнуването на Коледа. В подобен контекст това ми прозвуча като гавра с паметта на жертвите и подигравка с последвалите дебати за сигурността.

Вие сте водили много разговори с имами. Какви бяха впечатленията Ви?

Една от молбите ми за разговор беше отхвърлена по най-категоричен начин, много от имамите умишлено отлагаха интервюто, така че да не мога изобщо да разговарям с тях. А аз всъщност исках да им дам възможност да изразят своята гледна точка, да ми разтълкуват проповедите, които са държали. Можеше например да се окаже, че са имали нещо съвсем друго предвид и че аз грешно съм ги разбрал.

Аз не съм правил представително проучване. Но онова, което видях, не потвърждава цитираните от Вас твърдения. Повечето посетители на джамиите бяха млади, даже много млади хора.

Как, според Вас, би могла да се подобри интеграцията на чужденците?

Не съм политик и не мога да поставям изисквания. Но, ако ислямът действително е част от Германия, както твърдеше един бивш президент, за този ислям би трябвало да важи същото, което важи и за останалите обществени сфери – той трябва да е открит за диалог. А това няма да се случи, докато ние в Германия не знаем какво точно се говори в джамиите. Затова трябва да се запитаме как да се внесе повече прозрачност в тази насока.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гад

    43 1 Отговор
    Започвате да проглеждате, дано не е късно.
  • 2 Будител

    37 1 Отговор
    Време беше да надникнете зад завесата,да потърсите генезиса на проблема,а не да цвъркате от последствията!
  • 3 той

    33 3 Отговор
    Имало едно време един мъдър човек с мустачки...

    Коментиран от #8

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 georgi

    22 1 Отговор
    Вермахта дали е имал правила за това което сега се случва.
  • 6 кроко

    22 1 Отговор
    Ето за това трябва държавите да котролират кои хора проповядват в религиозните храмове и какво е тяхното обучение. Едно време в България беше така - имамите се обучават тук, държавата знае на какво се обучават и контролира какво говорят в джамиите. Сега вече не така, турция и саудитска арабия, спонсор на тероризма и радикалните сунити, определят какво се говори в нашите джамии. Дано в следващия парламент променят това, защото съм сигурен че и у нас се говорят същите нещаю1
  • 7 Gost

    3 5 Отговор
    Neka vleznat v balgarskite hramove i razberat za6to tolkova mnogo popove sa p...rasti !

    Коментиран от #11, #12, #13

  • 8 чичо Пенчо

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "той":

    Да допълня - С МАЛКИ МУСТАЧКИ ПОД НОСЛЕТО ......
  • 9 Един

    5 0 Отговор
    Късно е! Причините са много. Алчността на големите империи, безжалостната експлоатация на бившите колони в миналото, желанието да се използват гастарбайтерите за нископлатения неквалифициран труд, с надеждата, че след като ги поексплоатират, един ден ще се завърнат по родните си места. Разбунването на духовете покрай "арабската пролет", войните в ислямския свят, съсипването му до невъзможност за нормален живот в някои страни там. И едно голямо непознаване на същността на исляма. За интеграция и дума не може да става! Едно семенце може да попадне на хиляди километри от родното си място, на чужда почва, но какво ще израсте от него? Пак същото растение!
  • 10 Един

    2 0 Отговор
    Четете книгите на Ориана Фалачи! Преведени са на български. Голямата журналистка и писателка е казала всичко по въпроса. А за тези, които все още се колебаят какво ще е бъдещето на прекрасната, създадена с толкова усилия Европа, няма да е лошо да потърсят книгата на много известния на Запад, но не и у нас Мишел Уелбек - "Подчинение". Преведена е 2015г .Издател- Факел Експрес.
  • 11 Оптимус

    3 3 Отговор

    До коментар #7 от "Gost":

    Може да са п.....сти, както твърдиш, но не проповядват нито п....стия, нито агресия. А доста имами проповядват агрессивни неща и отричат свободата на хората, проповядват халифанския модел, освев това Коледа не е християнски празник, а е човешки празник, което пак е едно и също, защото Христос означава Човека, а не изрода, каквито също има не малко в човешки вид. така, че БПЦ е нещо хубаво, защото не те кара насила да ходиш на молитви, просто си е там. Докато доста ислямски нещица заставят хората да ходят задължително, а това е престъпление пред Твореца! Все едно да караш насила врабче да се моли както ти искаш - то е създадето и си се моли по своему както Твореца го е създал. Исляма е вредна цза Човечеството религия, тя един ден ще изчезне, но все още съществува. И педераслъка ще изчезне, но не насила, защото просто е ненормалното в биологическия човек. Рано или късно се изчистват нещата, но колко невинни души страдат докато ги има. Не е редно да се проповядва на арабски език, нито на турски в друга страна! Как така някакви аралби ще си мъкнат религиите и ще натрисат тия простотии? Тервел ви каза какво да правите, но бай Гайовете ни политикус все арлчни за власт и продажни повечето не спазиха нищо от мъдростта на древните. Сега пак същите ще правят министерства и ще ни "оправят", май, поне част от предните. И първата им работа бе, не как да се оправят нещата, а да нахапят Радев, защо предложил уседналост на изборите? Ами защото така е доброто - как така
  • 12 Оптимус

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Gost":

    Как така ще ни определят живота тук, хора, които са драснали да печелят повече 95% са икономически емигранти.... и оттам ще ни натрисат кефа си, без те да искат да живеят и работят тук? Ами това не е ли манипулация? И ще ни изберат някой, който ни мачка краде и пречи, ние ще се пържим както със сини червени монархисти и други, а те ще си печелят яко парици? Ето затова не е добре хора, емигрирали да ни натрисат вота си! Ако не си доволен от един режим, има си партии, нови млади уж патриотични вотираш тях, смъкваме Винету, червените и жълтите и другите от власт и си оправяме законите и живота, а не да бягаш навън и да ни налагаш вота си оттам! Радев е прав, но тия, които до вчера и днес ни пречеха на демокрацияата, се заядоха с него, че предложението му за уседналост не било демократично, сякаш те ни питаха демоскратично за нещо? Демагози и вредители колкото искаш по постове.
  • 13 Оптимус

    2 3 Отговор

    До коментар #7 от "Gost":

    Даже и Ванга е предсказала, че един ден Исляма и други някои религии ще изчезнат и ще остане една религия, която хората ще изповядват. Тя ще е християнството, но не визирам точно че всички ще се дупят в православни или католически храмове, а че ще разберат, че трябва да са почтенни, да не крадат, да не мамят да не правят повече от 2 деца, за да не свръхнаселяват звездите като животни, в каквото са се превърнали над 70% от човеците, да не убиват невинни, щото някой имам или поръчков магнат или им плаща и нарежда и други човешки добродетелии ще се превърнат в каноните на тази общочовешка религия. Това ще е човешкото обединение на Човеците, наречено в писанията ви: И храмовете ще рухнат. Но не ще рухват от бомби на терористи джихадисти, а ще рухнат морално, защото Човечността разума, справедливите отношения ще зацаруват! Това е именно Христовото царство, което плямпат пасторите, но или не разбират или не знаят, което означава Царство на Човечността. А не, че изчезнайки Исляма и други ще се бутнат хората в храмовете за да сменят едното с другото. Храмовете на БПЦ са красиви, не ти налагат насила догми. те се поддържат с разходи затова се палят и свещичщи дарения. За да се поддържат, не за друго. Докато радикали от халифатски имами зомбират хората в шериатски простотии. Това вече не трябва да го има! да натресат на хората тия първобитни бедуински нрави? Що за малоумен политик го допуска и позволява това? Нашите повечето са продажни. Но и Меркел не им отстъпва.
  • 14 Оптимус

    1 3 Отговор
    И за да поясня, доста неща, ще добавя: Христос, означава ЧОВЕКА. Значи всеки човечен, умерен, справедлив, почтенн, добродетелен, който не мами хората, който не ги краде, който не ги напада бие и убива, невинни, ....той е ХРИСТИЯНИН - ЧОВЕК! Другата половина антипод са АНТИХРИСТА - всеки, който лъже, който мами, краде, убива и ограбва и осакатява и бие другите, който се бута на пост, за да управлява, а урежда своите хора срещу пари и за да върти далаверки от държавни постове, който фалшифицира чужди лични данни, който продава онова, що не е негово както политици продават предпприятия, а не са техни, а общи, това са АНТИХРИСТИ. Джихадистите, фашистите, много лъжливи и крадливи политици, битови бандити, имами проповядващи радикализъм и шериатството - диктатура, тоталитарни комунисти, изнасилвачи, крадци от бюджета с всякакви оправдания, и всякакви злосторници над невинни души са именно втората част от човечеството АНТИХРИСТА. тези, които тренират питбули за битки, убиват носороци и слонове за трофеи и други са антихристи, не са ХОРА, а зверове, животни. Ето това са двата лагера на човечеството, с много нюанси подробности. Няма трети. И един ден слугите на АНТИХРИСТА, тоест гадовете ще изчезнат, след може би век, но ще изчезнат. тогава ще настане Христовото царство - на Човечността. Кога, не зная? От самите хора зависи.

    Коментиран от #15

  • 15 Оптимус

    2 2 Отговор

    До коментар #14 от "Оптимус":

    И един ден, когато всички човеци се осъзнаят, че не може така да я карат, манипулирани от интереси и чрез религиозни неща също, ще отрекат тоя модел. Това ще е еволюционният скок на Човечеството, предсказван и от Нострадамус и Ванга и много други преди и след тях. Ще настане един по-справедлив ред, почтенността ще е на почит, много хора ще се разселят по другии звезди. Това ще е венеца, завършека на еволюцията. Ще пътуват и с кораби из космоса. Но засега примитивизма, животинското царуват из човечеството, тоест Антихриста доминира над Христос, античовека над човека. Няма друго да допълня, казано е всичко, осстаналото са подробности. А тия имами шериатци да спрат да вършат Атгихристовото си дело! Защото Алах не е създал света, това е един примитивен животински архангел - може да бъде унищожен за часове. но и него го е създал Твореца и е въпроса дали трябва? Даже цяло съзвездие от 4 звезди има кръстено на Алах. Мисля, че оттам са дошли с кораби и са зомбирали праотците на някои араби и затова го почитат като свещенн Бог. А той не е Твореца на космоса, не е нищо повече от един архангел. Докато Твореца на космоса е нещо далеч по-древно и голямо. Танг-Ра го наричаха прабългарите, но имена много. Манитуу го наричат индианци и Пуа други.... Кукловодите на Антихридста за да владеят и скубят масите им натрисат тия шериатски арабски дивотии. Но един ден това ще изчезне. А п....стията също - не е нормално мъж с мъж, да се съешават но и да се тормозятг не е хубав