Last news in Fakti

20 Декември, 2019 10:00 2 775 52

В Африка никнат стотици джамии. Защо?

  • африка-
  • джамии-
  • саудитска арабия

В бяло, резеда или лазурно синьо - Саудитска Арабия, Турция и Иран строят стотици джамии в Африка, някои от които са гигантски. Какво се крие зад тази офанзива?

В Африка никнат стотици джамии. Защо? - 1
Снимка: EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През ноември в Джибути бе открита най-голямата джамия в страната, наречена "Абдулхамид Втори". Със своята площ от 13 хиляди квадратни метра и шест хиляди места джамията представлява истински колос. Двете ѝ минарета се извисяват на 46 метра височина, стените са украсени с класическа османска калиграфия. Куполът е покрит с мед, а огромният полилей осигурява осветление като в турските джамии.

Злато, блясък и влияние

Нищо в този проект не е случайно: зад новия символ на Джибути стои турската Дирекция по религиозните въпроси Дианет. Тя гледа на джамията като на знак за по-тясното обвързване между Джибути и Турция. По-голямата част от строителните материали са внесени от Турция, включително кремавият камък за молитвената зала в храма. Идеята възниква през 2015-а година: по време на посещение на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Джибути, президентът Исмаил Омар Геле споделя желанието си в страната му да бъде построена джамия с османска архитектура. Инвестицията напълно отговаря и на интересите на Анкара. "Турция иска да се наложи като ислямска сила - така, както това от десетилетия прави Саудитска Арабия", казва антропологът Абдулайе Сунайе.

Чрез инвестициите, възлизащи на милиони, Турция се стреми да засили влиянието си на континента. От 45 години насам Дианет финансира строителството на над 100 джамии и образователни центрове в 25 страни в света, сред които Джибути, Гана, Буркина Фасо, Мали и Чад. Турция участва активно и в реконструирането на джамии в Южна Африка, както и в изграждането там на най-голямата джамия в Южното полукълбо – "Низамие". Турция се включи и в ремонта на "Джамията на ислямската солидарност" в столицата на Сомалия Могадишу.

Надпреварата за Африка

Джамията в Могадишу, която може да побере десет хиляди души, е построена през 1987-а година с пари на фондация от Саудитска Арабия, която също инвестира в Африка. "Саудитска Арабия прави това най-малко от десет, може би дори от двайсет години. Досега е вложила сериозни суми в Нигер, Нигерия и Мали. Така създава територии, на които да налага салафизма", казва Сунайе. Салафизмът е сунитско течение, чиито последователи се обявяват срещу нововъведенията и проповядват изначалното разбиране на исляма.

"В джамиите се разпространяват всевъзможни идеологии, а религията се използва за печеленето на влияние и власт", казва теологът Бакари Самбе, който изследва радикализирането и религиозните конфликти в Африка. Той казва, че религията е много ефикасна стратегия за печелене на влияние, използвана както от Турция, така и от Саудитска Арабия. Катар и Иран също се възползват от потенциала на този подход - Иран например е финансирал изграждането на джамии в Сенегал, Брега на слоновата кост и Гвинея. "Страните от Близкия Изток са в истинска надпревара", казва по този повод Самбе. Той дава за пример Нигерия: "Откакто Иран провежда по-активна политика в тази западноафриканска държава, Саудитска Арабия още по-усилено строи джамии там".

Джамиите като арени

За изграждането на джамия често не се иска нищо повече от пари, посочва Абдулайе Сунайе. "Доскоро всеки, който имаше съответните средства, можеше да построи джамия в Нигер. Други изисквания нямаше", казва той и уточнява, че от 90-те години насам джамиите се превръщат в един вид арени - арени, на които се стреми да се наложи салафизмът. "Саудитска Арабия построи джамия в Нигер, обучи един нигерийски студент за имам и от няколко години той ръководи джамията, която играе важна роля за укрепването на салафизма", обяснява Сунайе.

Той твърди, че радикализирането в Нигерия е благоприятствало появата на терористичната групировка Боко Харам: "Бившият лидер на организацията Мохамед Юсуф използва собствената си джамия за разпространяване на идеологията на джихада. Саудитска Арабия определено допринесе за радикализирането на исляма в Западна Африка", допълва експертът.

Междувременно в тази религиозна дипломация все по-активно се включва и Мароко: с основаването през 2015-а година на Института "Мохамед Шести" страната започна да се опитва да противопостави на екстремистките идеологии един по-умерен вариант на исляма. Институтът обучава имами от Западна Африка – от Буркина Фасо, Брега на слоновата кост и Гвинея. Само от Мали е имало около 500 стипендианти.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Нормално

    8 17 Отговор
    Ислямът е новата световна религия
  • 3 Име

    26 5 Отговор
    И посе ми обяснявайте че християнството било агресивно.

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Хасан

    7 16 Отговор

    До коментар #3 от "Име":

    Християнството донесе на Африка робство,експлоатация ,глад ,мизерия и разруха и е нормално хората да търсят друг път на развитие

    Коментиран от #6, #7, #13

  • 6 Ердо

    4 8 Отговор

    До коментар #5 от "Хасан":

    Аферим
  • 7 Пинокио

    20 3 Отговор

    До коментар #5 от "Хасан":

    А преди да се появи християнство в Африка всичко е било цветя и рози и всички са си живеели весело и безгрижно.
    Имах един колега - индиец от Кения, той ми каза, че каквото са построили англичаните - Железници, пътища и прочее и това си е останало, от независимостта насам нищо ново не е построено. Турция що не построи някоя железопътна линия или джамиите са по-важни от благоустрояването на Африка?

    Коментиран от #18, #19, #26

  • 8 Атеист

    18 1 Отговор
    Религиозните лунатици донесоха на планетата скръб, печал, разделение, омраза, апокалипсис. Забавиха еволюцията с 20 века и необратимо повлияха на природните закони, като ликвидираха и се изгавриха с човешката същност.

    Коментиран от #11, #21

  • 9 Хасан

    5 19 Отговор
    Турция трябва да построи стотици нови джамии в българия. Мюсюлманите имаме нужда от тях.
    Аллах Акбар!
  • 10 българина

    5 12 Отговор
    Искаме да се отвори и джамия в Бургас,нали сме държава в ЕС.

    Коментиран от #12

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Хасан

    3 17 Отговор

    До коментар #10 от "българина":

    Църквите да се превърнат в джамии, също го искаме.
  • 13 Име

    11 0 Отговор

    До коментар #5 от "Хасан":

    Е, по то тоа път с исляма сега ще цъфнат и вържат. Виж го близкия изток колко е цъфнал.ами що не им поемат и бежанците ислямските държави. Що африканците се бутат се на запад като толко ги експлоатират бе Хаси?

    Коментиран от #15, #20

  • 14 Borislav Popov

    4 5 Отговор
    А в Москвамабад им строят най-голямата джамия в Европа.
  • 15 Рошко

    2 2 Отговор

    До коментар #13 от "Име":

    Щот са досущ като нас продажни
  • 16 феро

    8 2 Отговор
    Циганите се множат а тъпите хора вярват на ходжи и др. джендъри
  • 17 Хасан чо

    6 3 Отговор
    Бяла спретната ракета, два манафа отпред, който дойде да се моли слагат му го наред! После ходжата го мие със спирт и със вода, и като тръгне да си ходи, му дръпва една чаламба!
  • 18 Аз знам

    11 1 Отговор

    До коментар #7 от "Пинокио":

    Нарочно го правят за да си останат африканците прости, вместо училища им строят храмове на шизифренията
  • 19 Хасан

    2 6 Отговор

    До коментар #7 от "Пинокио":

    Колониализма или робството не си ли чувал ?!как като животни са ги продавали ,работели за насъщния в кариери и плантации

    Коментиран от #29

  • 20 Хасан

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "Име":

    Африканеца иска бяло дупе ...виж емигрантите 70-80процента са млади мъже
  • 21 Хасан

    2 4 Отговор

    До коментар #8 от "Атеист":

    Вярата или атеизма донесе разруха ?! Може ли вярваш човек да измисли концлагери и атомни бомби ??
  • 22 ханът

    4 1 Отговор
    тия рязаните съм ги колил и обезглавявал и пак ще ги коля!
  • 23 Генерал

    8 1 Отговор
    Защото ислямът не е само религия, ислямът е военно политическа доктрина, той се стреми към власт. Смисълът му е за завладяване на територии. Всеки един младеж, който е увлечен по това течение, практически е във война с всеки друг, който не е такъв. Чрез исляма други държави прокарват личните си интереси и ние сме жертва точно на такива дълбоки процеси. Най-големият проблем е това, че световната политическа класа отказа да дефинира кой е врагът.

    Коментиран от #25

  • 24 Шляп

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Пешо от панелката":

    Но за сметка на това отприщват терор и насилие,като пряко последствие от използването на исляма като политически инструмент и експлоатацията на Аллах за лични цели свързани с пари и власт.
  • 25 Хасан

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "Генерал":

    Социалистическата идеология не беше ли доктрина на СССР за подчиняване на света ?! А западни "демократични " ценности не са ли същото ?

    Коментиран от #30

  • 26 Индиец от Кения???

    0 3 Отговор

    До коментар #7 от "Пинокио":

    ....Абе взех ,че повярвах на целия ти коментар!

    Коментиран от #28

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Пинокио

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Индиец от Кения???":

    Като не помниш какво са ти разправяли по история и не ми вярваш на мен можеш да попиташ Гугъл. Индийци в Източна Африка има още преди да се появят европейците. Имал съм трима такива колеги по различно време, ама само с последния сме си говорили повечко. Като ни слуша да си говорим на български и повтаряше като папагал цели изречения със съвършено произношение, разбира се бъкел не разбира, ама повтаря съвсем точно. Научи се да вика Данчо на колегата, а не Джордан, както го наричаха всички останали. Видях малко зор да му обясня какво значи бай, примерно бай Найден, после обясни, че и в техния език я има същата дума със същото значение, само че се слага след името. Пак от него знам, че в училищата там се говори само на английски и всички учебници са на английски.
  • 29 Пинокио

    4 1 Отговор

    До коментар #19 от "Хасан":

    Те са отвличали роби от съседните племена хилядолетия преди да се появят европейците. Англичани, португалци, белгийци и прочее просто са продължили традицията.
    И в крайна сметка основна заслуга за премахване на робството, не само в Африка, а по целия свят имат основно англичаните. Точно те в началото на 18 век осъзнават, че робството е крайно несправедливо и го премахват в цялата си империя и постепенно останалите последват техния пример. В любимата ти Турция пазарите за роби просъществуват още стотина години.
  • 30 Генерал

    7 0 Отговор

    До коментар #25 от "Хасан":

    Не, не са същото!
    Източникът на омраза и насилие над неверниците в Корана :
    “Не вземай за приятели юдеи и християни... Коли идолопоклонниците (немюсюлманите), където и да ги намериш... Побеждавай ги и приготвяй за всеки един от тях засада” (Сура 5:51; 9:5).
    „Не вземайте за ближни своите бащи и братя, ако са предпочели неверието” (9:23).
    „Господи мой, не оставяй на земята нито един неверник!” (71:26)сура „Нух”
    *
    Посочи ми къде в Социалистическата идеология, или в Западни "демократични " ценности има подобно нещо?

    Коментиран от #31, #33, #35, #42

  • 31 Шляп

    2 1 Отговор

    До коментар #30 от "Генерал":

    Това,което цитираш от Корана,макар и неточно,но в същия смисъл са всъщност така наречените "Сатанински строфи".Самите мюсюлмани никога няма да си го признаят,защото са издигнали в култ Корана и според тях той е непогрешим,а до колко това е така се вижда ясно по действията на ислямските фундаменталисти,които се явяват истинските вярващи в Аллах или по точно в книгата му и за това я следват сляпо.Така,че както се казва ''по плодовете ще ги познаете" кой е неверник и кой вярващ,а плодовете на ислямската вяра извираща от Корана наскоро отново се показаха и материализираха ясно в така наречената "Ислямска държава''Дефакто ислямът се явява като противовес на християнството,там светиите са най-големите главорези и терористи,за тях Христос не е месията и словата му се изопачават с цел да се държат хората далеч от Божието спасение,за Възкресение пък и дума не може да става,тази част направо липсва.Просто са направили някаква шашма и на хората им се привидяло,че на кръста е Христос,а всъщност бил друг.Каква долна инсинуация само,излиза че всички неща където е предрекъл Христос не са се сбъднали и така го оприличават на фалшив месия и мошенник,а в същото време го почитат като пророк в Исляма,е не може хем така и хем иначе.За вярващ християнин е истинско мъчение да чете долните лъжи написани в корана,да не говорим пък за разрешеното свободно общение с духове и джинове,които пък са на пряко подчинение на Сатана(пак според Корана)Е не може така да се кланяш и на двама г
  • 32 Шляп

    1 1 Отговор
    Е не може така да се кланяш и на двама господари,хем на Аллах,хем на дявола.От два стола знаете къде се пада.
  • 33 Шляп

    1 1 Отговор

    До коментар #30 от "Генерал":

    А общото със социалистическата идеология,в основата на която стои атеизмът(безбожието) а също и западните либерални "ценности"(идеологията на лицемера или прекаления светец) са също против Христа и изопачават ученията му,понеже Христос явявайки се въплътената истина ги разобличава като дяволски машинации,цялящи да откъснат човека от Бога и да го отклонят от пътя на спасението му.

    Коментиран от #41

  • 34 Шляп

    1 1 Отговор
    А какво каза накрая бай Тошо спомняте ли си : "Каквото съм ви говорил за социализма,все едно църния дявол ви го е казал."
  • 35 Шляп

    2 1 Отговор

    До коментар #30 от "Генерал":

    Сега Генерале,разбра ли къде е връзката на социализма със западните "ценности" и исляма и защо либералите толкова тачат мохамеданите,та чак си ги канят на гости с отворени обятия.Ами пърдят всичките в едно гърне,така да се каже.
  • 36 Сталинчо

    3 1 Отговор
    Всички мислюми са терористи в самият им коран е записано затова трябва да се ЛИКВИДИРАТ ВЕДНАГ!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #37

  • 37 Шляп

    1 1 Отговор

    До коментар #36 от "Сталинчо":

    Това,за което призоваваш е по лошо и от всичко,защото във всички религии има хора със добри сърца,това което трябва да се прави е да се изобличават лъжите и лицемерието,за да могат и тези които са в най-тежка заблуда да могат да стигнат сами до истината,защото природата на истината е такава,че не може да се налага със сила или тирания,от такива работи тя бяга.
  • 38 Винпрома

    1 0 Отговор
    педерастията,хомо,са произлезли от исляма

    Коментиран от #39

  • 39 Шляп

    2 0 Отговор

    До коментар #38 от "Винпрома":

    Това,което казваш не е вярно.По добре чети:А още по-сериозен грях е отдаването на плътските желания по противоестествен начин: не лягай с мъж като с жена, това е мръсотия (Лев. 18:22). По същия начин това се отнася и за жените. Апостол Павел нарича тази гнусна привързаност срамна и противоестествена: Затова Бог ги предаде на срамотни страсти: жените им замениха естественото употребление с противоестествено; също и мъжете, като оставиха естественото употребление на женския пол, разпалиха се с похоти един към други, и вършеха срамотии мъже на мъже, та получаваха в себе си отплата, каквато подобаваше на тяхната заблуда (Рим. 1:26-27). Хората, живеещи в содомитски грехове, са лишени от спасение: Или не знаете, че неправедници няма да наследят царството Божие? Не се лъжете: нито блудници, ни идолослужители, ни прелюбодейци, нито малакийци, ни мъжеложници, нито крадци, ни користолюбци, ни пияници, нито хулители, ни грабители няма да наследят царството Божие (1 Кор. 6:9-10).
  • 40 Шляп

    1 0 Отговор
    Някои хора се опитват да оправдаят содомитския грях с „научни“ аргументи, а именно че тази склонност е вродена. Ала това е един една типична митологема, жалък опит да се оправдае злото. Няма никакво доказателство хомосексуалистите да са генетично различни от останалите хора по какъвто и да е начин. Става въпрос единствено за духовно и морално заболяване, което неминуемо води до изкривявания в психологическата нагласа. Причината може да секрие в сексуални игри по време на детството, които са били забравени, но са остави своите болезнени отпечатъци в подсъзнанието. Проникналата отрова на противоестествения грях може да прояви себе си доста по-късно, ако даденият човек не води правилен духовен живот.

    Божието Слово, което е чувствително спрямо всички проявления на човешкия живот, не само не споменава, че този грях е вроден, а вместо това го нарича гнусота. Ако нещата зависеха от определени невро и ендокринни особености и половите хормони, свързани с психологическата регулация но репродуктивната функция на даден човек, то в такъв случай Светото Писание не би говорило за тази страст като противоестествена или пък да я нарича срамна. Нима не би било богохулно да си мислим, че Бог може да е създал определени хора с психологическа наклонност към определен смъртен грях и така да ги тласне към духовна смърт?
  • 41 Генерал

    4 0 Отговор

    До коментар #33 от "Шляп":

    Това което си писал, няма общо с това което съм питал (виж коментар - 23).
    В много държави атеизмът е обявен като престъпление, но във всички от тях, където това е сторено, ислямът е официална религия.
    А атеизмът е вяра, че не съществуват божества. Та къде в тази вяра (атеизмът) има подобни неща - на омраза и насилие над другите- инакомислищите?

    Коментиран от #43

  • 42 вееоятно

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Генерал":

    Забравете Исляма идаизма и света ще стане Христова царство! Е, теорията е така.
  • 43 Шляп

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "Генерал":

    Така,така-Ни лук ял ни лук мирисал,нали?За преследванията и репресиите над инакомислещите от атеистите ни гък,направо няма такова нещо,както няма и Господ,бива ги атеистите да отричат до последно всичко що не им изнася."Не човек,а желязо"-просъскал агентът фашист.И друго,смятам че до голяма степен успях да отговоря на въпроса ви,съобразно знанията и времето си,но явно вие не сте го възприели и затова не го отчитате като отговор или може би чакате да получите нтакъв отговор,който ще задоволи и затвърди собствените ви виждания.

    Коментиран от #44

  • 44 Генерал

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "Шляп":

    Честно казано не мога да разбера каква ти е позицията, за какво се бориш и какво защитаваш?!
    Преследвания и репресии над инакомислещите е имало винаги от всички, но разликата е , че при някои тези правила са писани черно на бяло (като исляма). Затова попитах ислямизираният Хасан - къде в Социалистическата идеология, или в Западните "демократични "ценности ...и дори при атеизма има подобно нещо?

    Коментиран от #45

  • 45 Шляп

    0 0 Отговор

    До коментар #44 от "Генерал":

    В марксистката литература,там го пише,прочети малко Карл Маркс и ще видиш колко общо има с исляма.На същия принцип приема терора като инструмент за постигане на ''възвишените' си цели и това е ясно дефинирано.Класовата борба отприщва най-зверското у човека в борбата му срещу капиталистическото общество,всеки който не подкрепя идеологията е обявен за враг и унищожаван.На същия принцип само,че врез мека сила либералните ценности се опитват да унищожат традиционното семейство,чрез насаждане на разврат и всякакви пороци,чрез толериране на най-долните човешки страсти,защитавани със силата на закона,затова и се стремят така отчаяно към властта,защото няма друг начин да наложат извратеното си виждане за света на останалите и да го превърнат в норма.Марксизмът,който е дефакто идеологията на социализма,както и съвременния либерализъм заедно със исляма имат един общ корен и се явяват различните лица на едно и също зло,което съпътства човечеството от зората на цивилизациите.В новата ера тази роля ще се изпълнява от изкуствения интелект.

    Коментиран от #47

  • 46 Шляп

    1 0 Отговор
    Относно атеизма,както е известно той отрича Бог,а оттам и божественото начало в човека като така го приравнява с животните.Направо извадено едно към едно от юдаизма за отношението му към неевреите или гоите.Отричането на духовния свят превръща човека в чисто материалистично същество без висши идеали,абсолютен скот,жив мъртвец или съвкупност от клетки,събрани с цел да задоволяват физическите си потребности на принципа на симбиозата.
  • 47 Генерал

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "Шляп":

    Къде отиде ти бе, Шляп!
    Ми то християнство и ислям са с повече прилики, отколкото разлики - цели пасажи от Библията и Корана се припокриват почти напълно.
    Ми то и Християнство и комунизмът имат също много общо- първите християните изповядвали идеите на утопичния социализъм. Християнството се е развило като религия на бедните и робите. Раннохристиянските общини се изграждат по принципите на комунизма.Но това си го пропуснал.
    Зависи какво извадиш от контекста и как го тълкуваш.
    Що се отнася до либерализма, там няма какво ново да се добави, освен, че той капитулира - безславно и тромаво, но без право на последващо съществуване.
    А политическият ислям се противопоставя на либерализма.Политическият ислям, се самоназовава като радикална доктрина на справедливостта.Но на справедливостта само за изповядващите исляма.
    Марксизмът иска справедливост за всички - без значение религиозната им или етническа, или каквато и да е друга принадлежност.

    Не ме разбирай погрешно, не съм комунист, аз и моето семейство сме православни християни, но това не ми пречи да погледна под друг ъгъл. Еврейският комунизъм несъмнено е една отвратителна идеология, но след ерата на Сталин се оказа, че не е чак толкова лош - в зависимост в какви ръце попадне., т.е. той използва тоталитарната система на Комунизма в своя полза. Сталин бе първият, който се сети, че може да приложи Комунистическата тоталитарна идеология от врага, срещу него.
    За това днес Сталин е обявен за кръволок, кому

    Коментиран от #49

  • 48 Генерал

    0 0 Отговор
    За това днес Сталин е обявен за кръволок, комунизма заклеймен и обявен за престъпен. А комунистически страни като С.Корея и Китай отстояват своя суверенитет и независимост.
  • 49 Шляп

    0 0 Отговор

    До коментар #47 от "Генерал":

    Е,разбира се че религиите си приличат,но само външно,в сърцевината си се противопоставят една на друга,както и по начините за постигане на целите си.Християните градят обществото чрез любовта към ближния,доката другите залагат на страха и терора.Християните казват"Христос Воскресе",мюсюлманите че не е умирал на кръста,само така им се сторило на евреите,а от другата страна евреите пък се палят,че са го убили със сигурност,но и при юдеите и мюсюлманите Исус е мъртав,като юдеите са го обявили за лъжепророк,а при мюсюлманите е просто пророк Иса и без званието Месия,само Християните вярват,че е жив на небето и е Син Божи,който седи от дясната страна на Отца си.Истината е така разделена,че спорът за това кой крив и кой прав ще се разреши явно чак на Второ Пришествие,където пък всички вярват,че такова ще има.Ще поживеем и ще видим.Относно комунистическите режими,от гледна точка на християнството си е чисто идолопоклонничество,с култ към личността и партията,което е противно на Бога.Такива общества не могат да просперират истински или пълноценно и в даден момент просто рухват,което се показва и от историята.Дори Сталин се е осъзнал за миг в момента,когато немците са били на прага на Москва и е организирал масово богослужение.Тъй,че толкоз за "светлото" социалистическо бъдеще,изградено върху култа и безбожието.

    Коментиран от #50

  • 50 Генерал

    0 0 Отговор

    До коментар #49 от "Шляп":

    Не е точно така, не се е осъзнал за момента.
    Сталин е учил Православна семинария. Но не просто учил, бил е отличник. А православната църква винаги е била наясно с ролята на антихристиянските движения, организации и течения.
    Сталин спасява християнството, т.е. в СССР по негово време религията не е била унищоженa.Болшевишките евреи Ленин и Троцки вече са били започнали този процес, който е предстояло само да бъде довършен.
    Бил е запознат с етнорелигиозния характер на руското „революционно“ движение ,а октомврийският преврат и неговите последици окончателно го убеждават, че става дума за борба,но не за социални правдини, а грабеж и цел да бъде унищожено Православието, както през 1789 г. образците на Ленин – Робеспиер, Дантон и Марат, са започнали окончателното унищожаване на западното християнство.

    Какъвто и да е бил „сталинизмът“, по негово време е запазена частната собственост върху жилищата, църквата е съществувала съвсем официално, независимо от убийствата и репресиите срещу свещеници, за закъснения за работа се е наказвало строго, но не се е ходело под строй, семейството не е разрушено. А през 1937 г., когато успява да отстрани окончателно вътрешнопартийните си противници и конкуренти, Сталин наказва със смърт най-свирепите палачи на руския народ при това, по някакво странно съвпадение, повечето от тях по произход не са руснаци. Което за сетен път би трябвало да ни убеди, че октомврийският преврат от 1917 г. и Гражданската война са всъщност етнорел
  • 51 Генерал

    0 0 Отговор
    Което за сетен път би трябвало да ни убеди, че октомврийският преврат от 1917 г. и Гражданската война са всъщност етнорелигиозна война срещу Православието…и не само.
    Ако Сталин следваше стриктно изискванията на комунистическата идеология, той би трябвало да смачка безпощадно този разсадник на “опиум за народа”. Но не го прави!

    Към 1939 г. в СССР са останали около 400 действащи църкви (при около 65 хиляди през 1914 г.) През 1950 При Сталин г. в Русия има близо 15000 официално действащи православни храмове.
    Де факто той изтръгва отровното жило на т. нар. „октомврийска революция“, обръща силата на завладелите властта антихристияни срещу самите тях и под прикритието на комунистическа фразеология възвръща и увеличава мощта на Руската империя, запазвайки изконната и религия – Православието.
    За това казах, че днес Сталин е обявен за кръволок, а комунизма заклеймен и обявен за престъпен. Защото се оказа, че дори и при комунизма ( в правилни ръце) Православието съществува и бива защитено.

    Коментиран от #52

  • 52 Шляп

    0 0 Отговор

    До коментар #51 от "Генерал":

    Благодаря за разясненията и точно изнесените факти,но все пак мисля,че въпреки че спасява християнството Сталин е използвал непозволени,така да се каже методи,които противоречат на същността на християнската доктрина,а оттам и на Божия план за спасение чрез вяра в Христа,а не чрез силата на меча,защото който се налага или живее чрез меча,от меч и умира.Така Сталин създава парадокс известен още като "православен комунист".Такова чудо не може да съществува дълго и затова след смъртта на Сталин закономерно рухва под натиска на западния юдомасонки елит,понеже така защитено от ''правилните ръце",християнството губи истинските си съпротивителни сили изпадайки в противоречие със себе си.Още повече,че Сталин запазва култа към личността,което също е в противоречие със християнсвото.Общо взето сталинизмът е някакъв бъркоч подобен на днешното Ню Ейдж движение под мотото "Хайде всички на медеца,че я няма меца"създаден с цел да обслужва единствено властови интереси.А доколко Сталин е вярвал в това,което е учил в Семинарията или просто го е използвал за личните си цели и амбиции като един истински психопат,оставям на аудиторията да прецени сама.