Last news in Fakti

23 Ноември, 2011 10:17 1 493 0

Косово спъна работата на ПАЧИС

  • пачис-
  • косово-
  • албания-
  • крайчев

Свилен Крайчев: От тази ситуация организацията излиза по-силна

Косово спъна работата на ПАЧИС - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Последното заседание на ПАЧИС е пропаднало. Формалната причината е, че не е приет дневен ден, а всъщност „ябълката на раздора“ се оказало Косово. Няма опасност от разпад на организацията – даже обратното, заяви за Факти.бг Сливен Крайчев,  заместник-генерален секретар на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество /ПАЧИС/, който бе избран на този пост на пролетната сесия в Украйна.

Заседанието в Албания е пропаднало, тъй като домакините са поискали да бъдат поканени представили на Косово, както и на други държави. Независимостта на Прищина обаче не е призната от някои страни от ПАЧИС, което направило предложението неприемливо.

„Не се прие идеята те (бел. ред. Косово) да бъдат поканени на тази асамблея. За това заседанието не се проведе“, обясни Крайчев. Така се стигнало до прецедент за първи път в 20-годишната история на ПАЧИС.

Доста теми е трябвало да се обсъдят на пропадната среща – за престъпността, икономическата ситуация в страните-членки, бюджетът на ПАЧИС, който е трябвало да бъде приет. Ето защо Турция е предложила извънредна асамблея през януари.

Сливен Крайчев, който отговаря за междупарламентарното сътрудничество, е на мнение, че  противоречието „Косово“ в организацията ще продължи в бъдеще. По този въпрос София има ясна позиция: „България е признала Косово и за нас това не беше никакъв проблем. Даже изразихме такава позиция – ако те желаят, могат да присъстват. Това е и съгласно регламента на организацията“.

По устав решенията в ПАЧИС се вземат с консенсус, за да няма деление на малки, големи, силни и слаби страни. „Този принцип беше нарушен, поради това, че фактически почти всички страни се обявиха против, включително и Турция, която се въздържа“, обясни Крайчев.

Той обясни гласуването със създаването на прецедент, който ще даде доста страни-членки аргумент да поканят представители на считани за свои диаспори зад граница.

„Почти всяка държава има проблеми със съседите – Грузия с Русия, Армения с Азербайджан, Гърция с Турция. Този прецедент би стигнал твърде далеч, дори до разбиване на самата организация, което не бихме допуснали. Считам, че няма да се стигне до нам. От тази ситуация организацията излиза по-силна“, коментира Крайчев, който е депутат от ГЕРБ.

„Единствено Албания настояваше за този начин на провеждане на асамблеята. Всички други не го приеха, което значи, че организацията има единство и добър живот. Така че това е дребен инцидент, но с важно посланиe“, коментира Свилен Крайчев, спомняйки си, че преди две години редовно държавите се замеряли с декларации.

„Представителите на българското посолство в Албания бяха постоянно с нас, оказани ни съдействие, дадоха ни информация. Бяха много полезни“, каза още депутатът.

В момента в ПАЧИС участват дванадесет държави - Албания, Армения, Азербайджан, България, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия, Сърбия, Турция и Украйна. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА