Last news in Fakti

2 Декември, 2011 11:23 849 0

Провал на преговорите между Белград и Прищина

  • сърбия-
  • косово

Не е ясно кога ще продължи диалогът

Втората част от преговорите между сръбската и косовската делегация в Брюксел приключи късно снощи без успех. Двете страни не постигнаха споразумение за управлението на границите на Косово и по-специално на граничните пунктове. Белград и Прищина не се споразумяха и за участието на Косово в регионалните срещи.

Все още не е ясно кога и как ще продължат преговорите между двете страни, съобщи роководителят на сръбската делегация Борислав Стефанович. „За съжаление и след 12 часа тежки преговори не успяхме да постигнем споразумение по въпроса за границите и участието на Прищина в регионалните срещи", каза Стефанович пред Танюг.

„Ние сме готови да продължим проговорите, но на този етап не може да се каже кога ще стане това“, уточни Стефанович. Ръководителят на сръбската делегация съобщи, че неговият екип е предложил множество идеи съгласно резолюция 1244 на СС на ООН, но „за Прищина тази резолюция е била пречка“.

По отношение на граничните пунктове косовската делегация е настоявала там да бъдат поставени държавните символи на Косово. Властите в Прищина не били съгласни в страната да се движат и автомобили със сръбски регистрационни номера, които са собственост на живеещи сърби в Косово.

В сряда двете делегации също преговаряха в продължение на 12 часа без успех. Властите в Белград се надяват на 9-ти декември да получат покана за започване на преговори за членство в ЕС. Европейският съюз иска гаранции, че Сърбия е започнала сериозен диалог за нормализиране на отношенията с Косово.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА