13 Април, 2017 07:57 3 652 9

Докога Путин ще крепи Асад?

  • сирия-
  • русия-
  • путин-
  • асад
Докога Путин ще крепи Асад? - 1
Снимка: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Русия започва да разбира, че в дългосрочен план Асад ще се превръща в бреме за нея. Сирийският диктатор е силен единствено благодарение на подкрепата, която получава от Русия, Иран и Хизбула. Ще го пожертва ли Кремъл?

Това се пита Дойче веле, цитирайки анализа на Райнер Херман за в. „Франкфуртер алгемайне цайтунг”.

Западът се опитва за пореден път да спечели Русия за съвместното решаване на конфликта в Сирия. През последните години няколко подобни инициативи вече се провалиха. Но сегашното предложение на външните министри от Г7 може да раздвижи блокираната ситуация. Защото в Кремъл постепенно узрява възгледът, че една Сирия под ръководството на Асад, който не се колебае да използва химически оръжия, в дългосрочен план ще се окаже по-скоро бреме, отколкото стратегическа победа.

Докато Иран държи на Асад, за да стабилизира своята „шиитска дъга” от Техеран през Дамаск до Бейрут, за Русия ангажиментът в Сирия е смислен единствено, ако тази страна може да се използва като предмостие към други арабски страни, като Саудитска Арабия, например. За тази цел обаче Кремъл ще трябва да пожертва Асад. На пръв поглед не изглежда трудно в Сирия да се вбие клин между Русия и Иран.

Примирието - мисия невъзможна?

И занапред обаче въпросът какъв политически преход може да се извърши в Сирия и как ще изглежда страната след Асад си остава нерешим като квадратурата на кръга. Изобщо не е ясно дали след шест години войни и разрушения, след насилствената размяна на население и употребата на химическо оръжие, страната изобщо може да възстанови целостта си. За да се водят преговори за някакъв преход, най-напред трябва да има примирие. Но последните срещи в Астана и Женева показаха, че такова примирие не е дори светлинка в тунела. И даже ако Кремъл превключи в Сирия от война на дипломация, Иран ще продължи да снабдява режима с оръжие и наемници.

Външните сили, които водят задочна война в Сирия,

продължават да подклаждат насилията, вместо да търсят политическо решение. А докато това положение не се промени, не е възможен никакъв напредък. Асад е силен единствено благодарение на подкрепата, която получава от Русия, Иран и Хизбула. За разлика от Запада, тези три сили преследват в Близкия изток дългосрочни политически цели, които налагат с военни средства. Америка и Европа не практикуват подобна близкоизточна политика. Сирийската политика на президента Тръмп е дори просто и единствено реакция на американската вътрешна политика.

Независимо от всичко това, през последните дни нещо се промени. Американското нападение беше демонстрация на решителност. Сега е ред на Русия да се задвижи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Венци

    5 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Америка и Европа не практикуват подобна близкоизточна политика. Сирийската политика на президента Тръмп е дори просто и единствено реакция на американската вътрешна политика.
    А дано,,,ама на дали,,,
  • 2 Хам хум

    5 8 Отговор
    ДОКАТИ СИ ПЛАЩА ЩЕ ГО ПОДКРЕПЯТ. СПРЕЛИ ДОЛАРИТЕ , КРАЙ НА УСЛУГАТА.
  • 3 консултант

    17 6 Отговор
    Пълни глупости. Платените от Джей Пи Морган Стенли и Джордж Сорос медии чрез американските фондации - Aspen Institute, "Atlantic Bridge", German Marshall Fund of the United States, "Америка за България", "Отворено Общество" и още десетки подобни, ВСЕКИ ДЕН бълват пропагандни статии чрез ройтерс, дойче веле, асошейетед прес, вашингтон пост, франкфуртер алгемайне цайтунг, гардиън, блумбърг и стратфор. ИЗВЪРШВА СЕ МАСОВА ПСИХОЗА НА НАСЕЛЕНИЕТО, платена от личните интереси на американски олигарси.
    ХОРА БДЕТЕ!!
  • 4 Фриман

    9 4 Отговор
    Къде са доказателства, че го направи Асад, а не неговата опозицията? При положения че тази опозиция състои от същите терористи, коите вече са исползвали химическо оръжие! Без доказателства че е наистина виновен действа презумция на невиновност,нали така? Или пак имаме двойни стандарти? Въпросите са реторични!
  • 5 681 БЪЛГАРИЯ

    6 4 Отговор
    До когато има нефт и долари за Путин ! Русия даром на никой не е помогнала ! Не само Русия и другите държави са същите !Но Русия налапа кокъла и няма пускане !
  • 6 Фриман

    6 6 Отговор
    В Русия са съсредоточени 40% от световни запаси на полезни ископаеми! Я кажи още веднъж защо го прави? И да знаешь, и съветския съюз и русия винаги помагат! Не са свети, разбира се, но никога ее са водили завоевателски войни!

    Коментиран от #9

  • 7 путкин

    6 3 Отговор
    А я играю на гармошке
    и ям только картошки.
    К сожаленью, деньги нет, даааа - нет!
  • 8 американосран

    4 2 Отговор
    Песента на един КРАВАР: mony mony...... mony НЕМА МАНИ .... mony mnonyyyyyyy!!!
  • 9 трололюбец

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "Фриман":

    Айде по-полека с процентите , да не говорим , че залежи , добиви и реализация са три съвсем различни неща и съвсем не в полза на Русия !!! Да не говорим , че главните и доходи от петрол и газ спадат в пъти , а скоро най-вероятно няма да покриват и себестойността си вследствие на световния преход на нискоемисионна икономика . А за другите "залежи" можеш да погледнеш тук :
    https://profit.bg/klasatsii/mezhdunarodni/vodeshtite-strani-v-proizvodstvoto-na-metali-i-minerali/