Last news in Fakti

27 Ноември, 2011 18:04 2 839 1

Нелепите комунистически шпиони

  • дс-
  • щази-
  • тайни служби
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Поддържали са си топли връзки! Източногерманската Щази по някое време дори открива свое представителство в София, но въпреки това агентите й често изглеждат направо комично. Българските им колеги никак не им отстъпват, коментира Дойче веле

 
„Изумен съм от факта, че доносници на българската Държавна сигурност са назначавани за посланици в страни от Европейския съюз, срещу които са работили в миналото! Българското посолство в Германия също не е изключение от тази скандална практика...”, казва младият германски изследовател Кристофер Неринг. От няколко месеца той стажува в Комисията по досиетата в София, за да завърши дисертацията си за сътрудничеството между Щази, Държавна сигурност и КГБ. 
 
Берлинската стена продължаваше в... България
 
Сред източногерманците е била популярна "тайната информация", че през България по-лесно се бяга на запад. Естествено, тайната полиция на ГДР, известна като Щази, активно търсела помощ от българските си колеги, за да спре бегълците. Първоначално хрътките на Щази идвали в България само като "сезонни работници", които следват поведението и намеренията на източногерманските летовници край Черно море. По-късно през активния летен сезон агенти на Щази били командировани и по контролно-пропускателните пунктове по западните и южните граници. Там те дебнели дали в потока гастарбайтери между Турция и Западна Германия не се крият и източногермански туристи, които верни западни помагачи снабдявали с фалшиви документи и автомобилни табели. 
 
С годините все повече гедерейци търсят през България пътя към свободата. Ето защо в началото на 80-те години стратезите от Щази решават, че трябва целогодишно да имат свои очи и уши в България. Така в София възниква филиал на източногерманската ДС. За разлика от масовото убеждение, българските граници се оказват по-трудно преодолими от Берлинската стена, казва Кристофер Неринг. "1975-та година била сравнително успешна за източногерманците, бягащи през България. Но какво излиза според данните? В архивите на ДС са регистрирани едва три успешни бягства срещу десетки задържани, ранени или дори убити от българските граничари източногерманци", обобщава младият учен. 
 
"Българския слон - по-малък брат на съветския слон" 
 
Той стига до очаквания извод, че източногерманската Щази и българската аДС много си приличат и изцяло са се метнали на своите "родители" - съветските НКВД и КГБ. Но докато Щази се стреми към по-голяма самостоятелност от "съветските другари", поклоните на ДС към Кремъл стават все по-дълбоки. „В Щази определено са имали самочувствие на по-самостоятелни и далеч по-организирани от българските си колеги.  Източногерманската тайна полиция дори смята себе си за втората по сила след машина за следене и репресии в соц-лагера, непосредствено след КГБ”, казва Неринг.
 
”В края на 80-те години шефът на Щази Ерих Милке дори си позволява директно да критикува ръководството на КГБ, че "не си върши работата”, припомня германският изследовател, който недоумява защо пет години след приемането на българския закон за документите на комунистическите тайни служби все още далеч не всички документи,  свързани с дейността на ДС,  са  предадени на Комисията.
 
ДС и Щази заедно край софрата
 
Социалистическите шпиони и агенти си приличат и по друго: много обичат авантата и безделието. (Впрочем, това сякаш важи за тайните служби по цял свят.) Кристофер Неринг бил потресен от цинизма и безсмислието на един документ, който открил в софийските архиви. Трима командировани агенти на Щази наблюдават ваканцията на един (1) източногермански турист в курорта Албена през 1988 г. и най-подробно описват всичко. Титаните на мисълта от берлинската шпионска централа с хирургическа педантичност разказват за срещите и флиртовете на обекта с разни дами в Албена и изготвят нелепи списъщи, подробно изброяващи храните и питиетата, които заподозреният си поръчвал. Включително и в каква последователност са му били поднасяни! 
 
„Ей, така са си карали служебните курорти на Черноморието!" - възкликва Неринг. От него научаваме и още нещо много интересно: Щази е далеч по-масова организация от ДС. Докато на 120 души от населението на ГДР са се падали 1 щатен и двама нещастни сътрудника на Щази (т.е. доносници), в комунистическа България съотношениието е било далеч по-скромно: един щатен ДС-сътрудник на около 650 души от населението.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иракли Иракли

    0 0 Отговор
    КОЛКО ИЗВЪН КАСОВИ ПАРИ СА ПОХАРЧЕНИ ЗА ГЛУПОСТИ.НАКРАЯ
    ХОРАТА ОПРЕДЕЛИ ЛИ СЕ ЗА КОМУНИСТИ-----ОТКРАДНАХА ПАРИТЕ
    НА ХАРАТА И СЕГА ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СЕ ПРАВЯТ НА СЪЧУВСТВЕНИЦИ.
    Истината за чистата идея е в КРУШУНА.За съжаление там момчета
    бяха зверски убити и заклани от фашистките изверги и както казваше РАДОЙ РАЛИН."Първите паднаха в кърви,последните станаха първи