Last news in Fakti

7 Декември, 2011 15:00 2 002 1

Василев: Ние сме остров на стабилност

  • василев-
  • германия-
  • българия-
  • икономика-
  • камара
Василев: Ние сме остров на стабилност - 1
Д-р Митко Василев, главен управител на Германо-българската индустриална и търговска камара. Снимка: М. Богданова
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Германо-българската индустриална и търговска камара работи по интегрирането на елементи от германската едуална образователна системав българското образование, каза в специално интервю за Факти.бг д-р Митко Василев, главен управител на Германо-българската индустриална и търговска камара.

- Д-р Василев, 2011 г. се оказа трудна в икономически аспект. Как това се отрази на българо-германските отношения?
- Вярно е. Годината беше кризисна, но за наша изненада търговията се развива много успешно. Данните от първите седем-осем месеца показват изненадващ ръст на българския износ към Германия – над 25% по данни на Федералната служба за статистика. Докато износът от Германия към България е малко по-забавен – около 12%. Ако екстраполираме тези резултати до края на годината може би ще стигнем магическата граница от 4 млрд. EUR, която беше през 2008 г. Ако сме в тази рамка, мисля че ще покажем една добра година по отношение на търговията.
Не така стоят нещата по отношение на инвестициите. Това е нормално и естествено. Наблюдаваме забавяне в европейски мащаб.

- Казвате, че износът от България към Германия се е увеличил. В кои сектори?
- От България към Германия това са облекло, текстил, машини и съоръжения, полуфабрикати. Докато от Германия към нас – автомобили и резервни части към тях, машини и съоръжения и химическа промишленост. Това е традиционно развитие на стоковата структура. То остава почти непроменено.

- Как ще обърнем опасностите във възможности?
- Надявам се Европа да оцелее, защото моментът е много труден. Гърция се оказа доста голям препъни камък. За наша радост България не е детето, за което трябва да се грижат в момента.
Колкото и странно да звучи, ние с нашата финансова стабилност, валутен борд, с нашите макроикономически показатели, има с какво да се похвалим. И ако бихме влезли в еврозоната, ще водим към стабилност. Колкото и да е трудно в момента у нас, ние сме остров на стабилност. В макроикономически план България е добре.

- Какви са нагласите на Вашите членове за 2012 г.? Очакват ли да е по-трудна за бизнеса?
- Това ще го кажем през март 2012 г. Тогава публикуваме окончателните резултати от т.нар. конюнктурно проучване до фирмите. Последното допитване, което направихме до нашите членове беше относно едуалната система за професионално образование в България. Искаме да внесем определени елементи от нея у нас. Тази система представлява много силна връзка между теория и практика. Едуална е, защото учениците имат два дни теория и три дни практика. След като завършат две или три годишно обучение, шансовете им за реализация са много големи и могат веднага да започнат работа. Докато в България това е едно ниво, което се прескача. Това не е висше образование. Нашите деца след средното образование непременно кандидатстват във висше учебно заведение. В Германия това не е така. Направили сме няколко проекта. Имаме немски центрове за професионално обучение в Пазарджик, Стара Загора, Плевен, Смолян и Царево. Целта не е да заменим българската система с германската. Искаме да покажем, че някои положителни елементи могат да се внедрят и тук.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИРАКЛИ

    0 0 Отговор
    Ти си стабилен и власт имащите,а народа е гладен,но и глупав,че
    Ви вярва и аз незнам в какво.Да наистина сме племе И РОБИ.Който
    се докопа до държавния бюджет на заплатка или известна власт
    блаземо,а останалите чакат промоция на храни с изтекъл срок на
    годност в някой от големите търгонски комплекси!!!