Last news in Fakti

8 Декември, 2011 12:26 1 921 0

Повторна рецесия ще понижи растежа на българската икономика

  • рецесия-
  • еврозона-
  • българия-
  • райфайзенбанк

„Евентуално повторение на рецесията в еврозоната ще се отрази и върху българската икономика, тъй като по линия на външнотърговския оборот и финансовата си система България е силно интегрирана с тази група страни. От една страна, търсенето на български износ ще отслабне и това вече започва да се отчита от данните. От друга страна, източниците на външно финансиране вероятно ще станат по-труднодостъпни. Това ще ограничи ръста на кредитирането, потреблението и инвестициите, поради което ревизираме отново надолу прогнозата си за икономическия растеж на България за 2012 г. от 2% до 1.2%” е мнението на главния икономист на „Райфайзенбанк” Калоян Ганев.

През третото тримесечие на тази година се наблюдава известно забавяне, което потвърждава очакванията на банкерите за икономически растеж от близо 2% за 2011 г. Основен фактор на икономически растеж вече е износът, а не потреблението. Независимо, че безработицата на тримесечна база е спаднала до 10.2% в резултат на сезонната работа, на годишна база тя остава висока. Равнището на валутните резерви е най-високо за последните 35 месеца, посочва в свои анализ „Райфайзенбанк”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА