Last news in Fakti

14 Юли, 2017 21:48 2 838 9

ЕС е безсилен и Орбан знае това

  • виктор орбан-
  • унгария-
  • ес-
  • джордж сорос
ЕС е безсилен и Орбан знае това - 1
Снимка: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Брюксел сипе критики срещу правителството на Орбан, но унгарският премиер явно никак не се впечатлява от тях. И има защо. ЕС на практика е безсилен. И Орбан добре знае това.

Виктор Орбан и Европейската комисия явно така и няма да се разберат. И нищо чудно. Унгарският правителствен ръководител не крие, че иска да наложи "нелиберална демокрация". Още от началото на втория си мандат като премиер той все повече се доближава до тази цел. Чрез медийния закон Орбан увеличи държавния контрол над медиите. Прокара съдебна реформа, с която ограничи правомощията на правосъдието и със закон увеличи влиянието на управляващите над Централната банка. Всеки път Еврокомисията откриваше срещу Унгария процедури за нарушаване на европейските договори. Обикновено Орбан отстъпваше след известно време, но само колкото бе абсолютно необходимо, за да предотврати поредното наказание, а повечето процедури се точеха с години без последствия. Последните спорове се отнасяха до две основни неща. Еврокомисията откри нова наказателна процедура срещу Унгария заради въведените от страната нови изисквания към неправителствените организации, а в спора за унгарския закон за висшите учебни заведения дори въведе втората степен в наказателната процедура.

„Амнести интернешънъл” смята да игнорира закона

В първия случай Унгария задължи неправителствените организации (НПО), които получават над 24 000 евро годишно от чужбина, да се регистрират. Никак не е случайно, че въпросната граница е необичайно ниска. Освен това въпросните НПО вече ще са задължени навсякъде, където се появяват, изрично да упоменават, че са „организации, които получават подкрепа от чужбина”.

Унгарският парламент гласува този закон през юни. Според правителството, законът си поставя за цел да внесе повече прозрачност и да улесни борбата срещу прането на пари и финансирането на терора. ЕК вижда в закона нарушение на Европейската харта за основните човешки права и по-специално нарушение на правото на сдружаване. "В рамките на един месец очакваме реакция от страна на унгарските власти. Ако дотогава не последва отговор, или ако ЕК е недоволна от унгарското обяснение, тя ще открие процедура за нарушаване на европейските договори", заяви заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс.

Новият закон засяга и „Амнести интернешънъл”. Правозащитната организация вече обяви, че ще игнорира унгарския закон и че се радва на подкрепата от страна на Брюксел. "Унгарският закон за неправителствените организации си поставя за цел да ги стигматизира и оклевети. Днешното решение на ЕК е силен сигнал за това, че подобни атаки срещу гражданското общество са недопустими", се казва в декларация на „Амнести интернешънъл”.

Кампания срещу Сорос

Във втория случай наказателната процедура срещу Унгария тече още от месец април. Унгарското правителство промени закона за висшите учебни заведения. Критиците твърдят, че новият закон е насочен главно срещу Централноевропейския университет в Будапеща, който вероятно е пред закриване. Университетът беше основан през 1991 година от унгарско-американския милиардер Джордж Сорос, който подкрепя и различни граждански и правозащитни движения в старата си родина.

Борбата между концепцията на Орбан за "нелиберална демокрация" и концепцията на Сорос за "отворено общество" се превърна в нещо като лична битка между двамата мъже. Виктор Орбан дори поде кампания срещу Сорос из цялата страна. В Унгария бяха разлепени плакати с лика на усмихнатия Сорос, под който беше написано: "Не бива Сорос да се смее последен!" Много от плакатите пък бяха надраскани с обиди от сорта на "смрадлив евреин".

Виктор Орбан обвинява Сорос, че с подкрепата си за правозащитни организации привлича бежанци към Унгария. Сорос отрича това. Той от своя страна се възмущава от "антисемитизма" и "дезинформацията” на унгарското правителство и обвинява Орбан, че е създал "мафиотска държава". Случайно или не, но в същия ден, в който ЕК изостри тона си срещу Орбан, унгарското правителство обяви, че в събота (15.7.) ще свали плакатите с антиеврейски драсканици. Три дни по-късно в Будапеща пристига израелският премиер Бенямин Нетаняху.

Орбан няма от какво да се опасява

ЕК не са меси в споровете на Орбан със Сорос, но очаква отговора на унгарското правителство във връзка със законите, нарушаващи европейските договори.

При закона за неправителствените организации на първо време става дума само за изясняване на позициите, но при закона за висшите учебни заведения, срещу който вече тече наказателна процедура, ЕС настоява Будапеща да направи корекции. В противен случай ЕК може да сезира Европейския съд в Люксембург.

Но и това няма да е нещо необичайно. Срещу Унгария са открити над 80 наказателни процедури за нарушаване на европейските договори. Срещу Германия, между другото, процедурите са двойно повече. В унгарския случай обаче става дума за принципни неща, които поставят под въпрос демокрацията и върховенството на закона. Въпреки това Орбан няма защо да се страхува от сериозни последствия. Достатъчно ясно го показва полският пример. Срещу Полша също тече наказателна процедура за нарушаване на правовите принципи на общността, чиито последствия теоретично биха могли да доведат и до отнемането на правото на глас на страната. В действителност Варшава няма от какво да се опасява, защото, за да стане това наказание реалност, трябва да гласуват всички страни-членки на ЕС. Почти сигурно е обаче, че ще има поне една страна, която би гласувала „против” – и това ще е Унгария.

Освен това заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс засега не съзира системна заплаха за върховенството на закона в Унгария. А това, че Орбан няма от какво да се опасява, се вижда и от факта, че депутатите от неговата партия ФИДЕС все още членуват във фракцията на ЕНП. Всички опити на другите фракции да принудят ЕНП да изхвърли от редиците си ФИДЕС се провалиха. А председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер възприема авторитарните тенденции на Орбан с чувство за хумор. На една от срещите на върха през 2015 година, той приветства Орбан с думите: "Здравей, диктаторе!".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Plovdiv

    58 2 Отговор
    Хвала, Тебе, Господи Исусе Христе, че има политици като Орбан! Той трябва да е лидер на Европа!!! А меркел трябва да бъде изгорена на клада публично, както тлъстите и тъпи сънародници са изгорили Великия Ян Хус през Средновековието!
  • 2 1234

    40 2 Отговор
    Браво на такива политици като Орбан,да мислят за народа и държавата си,а не като нашите гъзоблизци дето продадоха държавата ни на тия мекерета от Брюксел.Позор за нашите политици,дано Господ ги прибере при себе си,че да се оправим без тях,защото те сами се избират,без някой да е гласувал за тях.
  • 3 Ghost1

    2 20 Отговор
    Това е поредната фалшива статия. Не бъдете толкова категорични господа журналисти. КалвотобВи навредят това поднасате иначе сте обречени. Бъдете първо хора и после пишете за да има ефект! Иначе ще си говорите вечно оо ама те другите народи (на Запад) живеят много добре пък на наз все нещо не ни е както трябва, естествено, ако не продължавате да се извъртате във времето!

    Коментиран от #4, #5

  • 4 dami

    14 2 Отговор

    До коментар #3 от "Ghost1":

    Може ли малко по конкретно и с правилен правопис.
  • 5 гостуващ

    23 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ghost1":

    Какво точно означава да живееш много добре? Краставиците ти да са еднакво прави, еднакво безвкусни и еднакво вредни? Или да можеш да си позволиш почивка в изостанала не особено правова държава, където да се почувстваш толкова свободен, че да си излееш цялата натрупана простотия. Може би фалшивите усмивки на магазинерите са еманацията на щастието. Не. Щастие е, например, да си от черната раса и да се сдобиеш със закон, който обявява думата "черно" за обидна, обявява използването ѝ за подсъдно и ти дава великото право да изкараш пари съдейки някой, че те е нарекъл "черен". "Черен"(negro) е дума, която обозначава твоята биологична раса, с която имаш ЕСТЕСТВЕНО, ПРИРОДНО ДАДЕНО(а не от някакви измислени-недомислени закони) право да се гордееш. Правилното "Право" на правовите държави правилно решава, че правото да се гордееш не може да направи живота добър. Но правото да изкараш парички от безправието да се гордееш с това, което си, може да те направи щастлив. Най сетне го разбрах! .аси, колко тъп съм бил. Вече мога да разсъждавам правилно. Сега трябва да се науча как да се възползвам от правилното "Право" и да стана образцов преуспяващ капиталист. Ще се катеря "почтено" по социалната стълбичка, защото ще мачкам другите "почтено". И ще бъда образец за подражание, няма да бъда мърляв зъл лузър-потенциална кримка.
  • 6 вес

    26 1 Отговор
    Орбан е трябвало да отговори на Юнкер със - здравей пияницо, как са извънземните
  • 7 пепо

    24 1 Отговор
    Ето това същото трябва да направим и у нас. Но, няма кой , само послушковци, пудели, и пут..вци.
  • 8 гала

    8 2 Отговор
    Това у нас неможе да стане,защото сме комшии с турция.И ако не слушкаме и не козируваме където трябва,соросчо и бай ти нато ще ни спретнат една гражданска война,ще ни обявят,че не спазваме правата на турците и мангустите и ще разцепят държавицата ни.Това нашите политици много добре го знаят и тихичко си чоплят семки под крилцето на баба меркелица.Ха,наздраве.
  • 9 Шаран БГ

    7 0 Отговор
    Ж.К. Юнкер трябва да е достатъчно ограничен човек / или просто незнанието му идва от липсата на половин век съветска власт/, щом си позволява подобно мислене и отношение към В.Орбан.Това неговото, аз не бих го нарекъл "хумор"Казано по нашенски - ще му пръдне на дядовия на Орбан. През 1956 година съветските танкове смириха, но не уплашиха унгарците / както и през 1968 г. чехите / !!! Много им е трудно на западняците да проумеят мисленето на поляци, чехи, унгарци, словаци. За румънци и българи няма да споменавам. Че сме си сиромаси от всякъде и ония могат да си правят с нас,каквото им е кеф ! След като нямаме никаква държавност- как да имаме държавници ??????