22 Юли, 2017 08:00 7 048 27

С това Тръмп призна, че Путин печели

  • русия-
  • сирия-
  • сащ-
  • владимир путин-
  • доналд тръмп

САЩ спират военните си помощи за сирийските бунтовници

С това Тръмп призна, че Путин печели - 1
Снимка: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

САЩ спират военните си помощи за сирийските бунтовници. Така президентът Тръмп признава, че Асад не може да бъде свален, както и че победителят се казва Путин. САЩ обаче запазват зоната си на влияние в Сирия.

Американската военна помощ за сирийските бунтовници беше толкова незначителна, че спирането ѝ изобщо няма да се отрази върху неравновесието на силите. Правителството на Обама първоначално дълго се колебаеше дали да подкрепя бунтовниците, след което правилното решение: да не го прави.

Защото много от оръжията, които Саудитска Арабия, Катар и Турция доставяха на тъй наречените "умерени" опозиционни сили, в крайна сметка попадаха в ръцете на ислямистките екстремисти.

Окончателното спиране на и без това незначителните военни помощи днес, освен всичко друго, е и важен сигнал: САЩ признават, че Асад не може да бъде свален, както и че победителят в Сирия се казва Путин.

За президента Тръмп свалянето на Асад вече не е приоритет, сега на преден план излиза борбата срещу т.нар. "Ислямска държава" и ликвидирането на иранското влияние. По първата точка Вашингтон вече има план, по втората обаче – не.

Така Сирия постепенно се разпада на три зони на влияние: Русия контролира западната част, Иран – териториите около Дамаск, а САЩ – всичко на изток от Ефрат. А това означава, че американците няма да се изтеглят от Сирия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да го кажем направо

    54 11 Отговор
    Не им вярвам на САЩ-те винаги са подкрепяли всякакви въоражени формирования.Стига да е в техен интерес.Сега ще намерят друг начин да подкрепят ИД.

    Коментиран от #7

  • 2 Боби КОЧА

    24 9 Отговор
    Колко победи ще постигне още бедна му е фантазията.
  • 3 Ярослав Станчев

    47 5 Отговор
    Асад може да бъде свален от власт,всеки може да бъде свален от власт.Въпроса е,че няма да стане както искаха американците,с поредната "арабска пролет" или с "демократична намеса" отвън.Сирийския народ ще реши дали да свали Асад на избори.Това е начина.Всякакви други начини са възможни,но няма да са законни.Това е решението.

    Коментиран от #18

  • 4 Киро

    12 61 Отговор
    А за празните руски хладилници, падащи заплати по-ниски вече и от България, валута по-евтина от тапети, изтеглящи се инвестиции и тн. КОЙ Е ПОБЕДИТЕЛЯ?

    Има една поговорка за тая работа - на гол тумбак-чифте пищови!

    Народа тъне в мизерия, минималната заплата към 250 лева (5 млн. души "работят" за нея), тровят се с Бояришник, щото пари и за водка нема, той обаче победител бил...

    АХАХАХААА!

    Коментиран от #6, #14

  • 5 no name no face no number

    43 7 Отговор
    Сирийците поне голялото мнозинство подкрепят Асад. Когато вече не го искат сали ще си го заменят. А Сащ така или иначе ще бъдат ИЗГОНЕНИ от Сирия когато държавата си стъпи на краката, защото просто там не ги обичат. Идете и попитайте.

    Коментиран от #8

  • 6 Монго

    27 9 Отговор

    До коментар #4 от "Киро":

    Ти повече от година се хилиш по форумите,като изтрещял щом чуеш за руснаците. Повтаряш едно и също,за което сигурно от Козяк ти плащат 57 цента без ДДС и...нищо.
  • 7 Azazel

    11 27 Отговор

    До коментар #1 от "да го кажем направо":

    САЩ щели намерят друг начин да подкрепят ИД?... Хаха, добра подкрепа им оказват досега - пускат им помощи под формата на бомби от бомбандировачи и дронове, организират, обучават и подпомагат иракската армия, за да води война с тях в Ирак и финансират сирийски опозиционни групировки, за да воюват с тях в Сирия... Ама, не е лесно да се информираш единствено от РТ, руски мрежи за фалшиви новини и фейсбук постове, и после да не говориш само глупости, а?...
  • 8 Azazel

    12 30 Отговор

    До коментар #5 от "no name no face no number":

    Първо, сирийците изобщо не подкрепят с голямо мнозинство Асад. Той е алауит и неговата религиозна група представлява около 10% от населението в Сирия, точно колкото са и християните там, докато 75% са сунити, които хич не си падат по алауитите (вид шиити). Но, Асад и баща му от близо 50 години насам са наложили режим, с който тези 10% алауити са завладели целия политически, военен и икономически елит на страната и никакви избори не могат да ги съборят. Затова в Сирия избухна гражданска война, в която 90% от сирийския народ застана срещу 10% елит. А, САЩ, каквото и да си чул от руските медии, всъщност изобщо не са стъпвали в Сирия, че да бъдат изгонени от там...

    Коментиран от #9, #15, #16

  • 9 Монго

    28 8 Отговор

    До коментар #8 от "Azazel":

    Що пишеш глупости? Алауити или по наше му алевити съвсем нямат нищо общо с твоето разяснение за тях. Кой де е стъпвал в Сирия,американците ли? Не ставай смешен! Дори и тука има тема как америте обвиняват турците, че им разкриват местоположението. Имаш Гугъл, разрови се и ще видиш откога,къде и колко бази имат америте в Сирия. Има снимки, +сателитни, видео и т.н. и то не от руски източници. Азазел, не се прави на елементарен!
  • 10 ултра

    7 29 Отговор
    Публикувано във факти.бг: С това Тръмп призна, че Путин печели

    Заглавието, разбира се, устройва най-вече местните тролове и аборигени от русофилистично тесто, които се изживяват като путлерастки кибер-войници, но защо Дойче веле не попита самия Тръмп, ДАЛИ МИСЛИ ТАКА:)))

    Коментиран от #11, #12

  • 11 Трол

    24 9 Отговор

    До коментар #10 от "ултра":

    Ми що не го питаш лично ти, като ти е толков кеф да лижеш презокеански краварски вимета?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 123 Дрън

    10 1 Отговор
    Почна се, явно са се спазарили за нещо на Г20.
  • 14 123 Дрън

    21 3 Отговор

    До коментар #4 от "Киро":

    Май нашите хладилници са най празни в Европа. Трябва да сте доста задръстени ,че да ни ви е светнало каква за схемата с разноцветните револяции и износа на демокрция.
  • 15 Гост

    31 5 Отговор

    До коментар #8 от "Azazel":

    Много ти е промита тиквата момче.
    Нека те запозная с малко факти.
    Сирия беше светска държава, със силна икономика и най-демократичната държава от региона.
    С отлично образование и развит бизнес, доста висок стандарт на живот за местното население.
    ДО момента в който не влезе в сферата на интереси на САЩ.
    САЩ се направи всичко възможно тази хубава държава да се превърне в една разрушена държава.
    Ходил ли си в Дамаск, отиди сега а в Алепо ходил ли си? отиди сега.
    Това е благодарение на спонсорираните от САЩ бунтовници, не на Асад и неговия " деструктивен " режим който превърна Сирия в една от най-развиващите се страни в региона.
    Преди да се кланяш на САЩ вземи прочети малко факти и използвай собствената си глава.
  • 16 Крылья Советов

    12 4 Отговор

    До коментар #8 от "Azazel":

    Прав си за това, че алауитите са около 10% от населението и че не представляват целия сирийски народ. Прав си и за това, че Асад и династията му са диктатори. Прав си и за това, че алауитите са обсебили целия обществен живот. И тук свършва истината, защото ще видиш, че никога не е имало сериозна обществена съпротива срещу режима на Асад. Никога не е имало силна критика или опозиция, те бяха невъзможни поради естеството на техния тоталитарен режим, но и самите сунити никога не са били обединени като общество или с отделна гражданска позиция. В рамките на Сирия те винаги се състезаваха за благоволението на Асад, за да се развият и те като близки и приближени на режима. Спомни си България до 1989.

    Оттам-нататък е разруха! Имаше "износ на революция" и т.нар. "Арабска пролет", която целеше да разруши съществуващия ред и в тази страна. Първоначалните протести срещу Асад бяха епизодични и малобройни, а единствените, които сериозно му се противопоставяха, бяха ислямистите, т.е. твърдолинейните сунити. Изобщо, доста се съмнявам кой е по-виновен за разрушенията в Сирия, която бе доста силна икономически страна - дали диктаторството на Асад и хубавият живот на народа в онези години или съпротивата на предимно ислямистите.

    Коментиран от #17

  • 17 Azazel

    4 15 Отговор

    До коментар #16 от "Крылья Советов":

    Това, което казваш, наистина е така - Сирия, въпреки диктаторския режим, беше сравнително силна икономически държава (макар че неравенството там е доста по-драстично от това в България) и, в крайна сметка, срещу режима се опълчиха крайните ислямисти - сунити, които като цяло ненавиждат шиитите и особено алуитите, които смятат за еретици. Само, че опитите за такива ислямистки революции, които да сринат светските режими, не са дело на САЩ и за всеки що годе разумен човек (за разлика на този, който е коментирал преди теб) е ясно, че са анти-теза и напълно несъвместими с подкрепяната от САЩ Арабска пролет. Ако едното цели да създаде западен тип демокрация (нещо, което не мисля, че е много осъществимо в арабските общества за момента), то второто цели да създаде шериат и разглежда САЩ и запада като врагове. Затова, ако приемем, че някой е подкрепял финансово и с оръжия тези ислямисти в началото на бунтовете им срещу режима на Асад, може би ще е по-разумно да го търсим в Персийкия залив. САЩ се включиха доста по-късно и половинчато там, и то - след сериозна международна критика, че не правят нищо срещу Асад, който избива народа си с варелни бомби...
  • 18 Morgoth

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "Ярослав Станчев":

    Асад ще си ходи и това няма да го реши народа. Когато нещата се укротят Русия ще го смени, защото е натоварен с тврде много обвинения за нарушаване на международни правила. На негово място ще дойде друга марионетка, с по-добро име пред запада с цел Сирия да не изпадне в изолация. А на народа в този край на света не е добре да му се дава правото на избор - религията и религиозните водачи са твърде силни и рано или късно демокрацията води до това те да вземат властта. А вземат ли я повече не я пускат.
  • 19 стоян георгиев

    0 6 Отговор
    тая статия да не е писал тоя с ника баи хои?американците създадоха свои лояли подразделения сред сирииските кюрди и част от опозицията около йордания.в тези зони докараха съветници ,оръжие подпомагат ги със авиация.само луди хора може да си мислят че сирия има шанс да се оправи с ментори като русия ,турция и иран и в контра с европа и сащ.американската политика в сирия не се е променила след падането на обама и няма изгледи да се промени,дори и да се наложи тръмп да изчезне от нея :)!

    Коментиран от #20

  • 20 Монго

    6 0 Отговор

    До коментар #19 от "стоян георгиев":

    Ти не превзе ли Мосул за четири седмици? И сега налагаш някакъв анаЛлиз!

    Коментиран от #21

  • 21 стоян георгиев

    1 5 Отговор

    До коментар #20 от "Монго":

    милиционери с турска фиология като теб могат само да спамят срещу мен.може сега да провериш колко граматически грешки съм допуснал и да се радваш,но по същество не пиши щото знаеш,че веднага получаваш доказателство колко ти е акъла!

    Коментиран от #22

  • 22 Монго

    7 0 Отговор

    До коментар #21 от "стоян георгиев":

    Искам само третополово да си цитираш твоите думи, когато започна битката за Мосул. Нищо повече, просто ни ги напомни. И Деске милиционер може да викаш на мъжа ти, когато късно вечер си правите ролеви игри. Нещо от сорта-"проверка за алкохол"...

    Коментиран от #23

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Монго

    6 0 Отговор

    До коментар #23 от "стоян георгиев":

    Ох милото То, така те искам, изтрещяло и с пяна на уста...
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.