Last news in Fakti

7 Август, 2017 08:02 4 430 25

Русия, а не България ще спаси кирилицата

  • българска азбука-
  • гръцка азбука-
  • писменост-
  • култура

Достатъчно е английският да се обяви за втори официален език. Това няма да предизвика големи възражения и ще мине по-скоро незабелязано

Русия, а не България ще спаси кирилицата - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ако от нечия гледна точка и аз не знам как се пише „античност“ на български, значи положението с образованието в България е сериозно. Не знам с какви очи ще се явя пред студентите наесен. Това коментира в профила си във Фейсбук Николай Гочев по повод на един разговор за правописа .

По този повод се замислих какво ли би станало, ако

Европейската комисия предложи на Гърция да се откаже от своята неудобна, морално остаряла и провинциална азбука,

и я замени с по-съвременната, по-разпространена и ридър-френдли латиница. Иначе – няма заеми.

Предполагам, че след няколко месеца шествия на възмутени из центъра на Атина и „обсада на парламента“ мнозинството ще направи неизбежния компромис.

Русия, а не България ще спаси кирилицата

Това би било културна катастрофа, защото гръцката азбука е една от най-старите в света и е в непрекъсната употреба от поне 27 века. Бъдещето на кирилицата изглежда по-сигурно, защото дори да бъде забранена в България и, очевидно, в Украйна, а в Македония и при сърбите въпросът би бил решен за седмици (с бомбардировки и каквото още е необходимо), то в Русия тя ще си остане.

Не се съмнявам, че по този въпрос се мисли. И ако досега предложението не е направено, то е сигурно защото мярката изглежда половинчата. Защо да се отменя азбуката, ако е възможно да се премахне целият език?

Така че би трябвало да се постъпи иначе.

Достатъчно е английският да се обяви за втори официален език.

Това няма да предизвика големи възражения и ще мине по-скоро незабелязано (нали той и сега си е такъв). Най-много да се обадят двама-трима епископи, на които тъй или иначе никой не обръща внимание. Всички по-важни държавни документи ще се публикуват и на двата езика. В училище всеки ще може да избира дали да бъде обучаван на гръцки или на английски.

Така за няколко десетилетия гръцкият ще бъде изтласкан и към началото на следващия век ще е говорим език на няколко села в Епир. Тогава защо да се занимаваме с азбуката?

Разбира се, целта на тази операция далеч няма да е класическото образование.

Античността тъй или иначе я няма, освен из музеите и книгите. Но християнството го има, а с премахването на гръцкия ще се унищожи живата връзка с най-важните му текстове, които днес се произнасят както са се произнасяли и тогава, преди две хиляди и повече години.

* Заглавието е на редакцията


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    21 39 Отговор
    Не съм сигурен дали Русия ще спасява "македонската" кирилица,но че България беше неспасяема ако руснаците бяха уважили горещата молба на другарите от висшия ешалон на БКП за провъзгласяването й за 16-та република-две мнения няма.

    Коментиран от #20

  • 2 Истината

    24 37 Отговор
    Тоя май го наболява главата .
    Ми умнико латиницата в България навлезе с модерните телефони бре анколуу , децата започнаха да си пишат SMSте на латиница щото не можеше на кирилица а не можеше да кирилица ,щото милата ни татковина беше най-големият васал на комунизма който по принцип винаги е бил и ще бъде технологично изостанал строй .

    Коментиран от #6, #23

  • 3 гост

    24 38 Отговор
    голяма глупост и простотия...и по какъв повод е публикувано това....
    намирисва пак на руска пропаганда....
    то и без това тук е гъмжило от руски патриоти с български имена
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Morgoth

    34 3 Отговор
    ЕС никога няма да иска от Гърция да си смени азбуката. Няма да иска това и от България. А "световният език" се мени с времето, преди едва 50 години е бил френският, сега е английски, но утре може да се окаже немски, испански или дори китайски. Въпрос на това чия икономика и чии научни среди са най-силни.
  • 6 Кух

    10 6 Отговор

    До коментар #2 от "Истината":

    Ааа ъъъъ ко каза ко? Кой ся пак ти бил виновен?
  • 7 Георги

    13 6 Отговор
    Какво иска да каже с тази статия - не разбрах
  • 8 Кака Гинка

    25 2 Отговор
    Както вървят нещата (поне в Европа),май много скоро арабският ще е втори официален език - мнозинството винаги печели.А скоростта с която "кротките бежанци" се размножават скоро ще им го осигури!И тогава няма да има спорове - те ги решават със замах...
  • 9 ДАДА

    12 17 Отговор
    Ты охерел?
    Иди на север, чтоб тебя спасали, а нас оставь здесь - страдать.

    Ей от такива подлоги ми се драйфа.
    Кой ще те бомбандира палячо?
    Щото вече едни ни донесоха освобождение - както на Чечня, Грузия, Осетия, Северна Молдова.
  • 10 Европеец.бг

    13 23 Отговор
    Това че на тоя му грейна комплексарския задник не е за чудене.
    За чудене е що за медия е Факти, щом не го е изритала много отдавна.
    Днес незнаенето на английски е функционална неграмотност, водеща до сричане на езика на лъжата - руския.
    Колкото до българския - не берете грижа. Той е доказано устойчив и държелив.
  • 11 Доста неграмотно

    9 5 Отговор
    Ни бих писал, т.к. темата за смяната на българския с някакъв друг език, да се пише на латиница и подобни, то си е неграмотно, но служи за изместване на темите от КТБ и суджукгейт към толумбичкагейт и други глупости. Но това "Публикувано във факти.бг: с премахването на гръцкия ще се унищожи живата връзка с най-важните му текстове, които днес се произнасят както са се произнасяли и тогава, преди две хиляди и повече години." показва голямо незнание. Преди две хиляди години Исус е бил на 17 години (ако е бил) и за христянство още никой не е чувал. Да не говорим за и повече години.
  • 12 Петър

    12 3 Отговор
    Мили ми господа от ЕК , нима не знаете , че първият европейски език на който е преведена и написана Библията е гръцкия език и от него на
    латински !
    БЪЛГАРИЯ - ΕΛΛΑΔΑ -- ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΑΔΕΡΦΙΑ
  • 13 тъпо

    6 2 Отговор
    доста тъпо.
  • 14 Аззззз

    3 8 Отговор
    Българската азбука има корени дори по-древни от гръцката, но за жалост почти всички историци робуват на клишетата утвърдени през комунизма и още не могат да видят очеизвадни факти, като например силната прилика на кирилицата със символите от пещерата Магура.
    Който има желаие му препоръчвам да прочете "Българската писменост — известна и непозната"

    Коментиран от #15

  • 15 Azazel

    9 3 Отговор

    До коментар #14 от "Аззззз":

    Ти май си се учил по изхвърляне от македонската историческа школа, а? Кирилицата и за най-побъркания псевдо-патриот няма как да има по-древни корени от гръцката азбука, защото при създаването си, тя се състои от 24-те букви на гръцкото унициално писмо (плюс още 12 букви, които отбелязват най-вече звуковете на българския език), а гръцката азбука датира от около 16 века преди прабългарите да се заселят по тези земи....

    Коментиран от #16

  • 16 Аззззз

    0 6 Отговор

    До коментар #15 от "Azazel":

    Което е още едно (гръцко) клише в българската история
  • 17 999

    5 2 Отговор
    Е ми то след 40 години няма да има Българи така,че няма как ние да защитава ме каквото и да е.
  • 18 Руски тролак

    2 5 Отговор
    Ревльовци колкото щеш:
    Единия :децата писли на латиница на модерните телефони ...ами тези с кирилицата като са кухи и неграмотни и не могат да измислят нещо свястно ....
    Другия : Нямало да има България след 40 г .... ами колко деца имаш ти ...проста математика

    Ако ги нямаше езиците ,т.е. целия свят да говори само на един(ако ще и танзанийски) щеше да е много по-лесно за всички.
  • 19 Otoplitel

    5 1 Отговор
    Нещо не ми е ясно.Великобритания напуска ЕС.НЕ ви ли е ясно,че ако това стане английският ще отпадне автоматически от официалните езици в ЕС.Включително и от търговските опаковки.Ако това не се случи значи Брекзит е лъжа и съгласуван с с големите в ЕС.Просто ще ни разказват играта на страните на втора и трета скорост.
  • 20 Оптимус

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Докато има и един на власт като Живков, Боко, Гоце, Цура, Сергей, ДС и останалите на власт досега в тая кочина тук, не България, не азбука, ами и българин може да не остане тук.... И ти си в числото на изброените - тоталните руссофоби като теб сте също толкова глупави и вредни, като крайните руссофили, които все надупени стоят.... Истината е, че ние не пишем и не говорим на оригиналната кирилица, а на част от ния - видоизменило се е правописа и произношението. Да русснаците ще запазят Кирилицата, ние с управници лапачи ще слугуваме на лапачите и на външни колонизатори, понеже и морала ви е такъв и на генерали и на политици и като на теб. Това е тъжната реалност. Ако имахте поне малко разум и справедлив морал, щяхме да сме най-богати и проспериращи в света, но от гайове и лесбосси в характерите като твоят и на политиците повечето, ние сме на заговина хората тук. Честито ти!
  • 21 Пешо

    3 1 Отговор
    Не разбрах, статийката внушава, че не е добре да сме с ЕС за да не си загубим азбуката ли?
  • 22 1234

    5 1 Отговор
    Много са в днешно време българските предатели,които за пари и власт са готови и майките си да предадат,че какво остана езика и азбуката.Преди десетина петнайсет години,когато Петър Стоянов беше президент,и той беше готов да премахне българската азбука,че да можели чужденците по лесна да си вършели работата у нас?!??Виж му акъла и му скрой шапка би му отговорил българския народ.Под заръката на ,,приятеля му" Ото от австрийски произход нашият така наречен ,,президент на България"беше готов с лека ръка да изхвърли нашата Азбука, и за да се разбере колко обича Родината си ТОЙ след приключване на мандата си като президент замина при ,,своите хора" в щатите.Пролича кой го е избрал за президент и кои интереси е защитавал.
  • 23 Дивуй

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Истината":

    Сега защо може на кирилица ве умник , щом е за пари и пазари ще ти сложат на телефона и глаголица , виж си смартфона на колко езици може да пишеш и не дрънкай глупости
  • 24 ХАСАН

    0 0 Отговор
    Аз като ви казвам че работите натам отиват..една световна държава,едно световно правителство,една световна банка ,една валута,една религия и един език...ще станем ЗЕМЛЯНИ.
  • 25 Наблюдател

    0 1 Отговор
    Пак патриотарски простотии. Английския виновен на неграмотния българин. Та пак Русия ще ни спасява. Естествено, че кирилицата има световно значение, защото на нея пишат 160 милиона руснаци, а не заради 7 милиона българи. Но заплахата у нас не е от английския, а от неграмотните (в това число и много журналисти) българи, които нито английски, нито български знаят. А ако руснаците трябва да ни спасяват кирилицата, ще стане с цената на порусначване на езика ни. Току виж утре сме осъмнали с падажи. Така както след "Освобождението" осъмнахме с руски министри.