15 Август, 2017 08:00 5 076 9

Аплодисментите от Запад и мълчанието на Изтока за договора с Македония

  • македония

Русофилите се оказаха безсилни да намерят аргументи

Аплодисментите от Запад и мълчанието на Изтока за договора с Македония - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, подписан вчера в Скопие, предстои да бъде ратифициран от македонския парламент и там едва ли ще срещне невижданото единодушие, с което беше приет в българското Народно събрание. Но и преди ратификацията стъпката предизвика незабавно одобрение на Запад, откъдето заваляха поздравления.

А от Изток?

Откъм Изтока цари многозначително мълчание. Защото се провали още един руски заговор на Балканите след неуспеха на Кремъл да материализира сръбското русофилство като го институционализира и канализира в антизападна поска и след провала на Москва в опитите й да препъне Черна гора по пътя й към НАТО.

Нека оставим премиера Борисов да се порадва на овациите, които се опитва да си присвои като лично заслужени с намеците, че Скопие и София се сближават без посредници.

Събитията се развиха с такава скорост след развръзката на кризата в Македония (довела до физически сблъсък в сградата на македонския законодателен орган ) където проруските сили загубиха в противопоставянето на прозападния курс, че мнозина у нас вероятно са пропуснали да забележат: натоварената с координирането на външната политика на ЕС Федерика Могерини беше в Скопие на ключово посещение преди размяната на визитите между Борисов и Заев.

Дипломатически източници, подстрекавани от ядосания червен кошер у нас, който търси слаби страни в силния ход ( но не смее да се опълчи открито и да прокламира продължение на съветската коминтерновска линия в подкрепа на македонизма), издадоха пазената от Борисов и обкръжението му тайна, че той настоятелно е бил “помолен” по време на посещенията си в Берлин и Париж да предприеме стъпките, чийто резултат в момента най-после виждаме.

Всъщност двете силни страни на мълниеносното положително развитие

в двустранните отношение са именно консенсусът в България по темата и ускоряването на осъзнаването от страна на Запада, че подкрепата на добросъседската тенденция е пречка пред руските домогвания да се търсят и разпалават огнища на напрежение в европейския “заден двор”, който Москва продължава да смята за своя зона на влияние и като законна плячка.

Така че Борисов е късметлията, на когото се падна да осребри позитивите на това осъзнаване и съзряване на българското обществено мнение ( каквото и да означава това в нашите условия) поне по един въпрос от национално значение, по който интересите ни със Запада съвпадат.

Същите интереси обаче са антагонистични на руското влияние и предстои да видим какво ще последва след оглушителното мълчание, демонстрирано от Москва. Едва ли реверансът на Борисов, който се подмаза на Кремъл онзи ден с изявлението, че се почувствал предаден от ЕС по въпроса за “Южен поток” ( надявайки се да се хареса лично на Лавров, който дори го призова да се срамува по този повод ), ще умилостиви Путин. Нито пък повтореното от Борисов за пореден път убеждение за вредата от санкциите срещу Русия ( а всъщност срещу списък от приближени на самодържеца руски официални лица и олигарси) може да компенсира руския гняв от успеха на прозападното развитие на ситуацията в Македония.

Освен всичко друго, от наистина пълната подкрепа на българите

за добросъседството с Македония се вижда, че независимо от мас(к)ираното помпане на проруските настроения в България, нито социалистическите , нито социологическите номера не минават тук, когато става дума за прагматичия избор на хората.

Русофилите се оказаха безсилни да намерят аргументи.

Поне с мълчанието си станаха участници в отхвърлянето на една от най-грозните забрани, наложени от Москва на нашата част от света: забраната да имаме нормални съседски отношения, срещу които руските интриги датират поне от 1933 г., когато под диктовката на Сталин е приета формулировката за съществуването ( т.е. “внезапното” възникване) на македонска, тракийска и мизийска нации.

Макар че формално реформираните комунисти рефомираха формално бившата си просъветска позиция, тя най-после беше погребана- пак казвам, с гробовно мълчание, но все пак...


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пеньо

    28 28 Отговор
    Няма русофили, а путинофили-жалки платени остатъци от агентурната мрежа на КГБ участващи активно в троленето. Сегашната руска империя, както и старата винаги са се стремяли към господство на Балканите и това е било винаги насочено срещу България!
  • 2 Варна

    21 7 Отговор
    Аз не смятам, че има русофил в България, за който темата Македония да не е от първостепенно значение без значение да ли това се харесва на Москва.
    - Освен това смятам, че на България и Македония и бе позволено да подпишат такъв договор, като част от по- голяма игра. Така, че нека да не бързаме с изявленията за "добрият Запад" и "лошият Изток"...
    Да не прибързваме с изказванията за възстановяването на една несправедливост просто, защото ако беше така то Западна Европа много отдавна щяха да пеят в един глас че Македония е част от България. - След толкова лъжи не смятам да вярвам без да се съмнявам!
    А иначе Борисов... - Селяндура си е селяндур! - Който гледа неговите изказвания в период от 48 часа преди и след подписването би трябвало да е изпитал дълбок срам!

    Коментиран от #3

  • 3 видял съм го

    16 4 Отговор

    До коментар #2 от "Варна":

    Адски си прав. Просто сега на Запада това е изгодно. Утре, ако необходимостта го налага като нищо може да кажат, че България е част от Македония. Същото с пълна сила важи и за Русия и това не е от вчера, но нашите управници (и минали и настоящи, а вероятно и бъдещи) не смеят да направят и най-малката крачка към поне отчасти независима политика, а само въртят глави на изток и запад, че да знаят в кой момент на кого да се кланят.

    Коментиран от #4

  • 4 Варна

    17 3 Отговор

    До коментар #3 от "видял съм го":

    За нещастие повече от 70 години си отглеждаме професионални лизачи на задници. - Грубо звучи, но ... - Това са фактите!
    - Често виждам бивши членове на БКП днес да се правят на отявлени демократи, които за да се правят на интересни цитират Чърчил...
    - Само дето им личи че не познават историята си понеже, би трябвало да мразят същия, като отявлен Българофоб. - Нещо като през турското робство! - Възхвалявали са султана, който е избивал собственият им род...
    Драйфа ми се от такива!
  • 5 по темата

    16 5 Отговор
    Щом Минджев е пуснат да прави орални еквилибристики с атрибутите на Козяк, за да им достави кеф, значи антируската пропаганда се проваля и краварите са започнали да приличат на добитъка си.
  • 6 Работник

    16 4 Отговор
    Освен, че този договор ще донесе точки на Македония за влизане в ЕС, какви ползи очаквате за нашата държава ?
    Аз нищо не очаквам от Македония и затова почти не обръщам внимание на новините, съветвам Ви да направите същото.
  • 7 Antimediator

    6 12 Отговор
    "Русофилите" както винаги са национални предатели !
  • 8 камбур

    12 2 Отговор
    Иво, с подобни статии и с подобни емоции вече близо 30 години тъпчем на едно място. Аман от тоя е такъв оня е онакъв. Цялата статия ръси омразя и създава напрежение и то базирана на някакъв абсурден и напълно грешен факт, че щом си русофил, автоматично ознаава, че милееш за велика македония. Що не порзасъждаваш малко над това, че примерно благодарение на русофобите, Русия е решила да създава македонска, тракийска и т.н. нации и също благодарение на тях южен поток минава сега пре Турция и се казва по друг начин. Аман от платени журналя - имам усещането, че някой ви плаща да всявате напрежение и раздор в българското общество с някакво нелепо противопоставяне.
  • 9 ултра

    0 13 Отговор
    Доживях да прочета в този подчертано русофилски сайт, статия от един от най-добрите професионални журналисти и политолози в България, като г-н Иво Инджев! Естествено и напълно разбираемо е, че храчките и крясъците срещу него под статията ще бъдат многобройни, но този факт, сам по себе си говори за това колко прав може да бъде Авторът!