Last news in Fakti

31 Декември, 2011 11:29 7 925 12

Великата реч на "великия диктатор" (Видео)

  • чаплин-
  • великият диктатор-
  • реч-
  • велик-
  • чарли чаплин
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Нека в последните дни на отминаващата 2011 г. си припомним една велика реч, произнесена от един велик актьор и режисьор в един велик филм през 1940 г. Една година след като Втората световна война е започнала и една година преди да се разрази с опустошителна сила. Чарли Чаплин във "Великият диктатор":

Съжалявам, но не искам да бъда император. Това не е моя работа. Не искам да управлявам и владея. Искам да помагам на когото мога – независимо дали е евреин или не, черен или бял.

Всички искаме да си помагаме. Това е присъщо за хората. Искаме да живеем чрез щастието на другите, а не да се мразим и ненавиждаме. В този свят има място за всеки. Животът може да бъде свободен и красив, но сме кривнали от пътя си. Алчността е отровила човешката душа и е изпълнила света с омраза. Тя ни тласка към страдание и кръвопролитие. Израстваме бързо, а се затваряме в себе си. Голямото изобилие ни остави незадоволени. Знанието ни направи цинични, уменията – груби и жестоки. Мислим много, а чувстваме малко. Имаме нужда от повече човечност, от повече доброта – блага и умения си имаме достатъчно. Без тези качества животът би бил жесток, а ние – изгубени.

Самолетът и радиото ни сближиха още повече. Самото естество на тези изобретения ни приканва към доброта и задружие. Дори в този момент думите ми достигат до милиони хора – отчаяни мъже, жени и малки деца – жертви на системата, която кара хора да измъчват и затварят невинни. На тези, които ме чуват казвам: Не се отчайвате! Нищетата ви е причинена от алчността, от язвителността на хора, които се боят от прогреса. Омразата ще отмине, диктаторите ще умрат и властта, която откраднаха от хората ще бъде върната отново на тях. Докато човекът е смъртен, свободата не ще загине.

Войници, не се оставяйте да ви водят хора, които ви презират и поробват, направляват животите ви и ви казват какво да правите, мислите и чувствате! Не позволявайте да ви третират като добитък и да ви използват като пушечно месо. Не се давайте на тези чудовища – те са хора без сърца! Вие не сте добитък! Вие сте хора! Носите любовта на човечеството в сърцата си. Вие не мразите – само необичаните и безсърдечните мразят

Войници, не воювайте за робство! Борете се за свобода! Свети Лука казва, че царството божие е у самия човек. Не само в един от тях – а във всички! Във вас! Вие, хората, притежавате силата – силата да създавате машини. Силата да създавате щастие! Вие можете да направите живота свободен и красив – едно великолепно приключение. В името на демокрацията, нека използваме тази сила – нека се обединим. Нека се борим за един нов, по-добър свят, където ще можем да дадем на младите бъдеще, а на старите – сигурност.

С тези обещания гадовете се издигнаха. Но те ви лъжат! Те не изпълниха обещанията си. Няма и да го направят! Диктаторите са свободни, но поробват народа. Нека се борим за това! Нека се борим за свободата на света – за премахването на границите, алчността, омразата и презрението. Нека се борим за свят на разума, свят където науката и прогресът ще донесат щастие на всички. Войници, в името на демокрацията, нека се обединим!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ilifettsing

    3 0 Отговор
    Това наистина е една велика реч на един велик актьор , режисьор и човек - Чарли Чаплин .Той винаги ще бъде в нашите сърца . Мир на праха му .
  • 2 Чичо Скрудж

    2 0 Отговор
    Почит!
  • 3 Тошко Станчев

    2 0 Отговор
    Велик Чарли...,но кой ли го чува от гламавите политици??????
  • 4 Николай Петков

    1 0 Отговор
    ЧОВЕК,ВЕЛИК ЧОВЕК!
  • 5 nemo 84

    0 0 Отговор
  • 6 Prelude

    0 0 Отговор
    Прекрасна реч, но хората са индивидуалисти по природа, за тях присъщо е не да се обединяват, а да се разделят, защото това ги прави по велики от другите, и се разделят по всичко за което се сетим - раси, нации, религии, дори марки коли :))
  • 7 Чичо Чарли

    0 0 Отговор
    Велик!
  • 8 никифор никифоров

    0 0 Отговор
  • 9 Иракли Иракли

    0 0 Отговор
    ПОКЛОН !!!Лека му пръст!!!
  • 10 Пичагата

    0 0 Отговор
    Ба.и лицемера, точно пък Чърчил ако не е империалист аз съм трамвай. По-същото време ,когато произнася тази реч британксата империя владее Индия, Хонг Конг, Африка, Гибралтар, и още десетки народи са под английско робство.....ей на тва се вика хипер между-галактически гига лицемер.
  • 11 Иракли Иракли

    0 0 Отговор
    Става въпрос за актьор бе "ПИГАТАТА",а не за световни събития!!
  • 12 vankata

    0 0 Отговор
    прекрасна ре4 -победете ал4носта,и жси4ко 6те си доиде на масто