Last news in Fakti

11 Ноември, 2017 07:30 8 444 71

Живков насърчаваше и глупостта, и мързела

  • тодор живков-
  • българия-
  • комунизъм

Факт е обаче, че след десетилетното управление на Тодор Живков България и до днес изглежда една унила и уморена страна, все още белязана от неговия манталитет и от неговите ценности

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

10 ноември е денят, който свързваме с началото на т. нар. преход. И с края на Живков. Но 28 години по-късно България все още е белязана от манталитета и съмнителните ценности на този човек, пише Александър Андреев в коментар за „Дойче веле“.

Срам. Това изпитвам, когато си спомням за десетилетното управление на Тодор Живков. И не защото „при Тошо всичко беше лошо” - това обобщение е неточно. Не и поради факта, че този държавник сякаш беше някакъв съвсем различен антропологичен тип, в сравнение с хората, които харесвам.

Не, срамът идва от сякаш селективната концентрация на манталитетни свойства и нагласи у този човек, които са хем типични за много хора в България, хем „описват” населението по тези ширини единствено като несимпатична карикатура. А това не е честно.

Менгемето в главата на Живков

Селото, провинцията, семейството, патриархално-феодалните нагласи - така си представям ценностната нагласа на Живков, който сигурно е вярвал, че обикновеният, простият човек задължително и по определение е по-добър от онези другите, с претенциите. И че той самият, оказал се патриарх на 8 милиона българи, е длъжен първо да се погрижи за семейството си, после - за вечното си оцеляване на върха, а накрая да направи нещо и за тези добри, прости хорица.

И как го правеше Живков? Ами правеше го с помощта на неизчерпаемите си „хитринки”, с ухажване и сниживане пред ръката, която го храни (Москва), с усулване и разсейване, с дебелашки шеги, с безгранична подозрителност и селски интриги, с отмъстителност и с потресаващо безразличие към всякакви морални изисквания. Неговите принципи изглеждаха съвсем другояче.

Първо - да набави и изкрънка оттук-оттам (главно от СССР, но накрая дори и от ФРГ) необходимите пари, за да мирува населението, което самó не можеше да си осигури поносим стандарт.

Второ - никой да не посяга на властта му, дори по най-безобидния начин. Защото до края на управлението му се знаеше едно: много неща са допустими и простими в НРБ, но да се говори (камо ли действа) срещу „Първия” - това е тежко престъпление.

Някой може да каже, че е наивно от днешна гледна точка да се мисли за възможностите на демокрацията и свободата на словото в тогавашната НРБ. Но аз имам предвид не тези либерални ценности, а менгемето в главата на самия Тодор Живков, за когото очевидно не съществуваше дори идеята, че някой би си позволил да мисли и действа различно от него. Означава ли това, че Живков беше глупав човек? Не знам.

Унила България

Но във всички случаи той насърчаваше глупостта наоколо си. Глупостта и мързела. Сигурно го е правел неволно, от инстинкт за самосъхранение или пък поради „демократичната” си интуиция, която му е говорела, че повечето хора са глупави и мързеливи, тъй че най-добре да залага на тях. Дали е бил прав? И това не знам.

Факт е обаче, че след десетилетното управление на Тодор Живков България и до днес изглежда една унила и уморена страна, все още белязана от неговия манталитет и от неговите ценности.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 папата

    79 43 Отговор
    Сашко,бай Тошо имаше една приказка и е бил много прав:"Вие няма да може да боядисате това което Аз съм построил" и да знаеш е бил много прав,след 28 г. още се краде от това което имаше тогава.

    Коментиран от #3, #9

  • 2 ПЛЯ

    46 35 Отговор
    Краде се, от негови хора, структури...
    Докато другите държави дърпаха технологично България следваше Русия, грандомански упражнения, без никаква конкуренция/ освен доматите/.Ама иначе щом има големи заводи край Но1.
    Верно сме били приспани.
  • 3 утрален

    48 55 Отговор

    До коментар #1 от "папата":

    И кое точно не можем да боядисаме ? Завода за полупроводници или за цели проводници ? ...или за още по-цели и по-дълги ???
  • 4 обективен

    61 25 Отговор
    И Сто години да минат, за някои хора пак бай тошо ще е виновен.
  • 5 Istinata

    61 27 Отговор
    Факт е обаче, че след десетилетното управление на Тодор Живков България и до днес изглежда една унила и уморена страна, все още белязана от неговия манталитет и от неговите ценности.
    -Много си далеч от истината Сашо!Последните 27 години българският народ е ограбен и унижен да работи за жълти стотинки за да може с тях да си плати само тока на някаква съмнителна фирма.Ама сега е много удобно разграбването на унилата България да се прехвърля преди 89 година.
  • 6 Бургазлия

    63 22 Отговор
    Как ще е насърчавал мързела, кото по негово време даже циганите бяха принуждавани да работят, а сега кои работят, само робите т.е всички ние!
  • 7 Кибик

    43 10 Отговор
    Повечето от написаното за бай Тошо важи и за Суджука. Разликата че че бай Тошо се хвалеше колко е хитър, а Суджука се хвали колко е силен физически. Можем само да се срамуваме че след толкова години "демокрация" продължават да ни управлявам необразовани подозрителни отмъстителни малодушни простаци, служейки си с дребни селски хитринки, дебелашки шеги, с ухажване и снижаване пред ръката която ги храни (вчера Москва, днес Брюксел), и т.н.
  • 8 Велик

    39 24 Отговор
    Поклон пред Тодор Христов Живков.

    Коментиран от #12, #61

  • 9 filo

    21 42 Отговор

    До коментар #1 от "папата":

    Аман от евтина комунистическа пропаганда.
  • 10 Лъчо

    33 11 Отговор
    Троловете раздухват изкуствени вражди с глупости от рода на "тогава беше добре, сега е зле" или "тогава беше добре, сега е зле". Истината е че и тогава и беше зле, и сега е зле. Преди изглеждаше че е добре защото се сравнявахме с държави където току-що бяха слезли от клона. Сега много от маймунските държави вече дръпнаха напред и вече няма с кого да се сравняваме. И в двата случая сме много назад от цивилизованите, развити държави.

    Коментиран от #11

  • 11 Лъчо

    4 14 Отговор

    До коментар #10 от "Лъчо":

    Корекция: ....или "тогава беше зле, сега е добре"
  • 12 filo

    21 37 Отговор

    До коментар #8 от "Велик":

    Добре, че на престъпният му режим бе сложен край, макар и след много дълго време.

    Коментиран от #13, #17, #70

  • 13 Монтреал

    32 6 Отговор

    До коментар #12 от "filo":

    Ха ха ха, бил сложен край, ама ти вярно ли, потомците на този престъпен режим са навсякъде и ви управляват и днес.
  • 14 Бесен Язовец

    16 9 Отговор
    Хомо Хабилисите са се сабудили рано рано гледам ха-ха а тоя шушляк недоизклатен Андреев като му видиш комбайнерската физиьономия и вече ти е ясно че умствения му потенциал е в низходяща линия

    Коментиран от #23, #34

  • 15 Варна

    42 17 Отговор
    Да твърдиш, че Живков е насърчавал мързела при условие, че в последните години следващите поколения които излизат от училище са по- тъпи от предходните е неистина и пропаганда, която обслужва онзи който е виновен а именно в последните години Винету!

    По времето на Бай Тошо се строяха училища, създадоха се университети. Имаше обучения в чужбина субсидирани от държавата. Създаваха се работни места и вечерни училища за преквалификация, подчертавам без пари!
    По мое време и в училищата където учех, всички тъпи и нагли бяха избутвани в страни и не приемани с добро око!
    А автора като изпитва срам да вземе да си хвърли дипломата от онова време в което е учел. Ако там в София сте били мързеливи, което не е далеч от истината то не мога да кажа това за моят град по времето на 80 и 90 години. Градът ми кипеше и внасяше най- много данъци в републиканския бюджет.
    Да твърдиш че предходният ти е виновен е мисъл на най- големият тъпанар в държавата наречен Бойко Борисов! Той управлява от 2009 година и продължава да обяснява как другите са му виновни! Това е като да мъмриш работникът си че не го бива, а той да се оправдава с предходните които си уволнил... - Типична шопска черта!
  • 16 Един българин

    17 24 Отговор
    Така е. Доказа го един депутат от БКП с изказването си за 80% дебили.
    Освен това днес на запад от България ни описван като мургави и крадливи. Разбирате защо? Как направи това БКП за 45 години да издигне едва ли не в култ циганията и българите да изгубят респекта, който имаха до 1944 година?!
  • 17 Велик

    32 7 Отговор

    До коментар #12 от "filo":

    Престъпен режим е когато в една държава има робовладелчески строй и роби!
    Престъпен режим е геноцида над пенсионери, инвалиди, тежко болни деца и хора! Престъпен режим е когато убиват изнасилват стари хора за 5 лева. Престъпен режим е когато си принуден да напуснеш Родината си за да оцелееш!

    Коментиран от #42

  • 18 Дебили сте

    31 15 Отговор
    Паметник за великия Тодор Живков.
    С края на чието управление дойде и краят на времето в което беше гордост да кажеш "Аз съм българин".

    Коментиран от #19

  • 19 Бесен Язовец

    30 5 Отговор

    До коментар #18 от "Дебили сте":

    Ти пък българи, тия тука вече се чувстват по за западно европейци от самите западно европейци вземат си нова кола на 15г. Ходи веднъж на почивка в Гърция има фейсбук казва на родната къща на село Вилата и се прави че никога не е носил маратонки Ромика дори не са първенюта а чисти въздухари .
  • 20 1234

    15 2 Отговор
    Очевидно гледаме назад, защото не можем да гледаме напред. Авторът е писал, но не казва какво и как да направим.
  • 21 Скорпион29

    19 10 Отговор
    Сега е модерно да плюваш по соца.тва било знак че си патриот.Едно време се слагаха на СССР ама поне имахме кяр а сега се слагат ,, патриотите" на САЩ и З.Е ама кяра (0) Бай Ганьо от край време си е слагач самоче не ми става ясно точно кога стана патриот? Дори си избраха и премиер Ганьо Борисов да им е на нивото и после се сърдят като им кажеш че са 80% дебили а какъв е Ганьо щом Ганьо го скубе 9 г.със дружките от Е.С а той се усмихва,аз ще ви кажа потомствен дебил
  • 22 Ганьо Говнарев Говньо

    13 19 Отговор
    Да беше насърчавал ДЕМОКРАЦИЯТА! Сега щяхме да сме съвременна развита Европейска икономика! Докара ни тоя Тодор Живков до просешка тояга!

    Коментиран от #24

  • 23 Ганьо Говнарев Говньо

    5 13 Отговор

    До коментар #14 от "Бесен Язовец":

    Това е уважаван кореспондент в най-ДЕМОКРАТИЧНАТА медия Дойче Веле!
  • 24 Бесен Язовец

    12 3 Отговор

    До коментар #22 от "Ганьо Говнарев Говньо":

    Що не обвиниш направо султана а можеш в тоя дух и Аспарух да обвиниш,проблема е че не можеш да се адаптираш,панимаеш мистър80%

    Коментиран от #30

  • 25 шовинист

    28 11 Отговор
    Момчета, пак го обърнахте на храцане и плюене. Явно повечето сте раждани след 1980 и главиците ви са пълни с PR. Кой е по-по- най ще е ясно поне след 50 год. когато пропагандата ще избледнее. При всяко положение Тодор Живков тепърва ще бъде реабилитиран като държавник, при когото имахме стотици научни институти, армия, индустрия и енергетика на световно ниво и България беше 9 млн. Освен това никой българин не се срамуваше от факта, че е българин. Това са факти, а не идеологически алабализми или елементарна пропаганда.

    Коментиран от #26

  • 26 Бат Ваню

    9 19 Отговор

    До коментар #25 от "шовинист":

    ... ха хахах.... то.... тишината у спалнята плюс не зимане на хапчетата до такива постове ше доведе.... Нащо ниво тогава беше НАД световното!!!, западна Европа беше мнооого назад... а ние.... напред!... ха ха хаха.... Ква армия имахме.. а? Цела Европа можехме да бориме с нея... ха ха хаха.... И... Най-важното!!!!... да пазиме СССР от разпадане с нея!.... Кви магистрали имахме а? (Те за кво ли ни е беха?... ха ха ха)..... а кви коли имахме а?... по неколко.... ха ха ха..... Тва Лада, 1200,1300,1400,1500 ... ехееее...Тва Москвич....... Айде другите да не ги изброявам... Кво метро имахме а?..... Слънце... Такова в Европа немаше... ха хаха... За тва как пътувахме да казвам ли?..... Еврооопа се обикаляше тогава даже и без лична карта! .... ха ха ха.... За магазините да кажа ли?.... Кви стоки имахме.... сичко имаше.... Като Корекоми беха..... ха ха ха.....
    и.... към #1 .... Тодор Живков е казал : "Така ше разсипа България, че запада 50 год. да ви дърпа нема да можете да се опраите...."...

    Коментиран от #27, #28

  • 27 шовинист до бат ваню

    13 3 Отговор

    До коментар #26 от "Бат Ваню":

    Ванчо, ти първо се научи да пишеш, после давай мнения. Да помниш да си бил в Испания 1979 год или в Гърция??? Пак ще го напиша, че предимно в сф има много жертви на психотронни оръжия, за които западните екс. кременти имат вкус на шоколад, а флутуленцията им - аромат на парфюм....

    Коментиран от #29

  • 28 Бесен Язовец

    17 5 Отговор

    До коментар #26 от "Бат Ваню":

    По времето на соца колите бяха руски ама въздуха беше чист ,сега има някакви магистрали с боклук качество на космипески цени,а влакчетата в неодобното метро(като дестинация квартали - метро станции) от времето на ВСВ аре бегай да разглеждаш картички от ЕС
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Ганьо Говнарев Говньо

    10 15 Отговор

    До коментар #24 от "Бесен Язовец":

    Към кво да се адаптирам? Да не би да искаш да бъда щастлив и "успешен" в политическия кенеф - комуняшкия модел? Моят идеал е Германия, Франция, Швеция - съвременен политически и икономически статус, а не комуняшки кенеф!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 докторе ох штъ боли

    18 2 Отговор
    нагледал съм се на идио. ти, които живеят с телевизия, биг брадър и соц мрежи, цял живот търкат билетчета и се надяват да станат милионери. Нагледал съм се и на такива, които са големи фенове н запада, докато не отидат там и не видят, че масово ги третират по-долу от негри.

    Коментиран от #35, #48

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ник

    3 8 Отговор

    До коментар #14 от "Бесен Язовец":

    Ти бЪлгарин ли си, щото в нашия език саб няма има съб като сричка , събудили , събота, събрание да напише сабодили може я србин или маке
  • 35 Бат Ваню

    6 8 Отговор

    До коментар #32 от "докторе ох штъ боли":

    ..... ха ха ха...... ама то на запад лоооошуууу..... глад... мизерия.... хората немат хляб да ядат... гладни.... ужас.... ха ха ха..... Земи си лекарствата много та мола..... ха ха ха.... Стига си писала глупости тука ами намери един пенсионер с голема..... пенсия.... да си спомняте за соца....

    Коментиран от #37

  • 36 jambazina

    0 1 Отговор
    Очевидно има приемственост по тая линия.
  • 37 до бат ваньо западняка

    6 6 Отговор

    До коментар #35 от "Бат Ваню":

    ванчо, ти да не си на запад? ако не си - бягай бързо. Има плочки за лепене, дърти дирн. ици за миене, има и места за прислужници и келнери. Има и мръсни дупки за живеене срещу само 750 евро на месец. А - и да те светна- сряда и петък някой супермаркети раздават манджа с минал срок на годност нез пари. Търси и румънци и украинци- продават контрабандни цигари :) :) :)

    Коментиран от #40, #41, #47, #54

  • 38 Пенчо

    9 2 Отговор
    .аси, наистина е така! Като се замисля хората работиха длъжноста за която са назначени, а сега са с по 2-3 длъжности..
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Доктор Ох Боли

    4 2 Отговор

    До коментар #37 от "до бат ваньо западняка":

    .... ха ха ха .... ликарствата.... спешно.....чи положението са влошава...... ха ха ха ха.....
  • 42 filo

    4 8 Отговор

    До коментар #17 от "Велик":

    Ако можеше да се бяга през соца всички щяха да го направят, но комунягите не даваха дори да се доближи човек до границата иначе куршум. Иначе не съм чувал държава, в която е имало социализъм да е станала от развитите по света, а също така зная, че много българи са искали, искат и бягат на запад, но не знам западняк да е бягал насам. Затова и кльона на границата беше с телена мрежа насочена навътре, защо, ами за да не бягаш от комунистическия рай. Като е било толкова хубаво кой ли пък ще иска да бяга. Лесни въпроси с още по лесни отговори.
  • 43 Димитър

    12 7 Отговор
    Изглежда смешно в един глас да се хвали бивш управник отпреди близо 30 години, който си беше почти цял съзнателен живот като залепен за държавното ръководство и поста на главен секретар. Обяснението е елементарно - съжаляващите за неговото управление са хора с рязък спад в доходите след Промените от 10-ти ноември и хора, които са забравили за трудностите тогава, а паметта им избирателно си спомня само хубавото. Дами и господа, т.нар. "Първи" не е построил сам обектите, които после демократите не можели да боядисат. Построи ги целият народ, имаше бригадирски движения, имаше тежък труд, имаше лишения и финансови катастрофи. Първият една лопата не е пипнал през живота си. Нареди си дечицата в елита на страната, даже внуците му още са следени от медиите, комунистическите му дружки окрадоха заводите и богатствата на страната на безценица, а вие се прекланяте като пред Господ. Забравили сте всички онези "наши и ваши", активните борци, синовете на активните борци, забравили сте колко хора не можеха да учат, защото ги спираха "от горе", не помните избитите без съд и присъда по села и градове.
  • 44 Димитър

    6 7 Отговор
    Съгласявам се, че комунизмът е постигнал някои успехи, които щеше да е добре да се задържат в последващите години, както постъпиха поляците, унгарците, чехите, защото това си беше национално богатство. Разсипаха го пак бившите комунисти, именно те го откраднаха, фалираха, разпарчетосаха и раздадоха. Ама, вие съмнявате ли се, че начело на държавата бяха все ДС-ченгета и едва в последните години настъпи раздвижване и вече има и чужди агенти? Нали пак бившите комунисти доведоха България до мораториум върху плащанията по външния дълг при Луканов, после пак бившите комунисти доведоха до бунтовете през 1996, когато фалираха банките и се изкрадоха парите на населението. Слепи ли сте?!

    Вярно е, много неща се построиха тогава, имаше накрая и нелош живот, българинът бе възпитаван в родолюбие, но накрая бай Тошо, който редеше речите за невероятните постижения на комунизма, стана и заяви: "Ама той социализмът е едно недоносче и ние съжаляваме, ама се объркахме!". Хайде, де - объркали се! Пращаха хората в "Белене", после се объркали!

    Комунизмът и добрия живот за някои другари са построени върху живота и костите на мнозина без никаква друга вина, освен, че са срещу комунизма и въшкарите от планините. Възхваляването на Живков е като танц от радост върху хилядите положени животи. На ваше място бих се срамувал!
  • 45 стоян георгиев

    2 8 Отговор
    както каза един руски дисидент в подобна статия .живков разви акселерацията да се развиват дебилите и унищожават кадърните.създадената среда и сега е с подобен манталитет.за съжаление структурата е много устоичива и много трудно се разбива,което води до това кадърните и работливите или да бягат или да си траят,а начело да излизат живкоподобните екземпляри .
  • 46 Белчу

    1 0 Отговор
    Има толкова много материал за бай Тошо, ще стане белни накрая
  • 47 Димитър

    6 2 Отговор

    До коментар #37 от "до бат ваньо западняка":

    Ти си потвърждение на правилото "Пази, Боже, сляпо да прогледа"! Аз смятам, че срамен труд няма и за мен не е под достойнството ми, ако се наложи, да поизмия някоя тоалетна и стар дир...ник. България и нейното простолюдие са така цъфнали и вързали, че чак се срамуват да мият тоалетни, за което на Запад не те презират чак толкова. Проблемът на шепата останали комунисти в България е нагласата от комунизма, че някой друг, т.е. държавата в лицето на нейния вожд, трябва до помислят за общото благополучие, поради което работата им тежи и им е неприятна. Не е толкова важно дали ще миеш тоалетни 5 или десет години, важното е това да ти е изгодно, успешно да се изхранваш, да спестяваш, да оставяш настрана. Като посъбереш капитал и ти можеш да станеш работодател и някой друг да чисти тоалетните, а ти да получаваш приходи от клиентите. Такива като теб "играчи" съм ги виждал много в търсене на "бърза печалба" пред казината и как вземат назаем от познати и роднини, за да изкарат до следващата заплата.

    Коментиран от #52

  • 48 Димитър

    5 5 Отговор

    До коментар #32 от "докторе ох штъ боли":

    Това да не е мислене, привнесено от Запада?! Мнозина се отучиха да работят и преследват мечтите си, защото са умствено увредени от комунизма. Преследват лесния успех и работата им е неприятна.

    Предложих преди месеци на групичко българи в Чехия добре заплатена допълнителна работа колкото искат и могат да носят към тази основната, която имаха и от която ревяха, че е малко и нискозаплатена. Веднага ме попитаха - "ама какво, всеки ден дванадесетчасови смени, ли? А, то много работа, бе!". Нали ти се плаща на час?! Колкото повече, толкова повече. Ако искаш си остави 4-5 дни за месеца почивни, останалото ще поработиш и ето ти ги 50-70 евро чисти изкарани на ден. 25 дни Х 70 евро чисто са ти 1750 евро чисти на месец.

    Да не мислите, че на някой му се работеше? Кажи му българин и повече не го обиждай!
  • 49 до бат ваню западняка 2

    4 3 Отговор

    До коментар #40 от "Бат Ваню":

    Аз съм си добре тук, тел. енце. Имам семейство, няколко къщи и няколко коли. Ходя на море по няколко пъти годишно, както и на екскурзии - също няколко пъти. Общувам с хубави хора на български език. Негри, араби и грозни жени виждам само като ходя по екскурзии на запад.

    Коментиран от #50, #55

  • 50 Бат Ваню

    1 3 Отговор

    До коментар #49 от "до бат ваню западняка 2":

    ... ха ха ха.... а при соца къде ходеше?... От село до село....ха ха ха... а са неколко коли.... по магистралите.... Теа коли да не са западни а? .... ха ха ха......За екскурзиите на запад.... ни ходи.... нидей..... там не е хубаво, хората са бедни, нищо немат.... Грозна жена .... на задна нема.... ха ха ха... Треа да можеш и на английски да общуваш... на френски.... на немски.... ха ха ха.... и така....

    Коментиран от #51

  • 51 Доктор Ох Боли

    4 1 Отговор

    До коментар #50 от "Бат Ваню":

    .... то убоо... ама два живота нема..... ха ха ха
  • 52 до митко бизнесмена

    7 3 Отговор

    До коментар #47 от "Димитър":

    Митко, ти къде си видял мияч на тоалетни да стане шеф на фирма за миене на тоалетни. Къде на запад вече може да успееш сам, ако не си компютърен гений, лекар или бандит? Тези легенди, че с труд се постига всичко вече са мноооого ретро. Не можеш излъга никого, че цукерберг, брин или мъск са си изокарали парите с труд. Забрави тези басни в стил "ябълката на рокфелер". Истината е, че алчността яде мозъците на много хора и че богатите стават все по-богати, а бедните-все по-бедни. Истина е и това, че в подобни ситуации се "пекат" революции и се готвят кланета.На полюциите стил Айн Ранд вече вярват само шепа деца на молионери.

    Коментиран от #53, #56, #58

  • 53 Бат Ваню

    5 3 Отговор

    До коментар #52 от "до митко бизнесмена":

    ... ама те на запад да не са сички бандити, компютърни гении или лекари .... Нема ли други там? ха ха ха.... аххххх..... ааааа... Соца е вирус.... вирус.... ха ха ха
  • 54 Licho

    4 1 Отговор

    До коментар #37 от "до бат ваньо западняка":

    Стой си в кочинката и си грухти доволно, в твоя супермаркет боклуците с изтекъл срок са препакетирани и плащаш за тях.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Димитър

    5 1 Отговор

    До коментар #52 от "до митко бизнесмена":

    Миячите на тоалетни обикновено не стават шефове, защото нямат манталитета и мисленето на предприемачи. Иначе всички условия да го направят са налице - и е възможно да се спестят пари, и е възможно да се ползва кредит от банка, и е възможно да се работи много и за различни работодатели едновременно, и е възможно да се гради репутация. Ти точно това не си осъзнал - даром имаше само в България при Тато, сега вече трябва да се работи много здраво, ако искаш резултати. Няма как да ходиш на почивка няколко пъти годишно по пет дена и да очакваш бонуси на основното си работно място. От теб се очаква здрава работа! Познавам доста хора и повечето са твърдо работещи поне по 6 дни в седмицата и много пестеливи. Оттам-нататък е "капка по капка - вир става"... Хора, които търсят непрекъснато и други форми на доходи към основния. Е, как тогава няма да имат пари?

    В момента се държиш като милионер, но без да си такъв! Повечето българи, с които съм се срещал в чужбина, имат оправдана слава на мързеливци и готованци, нещо доста различно от хвалебствията насред България колко е работлив българина. Бил е работлив до комунизма, после се е научил на "работиш-неработиш държавата плаща".
  • 57 Колониална биологична единица

    7 2 Отговор
    Преди 28 години, вечер махалата кънтеше от деца.Сега минаваш ,все едно през пустиня. Сами ще се затриете от глупост ,коленопреклонно раболепие г-да "големи демократи".Тичайте , и гледайте да не си счупите краката от бързане , да изпълните някое европейско предписание , и задължително да пооткраднете нещо между другото.
  • 58 Димитър

    3 3 Отговор

    До коментар #52 от "до митко бизнесмена":

    Да си поговорим за Мъск или Зукерберг - твърдиш, че тези хора не са се трудили? Уменията на Зукерберг като програмист сигурно са наследство отнякъде или? А парите на Мъск са дошли просто така?

    Отново ще ти дам пример с групичката българи в Чехия - много ревяха заради малкото часове и заплата около 1,500 лева на месец с платена квартира. Малко било! Само 15 дни в месеца били на работа и правели 150 часа. Предложих им веднага да им помогна с намиране на допълнителна работа за още 200 - 250 часа месечно и с повече от 1,500 лева чисто, стига да са готови да работят. Един съгласен нямаше, а общо се правят немалко пари за стандартите на Чехия, какво да говорим за България! С 1,000 лв. да изкараш месеца, 2,000 да пратиш вкъщи или внесеш в банката, това не е нисък стандарт.

    Явно е, че българинът не е научен да работи!
  • 59 no name no face no number

    7 4 Отговор
    При Тошо нема лошо .... беше поговорката, моля не кривете истината. В сравнение с времето в което живеем днес - (визирам цяла Европа) , живота при Тато беше РАЙ А хората бяха Човеци. Днес всичко е пошло аморално и леркантилно г-н Дойче Велт

    Коментиран от #60

  • 60 стоян георгиев

    3 7 Отговор

    До коментар #59 от "no name no face no number":

    кви човеци сте били при оФчаря бе?бяхте или по-точно бяхме офце с главно Ф.всичко ни бе бутафорно при него като почнеш от работата минеш през жилищата и стигнеш до секса или колите.за свободи и права няма кво да говорим.човеци бяхте само селските тупани дето ви повишиха от селски чобани в разни чиновници ама и тва бе измамно щото като чобани щеше да сте в пъти по-добре!

    Коментиран от #62

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 no name no face no number

    3 3 Отговор

    До коментар #60 от "стоян георгиев":

    Кви чобани те гонят бре??? Имаше ред и живота беше балансиран добре с оглед на системата. Няма как хора като теб да ме оборят, защото просто нямате с какво. Capisci?

    Коментиран от #66

  • 63 Шаран БГ

    4 1 Отговор
    Що за глупости пишете?? Чакайте още 10-20 години......Рано е още
    Тогава вече живи свидетели на онова време няма да има......
    Лъжете и плюйте тогава, колкото си искате !!
    Ако от омраза към "социализЪма" или някой негови ръководители бълвате простотии, може би, ще Ви разбера! Ако сте 30-40 годишен , отново ще се помъча да Ви разбера.
    Но ако пишете само , за да угодите някому - това е просто долно и недостойно !
    Какво е било в главата на някого, или какво има във Вашата глава - може ли някой да каже?
    Колкото и да ругаете за времето на Т.Живков, когато достигнете същото материално състояние на народа и България както по негово време като цяло -тогава напишете подобен пасквил.
    И на крайдунавските гарги е ясно, че в социално отношение България няма да достигне нивото от времето на "тато" поне още след 50 години !!
    Никога не съм и помислял да бъда член на БКП, виждал съм и разбирал много от недостатъците в управлението на страната ни тогава !! Но имаше неща, които тотално се разрушиха и ограбиха от "демократите"!!! Къде са фабриките и заводите и кооперациите в които всеки работеше, къде са докторите, учителите ?
    Разбира се, че ще съм уморен !! След трудов стаж от 48 години за тази страна- имам пенсия 250 лева !?
    Нормално е да съм унил!! Къде са синовете и дъщерите ми и внуците - по Испания, Германия и Дания......
    Защото точно такива злобни и лъжливи, че и крадливи, типове ги прогониха !!
    ПОЧАКАЙТЕ ОЩЕ МАЛКО- 10-20 ГОДИНИ ! ТОГАВА
  • 64 no name no face no number

    1 0 Отговор
    Браво Шаране системата на Факти к гласовете не работи добре. Да знаеш, че имаш един неотчетен + от мен.
  • 65 no name no face no number

    1 0 Отговор
    Хората взеха да стават наистина ДЕБИЛИ извинявам се но истината боли.
  • 66 стоян георгиев

    3 0 Отговор

    До коментар #62 от "no name no face no number":

    има ше ред!!!да и в затвора има ред.та малко да поговорим за реда.кликата дето управляваше можеше да си прави квото реши ,да пътува да нарушава закона,да те учи кво да правиш ,как да се обличаш,къде да живееш дори кво да мислиш и говориш!!!!страхотен ред няма що!!!!живота бил балансиран с оглед на системата!!!тва е неоспорим факт.беше балансиран от селските убавци разните там партизани балансирано направиха експери по всичко и баланса не закъсня.само като видя как изглеждаха балансираните граждани на комунистическа българия и се пукам от смях в баланса им!!!мизерия и овчедушие.страшен баланс.учиш за инжинерче ,после се пропиваш и 45 години скатаваш докато вашите те издържат с компоти от село и плетени половери.жената ражда едно дете и го гласите пак за инжинерче и пак вашите да го гледат и така до края на красивата и балансирана ,но фалираща система!днес застарелите инжинерчета и разни други ахмаци много жалите за онова безвремие,щото трябва да се бачка и трябва да се взимат решения за собствения живот ,а тва за вас е напълно извън баланса!
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Кккк

    1 0 Отговор
    Аха..Добре че сега образованието ни е на световно ниво ( трагедия ) Поне тогава са строили училища и е имало образование и учители...За днес не ми се говори...тотална простотия и безхаберие и от учители и от ученици..
  • 69 Димитър Кънев

    0 0 Отговор
    Японците създали супер компютър и го изпробвали.Задали му въпрос-как ще живее средният японец през 2000та година.След кратък размисъл компютъра отговрил-Средният японец ще живее като БЕЙ.Хвърлили поп и се паднало да разберат как ще живее българинът. След доста размисъл на екрана се появил надпис.Не ми е удобно да отговоря.След доста щтраканици. компютърът отговорил.България е 150години назад и 45години встрани от всеобщото човешко развитие.Е другари и другари все още ли мислите че герберското управството на комуниста Бойко Борисов е полезно за България.Време е да вземем тоягите избори и да ги изметем от властта,защото Бойко не само вреден а и опасен за държавата България.
  • 70 Стоян

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "filo":

    А един да каже нещо за Тодор Живков щ, щото всички са носталгични от както го няма Живков на власт дето незнам кво толкова не могат да преодолеят липсата и да продължат напред. Кажи им го, fiki къв е бил Живков иначе всички сме в носталгия поради липсата му.
  • 71 иван

    0 0 Отговор
    Глупостта я насърчава бога ви слънце , за да изпъква . Тошо си вземаше умни хора от които се учеше .Това , че някои от тях прекаляваха със сервилността си е техен проблем . Не споменавате нито едно има с което да докажете тезата си , което е показателно .