29 Ноември, 2017 09:59 6 452 43

Как се живее в София?

  • софия-
  • ремонт-
  • йорданка фандъкова

Защо протестираха срещу Фандъкова ли? Ами защото София е град, в който все по-трудно се живее, твърди проф. Ивайло Дичев и изброява генералните проблеми на българската столица

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тази неделя доживяхме протест срещу кметицата. Перлата в короната на Борисов, избраница от първи тур, любимка на медиите. И изведнъж - оставка. Каква неблагодарност само! Шествието, организирано от неправителствената организация „Спаси София“, събра към двеста човека, повечето от които бяха млади хора. Вероятно те са единствените, които могат да разбият тежкия консенсус около разлагащия се труп на столицата.

Както през 1989 година, и сега на преден план бяха екологическите искания, които звучат най-неполитически. Страхът да бъдеш обвинен в политически искания е наследство от тоталитарната пропаганда, а г-н Борисов и верните му медии са се научили ловко да играят с него. Но разбира се, че всяко искане за оставка е политическо - просто в случая не е партийно.

Софийски безумия

Българската столица е сред най-замърсените градове в Европа, което се дължи не на последно място на паветата, между които се събира мръсотия. Да добавим и обстоятелството, че повечето улици на София практически не се мият (за нашата мога да го кажа от лично наблюдение).

Организаторите на протеста твърдят, че капката, накарала чашата да прелее, е злополучният ремонт на „Дондуков", преименуван във Фейсбук на булевард „Фандъков". Темата „павета" съдържа елемент на абсурдизъм - обявиха ги за културно наследство, а няма майстори, които да ги редят що-годе прилично. И затова всеки път, когато ги пренаредят, става по-лошо. Подобна настилка е подходяща за малки или пешеходни улички, не за големи транспортни артерии като „Дондуков“, но кой да ти прави такива тънки дистинкции…

Безумното следствие от политиката на паветата можете да усетите със седалищните си части, ако преминете по „Иван Асен II", превърнал се в лунен пейзаж само година след ремонта. Вярно, че едни хора, които се самонарекоха „стари софиянци", искаха паветата от детството си, но градоустройството все пак следва да е експертна дейност, не предизборна агитация.

По-тежкият проблем на „Дондуков" (както отбеляза арх. Попов) е липсата на всякаква стратегическа мисъл - ремонтът можеше да се използва например, за да се измести трамваят от средата на платното. Протестиращите велосипедисти пък бяха потресени от новия тип велоалеи, с които общината навярно се опитва да отчете еко-дейност. Става дума за едни гумени первазчета, с които велоалеята е отделена от платното. Върхът на глупостта е „Раковска", където алеите са две, от двете страни. Резултатът е две в едно - сериозна опасност за велосипедистите и значително стеснено улично платно. Стратегическият размисъл би предвидил откъде докъде ще се придвижва човек с велосипед, къде би го паркирал, та да продължи с метро или влак. Тук няма нищо такова - идеята, както я разбирам, е не да се облекчи градският транспорт, а да се даде възможност на богатите обитатели на центъра да се разхождат с велосипеди. Но понеже мястото е изключително неприятно за такива разходки, велосипеди почти няма. Главното обаче не е какво казвам аз, а че протестират самите велосипедисти.

София - такава, каквато я направиха

Като споменахме транспорт, нека да попитаме и автомобилистите. Движението в София е чудовищно, още по-чудовищно обаче е това, че нищо не се предприема. Като започнем от отбиване на движението и регулиране на онези кръстовища, където сега се преминава по законите на джунглата, и стигнем до проклетите подземни паркинги около посещаваните части на града, които вече трети мандат не се строят. Чакам момента, в който изнервените автомобилисти просто ще оставят колите си в задръстването, ще хвърлят ключовете и всичко ще спре.

Общината се хвали с метрото. Но нека имаме предвид, че то беше започнато в началото на 1970-те от Живков, а по-късно бе реанимирано от Софиянски. Допускам, че онази частна компания работи добре под земята. Но това, което виждаме над нея, е ужасно. Някакви плексигласови, неугледни съоръжения, подходящи за провинциална автогара. Евтинджийско, грозно.

Да говорим ли изобщо за естетическото ниво на столичния град, който наскоро съвсем сериозно претендираше за европейска културна столица? Протестирахме срещу вандалското разрушаване на паметника „1300 години България" и замяната му с това сувенирно лъвче, снабдено с карта на „велика България" - провокация срещу съседите ни, вероятно за по-успешно европредседателство. Крайнодесните вече започнаха със факелните сборища около него - честито! Ще кажете естетиката интересува малко хора, а те няма и да вдигат много-много поглед към стъклено-металните паралелепипеди, като онова отвратително грозилище на пл. „Македония". И веднага ще се намерят контра-експерти, които да кажат: Въпрос на вкус, на мен пък ми харесва. Но отвъд естетическите съждения ще отбележа, че подобни мастодонти натоварват силно градското пространство, когато то не е подготвено да поеме нови обитатели и автомобили. Затова градостроителите обикновено ги изнасят извън централните градски части. Тук-там хората взеха да се усещат и да протестират срещу свещената частна строителна инициатива, бранейки жизненото си пространство. Ще стават все повече.

В същото време идеите на общината изглеждат все по-нелепи. Една сутрин осъмнахме със зебровидни колчета, нацвъкани направо върху разбитите тротоари. Какъв точно резултат се очаква - да ходим по-удобно по тротоарите? Ама те така ги стесниха с по 40 сантиметра; в нашия квартал вече ходим в индианска нишка. И не беше ли по-разумно да се създаде една ефикасна общинска фирма за глобяване на лошо паркиращите, която при това да дава някакъв приход на общината, наместо да си стои на нула като сегашната? Или друга тема - щяха да правят нещо за Орлов мост, обявяваха конкурси, харчиха пари и накрая нищо. Щяха да трансформират пространствата пред гарата или в трамвайното депо в места за култура - обявяваха конкурси, харчиха пари и накрая пак нищо. На метри от самата община - разбити плочки, чешмата тече, жълтите павета са в плачевно състояние, някакво бетонно ограждение спира достъпа до „Париж“, рекламни пана доминират парламента, а централните площади са превърнати в паркинги... И ако тези теми вълнуват по-слабо обикновения гражданин, има немалко други неща, които пряко го засягат. Как може да няма места в детските градини при всичките приказки за насърчаване на раждаемостта? Докога децата ще учат на две смени, ще стават посред нощ или ще се връщат по тъмно?

Няколко обяснения и най-тъжната констатация

Тук не казвам нищо неизвестно, дори не съм подхванал темата за това къде отива милиард и половина бюджет. Питам се просто защо толкова малко хора се решават да протестират. И защо толкова години вярваме, че нещата започват да се случват. Имам няколко обяснения. Първо, самата г-жа Фандъкова е медийно симпатична, умее да отклони всяка критика чрез изреждане на разни детайли и процедури. Действа терапевтично, така да се каже. Талантът на всеки управляващ е в това да разсрочва исканията, да тушира нетърпението. Второ, заплатите в София са два пъти по-високи, отколкото в провинцията, а и хората тук се сравняват не с Виена, а с Пазарджик. В резултат София е дясна, а откъм десните сериозна конкуренция засега няма. Тук има много пари, съответно и много интереси, които кооптират голяма част от експертната общност. Едни граждани казват едно, други друго, „значи изразени бяха мнения" - караме както си знаем.

За накрая оставям най-тъжната констатация. Казвам я като „стар софиянец“ - в смисъл, че съм наистина стар и съм роден в София. Тук няма градски дух, какъвто можеш да усетиш в Пловдив, Русе или Търново например. Повечето хора са дошли отнякъде, за да изкарват пари. Емоцията обаче са оставили в онова място, откъдето идват родителите или прародителите им и където мечтаят да се върнат след пенсия. Децата си пък подготвят за заминаване в чужбина, защото какво да правят тук. И в тази въртележка софийският живот добива усещане за временност. Както когато чакаш в задръстване, без много-много да мислиш къде точно се намираш. Именно тази временност парадоксално прави властта трайна, вечна почти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванов

    27 5 Отговор
    Браво!
  • 2 кореняк софиянец

    36 68 Отговор
    За всичко са виновни селяните от провинцията те най много цапат и миришат. Те ни развалиха хубавия град и правят шофирането в София невъзможно техните стари щайги които едвам се наемат и бълват отровни газове.
    Трябва да се върне незабавно софийското гражданство и да се събират такси от всички провинциалисти които влизат в София. Не трябва да се допускат селяни в центъра най вече.

    Коментиран от #6, #17, #40

  • 3 Пеньо

    25 2 Отговор
    Чета и много от констатациите са верни, но и много от проблемите са "типични" за големите градове. Доколкото съм запознат не е праставано да се работи по тях. Но постепенно осъзнах, че това си е обикновено плюене и не се отчита нищо положително. И така до момента, в който прочетох " Протестирахме срещу вандалското разрушаване на паметника „1300 години България" и замяната му с това сувенирно лъвче, снабдено с карта на „велика България" и ми светна - поредната платена антибългарска кампания, събрала само 200 човека! Какво, бюджетът ли е ограничен?
  • 4 Още малко за Дондуков

    16 4 Отговор
    Проблемът не е в паветата. Който се е разходил из разни европейски столици, ще ги види навсякъде. Щом могат те да ги поддържат и да няма проблем там, защо има тук? Нека желаещите да се разходят по Шейново и около 18 гимназия и ще видят една настилка от павета и дзифт. Където не е копано, не е мръднала над 60 години. Велоалеите може да се правят в малките улици, за да не пречат на другите превозни средства. Примерно от октомври до април почти няма велосипедисти. Не са много и през другото време, т.е. толкова пречки за другите, заради толкова малко хора. Да не говорим, че волоалеята от Дондуков, може да минава по Московска. Друг проблем на Дондуков е третоара. Той е на вълнички. Може би там може също да се сложи асфалт?
  • 5 Gast

    14 6 Отговор
    Браво!!!! Много точно!
  • 6 Кореняк несофиянец

    50 19 Отговор

    До коментар #2 от "кореняк софиянец":

    Неуважаеми господин ''кореняк'' софиянец, дали си наясно,че с парите на ''селяните'' от провинцията се формира голяма част от бюджета на София.? Дали си наясно,че благодарение на тях имаш асфалт, метро и какво ли още не?
    Дали си наясно,че без тяхната работна сила чуждестранните инвеститори не биха и помислили да си вложат парите си в тази клоака наречена столица?
    Какво ли те питам,за такива като теб е нормално да искат да се ползват само от благата дадени им наготово и да плюят по недостатъците идващи с тях.
    Като си толкова недоволен ''кореняк'' софиянец(няма да те питам от къде е дядо ти) защо не излезеш на протест?
    Защо не направиш нещо за промяна на ситуацията или пак чакаш ''селяните'' от провинцията да свършат нещо вместо теб?

    Коментиран от #11, #18, #24, #38

  • 7 дистинкция

    0 2 Отговор
    Разграничение
  • 8 Различен

    18 14 Отговор
    Боже, Боже, какъв смешен плач!
    Автора съм го слушал няколко пъти по тАлевизията и е доста елементарен. Сега казва няколко истини, но забравя най важното!
    След като София е толкова зле, просто направете Столица друг град в България и за някакви си 10-20 години, ще си станете същото кално село, каквото сте били преди 130 години! Тогава е имало градове с по 50-60 хиляди души население и цялата Европейска култура е влизала от там, а София е била едно КАЛНО село с 10-15 хиляди души население!
    За 130 години, единственото което доказаха софиянци е, че са некадърници и не могат да управляват собствения си град, камо ли държавата!
    Време е управлението, на тази забравена от бога държава, да бъде поето, я от добруджанци, я от балканджии я от тракийци!
  • 9 Селянин

    8 3 Отговор
    Да се отдели в отделна държава
  • 10 Зико

    10 0 Отговор
    Най-ужасни са ръчно управляемите светофари до халите (наречени от някой шегаджия "интелигентни"), които всяват ужас при преминаване на кръстовището там. Неведнъж съм гледал как чужденци и др. хора преминават ужасени на бегом на червено, щото зеленото не свети.

    Коментиран от #13

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 УЖАСТ

    7 1 Отговор
    Много истина....за жалост!!!
  • 13 Зико

    14 2 Отговор

    До коментар #10 от "Зико":

    Ръчно управляеми светофари се слагат на отдалечени места, където автомобилния трафик е голям, но много рядко минава някой пешеходец.
    Но да сложиш такъв светофар в центъра на града, където за пешеходците би трябвало да има улеснения, а не затруднения, си е едно чисто чиновническо безумие!
  • 14 УЖАСТ

    1 2 Отговор
    Много истина...за жалост!!!
  • 15 УЖАСТ

    3 2 Отговор
    Много истина...за жалост!!!
  • 16 УЖАСТ

    2 1 Отговор
    Много истина...за жалост!
  • 17 Гост от село

    18 10 Отговор

    До коментар #2 от "кореняк софиянец":

    Ама като прибирате парите от наемите те не миришат а? То дали ще сме ние или цигани, турци, американци, китайци, сирийци, все някакви хора ще дойдат от някъде. Това е световна тенденция, населението на планетата расте. Когато спрете да живеете в миналото, ще спрете да страдате.
    Разглезени софийски лигльовци.
  • 18 filo

    11 4 Отговор

    До коментар #6 от "Кореняк несофиянец":

    Браво за "компетентното" и в никакъв случай не нагло изказване. Поклон пред теб и благодаря за всичко, защото преди да ни удостоиш с присъствието си в София нямаше нищо. Добре е, че ти дойде та да видим благата отблизо. Ти нали дойде, за да ги създадеш и дано никога не се върнеш на село.
  • 19 я съм си от село

    15 9 Отговор
    Пускаш телевизора - 10 мин. циврещи софета нещо се оплакват ,вземаш си всекидневник - 5 страници същите софета па реват ,по нета -па софета Ае стига сте равали бе маскари , кат не ви отърва марш с мотиката на село , да помагате на баба и дедо .
  • 20 Хан Крум

    15 7 Отговор
    Мечтата ми е да видя за 1 ден гр. София само със софиянци! Ще ми се разкарат 1 млн. селяни - дразнители!

    Коментиран от #22

  • 21 Morgoth

    8 0 Отговор
    В статията прозира мнението "Вие селяни дето дойдохне от повинцията ни опропастихте хубавия град", само че изказа е доста по-интелигентен. Твоята София, професоре няма да се върне, също както и твоята младост. Времето върви и сега София не е малко градче с дух, а европейска столица с бизнес.
    Има ли некадърност и корупция в София? Има, разбира се, къде в нашата мила родина няма? Само че в София е много по-добре от повечето други градове, затова и продължава да се пълни, за разлика от другите.
  • 22 Гост от село

    6 0 Отговор

    До коментар #20 от "Хан Крум":

    На мен мечта ми е да видя кулите близнаци в New York.
  • 23 гост

    10 0 Отговор
    Винаги се започва с разделение на хората, обитаващи един град. Защо е пълно със селски манталитет в градовете? Защото комунизмът насочи селяните към панелните градове, докато на Запад малките села около градовете са предпочитано място за живеене (къща с двор), имат редовен транспорт и цените на къщите там са по джоба на повечето семейства. У нас столицата е мястото където има що-годе добро заплащане и всичко друго е подигравка с човек. Не е допустимо един инженер в столицата да взима 2000лв, а в провинцията 600лв за обсолютно същото нещо. Много по-лесно се живее със семейство в малък град, но ако нямаш с какво да храниш семейството си и да си плащаш ипотека/наем какво правиш?
  • 24 булит

    13 4 Отговор

    До коментар #6 от "Кореняк несофиянец":

    чакай малко бе пич, в държавния бюджет влизат пари няма значние дали живееш в софия или не, това няма нищо общо и 2-ро: според теб нормално ли е в град за макс 700-800хил човека да живеят 3 милиона? 7 км с кола ми трябва 1 час защото софия е пренаселена? не че се правя на столичанин и софия и моя, но примерно ако ти си от бургас ще ти е приятно ли Бургас да не пренаселен и вместо коли с бургаски регистрации половината да са софийски? Веднага ще се почне "кво правят тия шопи тука'? е същото е и тука, не че дела на "столичани" и "провинциалисти" хората са си хора

    Коментиран от #25, #27

  • 25 Асен

    2 1 Отговор

    До коментар #24 от "булит":

    Аве в София сме поече хора от хората по селата, то се знае. Президента ни Първанов да не живее у Мездра, от София е човека, знае как става!
  • 26 dodo

    6 0 Отговор
    В повечето Европейски столици има централни улици с павета! Друг е въпроса какви некадърници ги слагат, за да може фирмата да усвои едни пари! Метрото и под земята е трагедия, може да се види какво става в Младост 1 и в двете станции на дружбите как при дъжд и сняг текат! 1300 години паметника беше просто безумно творение и по-добре без него. Относно Данчето не съм гласувал!
  • 27 Кореняк несофиянец

    22 4 Отговор

    До коментар #24 от "булит":

    Да,в държавния бюджет влизат пари от всички общини,само че София е градът,който получава колосални суми от същия този бюджет събран от всички. По-голямата част от останалите общини се самоиздържат,но за София е различно. Всички останали общини са нетни донори за столицата.
    Съгласен съм,че пренаселването е дразнещо навсякъде,но в София то е резултат на държавната политика водена през последните близо 30 години.Когато концентрираш всичко( здравеопазване,образование,икономика и т.н.) в един град,нормално е всички да се насочат натам. Не живея в столицата,но ги разбирам хората заселили се там. Все пак не са отишли от много хубаво по родните им места или защото им харесва много София.
    София е такава,каквато е в момента до голяма степен благодарение на хората от провинцията.В положителния и отрицателния смисъл. Плюенето от страна на псевдо кореняци към ''селяните'' от провинцията звучи толкова смешно,колкото бургазлий да плюят по туристите лятото.

    Коментиран от #32, #34, #36

  • 28 Ввв

    7 1 Отговор
    Зле скалъпена статийка от поредния драскач "разбирач"
  • 29 брррр

    2 1 Отговор
    думата "дистинкции" отдавня не я ползваме в София

    джаст со ю ноу
  • 30 ТНТ

    7 1 Отговор
    Градският дух на София се стопи постепенно с прииждането на провинциалисти, работещи в Кремиковци и градския транспорт тогава и много рязко след отмяната на софийското жителство! И, авторче, метрото не е на частна компания!...
  • 31 ЖИВЕЯ В МАНХАТЪН ПРОБЛЕМ ЛИ ИМА

    6 3 Отговор
    В София като съм ползвам услугите на местен преводач понеже не им се разбира какво фъфлят тея селяци .Тея хора там не са чисти българи а се доближават по скоро към албанците както и манталитета им .Ако се отделят ще е най добре за България въпреки че тогава няма да има от къде да смучат и ще се самоизядат .
  • 32 булит

    5 0 Отговор

    До коментар #27 от "Кореняк несофиянец":

    Незнам човече според мен всичко е психологически. Където има хора там има и развитие. Всеки си вика в софия е най добре и за това става така. И 2ро добре нека е пренаселено НО С ХОРА , куцо кьораво сакато кола кара вече...улиците празни колите пълни, после горивото било скъпо..да добре
  • 33 Papi Hans

    0 0 Отговор
    ... но всичко е точно!
  • 34 Morgoth

    5 6 Отговор

    До коментар #27 от "Кореняк несофиянец":

    Че София е богата заради постоянният приход на хора е напълно вярно, но че София се храни от провинцията е много, ама много грешно. 1/4 от работещите в страната работят в София за двойно по-високи заплати, от бизнеса пък сигурно много повече като процент е в София. Всичко това води до огромни приходи от данъци. Как ти се струва Видин ли изхранва София или София изхранва Видин?

    Коментиран от #35

  • 35 Различен

    10 2 Отговор

    До коментар #34 от "Morgoth":

    Със сигурност Видин изхранва София! Не е обратно скъпа!
    Какво производство или селско стопанство има във София????
    А проблема, че всички фирми са регистрирани в София и плащат данъци там, а не по местата, където им е реалният бизнес е фактора докарал до това!
    Трябва коренна промяна в разпределението на парите и от ДДС и от данък печалба! Трябва % от тях да остава за общините, а не те да зависят от благоволението на поредният дерибей управляващ България! Колкото е генерираният оборот, реализираната печалба, толкова ще е по-голямо и отчислението за дадената община!
    Тогава самите общини ще имат независима от София политика и такава независеща от момента и управляващите, за вземане на решения касаещи дадената община и желаещите да инвестират там!
    Иначе стават простотиите, като в Русе.
    В София синьо правителство, в Русе червен кмет! В София червено правителство, в Русе син кмет. И то по няколко мандата. И съответно Русе вече е свършен град, защото зависи от благоволението на власт имащите в момента, а не на обективни, природни или регионални обстоятелства!
  • 36 Шопо

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "Кореняк несофиянец":

    Браво баце, добре казано.
  • 37 Жоро

    9 0 Отговор
    Като чета за "кореняци софиянци" .... На мен пък ми е най-смешно, че от всеки двама "софиянци" всеки първи и втори се изкарва "кореняк", при все, че преди 130 г., след освобождението, в София не са живеели повече от 12 хил. души. Така стигаш и до извода, че в София във всяко семейство са се раждали средно по около 50-60 деца. Безпрецедентен демографски взрив. Смях.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Зък

    6 1 Отговор
    Как се живее ли? На гърба на провинцията!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Иван

    0 0 Отговор
    Още когато слагаха ограничителите "перка на акула" на Графа се чудех кметицата Фандъкова схваща ли какъв ужас за хората ще последва, сега ранените се увеличават, остава само и да загине някой.
    Ами естетическите й критерии - тя харесва графитите по транспорта, подлезите и пр. като прекрасно изкуство. Боже, упази София най-сетне!
  • 43 ivo

    0 0 Отговор
    SOFIA E MALAK GRAD SRAVNINIE SAS MASKVA LONDON ILI ISTANBUL A NAI GOLEMITE SELQNI JIVEQT IMENO TAM VAV SELO SOFIA