19 Декември, 2017 11:00 10 923 18

НДК е прокълнато място. И не прощава

  • ндк-
  • евгений дайнов-
  • европредседателство

Бившите членове на БКП, днешни величия на ГЕРБ си представят, че ще "председателстват Европа"?

НДК е прокълнато място. И не прощава - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

НДК е прокълнато място. И не прощава.

От коментар на политолога Евгений Дайнов за OFFNews, споделен от "Капитал".

Оня ден отивам на Панаира на книгата в НДК. Почвам от четвъртия етаж с идеята да се придвижвам надолу: така в момента, в който ми писне, ще съм долу пред изхода, а не горе под покрива.

Покривът обаче – добре де, таванът – в този случай си имаше други планове за мен. В края на редицата сергии на четвъртия етаж внезапно от тавана руква малко водопадче. Многократните опити на организаторите и на пострадавшите да намерят някой служител на НДК не доведоха до нищо. Беше събота – почивен ден за всички служители и особено на НДК.

Докато премятах кашони с книги, размишлявах. За председателството, разбира се. В което основната цел на нашите управници е "да не се изложим пред чужденците". Само че те го разбират в смисъл да няма кой да протестира срещу извращенията им. А то се случва в буквалния - таванът на НДК тече. Тече и ще продължи да тече, защото няма как да стане инак.

Ако единствената ти цел е да не се изложиш пред чужденците – ще се изложиш. Неминуемо е. Напълно неизбежно. Защото, докато се притесняваш дали не ти миришат краката, ще се размирише нещо друго.

Отсега гарантирам, че сърцето (както си го представят нашите хубавци) на председателството – НДК – ще тече. Тоалетните (доколкото ги има) ще се запушват и върху тях ще бъдат слагани найлонови пликчета, увенчани с надпис на амбалажна хартия: "Клозета не работи!". Уханието ще се стеле нагоре поне до мецанина. Няма да работят асансьори и врати. Отвън, пред входа, ще се наводнява, което на свой ред ще откъсва плочките от техните котви и те ще джвакат, типично по софийски, докато ти пръскат рядка кал по обувките.

Казваме: корупцията е навсякъде. Как изглежда това? Ако си фирма по ремонтите на НДК-тата, си подготвяш нещата с поръчителите на ремонта, така че да получиш поръчката. После връщаш част от парите обратно на поръчителя под масата. После си извън неговия контрол. Как ще ти държи сметка за качеството на ремонта, след като е взел пари от теб?

Затова каквото и председателство да се задава, никой няма да си мръдне пръста за това НДК да не продължи да се разпада върху главите на другарите от Европа.

Дори цялата работа да не беше обречена от корупцията, има нещо дълбоко нездраво (чумаво, тифозно, туберкулозно) в главите на онези, които си представят председателството върху страните - членки на ЕС, като лъсване на емблематична тоталитарно-комунистическа сграда. Това, от една страна, издава техния, на тях самите, базисен, битов комунизъм – представят си демокрацията като Бай Тошо с малко лустро (без изходни визи, например). От друга, урочасва цялото начинание от самото начало.

Защото, бидейки замислен като апотеоз на "реалния социализъм", НДК е прокълнато място. И не прощава. Въпреки потягането на зала 1 и появата на "Перото" всичко това в някаква степен продължава и днес. Защото е закодирано – не в архитектурните решения, но в идеите на режима, способен да породи подобно мрачно чудовище.

И тук – точно тук, в търбуха на кацналата върху баира бетонна тарантула, бившите членове на БКП, днешни величия на ГЕРБ си представят, че ще "председателстват Европа"? Работата е урочасана от самото начало; катастрофата е неизбежна. Корупцията, довела до водопада на четвъртия етаж от оня ден, е само едно от наследствата на злокобното творение НДК. С интерес чакам да видя какво още предстои.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 стига

    55 25 Отговор
    Защо ни занимавате с мозъчното безсилие на тоя брадясал индивид?Да плюеш по корените си /мръсен комунист/ е признак единствено на слабоумие и раздвоение на личността!
  • 2 Бесен Язовец

    32 8 Отговор
    Фирми на разни мургавелковци взимаха поръчките за НДК и после отчет при местния ковчежник за всяка една такава ГЕРБ си имат отговорник господин ,,таен уртак" по общините е същотото за кварталите Надежда ,Свобода, Връбница и Люлин е Митко Каратиста всички парички от поръчки като озеленяване и тем.подобни идва господина и си прибира % нагоре пътя на парите не знам.

    Коментиран от #16

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 гост

    39 11 Отговор
    Не харесвам злобата в статията! И смятам за тесногръдо подобно възприемане на НДК. По тази логика г-н Данов отрича всичко построено от периода, който критикува, а тогава са поставени основи, без които страната ни ще ше да прилича на замръзнало в развитието си африканско племе. Сега не е време да отричаме и рушим, а трябва да използваме построеното и да го надграждаме! И в тази връзка разбира се, че трябва да се оправи и поддържа цялата сграда, не става само със залата, входа и стълбите до залата!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ааааа

    13 9 Отговор
    Хайде сега всичко да енаред, и тия ще се пукнат от яд. Хората са оптимисти, нищо, че Курнелий Дайнов им обяснява колко е зле всичко.
  • 8 Жени

    30 9 Отговор
    Много злоба и безсилие в тази статия. Грозна работа другарю ДаЙнов.
    Излезте от депресията в която се намирате.
  • 9 Куратор

    20 3 Отговор
    Коментарите слава на Бога ме обнадеждиха! Има и здравомислещ народ! Долна пияница е Дайнов! След всяка глътка алкохол става все по-отвратително зъл, досущ като освирепял средностатистически комунист. Но ако се вкамени от пиене и злоба, може да се дава на децата като лош пример. Може да го монтираме на мястото на " 1300 години България"
    Който разбрал, намигването - разбрал. ;)
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 уха буха

    10 4 Отговор
    Харесвах Дайнов, изглеждаше ми интересен, неочакван в оценките си, нетрадиционен. Да де, ама това не означава дребнав, вманячен и едностранчив. Тогава не е политолог, а партиец. Кофти! Прочетох оня ден една статия за някакъв гьол в НДК, била от него, е няма що, голем проблем, най-големия от големите, протекло нещо, тук пък звучи като шаман и оракул. Сега чета Алексиев, Минчев, Христов, дори Сашо Йорданов, този и Андрей Райчев ги прескачам, разбрах, че е Дайнов от това, че четейки ми се пригади.
  • 12 Гого

    9 8 Отговор
    Мястото не е прокълнато просто е една перачница за пари на корумпираните Гербаджии!
  • 13 Густо Майна

    5 5 Отговор
    Цяло лято слушах как Бойко I Великодушний и компания отпуснали 4 млн. за дълго чакания ремонт на Зимния дворец. Че и предавания как, и какво ще се отвършва по съоръжението. Изведнъж ни в клин, ни в ръкав, така по тъча казаха, че ще похарчат 45 млн. за СПЕШЕН ремонт на НДК... Дайнов е прав - да не се изложим пред чужденците. Или поредния ленински съботник! А качеството на ремонта? Като гледам как стават на юфка гербаджийските пътища?!
    В Пловдив имаме /всички го имаме щото е в България/ един доста голям и единствен с двуредови трибуни стадион в България. 26 год. чака някой да го завърши, че и вече се руши построеното. Тези 45 млн. щяха да свършат чудесна работа в случая, с нещо истинско и видимо насреща!
  • 14 Чичо Ангел

    5 6 Отговор
    Евгений, велик си !
    Дебелото Лили да те курдиса на входа да посрещаш евроделегациите. Така , де , един представителен човек. А не някой от гербаджийските лакеи.

    Инфо само за по-младите читатели. НДК по замисъл и задание е проектиран и построен като конгресен център на БКП. Голяма основна зала , в която да ръкопляскат на Тато, и малки такива, кътедо да си клатят.............в почивките, между ръкоплясканията.
    Отрит 1981 година/може дабъркам 1-2/ години. Събираха ни там като стадо на абитуриенски балове.
    Той Бойко сънува такава тоталитарна картинка, но се пробва да я прави в Арена-армеец.

    Нищо , де, сетих се за Ким Чен Ун и площада със строени поданниците. Едно време в Универсиада ходехме да тренираме за манифестации. Аман от комунисти , като бойко, цецка, цецо, каракачана,валиери,болен и т.н

    Ей, Дайноооов...........
  • 15 ААА

    2 3 Отговор
    Всъщност , в първата част на коментара(а тя е по важната, и смислената) Е. Дайнов говори за въпиющата корупция , която ни заобикаля, и смазва всяка една иначе добра идея, като се почне от пътищата, панелките , училищата, детските градини, и болниците, театрите и обществените сгради- всичко тече , дори и парламента(имаше скоро такава статия) Гда. управници кога ще намерите правилните хора за отговорните дейности , и тези хора да кажат както едно време- Залагам си главата, жената , колите и собственостите , девственият си задник , честа си на наследствен майстор и професионалист , но да го направя да не тече, това нещо 60-100 години.
  • 16 555

    4 3 Отговор

    До коментар #2 от "Бесен Язовец":

    Бате Бойко става всеки ден в 5 часа и започва да ви чисти л..нцата. Знаеш ли защо ? Ами защото у нас всички знаеме какво се случва, не си единствен, само че бате Бойко е единственият който прави нещо, а накрая се оказва че всички знаеме какви са чуждите л..на ама собствените си не виждаме
  • 17 Койчо

    2 2 Отговор
    Един войник падна в шахта в НДК,когато се строеше.Старшината нареди да се изсипе бетон върху трупа. Няма и заупокойна молитва.Китайците не оставят непогребан и неопят,защото духа на починалия се превръща в гладен дух и преследва и вреди на живите.
  • 18 Чичо

    0 2 Отговор
    Дайчо е прав, дано не им се до ака на гостите много,че оплескахме председателството. Не е нужно да си пророк за да го усетиш.