30 Декември, 2017 23:00 1 856 3

Янаки Стоилов: Да не приватизираме БСП

  • корнелия нинова-
  • бсп-
  • янаки стоилов-
  • приватизация

Все повече хора осъзнават, че проблемът не е само в управлението на ГЕРБ, а и в установения социално-икономически модел

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Оценката за приватизацията като цяло е ясна - икономически неефективна, дори разрушителна, и социално несправедлива, дори грабителска.

Това коментира в профила си във Фейсбук политикът от БСП Янаки Стоилов.

ГЕРБ нямат никакво намерение да ревизират икономическите последици на приватизацията. Заради това предложението им за отпадане на давността за деянията, свързани с приватизацията, е подвеждащо. Освен това то противоречи на правовата държава. Да не се окаже, че управляващата партия ще е на закриляните приватизатори, а опозиционната - на преследваните приватизатори. Проблемът е да не останем без истинска партия на хората на труда.

По отношение на вътрешните процеси в БСП искам да напомня, че магиите са с кратък живот. Политиците работят на терена на действителността и трябва да убеждават с това, което правят, а не с внушения. Според мен част от проблемите на Нинова като председател идват от собственото й ръководство, от най-близки до нея хора, които са готови да направят партията заложник на собствените си претенции. Те прехвърлят натрупаните проблеми само върху предишното ръководство. Нито почтеността, нито политическите способности се определят на поколенчески признак.

Ако всеки се опита да съчетае своите амбиции с интересите на партията, то тогава няма място за диспечери, които да нареждат кой как да участва в партийния живот.

Хората, които по определени въпроси застъпват различно мнение от председателя, също са различни - за добро или за лошо. Например не може да се каже, че хората, които се отнасят критично към приватизацията, го правят, за да се злепостави председателят на партията. Важното е всички ние да не допуснем БСП да се приватизира като "Техноимпекс". БСП не подлежи на приватизация.

Все повече хора осъзнават, че проблемът не е само в управлението на ГЕРБ, а и в установения социално-икономически модел. Поради това БСП трябва да показва политика, която я прави различна от другите партии, да се изявява като истинска алтернатива, която дава оптимистична перспектива на страната. Например - не трябва ли всички лечебни заведения, ако искат да се финансират от НЗОК, да се регистрират по отделен ред, различен от търговския? Който иска да работи с печалба, да работи чрез финансиране само от пациенти и частни фондове. Това е най-чистият начин да се раздели потокът на публичните средства от този на частните. Иначе ще се окаже, че продължава привилегированото положение на търговците в здравеопазването. Те ще продължат да получават и обществени пари, и пари от пациентите, а парите, които отделят хората и държавата, все няма да стигат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПИЧ

    6 1 Отговор
    Късно е ЧАДО ! От 90-та година си в НС и в ръководството на БСП - гледаше как КРАДАТ ДРУГАРИТЕ ...как ФАЛИРАТ БГ - но си траеше ! А сега като ти биха шута - говориш !
  • 2 ЦРУ

    5 1 Отговор
    Тя България е все още тяхна,на комунистите!В Народното Събрание всички партии са с комунистически генезис и имитират демокрация!:)
  • 3 Център дясно

    2 3 Отговор
    Янаки е умен мъж и един от малкото в БСП, които са достойни за уважение. Точно за тези му качества собствената му партия не го допусна до повисоки позиции, защото те толерират послушните натегачи, а не можещите и знаещи хора. Жалко за талантливия политик.
    Но Нинова както е тръгнала може да приватизира БСП заедно с ГЕРБ.