7 Януари, 2018 11:00 7 642 27

"Всички недоумяваха, че се връщам в България"

  • българия-
  • връщане-
  • ес-
  • работа

В България се живее все по-добре. И все повече висококвалифицирани млади българи решават да се завърнат в страната

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Кореспондентът на германската обществена радио-телевизионна мрежа ARD Сръджан Говедарица пише следното в своя репортаж по повод българското европредседателство: „Откакто влезе в ЕС, България успя да постигне напредък по почти всички икономически показатели. До 2015 година страната получи от ЕС над 12 милиарда евро, отбеляза стопански ръст от 9 процента, а за този период брутният ѝ вътрешен продукт се удвои. (…) Страната обаче има да извърви още дълъг път. България е смятана за най-бедната страна в ЕС и действително заема последните места по различни показатели. Освен това, заедно с Румъния, все още се намира под наблюдението на Еврокомисията. Основните проблеми са организираната престъпност, корупцията, дефицитите в съдебната система. Те пречат на инвестициите, а по този начин забавят и икономическия растеж".

"София вместо Силициевата долина"

В своята кореспонденция Сръджан Говедарица дава и оптимистичен пример - авторът ни среща с двама млади българи, завърнали се от чужбина, за да работят в родината си. Същата тема присъства и в обширен репортаж на швейцарския „Нойе Цюрхер Цайтунг”, озаглавен „София вместо Силициевата долина". В него между другото четем:

„Родителите на Мариела Станулова имали сериозни съмнения в здравия разум на дъщеря си. След като завършила Лондонското училище по икономика (LSE) и елитния американски университет Принстън, тя започнала работа като инвестиционен банкер. По всичко изглеждало, че ѝ предстои кариера в самото лоно на световната икономика. Вместо това обаче Станулова се върнала в София - скромната столица на най-бедната страна в ЕС. „Всички недоумяваха", спомня си Станулова. То е все едно талантлива оперна певица да обърне гръб на нюйоркската „Метрополитън Опера" и да отиде в някой провинциален театър.

Станулова, която мисли и говори бързо, не допуснала някой да я разубеди. За разлика от своите родители и познати, тя не смята, че завръщането ѝ е стъпка назад в професионален план. Постъпила на работа в една международна консултантска фирма, след което се прехвърлила в руска инвестиционна банка. На 26-годишна възраст подготвила сделката за продажбата на луксозен хотел в София. „В Америка един младши партньор никога не би получил подобна задача", казва амбициозната вишистка и споделя, че се отказала от живота си в чужбина заради една връзка. Но за решението ѝ имало и чисто икономически причини. Финансовият и IT-секторът в България процъфтяват, поради което там заплатите бързо растат. А и разходите за живот са сравнително ниски - както за жилище, така и за всекидневни нужди. Освен това семейната мрежа поема грижата за децата, която на запад струва немалко пари.

Красен Станчев, професор по икономика в Софийския университет, също разказва за завърнали се в страната млади хора, които установяват, че в крайна сметка в България са много по-платежоспособни, отколкото в Лондон например: „Реалните приходи на едно домакинство се повишават, а това мотивира някои добре образовани трудови мигранти да се завърнат в страната", казва Станчев.

"Нетната емиграция спада"

За миграционните движения има само приблизителни оценки. Според данните на държавната Агенция за българите в чужбина, близо 3 милиона души - квалифицирани или неквалифицирани - работят извън страната. Но тази бройка трябва да са възприема с предпазливост. Националистическите кръгове в администрацията клонели към преувеличения, твърдят независими наблюдатели. В сметката били включвани например и представители на българските малцинства в други страни. Икономистът и експерт по миграцията Красен Станчев смята, че трудовите мигранти са около милион - тоест, една седма от българското население. „Това изтичане на мозъци, което е много болезнено за тукашната икономика, продължава, но нетната емиграция спада, защото хората започнаха да се връщат", обобщава Станчев.

Вятърът очевидно е сменил посоката си - това забелязва и младата банкерка Мариела Станулова. Тя е сред основателите на мрежата „Тук-Там", която събира млади българи и българки, планиращи да се завърнат в страната. „Тук-Там" организират и трудова борса под мотото „Кариера в България - защо не?", интересът към която е огромен. През 2017 година в нея са участвали повече от 1 500 търсещи работа и над 100 фирми - три пъти повече, отколкото през 2008. За участие се записали дори IT-специалисти, които обмисляли дали да не напуснат Силициевата долина, за да се върнат в София. Повечето желаещи да се завърнат в България са на възраст между 22 и 26 години", четем в статията на Марко Кауфман Босарт, публикувана на страниците на "Нойе Цюрхер Цайтунг".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ключаря

    75 18 Отговор
    Не вярвам на това завръщане.Тук се чувстват добре само свързаните с източването на фондове.
  • 2 а стига бе

    62 6 Отговор
    да..дааа..А ние тук доматите с колците ги ядем...
  • 3 СссереМ

    27 56 Отговор
    Добре че беше Борисов да поеме държавата в свои ръце,иначе досега тук щяха да бродят канибали и роми(електората на червената мафия).

    Коментиран от #4, #6, #9

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 гост

    51 5 Отговор
    "Повечето желаещи да се завърнат в България са на възраст между 22 и 26 години" ...това обяснява голяма част от статията. Тоест хора, които искат да се завърнат в купона, но все още не са навлезли в реалните живот опираш до социалните придобивки и сигурност в БГ. Когато създадат семейства и дойде време да опрат до детски градини, ясли, училища, болници, институции, социална среда на подрастващите и т.н. мнението им ще се промени. Не всичко е е пари и може да се купи с пари... а и защо дистанционната работа на избралите да живеят в България се брои за работа в и за България - ИТ и айтсорсинг? Ами не е!
  • 6 Механикът

    11 27 Отговор

    До коментар #3 от "СссереМ":

    Прав си колега,но защо не споменаваш и ниския външен дълг,утроения БВП,огромния фискален резерв благодарение на борбата с контрабандата и сивия сектор и още много други неща.
  • 7 гражданин

    30 4 Отговор
    има нещо вярно. синът ми работи в IT сектора и понеже снахата все го притиска за чужбина тои все отговаря'-- На мене какво ми етука? ............при 4000 к в евро какво муе?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Голям прос

    36 3 Отговор

    До коментар #3 от "СссереМ":

    Ако циганите бяха електорат на червените, бат Бойко щеше да е вън от управлението. Казвайте нещата с истинските им имена

    Коментиран от #11

  • 10 Голям прос

    32 3 Отговор
    А тая мадама забравя, че тук трябва да се пребори с многото некадърници, назначени по един или друг начин, които ще се опитват да я дискредитират. Иначе няма лошо да се работи тук.
  • 11 СссереМ

    11 15 Отговор

    До коментар #9 от "Голям прос":

    Един въпрос-кой депутат и от коя партия беше подсъдим за купуване на гласове,че не мога да се сетя?И добре че стана депутат та спряха разследването,жокер-получи си и скункса.
  • 12 22 -26 годишни

    25 2 Отговор
    Що за специалисти ? В коя сфера? БИГ БРАДЪР?
  • 13 jambazina

    35 3 Отговор
    Ножицата между хората става все по-голяма. Някои професии са прилично платени у нас, но има други, от обществения сектор, при които заплащането е гавра.
    Като почнат да се връщат за да станат мед. сестри, полицаи, пожарникари, учители, тогава ще се говори за "оправяне".
  • 14 nkavrakov

    25 2 Отговор
    Тази розова статия прекрасно се връзва с ниската раждаемост в България.
    Нека връщащите се да им дойде времето да имат деца и ще си говорим пак.
    Дори в София се раждат вече по малко деца
  • 15 Гого

    28 5 Отговор
    Връщат се ама друг път мокрите сънища на диктатора от Банкя!
  • 16 Нане

    20 3 Отговор
    Пълни глупости!
  • 17 Гост

    18 4 Отговор
    Ще се наиграе момичето. Нека се пробва. Като опре до съд, полиция, като свършат направленията, като извика бърза помощ, не дай си боже да опре до някаква форма на социално подпомагане. Ще дойде време и тя да поостарее и да се грижи за възрастни хора, докато се опитва да изучи децата си. Жалкото е, че ще плаче и ще и се скъсат нервичките, вместо да стои в Англия, да си роди няколко деца и да ѝ е мирна главата. Въртат и се някакви носталгии от детството на момичето и изпада в някакви романтики по родината си. То ако беше толкоз хубаво хората щяха деца да раждат, а не да бягат през глава и да хвърлят камъни назад.
  • 18 Vasik Atanasova

    13 5 Отговор
    лъжи и платени
    герберски статии
  • 19 Нашата действителност

    8 5 Отговор
    Върнали са се да направят някоя и друга далавера, но това е до време. В България абсолютно всичко е подчинено на друга логика която е извън честните правила. Без изключение! Ако все пак има такова, то ще откраднат бизнеса му. Само въпрос на време е да му скроят шапката. Връщат се единици а заминават хиляди. Идващите трябва да проумеят, че скоро няма да има кого да лъжат или ако са наивници скоро и тях ще преметнат. Нагледахме се на млади идващи си покрай НДСВ как станаха милионери за наша сметка.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Ще стане

    7 4 Отговор
    Нещо гнило има в тази новина.Аз виждав хора(млади и стари) които емигрират от Бг-то и много малък % се връщат в страната на чалгата.
  • 22 върнал се

    5 1 Отговор
    Хм...Има нещо вярно, защото и аз се върнах със семейството си след 8 години в странство. Имам три деца.
    Познавам и още три семейства, върнали се...
  • 23 Върнал се 2 пъти

    3 0 Отговор
    От 2 емиграции съм се върнал и не съжалявам за нищо,там се печели добре,но и разходите са солени!А на комплексарите които коментират тук,само далавери са им в главите и всички са им виновни.

    Коментиран от #26

  • 24 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Вярно било ! 30 000 / тридесет хиляди/ медицински сестри са се върнали в България !
    А докторите и даскалите - чет нямат !!!
  • 25 държавата на олигарсите

    1 0 Отговор
    Никой не се връща, всички бягат! Вчера се запознах с едно момче, докторант, заминава за Гемрания. В БАН му давали 400 лв заплата, в Германия 5000 евра, стартова заплата.
    Дали ще се върне? Може, освен ако не е луд.
  • 26 гоу уест

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Върнал се 2 пъти":

    Познавам старшно много хора, които са супер добре, покриват си всички разходи и им остава да заделят нещо настрани, после и хубави пенсии ще взимат. Всеки сам избира пътя в живота си, но пенсионираш ли се УМИРАШ, това е положението, говоря по принцип. Разбира се, за някои българи е трудно да се интегрират на Запад, но повечето стискат зъби и бачкат яко, щото знаят, какво ги чака в Бълхария.
  • 27 гоу уест

    0 1 Отговор
    Не е въпроса само в парите, да живееш в България е РИСК всеки ден, може да те блъсне кола на пешеходна пътека, може да те пребият, ей така, за нищо, циганите ще те оглозгат и оберат, ще ти оберат спестяванията, като фалират поредната банка, ще те обложат с непосилни данъци, може случайно да станете жертва на заблудени куршуми или бомба, децата ви няма, къде да учат, няма лекари, може да има хиперинфалция, може да вдигнат тока, водата, горивата до непосилни нива, няма сигурност, няма свобода, няма гаранции.
    ТОВА НЕЩО НА ЗАПАД ГО НЯМА, хората са усмихнати, спокойни, защитени, всичко е уредено, качествено, институциите работят, всеки получава нужните доходи за да води смислен и достоен живот.