14 Януари, 2018 19:03 3 576 23

Ровиш в миналото на ГУЛАГ? А дали не си луд?

  • гулаг-
  • юрий дмитриев-
  • психиатричен тест

Арестуваният руски историк Юрий Дмитриев ще бъде подложен на принудителни психиатрични тестове

Ровиш в миналото на ГУЛАГ? А дали не си луд? - 1
Снимка: Уикипедия
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Руският историк Юрий Дмитриев, който изследва мрежата от трудови лагери ГУЛАГ от времето на Съветския съюз, ще бъде подложен на принудителен психиатричен преглед. Това е пореден опит на властите в Русия да продължат да го държат в ареста, пише Клуб Z.

Дмитриев бе задържан през декември 2016 г. по обвинение в детска порнография, след като направил девет голи снимки на осиновената си дъщеря Наталия, тогава на 11 години. Наказанието по това обвинение е до 15 години затвор. Историкът твърди, че умишлено е направил снимките, за да документира, че момичето е здраво, защото очаквал да го обвинят в малтретиране.

В края на 2017 г. обаче бе обявено заключението от експертизата, че съдържанието на снимките не е порнографско. Съдът в Карелия, северозападна Русия, отказа да удължи задържането на Дмитриев в ареста след 28 януари и той трябва да бъде освободен до края на месеца.

Дейността на Юрий Дмитриев и организацията „Мемориал“ не се харесва на властта в Москва. Изследванията им извадиха наяве голяма част от истината за лагерите на смъртта от времето на комунистическия режим.

Съдът обаче напомни за най -тъмните страници от управлението на Сталин и нареди Дмитриев да бъде изпратен в Москва за психиатрични тестове, както и да бъде извършена нова експертиза на снимките. Така има опасност Дмитриев да не бъде освободен.

Историкът е посветил последните 30 години на изследване на масовите гробове на жертвите на чистките на Сталин. През 1997 г. той и колегите му от правозащитната организация „Мемориал“ разкриха в гората Сандормог в Карелия останките на над 9 хиляди души, заровени в масови гробове.

По-късно местността бе превърната в мемориал с няколко паметника и малък параклис. Всяка година на 5 август се отбелязва паметта на жертвите.

В началото местните власти подкрепяли изследванията на Дмитриев и дори участвали на церемониите на 5 август. По-късно обаче властта започна отново да се гордее с миналото на Съветския съюз и хора като Юрий Дмитриев станаха нежелани.

Миналата година Владимир Путин каза, че „прекалената демонизация на Сталин е един от начините да се атакува Русия“. Държавните телевизии започнаха отново да славят съветското минало, а свидетелствата за зверствата на режима повече не се споменават.

В края на декември директорът на Федералната служба за сигурност (наследник на КГБ – б.р.) Александър Бортников каза в интервю, че „архивите показват, че в значителна част от процесите (при чистките на Сталин – б.р.) е имало основателни причини“.

Успоредно с това проправителствени медии започват да тиражират твърдения, че в Сандормог финландската армия била избила съветски войници и така да отричат зверствата на Сталин.

В тази атмосфера Юрий Дмитриев продължил своите изследвания. Въпреки подкрепата от неговата осиновена дъщеря и редица писатели, актьори и музиканти, съдът не прекратява случая.

„Има някой отгоре, който иска да се стигне до желания резултат“, коментира адвокатът на Дмитриев Виктор Ануфриев. Сега той и клиентът му очакват принудителните психиатрични тестове в Москва.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЦРУ

    42 34 Отговор
    Путин вече не крие,че прави същото както Ленин и Сталин,избива невинни хора в големи количества.Антихрист в действие!
  • 2 Бесен Язовец

    28 44 Отговор
    Ровят гробове на хитлеристи и ги обявяват за жертви на комунистите познати приоми от Босна и Херцеговина
  • 3 Иван

    31 21 Отговор
    Къде са ш-----те руски тролове да напишат нещо хубаво в защита на бащицата!?
  • 4 Брат ми

    33 16 Отговор
    Нищо ново.Комунягите в действие.Лъжата и кражбата е на първо място за комунетата.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ЧебуРашка

    31 15 Отговор
    За съжаление така беше и в България, неудобните в лудница и след седмица две ще го подлудят с "лекарства"! Жужето до сега е избил над 360 журналисти!
  • 7 ДДД

    11 9 Отговор
    а бе не знам педофили
    да снимат своите деца

    Коментиран от #12

  • 8 НАТО ВЕЦ

    19 8 Отговор
    Направо не е истина. Плюнчите се тук на нещо, което не ни засяга, а мишкувате за грездея, дето ви го трият в задниците.
    Достойни сте за съжаление.
  • 9 Krasimir Velchev

    16 6 Отговор
    Много му дрънкате костите на този грузинец Сталин.Не е лошо да прочетат малко книги за онези времена,както русофобите,така и русофилите.От октомврийската революция през 1917год.до сриването на социализма през 1989год.непрекъснато ЦК на КПСС е бил съставен от 90%евреи.По време на Сталиновото управление в централния комитет на КПСС е имало един грузинец,един руснак и всички останали са евреи.Не съм антисемит,напротив.Но на всички пишман коментатори и ,,разбирачи''на повикване,просто им препоръчвам повечко ,да четат и по-малко ,да приказват за неща,за които си нямат понятие.
  • 10 РАМБО

    17 10 Отговор
    Не човек - КОМОНИЗ !
    На болните комуняги препоръчвам да четат " Ледоразбивачът " на Виктор Суворов !
  • 11 Русофил

    21 11 Отговор
    Как да не го обичаш Путин и Русия барабар с другите путиновци (Разпутин например). На всичко са готови, но не си помислите нещо за Русия. Даже оправдават и убийството на милиони хора. Това ли са хората, които са ни приятели и радеят за просперираща България. Време е да разберем, че няма външна сила, която иска ни помогне безкористно. Русофилството е болест, която ни разяжда
  • 12 ТТТ

    10 2 Отговор

    До коментар #7 от "ДДД":

    Ти откъде знаеш кво снимат педофилите?
  • 13 А стига бе

    11 11 Отговор
    Айдеее и тоя педофил ще го изкарат герой...еййй това соросоидите са готови на всякакво лицемерие-само да имат повод за плюене..Ама не се учудвам-нали педофилията и гей културата са ви новите ценности..

    Коментиран от #14

  • 14 стоян георгиев

    9 13 Отговор

    До коментар #13 от "А стига бе":

    така е този е педофил ама доведената му дъщеря дето уж е насилвал е наи-силния му защитник,навални бе крадец ,а фирмата от която крадеше беше наи-големия му защитник в съда отричаики да и липсва нещо...такива бяха и немцов и каспаров и политковская...крадци, педофили, предатели и фашисти.друго си е свети путин и свети кадиров!!!!

    Коментиран от #16

  • 15 Maschinengewehr

    6 9 Отговор
    Българорусофила сърце си дава за Путин и Путиностан, само дато крак несмее там да му стъпи, но до яз."Копринка" може!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Пенсионера

    11 7 Отговор
    Комунизмът няма нужда от умни и можешти, а сляпо покорно подчинение и испълнение. Системата е евтино на брашното и скъпо на триците. При комунизма силата на локомотива отива за свирката, а не за теглене на вагоните. Няма да забравям бяхме като сев. корея, всичко забранено или не е разрешено. За простия и кариериста е добре, ама за работливия и умния зле.Има ГОСПОД , че се отървахме, горките рашъни ....съжелявам ги. При друга система могат да живеят по добре от канадците.

    Коментиран от #18

  • 18 Ха-ха-ха

    6 4 Отговор

    До коментар #17 от "Пенсионера":

    Смислен коментар
  • 19 пенсиооо

    7 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Няма да забравям бяхме като сев. корея,можешти
    Да се научим да пишем а?

    Коментиран от #23

  • 20 Kcaniba

    2 6 Отговор
    Путин сравни Ленин със светците... Слава Путин Слава Сталин Слава Россия
  • 21 Печка

    3 2 Отговор
    Така е.
    Много тайни трябва да бъдат погребани и толкова.
    Върху идеите и делата на другарите Ленин, Сталин и пр. не трябва да има сянка.
  • 22 Спиро

    4 5 Отговор
    Ще си замине курбан човечеца ми се струва.
    Та по заповед на Ленин са унищожени цели прослойки от обществото, а сега тук някакъв си седнал да рови в делата на светиня му...
    Някои неща в Русия не са променени. Ако започнеш много да знаеш и да се ровиш - потъваш в неизвестното.
  • 23 БРАВОС

    4 3 Отговор

    До коментар #19 от "пенсиооо":

    Ти чети кво ти казва човекът, прав е . Глупакът може да види неправилната буква, а да не разбира смисъла на темата.